• No results found

Na dotazník odpovídali lidé ve věku od 15 do 60 let a starší. Z obrázku č. 13 je patrné, ţe na dotazník odpovídali spíše lidé ve věku 15-30 let a to celkových 63 %. Je to nejspíše z toho důvodu, ţe mladší lidé vyuţívají internet více neţ ti starší, a proto měli k dotazníku lepší přístup neţ ostatní skupiny. Následovaly kategorie 31-45 let s 23 % a 46-60 let, která činila 10 %. Nejméně respondentů bylo z kategorie nad 60 let, tvořící pouze 4 %. Ve věku 15-30 let odpovídaly ţeny, ale v kategorii 31-45 let překonali muţi ţeny. Ve zbývajících dvou kategoriích 46 let a výše byli jak ţeny tak muţi, zde odpovídala obě pohlaví podobně a to především zaměstnanci a důchodci. Ve dvou předešlých kategoriích zase odpovídali studenti, ţeny na mateřské dovolené a také zaměstnanci.

Následující obrázek č. 14 zobrazuje sloţení respondentů dle pohlaví.

40

Jak lze z obrázku č. 14 vyčíst, větší mnoţství respondentů tvoří ţeny. Odpovídalo 69 ţen, coţ je 60 % dotázaných a 46 muţů, coţ je 40 %.

Obrázek č. 15 zobrazuje sloţení respondentů dle jejich statusu.

Obrázek 15 Složení respondentů dle jejich statusu Zdroj: Vlastní zpracování

Z tohoto obrázku lze opět potvrdit, ţe na dotazník odpovídali především lidé, kteří mají lepší přístup i internetu. Studenti, kteří si bez internetu neumí představit ani jediný den, tvoří 51 %.

Obrázek 14 Pohlaví respondentů Zdroj: Vlastní zpracování

41

Za studenty jsou zaměstnanci s 41 %. Nejmenší procento tvoří lidé v důchodu a odpověď jiné, kterou odpovídaly ţeny na mateřské dovolené a dva muţi v invalidním důchodu.

Následující obrázek č. 16 zobrazuje bydliště respondentů podle jednotlivých krajů České republiky.

Obrázek 16 Bydliště respondentů podle jednotlivých krajů ČR Zdroj: Vlastní zpracování

Jak je z obrázku č. 16 patrné, v odpovědích nejsou zastoupeny všechny kraje ČR.

Nejdominantnějším je Středočeský kraj, odkud je 38 % odpovědí a poté Liberecký kraj s 27

% respondentů, vzdáleněji za nimi je Hlavní město Praha. Středočeský kraj uvedly jako své bydliště ţeny kdeţto Liberecký kraj a Prahu uvedli především muţi.

Na dotazník odpovídaly nejčastěji ţeny ve věku od 20 do 25 let, hlavně studentky ze Středočeského a Libereckého kraje. Muţi odpovídali nejčastěji také ve věku od 20 do 25 let ze Středočeského a Libereckého kraje, ale studenti i zaměstnanci byli v této kategorii zastoupeni téměř ve stejném počtu.

6.3 Shrnutí výsledků dotazníkového šetření

Po shrnutí výsledků z dotazníkového šetření lze vyvodit závěr, ţe o specifické formy mají zájem především mladí lidé, ţeny a studenti. Nejznámějšími specifickými formami pro respondenty jsou dobrodruţný CR, gastronomický CR, sportovní CR, zdravotně orientovaný CR a eurovíkendy. Kaţdou z forem znalo více neţ polovina dotazovaných, naopak sezónní

42

CR, svatební CR a Gay Friendlymoc známé nejsou. Nejvíce navštěvovanými specifickými formami byly dobrodruţný CR a eurovíkendy, ale zároveň se našli i tací, kteří neměli moţnost vyzkoušet ani jednu z uvedených forem. Nejlákavějšími formami se staly gastronomický CR a sportovní CR, tyto dvě formy jsou u všech respondentů známé, ale lidé se jich spíše nezúčastňují a pouze po nich touţí. V jednotlivých odpovědích nebyla zaznamenána výrazná zastoupení ţádného z identifikačních hledisek, kromě těch výše zmíněných. Obecně se tedy dá říci, ţe o zájmu o tyto formy ani účasti na nich nerozhoduje pohlaví, věk, ani příjem a spíše záleţí na konkrétních zálibách člověka a na tom, o čem se dozví z různých zdrojů při plánování výletů a co ho zaujme.

Více neţ 60 % respondentů vyuţívá cestovní aplikaci TripAdvisora aţ 80 % vyuţívá jiné cestovní aplikace na svém chytrém telefonu. Mezi ty nejvyuţívanější se zařadily mapy, navigace a aplikace, co se týkají letecké dopravy. Novější CouchSurfingznala méně neţ polovina respondentů a pouze dva jej vyuţili.

Sociální sítě vyuţívá přes 80 % respondentů, vzhledem k tomu, ţe na dotazník odpovídali i starší lidé. Nejvíce pouţívanými sociálními sítěmi jsou Instagram a Facebook, Twitter je oblíbený spíše v zahraničí, a proto ho v ČR nevyuţívá taková část.

S CA Invia.cznebyli spokojeni pouze dva dotazovaní jinak se agentura můţe pyšnit téměř 100

% spokojeností jejích zákazníků. Nejvíce oslovovanými pobočkami jsou Mladá Boleslav a Liberec. Zájezd ani jinou sluţbu nezakoupilo pouze 30 %.

6.4 Navrhovaná opatření

Z výše zjištěného dotazníkového šetření mají zájem o specifické formy CR především ţeny a lidé ve věkovém rozmezí od 15 do 30 let. Nejvíce respondentů se zúčastnilo dobrodruţného cestovního ruchu a eurovíkendů. Avšak největší zájem je o gastronomický a sportovní cestovní ruch, kterých by se lidé rádi zúčastnili, ale stále k tomu neměli příleţitost.

V případě forem, o které byl největší zájem, coţ byl gastronomický a sportovní cestovní ruch, by se všechny organizace měly zaměřit na marketing. Jelikoţ odpovídalo nejvíce lidí z kategorie, kde se jedná především o studenty, nabídka výhodnějších cen pro studenty například při různých foodfestivalech nebo sportovních utkáních, by určitě upoutala pozornost. Studenti mají většinou omezený rozpočet, a proto je pro ně velmi důleţité i to,

43

kolik dají za vstupenky na zápasy nebo jednotlivá jídla na festivalech. Z hlediska gastronomického CR by nebylo na škodu i rozšíření nabídky foodfestivalů v jiných městech, neţ je Praha, kde se právě velká část těchto kulinářských záţitků koná a kaţdý nemá tu moţnost se na ně dostavit.

Dále by se organizace pohybující se v okruzích nejméně známých specifických forem měly zaměřit na jejich propagaci a snaţit se dostat do podvědomí nových potencionálních zákazníků. Tím je sezónní CR a Gay Friendly. Ano, adventních výletů se účastní velká řádka lidí, ale také ta velká řádka lidí netuší o jiných sezónních atraktivitách. Jelikoţ je velký zájem o sportovní cestovní ruch, bylo by skvělé je spojit a nabídnout například podzimní běh pro dobrou věc, jarní sázení stromků nebo by se Česká republika mohla přiučit ve světě a uspořádat květinové festivaly jako jsou v Nizozemsku.

I kdyţ se zdá, ţe pojem Gay Friendly je nový pojem a nikdo ho doposud neznal, tak tomu tak není. Nejenţe tuto specifickou formu je moţné najít v portfoliu sluţeb CA Invia,cz, ale také se kaţdý rok v Praze koná Prague Pride, který je na tuto tématiku zaměřený. Účastní se ho i lidé ze zahraničí a mnoho celebrit, které tento pochod propagují právě na sociálních sítích.

Bohuţel, tento pochod je v roce pouze jeden, a kromě internetu o něm není moc známo, proto by této tématice určitě pomohlo šíření v podobě nějakých letáčků nebo velké reklamy ve více městech v republice, aby se tyto události dostaly i do podvědomí lidí, pro které internet nehraje tak velkou roli, a tudíţ není jiná šance, jak je s danou komunitou seznámit a třeba s ní i sympatizovat.

Cestovní aplikace jsou celkově oblíbené, TripAdvisor se můţe chlubit velkým zájmem a popularitou. V případě CouchSurfingu tomu tak není, ten je populární v zahraničí, ale v ČR se této aplikaci moc pozornosti nedostává. Jedná se o bezplatnou ubytovací sluţbu, tak proč se nepropaguje tak jako Airbnb za, které kaţdý musí platit? CouchSurfing by se měl prezentovat v různých seminářích a na veletrzích stejně jako jiné ubytovací sluţby, a tak se snaţit tuto moţnost dostat do pozornosti společnosti, a to hlavně mladých lidí a studentů.

Vzhledem k popularitě Instagramu a Facebooku by mohlo více firem komunikovat se svými klienty prostřednictvím těchto sítí, protoţe je dáváno dost jasně najevo, ţe kdo nemá Facebook, jakoby neţil, a co je jednoduššího, neţ si firmu vyhledat na Facebooku, zkouknout

44

její hodnocení a vybrat si ze sluţeb, které poskytuje nebo přejít na poskytovanou webovou stránku?

Poslední doporučení se týká CA Invia.cz. Sice tuto agenturu většina Čechů zná, ale stále není tolik propagována, jak by cestovní agentura tohoto formátu měla být. Proto by bylo přínosné, zejména pro pobočky, které se sice v tomto roce spojily se společností TicketLive, aby se snaţily navázat i jiné spolupráce, a tak se na sebe snaţily upozornit. Například reklamy v autobusech, na letištích nebo v novinách. Třeba v Mladé Boleslavi je pouze jeden transparent, a to je tato pobočka jedna z nejvýdělečnějších. Také by mohlo agentuře v těchto časech pomoci rozšířit nabídku zájezdů v České republice, jako jsou například wellness pobyty, pobyty v Aquaparcích, zájezdy k jezerům a do lázeňských měst aj.

45

Závěr

Cílem bakalářské práce bylo vymezení cestovního ruchu v České republice, jeho specifických forem a zhodnocení situace těchto forem na trhu. Dále ukázat současné masivní vyuţívání smartphonů, aplikací a sociálních sítí vázajících se k cestování, které hrají propagačně v tomto odvětví velkou roli, a také spokojenost s cestovní agenturou Invia.cz. Nakonec díky dotazníkovému šetření zhodnotit současnou znalost a oblíbenost specifických forem, cestovních aplikací, sociálních cítí a CA Invia.cz a na některé nedostatky, které dotazovaní vnímají navrhnout doporučení, jenţ by mohla situaci zlepšit a dosáhnout tak většího rozvoje těchto specifických forem.

Teoretická část bakalářské práce charakterizovala cestovní ruch společně s jeho trendy a trhem, také vysvětlila rozdíl mezi masovým a specifickým cestovním ruchem, představila různé specifické formy cestovního ruchu a jejich příklady ve světě i v České republice. V teoretické části se také jedná o vyuţívání cestovních aplikací a sociálních sítí, kde jsou ke kaţdému tématu doplněny oblíbené či nejvíce vyuţívané příklady. Na konci této části bakalářské práce je charakterizována, společně s historií a poskytovanými sluţbami, cestovní agentura Invia.cz, a.s.

Praktická část popisuje dotazníkové šetření, které slouţilo pomocí několika otázek jiţ k zmiňovanému zhodnocení spokojenosti a vyuţívání specifických forem, cestovních aplikací, sociálních sítí a cestovní agentury Invia.cz. A k identifikaci respondentů z hlediska věku, bydliště a statusu.

Po shrnutí dotazníkového šetření byla zjištěna fakta, ţe respondenti vyuţívají specifické formy cestovního ruchu, a to hlavně dobrodruţný cestovní ruch nebo eurovíkendy, naopak Gay Friendly není moc známé. Cestovní aplikaci TripAdvisor zná kaţdý z dotazovaných a část ji i vyuţívá, ale novinku CouchSurfing stále několik respondentů nezná, a proto neměli ani moţnost ji vyuţít. Tři nejoblíbenější sociální sítě znají všichni dotazovaní, nejvíce vyuţívají Instagram a Facebook a nejméně Twitter. Dále pak bylo z výsledků zjištěno, ţe cestovní agenturu Invia.cz vyuţívá velká část dotazovaných, a to jak internetovou formou, tak osobně na pobočkách, kde vítězily pobočky v Mladé Boleslavi a Liberci.

46

V rámci zjištěných faktů z praktické části vznikla navrhovaná opatření, která by mohla slouţit subjektům cestovního ruchu jako inspirace pro jejich následující činnost a zlepšení dosavadní situace.

47

Seznam použitých zkratek

CA – Cestovní agentura CK – Cestovní kancelář CR – Cestovní ruch ČR – Česká republika

GPS – Global Positioning System- Globální polohový systém IDOS – Informační Dopravní Systém

LGBT – lesby, gayové, bisexuálové, transgender osoby PR – Public relations – Vztahy s veřejností

UNESCO - The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – Světové dědictví

UNWTO – The World Tourism Organization – Světová organizace cestovního ruchu

48

Seznam obrázků

Obrázek 1 Logo TripAdvisor ... 24

Obrázek 2 Znalost specifických forem u respondentů ... 31

Obrázek 3 Účast respondentů na specifických formách ... 31

Obrázek 4 Zájem respondentů o specifické formy CR ... 32

Obrázek 5 Porovnání účasti a zájmu respondentů ... 33

Obrázek 6 Uţívání sociálních sítí ... 34

Obrázek 7 Zakoupení zájezdu díky sociálním sítím ... 34

Obrázek 8 Vyuţití TripAdvisor při výběru zájezdu ... 35

Obrázek 9 Znalost pojmu CouchSurfing ... 36

Obrázek 10 Cestovní aplikace, které respondenti vyuţívají ... 36

Obrázek 11 Zakoupení zájezdu u CA Invia.cz ... 37

Obrázek 12 Spokojenost respondentů s CA Invia.cz ... 38

Obrázek 13 Věk respondentů ... 39

Obrázek 15 Sloţení respondentů dle jejich statusu ... 40

Obrázek 14 Pohlaví respondentů ... 40

Obrázek 16 Bydliště respondentů podle jednotlivých krajů ČR ... 41

49

Seznam použitých zdrojů

Literatura

BENEŠOVÁ, P., KRUISOVÁ, H. 2015. Zdravotně orientovaný cestovní ruch. 1. vydání.

Praha: Ideaservis. ISBN 978-80-85970-85-2

BUCKLEY, R. 2006. Adventure tourism. Massachusets: CABI. ISBN 1-84593-122-X.

HINCH, D. T., HIGHAM, E.S. J. 2011. Sport Tourism Development. 2. vydání. Bristol:

Channel View Publications. ISBN: 978-1-84541-195-7

INDROVÁ, J. 2009. Cestovní ruch: (základy). Vyd. 2., přeprac. Praha: Oeconomica. ISBN 978-80-245-1569-4.

KOTÍKOVÁ, H. 2013. Nové trendy v nabídce cestovního ruchu. 1. vyd. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4603-6.

NOVELLI, M. 2005. Niche Tourism: Contemporary Issues, Trends and Cases. Oxford:

Elsevier. ISBN 0 7506 6133 X.

RYGLOVÁ, K., BURIAN, M., VAJCNEROVÁ, I. 2011. Cestovní ruch – podnikatelské principy a příležitosti v praxi. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4039-3

STANLEY, J., STANLEY, L. 2015 . Food Tourism: A Practical Marketing Guide.

Massachusets: CABI. ISBN 978-1-78064-502-5.

WALKER, O. C., LARRÉCHÉ, Jean-Claude, BOYD, W, H. 1996. Marketing strategy:

planning and implementation. 2nd ed. Chicago: Irwin. ISBN 0-256-13692-0

ZELENKA, J., KYSELA, J. 2013. Informační akomunikační technologie v cestovním ruchu.Vyd. 4., přeprac. Hradec Králové: Gaudeamus. ISBN 978-80-7435-242-3.

ZELENKA, J., PÁSKOVÁ, M. 2011. Výkladový slovník cestovního ruchu. 2. vyd. Praha.

ISBN 978-80-7201-880-2.

ZELENKA, J. 2015. Cestovní ruch - marketing. Vyd. 3., přeprac. Hradec Králové:

Gaudeamus. ISBN 978-80-7435-543-1.

50

Webové stránky

BENÁTSKÁ. 2020. Historie. [online]. [cit. 2020-02-25]. Dostupné z:

https://www.benatska.cz/historie/

CESTOVNÍ KANCELÁŘ ADVENTURA. 2014. Proč s námi. [online]. [cit. 2019-12-02].

Dostupné z: https://www.adventura.cz/proc-s-nami/

CNBC. 2016. Top destinations for health tourism. [online]. [cit. 2019-12-01]. Dostupné z:

http://www.cnbc.com/2014/03/12/top-destinations-for-health-tourism.htm

COUCHSURFING. 2016. About Us. [online]. [cit. 2020-03-28]. Dostupné z:

http://www.couchsurfing.com/about/about-us/

CZECHTOURISM. 2011. Agentura CzechTourism spouští nové kampaně na podporu netradičního turismu. [online]. [cit. 2019-12-03]. Dostupné z:

http://old.czechtourism.cz/tiskove-zpravy/agentura-czechtourism-spousti-nove-kampane-na-podporu-netradicniho-turismu.htm

DOČEKAL, D. 2011. České firmy na Facebooku a bitteru v roce 2011.[online].

[cit. 2020-03-31]. Dostupné z: http://www.lupa.cz/clanky/ceske-firmy-na-facebooku-a-twitteru-v-roce-2011/

DOUBLE TRAVEL. 2018. O nás. [online]. [cit. 2020-02-29]. Dostupné z http://doubletravel.cz/cz/o-nas.html

ESTHE-PLASTIKA. 2014. Známý plastický chirurg. [online]. [cit. 2020-04-10]. Dostupné z:

https://www.esthe-plastika.cz/lekari/ondrej-mestak

EUROVÍKENDY. 2015. Co jsou eurovíkendy? [online]. [cit. 2020-02-28]. Dostupné z:

http://www.eurovikendy.org/co-jsou-eurovikendy/

EXTRÉMNÍ ZÁVODY. 2016. O nás. [online]. [cit. 2019-12-02]. Dostupné z:

http://www.extremnizavody.cz/o-nas/

51

FACEBOOK. 2020. Co je Facebook.com? [online]. [cit. 2020-03-31]. Dostupné z http://www.cz-facebok.com/

GAY TRAVEL. 2010. O nás. [online]. [cit. 2020-02-29]. Dostupné z http://www.gaytravel.cz/o-nas

GOOGLE PLAY. 2016. Cestování a místní informace. [online]. [cit. 2016-04-04]. Dostupné z:

https://play.google.com/store/apps/category/TRAVEL_AND_LOCAL/collection/topselling_f ree

INVIA. 2018. Gay Friendly hotely a destinace. [online]. [cit. 2020-02-29]. Dostupné z:

https://www.invia.cz/blog/gay-friendly-hotely-a-destinace/

INVIA. 2020. O nás. [online]. [cit. 2020-04-10]. Dostupné z: https://www.invia.cz/o-invia/kariera/o-nas/

KOUBEK, J. 2014. 10 top LGBT - friendly destinací dle Lonely Planet.[online].

[cit. 2020-02-29]. Dostupné z http://www.colourplanet.cz/10-top-lgbt-friendly-destinaci-dle-lonely-planet/

KVIFF. 2020. O festivalu. [online]. [cit. 2020-02-25]. Dostupné z:

https://www.kviff.com/cs/o-festivalu/profil-festivalu

LIN, H. W., LU, H. F. 2017. The Evaluation of Event Sport Tourism on Regional Economic Development. International Journal of Economics and management Engineering, World Academy of Science, Engeneering and Technology. [online]. [cit. 2019-12-01]. Dostupné z:

https://publications.waset.org/10006025/the-evaluation-of-event-sport-tourism-on-regional-economic-development

MCBEATH, Ch. 2016. Travelink Publishing.Culinary Tourism. [online]. [cit. 2019-12-02].

Dostupné z: http://www.travelinkpublishing.com/PDFS/Culinary%20T%20ABH.pdf

52

MEDICAL TOURISM. 2012. Medical tourism guide Czech republic. [online]. [cit. 2019-12-01]. Dostupné z: http://www.medicaltourism.cz/ dolem. [online]. [cit. 2020-02-29]. Dostupné z http://www.podnikatel.cz/clanky/ruzova-turistika-by-se-mohla-stat-podnikatelskym-zlatym-dolem/

The Washington Post.[online]. [cit. 2019-11-30].

Dostupné z: https://www.washingtonpost.com/lifestyle/travel/as-refugees-stream-into-europe-

tourists-face-their-own-set-of-questions/2015/10/08/31dde884-616d-11e5-8e9e-dce8a2a2a679_story.htm

53

SALLENT, O., PALAU, R., GUIA, J. 2011. Exploring the Legacy of Sport Events on Sport Tourism Networks. [online]. [cit. 2019-12-02]. Dostupné z:

https://www.researchgate.net/publication/233058266_Exploring_the_Legacy_of_Sport_Event s_on_Sport_Tourism_Networks

SCHWARTZHOFFOVÁ, E. 2010. Sportovní turismus. [online]. [cit. 2019-12-02]. Dostupné z: https://telesnakultura.upol.cz/artkey/tek-201002-0006_SPORTOVNI_TURISMUS

STAGWEB. 2016. The Ultimate Prague Stag Do. [online]. [cit. 2019-12-02]. Dostupné z:

http://www.stagweb.ie/stag-weekends/prague.asp

SVĚT SVATEB. 2015. Kam na svatební cestu? [online]. [cit. 2019-12-02]. Dostupné z:

http://www.svetsvateb.cz/novinky/novinka-623183-Kam-na-svatebni-cestu

TOURISM-REVIEW. 2019. Virální marketing v cestovním ruchu: Propagace na sociálních sítích, blogy, distribuce článků. [online]. [cit. 2020-03-25].

Dostupné z: https://www.tourism-review.cz/online-propagace-v-cestovnim-ruchu-pomoci-viralniho-marketingu-page740

TRAVELMAG. 2014. Co je eurovíkend? Kam jet na zajímavý eurovíkend? [online].[cit.

2020-03-28]. Dostupné z: https://www.travelmag.cz/co-je-eurovikend-kam-jet-na-zajimavy-eurovikend/

TRIPADVISOR. 2016. About TripAdvisor. [online]. [cit. 2020-03-28]. Dostupné z:

https://www.tripadvisor.co.uk/PressCenter-c6-About_Us.html

TTG CZECH. 2014. Sondado svatební turistiky. [online]. [cit. 2019-12-02]. Dostupné z: http:

//www.ttg.cz/sonda-do-svatebni-turistiky/

TTG CZECH. 2016. Jak využít Instagram v marketingu cestovního ruchu?[online].

[cit. 2020-03-31]. Dostupné z: https://www.ttg.cz/jak-vyuzit-instagram-v-marketingu-cestovniho-ruchu/

TTG CZECH. 2017. AČCKA: Přehled nejpopulárnějších adventních destinací a vánočních trhů. [online]. [cit. 2020-02-25]. Dostupné z: https://www.ttg.cz/vanocni-trhy/

54

TTG CZECH. 2018. Kam na Vánoce? Raději k moři než na hory?[online]. [cit. 2020-02-25].

Dostupné z: https://www.ttg.cz/kam-na-vanoce-radeji-k-mori-nez-na-hory/

TTG CZECH. 2020. CZECH TOURISM: Nerušte cestu, změňte jen termín a zachraňte cestování. [online]. [cit. 2020-04-27]. Dostupné z: https://www.ttg.cz/czech-tourism-neruste-cestu-zmente-jen-termin-a-zachrante-turismu/

VLÁDA ČR. 2009. Analýza situace lesbické, gay, bisexuální a transgender menšiny v ČR:

Programové prohlášení Výboru pro sexuální menšiny.[online]. [cit. 2020-02-29]. Dostupné z:

https://www.vlada.cz/cz/ppov/rlp/vybory/sexualni-mensiny/dokumenty/programove-prohlaseni-vyboru-66800

ZANDL, P., 2009. Marketing na Facebooku: Stránka versus Skupina. [online].

[cit. 2020-03-31]. Dostupné z: https://www.lupa.cz/clanky/marketing-na-facebooku-stranka-versus-skupina/

55

Přílohy

Příloha A – dotazníkové šetření

Dobrý den,

Mé jméno je Klára Podzimková a jsem studentka Technické univerzity v Liberci. K mé Bakalářské práci jsem vytvořila dotazník, jehoţ výsledky mi pomohou ke zjištění znalosti a oblíbenosti specifických forem cestovního ruchu, vyuţívání cestovních aplikací a sociálních sítí a spokojenosti s cestovní agenturou Invia.cz. Dotazník zabere pouze pár minut. Děkuji za Váš čas.

Specifické formy cestovního ruchu

1. O jakých specifických formách jste se jiţ doslechli?

o Dobrodruţný CR o Svatební CR

o Kulinářský CR (Gastronomický) o Zdravotně orientovaný CR o Sportovní CR

o Eurovíkendy o Gay Friendly o Sezónní CR

Jiné: ……….

2. Zúčastnili jste se nějaké specifické formy cestovního ruchu?

o Dobrodruţný CR o Svatební CR

o Kulinářský CR (Gastronomický) o Zdravotně orientovaný CR o Sportovní CR

o Eurovíkendy o Gay Friendly o Sezónní CR

Jiné: ……….

56

3. Jaké specifické formy cestovního ruchu byste se rádi zúčastnili, ale neměli jste stále tu moţnost?

o Dobrodruţný CR o Svatební CR

o Kulinářský CR (Gastronomický) o Zdravotně orientovaný CR o Sportovní CR

4. Slyšeli jste alespoň o jedné z uvedených sociálních sítí? Facebook, Instagram, Twitter

Pokud je Vaše odpověď NE, přejděte prosím na otázku číslo 7

o ANO

o NE

5. Vyuţíváte tyto sociální sítě? Pokud ano, jaké?

o ANO

o NE

Jaké? ……….

6. Zakoupili jste si zájezd díky jedné ze sociálních sítí? (Dovolenkovani.cz, Edovolena.cz, díky Influencerům na Instagramu)

o ANO

o NE

7. Pouţíváte při výběru zájezdu TripAdvisor?

o ANO

o NE

8. Setkali jste se jiţ s pojmem CouchSurfing? Pokud ano, vyuţili jste jej?

o ANO

o NE

Vyuţili jste? ……….

57

9. Jaké aplikace či stránky spojené s cestováním vyuţíváte?

o Počasí

10. Znáte cestovní agenturu Invia.cz, a.s.?

Pokud je Vaše odpověď NE, přejděte prosím na otázku číslo 13

o ANO

o NE

11. Zakoupili jste si zájezd u Invia.cz, a.s.?

o ANO na internetu

o ANO na pobočce (uveďte pobočku): ……….

o NE

12. Byli jste spokojeni se sluţbami od této cestovní agentury? (zařízení zájezdu, poskytnuté informace, atd..)

58 15. Jaký je Váš status?

o Student o Zaměstnanec o Důchodce

Jiné: ……….

16. Jaké je Vaše bydliště?

o Hlavní město Praha o Středočeský kraj o Liberecký kraj o Ústecký kraj o Karlovarský kraj o Plzeňský kraj o Jihočeský kraj o Kraj Vysočina o Pardubický kraj o Královehradecký kraj o Olomoucký kraj o Jihomoravský kraj o Zlínský kraj

o Moravskoslezský kraj