• No results found

3.2 CouchSurfing

Tento projekt začal nápadem studentů v roce 2004. Tito studenti chtěli poskytnout moţnost lidem sdílet jejich bydlení s cizinci, tedy podle nich s kamarády, které ještě nepotkali.

Kdokoliv se můţe zaregistrovat a vyplnit svoje údaje. Pokud chce uţivatel cestovat, přes aplikaci můţe najít lidi, kteří by mu nabídli ubytování a pokud je doma, můţe poskytnout ubytování on. Momentálně je zaregistrováno asi 14 milionů uţivatelů z celého světa, kteří si mohou během cestování sdílet svá bydlení a záţitky. Místní lidé mohou působit jako průvodci a zároveň si kaţdý vytvoří kamarády po celém světě. (Couchsurfing, 2016)

25

4 Sociální sítě jako nástroj propagace

Sociální sítě se neustále rozvíjí a silně ovlivňují naše ţivoty a tak tomu je i v této kapitole, kde jsou charakterizovány tři nejpouţívanější. Tento typ komunikace představuje na rozdíl od tradičních mediálních kanálů jedinečný způsob předávání informací – ke komunikaci dochází všemi směry, informace neproudí pouze "jednosměrně". Lidé vytvářejí a sdílejí své vlastní obsahy, coţ je především pro cestovního ruchu velmi přínosné. Všechna známá média jako Facebook, Instagram nebo Twitter vybízí společnost myslet na to, jak oslovit koncové uţivatele.(Tourism-review, 2019)

4.1 Facebook

Na Facebooku má svůj profil jiţ značná část populace, a proto se tato síť stala dalším účinným marketingovým nástrojem. Propagace na této sociální síti by tak měla být začleněna do celkových marketingových strategií společností. V současné době většina společností takové moţnosti prezentace na Facebooku vyuţívá. (Dočekal, 2011)

Mezi jednu z nejúčinnějších propagací na Facebooku patří zaloţení stránky. V dnešní době se cestovní ruch nepropaguje pouze na webových stránkách. Na Facebooku se dá najít hned několik stovek stránek, které propagují svoje zájezdy a pod fotkami nebo nabídkami odkazují na danou webovou stránku, kde si můţe potencionální zákazník zájezd nebo jinou sluţbu koupit, jako je například Dovolenkováni.cz, které má pod svými příspěvky pravidelně přes tisíc reakcí. Některé stránky fungují i tak, ţe jim potencionální zákazník napíše soukromou zprávu na Facebook a oni to s a kaţdým takto dořeší. (Zandl, 2009)

Dalším nástrojem jsou diskuzní skupiny, zde se uţivatelé připojují ke skupině lidí, kteří sdílí své zkušenosti. Jedná se o dané destinace, ale i o skupiny zaměřené na cestování po celém světě, kam lidé přidávají recenze o tom, kde se dobře najedli nebo na kterém místě se jim nejvíce líbilo. (Zandl, 2009)

4.2 Instagram

Popularitu sociální sítě Instagram lze vyuţít nejen pro propagaci výrobků, ale i pro propagaci cestování do určitých destinací. Na Instagramu denně sdílí různé fotky miliony lidí a mezi ně

26

patří i fotky z dovolených, které oslovují další a další uţivatele. Podle serveru TTG vyhledává novou destinaci aţ 48% lidí. Ten kdo je na Instagramu, bude i na mapě. Rozhodující není reklama ale inspirace. (TTG Czech, 2016)

Přesvědčivé jsou fotografie skutečných lidí, skutečných návštěvníků ve skutečných situacích.

Obsah dodávaný místními lidmi je důvěryhodnější neţ obsah tvořený PR agenturami. Místní mají mnohokrát přesnější a zajímavější informace neţ turističtí průvodci. Například město El Paso vyuţívá hashtag #itsallgoodep a motivuje místní, aby jej pouţívali u příspěvků na Instagramu a Twitteru a ukázali tak, ţe být v El Pasu je fajn. V zájmu maximalizace účinku je tvorbu obsahu dobré soustředit pod jediný hashtag #. Takto se dají příspěvky vytvořené jinými, vyuţít pro své účely. (TTG Czech, 2016)

4.3 Twitter

Twitter je spíše internetová stránka neţ sociální síť, ale pomáhá lidem při shromaţďování informací o cestě a ukazuje recenze a názory lidí, kteří na místě byli. V ČR není příliš rozšířená, avšak ve světě má velkou popularitu a je pouţívána slavnými osobami i například televizními stanicemi. (Prokop, Javůrek, 2019)

Twitter je také označován jako mikroblogovací sluţba. Umoţňuje sledování příspěvků dalších uţivatelů a psaní svých vlastních podobajících se krátkým příspěvkům na blogu. Na Twitteru jsou tyto příspěvky označovány jako tweet, který můţe mít maximální délku 140 znaků.

(Prokop, Javůrek, 2019)

Dalším rozdílem oproti klasickým sociálním sítím je následování neboli following. Na rozdíl třeba od Facebooku nemusí vztah schválit obě strany. To znamená, ţe kdokoli můţe následovat jakéhokoli uţivatele, aniţ by to schválil a jsou mu automaticky odesílány veškeré tweety tohoto uţivatele. (Prokop, Javůrek, 2019)

Dalším specifikem je pouţívání hashtagů #, kde slova nebo fráze za hashtagem značí nějaké téma například #Cestovani. Díky tomuto je moţné kaţdý den v tweetech najít zajímavé téma.

Na Twitteru je zvyk, ţe nejvíce populární hashtagy jsou zobrazeny v sloupci, který je viditelný pro všechny uţivatele a ti je mohou lehce nalézt. V tomto případě je propagace cestovních záţitků snadnější pro uţivatele, kteří mají větší počet followers jako jsou celebrity,

27

jelikoţ jejich sledující k nim vzhlíţí a ţijí v představě: „Co je pro ně dobré, je dobré i pro mě.“ (Prokop, Javůrek, 2019)

28

5 Cestovní agentura Invia.cz, a.s.

V této kapitole je charakterizována cestovní agentura Invia, která se zabývá několika specifickými formami cestovního ruchu. Mimo jiné je zde popsána její historie a sluţby, jenţ tato agentura poskytuje svým zákazníkům.

5.1 Charakteristika CA Invia.cz, a.s.

Cestovní agentura Invia se zabývá zprostředkováním zájezdů od partnerských cestovních kanceláří a je největší společností zabývající se online cestovními sluţbami v Evropě, tímto se stala díky tomu, ţe je součástí Invia Group, která sdruţuje vybrané cestovní agentury a kanceláře v sedmi dalších zemích (Slovensko, Maďarsko, Německo, Švýcarsko, Polsko a Rakousko). Invia.cz za své působení poskytla sluţby bezmála dvěma milionům zákazníků a kaţdoročně získává ocenění v anketách pro cestovní ruch. Sídlí v Praze v ulici Na hřebenech a zaměstnává téměř 400 zaměstnanců po celé zemi. Počet zaměstnanců se za poslední dva roky zvýšil o necelých 100 nově zaměstnaných. (Invia, 2020)

Invia.cz definovala svůj cíl, vizi a poslání takto:

Cíl: „Náš hlavní cíl je, abychom každému zákazníkovi dodali ty nejlepší služby snadno a dostupně, a to se nám vskutku daří.“ (Invia, 2020)

Vize: „Usilovat o spokojené a stále se vracející zákazníky.“ (Invia, 2020)

Poslání: „Dostat se na špičku prodejců zájezdů v České republice, dodržovat všechny principy a neustále motivovat naše zaměstnance.“ (Invia, 2020)

5.2 Historie agentury

V listopadu roku 2000 byly počátečním týmem společně s 64 zaměstnanci zahájeny práce na projektu MojeDovolená.cz, který v prosinci dalšího roku spustil svoje první webové stránky a o rok déle prodal první zájezd. V únoru roku 2004 byl změněn název agentury z MojeDovolená.cz na Invia.cz, kdy rovněţ zahájili provoz call centra s kapacitou aţ 80 operátorů. V tomtéţ roce se Invia.cz stala s obratem přes 321 milionů Kč největším online

29

prodejcem zájezdů na českém internetu, ovšem i tak prodělala aţ 9 milionů Kč a na zisk 2 miliony Kč si musela počkat do dalšího roku. O 5 let později se obrat agentury zvýšil na 1,6 miliardy Kč a zisk činil 17 milionů Kč. V lednu 2017 vznikla samostatná cestovní kancelář Invia International a.s. (Invia, 2020)

5.3 Služby

Cestovní agentura Invia nabízí pestrou škálu sluţeb z oblasti cestovního ruchu. V nabídce si vyberou klienti, kteří mají rádi luxus a relaxaci, dobrodruţství nebo kratší pobyty. Invia.cz spustila také prodej zájezdů pod kategorií Gay Friendly, čímţ dává najevo, ţe je k LGBT komunitě přívětivá a i tito klienti si zde mohou zakoupit zájezd. (Invia, 2020)

Mezi sluţby této cestovní agentury patří prodej dárkových certifikátů, letenek nebo katalogových zájezdů, Last Minute, First Minute, recenze hotelů, fotogalerie nebo atlas světa, kdy zaměstnanci poskytnou různé tipy na co si dát při cestování pozor a jaké krásy nevynechat. (Invia, 2020)

30

6 Dotazníkové šetření

Praktickou částí této bakalářské práce je dotazníkové šetření. Dotazník obsahoval šestnáct otázek, ze kterých lze zjistit, jak jsou konkrétní specifické formy cestovního ruchu oblíbené, zda jsou respondenti spokojeni a obeznámeni s CA Invia.cz, jaké mobilní aplikace vyuţívají a jestli se jiţ setkali s výše zmíněnými sociálními sítěmi. Dotazník, na který odpovědělo celkem 115 respondentů, byl pro širokou veřejnost dostupný online pomocí dotazníků Survio od února do dubna 2020. Výsledky byly zpracovány v programu Microsoft Excel 2019.

Pouţité byly otázky uzavřené i polouzavřené. U prvních tří otázek se jednalo o zjištění, zda tázaní jiţ slyšeli nebo vyzkoušeli různé specifické formy CR. V dalších šesti otázkách mohli respondenti zodpovědět jaké sociální sítě a aplikace vyuţívají. Konečné výzkumné otázky se zabývaly spokojeností a znalostí CA Invia.cz. Poslední čtyři otázky se zaměřovaly na identifikaci respondentů, coţ bylo pohlaví, věk, bydliště a na rozlišení studentů od pracujících a důchodců. Plné znění dotazníkového šetření je uvedeno v příloze A.

6.1 Výsledky dotazníkového šetření

6.1.1 Znalost a oblíbenost specifických forem

První část výsledků dotazníkového šetření je zaměřena na znalos, účast a oblíbenost jednotlivých specifických forem u respondentů.

31

Obrázek 2 Znalost specifických forem u respondentů