• No results found

4. EMPIRI

4.2 Linné Omsorg AB

4.2.1 Bakgrund

Linné omsorg är ett företag som erbjuder hemvårdstjänster inom äldre och omsorg. När en vårdtagare behöver hjälp trycker man på en knapp som är kopplad till ett larm hos Linné Omsorg. Sjuksköterskan som är ansvarig för vårdtagaren får larmet och åker omedelbart hem till personen och erbjuder den hjälp som behövs. Bolaget grundades först under 2012 och växte enormt snabbt under perioden 2013–2019 vilket resulterade i att man under 2017 blev utvalda som årets gasell i Kronoberg. Grunden till tillväxten var att hemtjänster växte i popularitet och i större utsträckning valdes framför en flytt till äldreboende. Under tillväxtperioden nådde företaget 130 anställda men har i dagsläget jämnats till 107 anställda. Orsaken till reduktionen i antalet anställda var en felbedömning som uppstod till följd av den snabba tillväxten där man anställde i en för snabb takt. De senaste årens tillväxt i omsättning och antal anställda visas i tabellen nedan:

2015 2016 2017 2018

Nettoomsättning (tkr) 11 569 17 994 28 968 34 704

Tillväxt (Omsättning) +55,5% +61,0% +19,8%

Antal anställda 28 46 72 89

Tillväxt (Anställda) +64,3% +56,5% +23,6%

Tabell 4.2.1: Linné Omsorg AB nyckeltal

Företaget har på senare tid valt att expandera verksamheten till Ljungby. Den snabba tillväxten har dock inneburit att man tvingats skjuta upp den framtida expanderingen för att istället fokusera på nuvarande områden.

4.2.2 Omvärld - risker och möjligheter

Eftersom företaget är en underleverantör åt kommunen måste man alltid anpassa sig till politiken där det sker ständiga förändringar om diskussioner om ifall denna typen tjänster endast ska skötas av kommunen. Efter det politiska valet 2018 riktades mycket fokus på denna typen av företag, där man ville se till att dessa företag inte genererar höga vinster eftersom dessa verksamheter finansieras av skattepengar och ska finnas till syfte att hjälpa människor. Dessa beslut kom till följd av att vissa omsorgsföretag gjorde stora vinster på bekostnad av kvaliteten på omsorgen. Detta skulle därmed påverka samtliga företag inom denna branschen där ett vinsttak på 10% skulle införas. På grund av vinsttaket har företagen inte längre någon anledning att överstiga en vinst på 10% då överskott ges direkt till kommunen. Med anledning av detta upplever José en risk att det kan beslutas att denna typen av tjänster istället kommer skötas kommunalt, något som hade tvingat dem att lägga ner verksamheten. Även media kan utgöra ett hot för verksamheten då vården under tider som covid-19 pandemin blivit anklagade av media för att vara delaktiga till spridningen av viruset och detta kan innebära att kunder väljer att undvika hemtjänsten. José ser även en risk i att man förlorar kunder eftersom alla patienter ingår i riskgruppen för viruset. Det finns dock en trend som följer övergången av hemtjänster från kommunala- till privata verksamheter vilket enligt José leder till bra möjligheter för företaget. Dessutom börjar omsorgstagare i större utsträckning välja privata företag eftersom

hemtjänstföretag tenderar ta över stora andelar på marknaden eftersom tjänsten innebär att man besöker omvårdstagaren.

4.2.3 Styrningen under tillväxtperioden

Under tillväxtperioden växte företaget så snabbt att man inte hade tid att tänka på styrningen och företagets framtid. När tillväxten planade av något 2019 ledde detta till att man hade mer tid att börja tänka på hur man fördelar resurserna och ska kunna överleva på lång sikt samtidigt som man vill behålla kvaliteten som de haft längs hela vägen.

José Navarro som deltog i intervjun är utbildad till undersköterska och var tillsammans med en kollega grundare till företaget. De första åren hade företaget ingen styrelse och José jobbade som undersköterska samt samordnare. Ekonomin sköttes av hans kollega som var den andra delägaren fram tills 2018. Under 2018–2019 utfördes ekonomin av en person som inte hade en relevant utbildning inom ekonomi och efter 2019 anlitade man en redovisningsbyrå till att sköta ekonomiarbetet. Efter 2019 blev José ensam ägare och då utvecklades hans roll och han började jobba med entreprenörskap och strategisk planering.

4.2.4 Ursprungen av den strategiska planeringen och dess medföljande utmaningar

Eftersom verksamheten finansieras av skattepengar har företaget hela tiden varit efterfrågad av kommunen efter en formell strategi. Strategin som presenterades var målen som man hade redan start som var att hjälpa äldre pensionärer i invandrartäta orter som hade svårt med språket. Ett annat mål var att växa organiskt och geografiskt i andra områden i Sverige och anlitade nyligen ett företag som hjälper till med marknadsföringen till syfte att underlätta att expandera verksamheten till andra städer.

Svårigheten med att kunna nå de långsiktiga målen är enligt José “att kunna hålla kärnan”, där det är svårt för företaget att kunna förmedla samma känsla och värderingar till en annan stad där det kan finnas en hel annan kultur. Vid expanderingen till Ljungby mötte företagets värderingar stort motstånd av både anställda och kommunen vilket ledde till svårigheter att

att tänka på de långsiktiga målen om expandering. Man kunde då inte längre förhålla sig till de värderingar vid expandering och tillväxt man hade vilket innebär att man inte hade den mångfald och könskvotering man eftersträvade. Resultatet blev att “tappade kärnan i

verksamheten” och anställde en alltför stor mängd personal under en kort tid. Detta var också

en anledning till att ett antal anställda som då inte var överens med företagets värderingar sa upp sig i Ljungby. Kulturen kan också ha samband med de politiska besluten där vissa kommuner är emot denna typen av företag. Detta ledde bland annat till svårigheter när man försökte expandera till Ljungby. Huvudanledningen till att man började ta den strategiska planeringen på allvar är att man insåg att kostnaderna ökade betydligt, där en stor kostnad kom till följd av överanställningarna.

4.2.5 Börjar tänka på ekonomin till följd av höga kostnader

Företaget använder i dagsläget inte sig av finansiella planeringssystem. Man har dock önskemål att snart börja använda sig av olika typer av budgetar. I nuläget använder man resultatrapporterna för att bedöma det finansiella läget och försöka hitta lösningar baserat på resultatrapporten.

Eftersom det är jätteviktigt att alla vårdtagare kan få hjälp dygnet runt använder man ett system för att planera de mänskliga resurserna där planeringen sker genom ett program som heter Carefox. Programmet är speciellt gjort till hemtjänstplanering. Med hjälp av programmet kan företaget till exempel veta hur många personal man behöver till helgen.

Till följd av covid-19 ökade kostnaderna enormt till följd av all skyddsutrustning som personalen behöver använda för att skydda sig själva och vårdtagarna som ingår i riskgruppen. Man började därför tänka på att skaffa kalkyler för att ha bättre koll på kostnaderna och kunna fördela resurserna bättre. Kalkylerna kommer dessutom användas för att analyserna affärer, bland annat bedöma om man ska ha kvar verksamheten i Ljungby som möter sociala utmaningar som inte uppfyller företagets värderingar.

4.2.6 Viktigt med att motivera de anställda

De anställda motiveras genom flera metoder. En metod är baserad på produktivitet och är i form av en kassa som kommunen delar ut till företaget som är bäst inom hemtjänst. Man individanpassar sig och försöker hjälpa de anställda med olika saker för att underlätta livet för dem. Det kan bland annat handla om att erbjuda cyklar till de som inte kan köra bil samt hjälpa anställda med kostnader inför körkortet. Det finns också möjligheter till att kunna växa i företaget och det erbjuds mycket internutbildningar för att kunna internrekrytera personalen i framtiden.

Related documents