• No results found

Sportovní cestovní ruch

Sportovní cestovní ruch představuje jednu ze specifických forem cestování, zároveň ale představuje i podstatnou aktivitu a významný soubor produktů cestovního ruchu. Sportovní cestovní ruch lze povaţovat za sociální, ekonomický a společenský fenomén vycházející z kterou provozují na dovolené. Neúčastní se ho pouze sportovci a diváci, ale velice důleţitými články se stávají také sponzoři, média, realizační týmy klubů a sportovců, zástupci národních a mezinárodních sportovních organizací a další. Sportovní cestovní ruch tedy nabízí široké spektrum moţností, v jaké roli se ho lze zúčastnit nebo být jeho součástí. (Hinch, Higham, 2011)

V současnosti se v literatuře stále více vyskytuje sportovní cestovní ruch ve spojení s pojmem destinace nebo sportovní akce. Celosvětový zájem o organizaci sportovních akcí je poháněn hlavně ekonomickými důsledky, které se díky nim generují. Kvůli sportu cestuje mnoho turistů zejména do fotbalových zemí, jako je například Barcelona ve Španělsku nebo

17

Manchester ve Velké Británii. Za sportovními akcemi lidé nejčastěji jezdí v období, kdy se konají olympiády nebo mistrovství světa. (Sallent, Palau, Guia, 2011).

Vlivu sportovního cestovního ruchu na regiony si všímá ve svém článku například Lin a Lu (2017). Upozorňují především na pořádání sportovních akcí, které lákají stále více účastníků, médií a přináší mnoho investic, ale i problémů tyto návaly zvládnout. Například Mistrovství světa v hokeji pro skupinu dvacetiletých 2019, které se konalo v Ostravě, a díky tomu do České republiky mířily davy fanoušků, kteří u nás trávili i Silvestr, takţe pořádání této akce, jak se říká: „přineslo ovoce“ v mnoha směrech. Regiony identifikovaly výdaje návštěvníků jako potenciální zdroj ekonomického růstu a také růstu zaměstnanosti. (Lin a Lu, 2017)

2.3 Dobrodružný cestovní ruch

Jak vyplývá z názvu tohoto CR, při dobrodruţném cestovním ruchu kaţdý zaţívá nějaké dobrodruţství. Vzrušující adrenalinové záţitky, které se kaţdému účastníkovi silně vrývají do paměti a nejsou pro slabší povahy, coţ znamená, ţe vyvolávají silné emoce. Od lezení po vysokých skalách, sjíţdění prudké řeky na raftu či pozorování divoké zvěře v Africe.

Dobrodruţný cestovní ruch můţe být neočekávaný a vyţaduje často silnou fyzickou aktivitu, překonávání různých výzev a i překonání sama sebe. Typickými aktivitami jsou horolezectví nebo vysokohorská turistika, ale i adrenalinové sporty jako například windsurfing, rafting nebo bungee-jumping. Dále také dobrodruţné výpravy, ať uţ v exotickém pralese, Africké savaně či polární expedice do Laponska.(Zelenka, Pásková, 2011)

Po světě je oblíbené například sjíţdění řek na kajaku na Novém Zélandu, potápění se ve velkém bariérovém útesu u Austrálie, surfování na Samoe či v Indonésii, off-road safari po australských pustinách, bungee-jumping na Novém Zélandu nebo pozorování Goril v Ugandě.

V České republice je oblíbené horolezectví na umělých stěnách i ve Skalních městech, sjíţdění raftů a různé především zimní extrémní sporty jako jsou extrémní závody na bruslích.

(Buckley, 2006).

CK Adventura je nejznámější cestovní kanceláří v České republice zaměřující se na dobrodruţné poznávací zájezdy. V České republice působí jiţ čtvrt století a její nabídka se stále rozšiřuje. (CK Adventura, 2014)

18

V ČR jsou poměrně rozšířené různé extrémní závody nebo survivaly, kdy se účastníci snaţí

‚přeţít‘ klidně i několik dní v extrémních přírodních podmínkách a testují své dovednosti. destinacích z různých důvodů, jako je například rychlá svatba v Las Vegas. Ve výkladovém slovníku cestovního ruchu se pojem svatební cesta dá nalézt, ale je zde pod heslem novomanţelská dovolená, jelikoţ je to nejběţnější způsob praktikovaný uţ nějakou dobu.

Jedná se o dovolenou novomanţelů po uzavření sňatku, kterou uskutečňují v různých destinacích, většinou s vyšším komfortem a luxusem poskytovaných stravovacích, ubytovacích i dopravních sluţeb (Zelenka, Pásková, 2011).

Kotíková (2013) uvádí pojem svatební cestovní ruch jako nadřazenou kategorii, do které spadá právě novomanţelská dovolená neboli svatební cesta, ale také přímé uzavření sňatku v zahraničí, zasnoubení či loučení se svobodou (Kotíková, 2013).

Mezi nejoblíbenější destinace svatebních cest patří exotické země jako například Kapverdské ostrovy, Mauritius nebo Maledivy, ale i Amerika, v Evropě to je Řecko, poslední dobou se oblíbenosti dočkala i Sardinie a romantická města jako Paříţ nebo Benátky. Čechům, kteří ale nechtějí utratit tolik peněz, se nabízí česká lázeňská města nebo horská příroda (Svět Svateb, 2015).

Česká republika je jako destinace svatebního cestovního ruchu nejvyhledávanější v případech uzavírání sňatků, a to především z důvodu niţších nákladů pro svatebčany. Nejčastějšími místy, kde svůj sňatek uzavírají cizinci, jsou Praha 1 a Staroměstská radnice v Praze.

Nejčastěji do ČR přijíţdějí kvůli svatbě Rusové, Britové, Němci a počet oddaných zahraničních párů se pohybuje v řádu několika stovek aţ dvou tisíců ročně. (TTG Czech, 2014)

19

Loučení se svobodou jsou velmi populární ve všech zemích světa a v Evropě se jako nejvhodnější destinace pro tuto akci jeví Česká republika, konkrétněji Praha. Je oblíbená především u Britů a dalších Evropanů ţijících v zemích se silnější měnou. (StagWeb, 2016)

Od roku 2010 běţela ve Velké Británii kampaň vedená agenturou CzechTourism, která měla lákat Brity na svatbu do Čech. Agentura ale zároveň v kampani podporovala i propagaci zámků a hradů a gay a lesbian turistiky. (CzechTourism. 2011).

2.5 Gastronomický cestovní ruch

Jídlo je jednou ze základních potřeb v Maslowově pyramidě potřeb, protoţe bez jídla by nikdo neměl šanci přeţít. Stravovací sluţby jsou mezi základními sluţbami cestovního ruchu, ale variace jídel různých národních kuchyní je tak rozmanitá a působivá, ţe hlavní důvod cest do zahraničí můţe být pro některé lidi právě hlavně jídlo. Gastronomický cestovní ruch je především zaměřený na vychutnávání jídel, poznávání různých kultur stolování a ochutnávání nových druhů jídel i nápojů. Typická je návštěva tradičních národních kuchyní, ale i Thajsko. Například francouzská gastronomie se v roce 2010 dostala na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO. (Stanley, Stanley, 2015). V České republice je významná hlavně pivní a vinařská turistika.

Gastronomický turismus je významný hned z několika důvodů. Strava je nezbytnou součástí cestovního ruchu, a to bez ohledu na věk, národnost či pohlaví. Při jídle a pití lidé zapojují všechny své smysly, díky kterým si můţou do mysli vrýt ţivé vzpomínky lépe, neţ návštěvou různých památek. Kulinářský CR je nejrychleji se vyvíjejícím odvětvím cestovního ruchu a důleţitým nástrojem pro rozvoj dané lokality či destinace. Jeho důleţitost vedla k zaloţení Mezinárodní asociace kulinářského cestovního ruchu (World Food Travel Organization),

20

která dbá na podporu rozvoje gastronomického CR a v současné době nemá obdoby.

(McBeath, 2016)

Česká republika se můţe pyšnit dlouholetou pivovarskou a vinařskou tradicí, které umoţňují stabilní rozvoj gastronomického CR (Kotíková, 2013). V pivovarnictví jsou nejvýznamnější trasy Plzeňského Prazdroje, většina lidí je z rodné země, ale zahraničních turistů neustále přibývá, v poslední době nejvíce Němců, kteří se v lásce k pivu mohou nepatrně rovnat s českým národem. (Plzeňský Prazdroj, a.s., 2016).

Jiţní Morava je vinařským rájem a kaţdoročně naláká spousty turistů. Pro ty zahraniční jsou vinařské stezky na Moravě jedním z předních důvodů návštěvy ČR. Zároveň návštěvnost Jihomoravského kraje kaţdoročně stoupá, a po Praze se drţí v návštěvnosti zahraničních turistů na druhém místě. (Nadace Partnerství. 2015)

2.6 Sezónní cestovní ruch

Sezónní cestovní ruch je podmíněn výskytem sezónních událostí vyvolávajících poptávku, které se mohou konat jen v určitou dobu roku. Tento druh cestování je trendem jiţ několik let, nejoblíbenějšími událostmi pro cestování jsou Vánoce, Silvestr, Výstavy květin a automobilů a různé hudební i filmové festivaly.

Nejvíce navštěvovanými destinacemi v období Vánoc a Silvestra jsou Egypt, Paříţ, Londýn, exotičtější destinace jako jsou Zanzibar, Kapverdy nebo Maledivy. (TTG Czech, 2018) Na Vánoce lidé také cestují za adventními trhy, z čehoţ těţí hlavně Rakousko nebo Německo, pro cizince je velice oblíbená Praha. Na výstavy květin nebo automobilů v období jara proudí mnoho Čechů do Nizozemí na květinový festival nebo do Rakouska k jezeru Wörthersee, kde se pořádá jeden z největších evropských automobilových srazů. (TTG Czech, 2017)

V období léta se pořádají filmové a hudební festivaly, mezi nejvíce sledované filmové festivaly patří festival v Cannes, Berlíně, Benátkách nebo v Karlových Varech, kde se pořádá kaţdý rok v červenci Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který do České republiky nepřiláká jen celebrity světového formátu ale i jejich fanoušky. (Kviff, 2020) Největším hubením festivalem ve světě je Tomorrowland, který se koná kaţdý rok v červenci v Belgii.

21

(Rave, 2017) Největším hudebním festivalem v České republice je Benátská noc, ta se koná kaţdý rok na konci července v libereckém areálu Vesec. (Benátská, 2020)

2.7 Eurovíkendy

Eurovíkend se povaţuje za slovíčko vyskytující se převáţně ve slovníku mladých lidí. Jedná se o trend, který není v povědomí lidí dlouho, ale i přesto jde v současnosti o jednu z nejčastěji vyuţívaných příleţitostí k návštěvě mnoha evropských metropolí. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou Londýn, Řím a Paříţ. Další oblíbené destinace jsou například Nizozemí, Rakousko, státy Skandinávie, Itálie nebo Irsko. (Travelmag, 2015)

Jedná se o poznávací zájezd, který se vejde do intervalu od jednoho do čtyř dnů a směřuje do atraktivních evropských míst, z čehoţ eurovíkendy dostaly také svůj název. Tento typ zájezdu lze zakoupit u cestovních kanceláří, které za své zákazníky vše zařídí nebo je tu moţnost cestovat individuálně, coţ je trendem dnešní doby. Při individuálním cestování, lze sjednat vše podle své chuti a ušetřit právě za to, ţe cestovatelé nevyuţijí sluţby cestovních kanceláří.

(Eurovikendy, 2015)

2.8 Gay Friendly

Termín Gay Friendly pochází z angličtiny a vyjadřuje se jím destinace vhodná pro cestovní ruch LGBT osob. Zkratkou LGBT se označují homosexuálové, gayové i lesby, dále bisexuálové, transsexuálové a transgender osoby. Někdy se za akronym LGBT uvádí plusové znaménko, které tak má shrnout i ostatní, kteří mají jinou neţ většinovou sexuální orientaci či genderovou identitu, ale nedefinují se jako výše uvedené skupiny. (Vláda ČR, 2009)

Počet prázdninových destinací, které v současné době vítají LGBT návštěvníky je podstatně vyšší neţ před 20 lety, kdy homosexuální cestovatelé jezdili převáţně jen do přívětivých destinací. Tento trend je zdůvodněný efektivnějším marketingem, pokroky v rovnosti lidských práv a progresu v technologiích. Nejvíce doporučované destinace jsou Nový Zéland, Kodaň (Dánsko), Reykjavík (Island), Toronto (Kanada), Palm Springs a New York (USA), Sitges (Španělsko), Berlín (Německo), Mykonos (Řecko) nebo Uruguay. (Koubek, 2014)

22

Česká republika je mezi homosexuálními turisty poměrně populární destinací. To je způsobeno především skutečností, ţe Češi jsou spíše národem ateistů a nemají proto tak přísný náhled na homosexualitu jako například Poláci. Kaţdoročně do České republiky zavítá aţ půl milionu LGBT osob, kteří zde utratí osm aţ deset procent z celkových příjmů cestovního ruchu České republiky, coţ podle odhadů činí aţ 12 miliard korun ročně.

(Podnikatel, 2012).

V České republice působí i pár cestovních kanceláří a agentur, které se zaměřují na LGBT zákazníky. První českou cestovní kanceláří, která přišla na trh s ucelenou nabídkou cestování pro gay a lesbickou menšinu, je cestovní kancelář ESO travel. (Gay Travel, 2010). Dále tento trend následovala například cestovní agentura Double Travel, která je dceřinou společností cestovní kanceláře Incoming & Incentive Tours. Ta tuto agenturu zaloţila na základě poţadavků klientů o rozšíření nabídky o zájezdy do gay friendly destinací.

(Double Travel, 2017) K nim se připojila i cestovní agentura Invia.cz, která má na svém webu kategorii přímo pro tyto typy zájezdů a svým klientům poskytuje informace o hotelech a destinacích na svém blogu. (Invia, 2018)

23

3 Cestovní aplikace

Tato kapitola je zaměřena na cestovní aplikace, které jsou zde charakterizovány. Je zde vyzdviţena jedna z nejpouţívanějších cestovních aplikací a webových stránek TripAdvisor a jedna novější a méně známá aplikace CouchSurfing.

V cestovním ruchu jsou moderní technologie velmi významné, protoţe účastníci cestovního ruchu se většinou pohybují v neznámém prostředí, a tudíţ musí spousty informací o místě či památce hledat nebo v průběhu cest komunikovat s jinými lidmi. (Zelenka, Kysela, 2013)

Chytrý telefon neboli smartphone je skvělý prostředek, díky kterému turisté na internetu nebo v mobilních aplikacích dostanou přesně to, co chtějí. Turisté při cestách vyuţívají především GPS navigace a mapy. Dále se přes internet mohou dostat na webové stránky konkrétního místa nebo památek, rezervovat si ubytování, hledat dopravní informace i letecké spoje, vybírat restaurace, nebo zjistit, jaké mají v cílové destinaci počasí a nebo, kde mají právě otevřeno. (Zelenka, 2015)

Aby lidé nemuseli hledat kaţdou svou myšlenku zvlášť, vytvářejí se tematicky zaměřené mobilní aplikace. Jsou volně staţitelné z různých stránek jako je například Google Play nebo App Store a jsou většinou zdarma nebo za malý poplatek. Staţenou aplikaci lze pak jednoduše spustit jedním stiskem a vyhledat, co je potřebné. Kvůli tomu jaká je mobilní aplikace výhoda, různé organizace a subjekty často vytváří svoji oficiální mobilní aplikaci, která je moderní a nabídne daleko víc, neţ obyčejný letáček. (Zelenka, 2015)

Jak jiţ bylo zmíněno výše, asi nejpouţívanější jsou při cestách GPS navigace a mapy.

Aplikací je opravdu nespočet a kaţdý si můţe vybrat, jakou zrovna potřebuje. Mezi nejoblíbenější aplikace tohoto druhu patří podle obchodu Google Play (2016) například Mapy.cz, Waze, Sygic nebo Google Maps. Pro rezervaci ubytování nebo jen pokoje, se nabízí aplikace jako Booking.com nebo zejména v zahraničí velice oblíbené Airbnb. Při vyhledávání spoje v ČR existují Jízdní řády IDOS, vyhledávač Skyscanner, Cheap flights nebo Cheaptickets zase slouţí ke koupi letenek. Dají se najít aplikace i o tom, kde se dobře najíst, o tom, co se kde zrovna děje, nebo různí průvodci po městech a konkrétních památkách. Pár vybraných aplikací je níţe představeno podrobněji.(Google Play, 2016)

24

3.1 TripAdvisor

TripAdvisor je největší cestovatelskou stránkou i aplikací na světě. Cestovatelé zde hledají ubytování, lety, památky nebo restaurace. Místa jsou hodnocena uţivateli, kteří zde mohou napsat vlastní recenzi nebo nahrát fotografii, a tak pomáhají dalším cestovatelům při výběru konkrétního ubytování, restaurace, památky či jiných míst. TripAdvisor zde nabízí více neţ 859 milionů recenzí a názorů ohledně míst po celém světě, návštěvnost webu je průměrně 463 milionů za měsíc. Aplikace je zdarma a aktivní ve 48 zemích světa. (TripAdvisor, 2016)

Obrázek 1 Logo TripAdvisor Zdroj: Fio, 2019

3.2 CouchSurfing

Tento projekt začal nápadem studentů v roce 2004. Tito studenti chtěli poskytnout moţnost lidem sdílet jejich bydlení s cizinci, tedy podle nich s kamarády, které ještě nepotkali.

Kdokoliv se můţe zaregistrovat a vyplnit svoje údaje. Pokud chce uţivatel cestovat, přes aplikaci můţe najít lidi, kteří by mu nabídli ubytování a pokud je doma, můţe poskytnout ubytování on. Momentálně je zaregistrováno asi 14 milionů uţivatelů z celého světa, kteří si mohou během cestování sdílet svá bydlení a záţitky. Místní lidé mohou působit jako průvodci a zároveň si kaţdý vytvoří kamarády po celém světě. (Couchsurfing, 2016)

25

4 Sociální sítě jako nástroj propagace

Sociální sítě se neustále rozvíjí a silně ovlivňují naše ţivoty a tak tomu je i v této kapitole, kde jsou charakterizovány tři nejpouţívanější. Tento typ komunikace představuje na rozdíl od tradičních mediálních kanálů jedinečný způsob předávání informací – ke komunikaci dochází všemi směry, informace neproudí pouze "jednosměrně". Lidé vytvářejí a sdílejí své vlastní obsahy, coţ je především pro cestovního ruchu velmi přínosné. Všechna známá média jako Facebook, Instagram nebo Twitter vybízí společnost myslet na to, jak oslovit koncové uţivatele.(Tourism-review, 2019)

4.1 Facebook

Na Facebooku má svůj profil jiţ značná část populace, a proto se tato síť stala dalším účinným marketingovým nástrojem. Propagace na této sociální síti by tak měla být začleněna do celkových marketingových strategií společností. V současné době většina společností takové moţnosti prezentace na Facebooku vyuţívá. (Dočekal, 2011)

Mezi jednu z nejúčinnějších propagací na Facebooku patří zaloţení stránky. V dnešní době se cestovní ruch nepropaguje pouze na webových stránkách. Na Facebooku se dá najít hned několik stovek stránek, které propagují svoje zájezdy a pod fotkami nebo nabídkami odkazují na danou webovou stránku, kde si můţe potencionální zákazník zájezd nebo jinou sluţbu koupit, jako je například Dovolenkováni.cz, které má pod svými příspěvky pravidelně přes tisíc reakcí. Některé stránky fungují i tak, ţe jim potencionální zákazník napíše soukromou zprávu na Facebook a oni to s a kaţdým takto dořeší. (Zandl, 2009)

Dalším nástrojem jsou diskuzní skupiny, zde se uţivatelé připojují ke skupině lidí, kteří sdílí své zkušenosti. Jedná se o dané destinace, ale i o skupiny zaměřené na cestování po celém světě, kam lidé přidávají recenze o tom, kde se dobře najedli nebo na kterém místě se jim nejvíce líbilo. (Zandl, 2009)

4.2 Instagram

Popularitu sociální sítě Instagram lze vyuţít nejen pro propagaci výrobků, ale i pro propagaci cestování do určitých destinací. Na Instagramu denně sdílí různé fotky miliony lidí a mezi ně

26

patří i fotky z dovolených, které oslovují další a další uţivatele. Podle serveru TTG vyhledává novou destinaci aţ 48% lidí. Ten kdo je na Instagramu, bude i na mapě. Rozhodující není reklama ale inspirace. (TTG Czech, 2016)

Přesvědčivé jsou fotografie skutečných lidí, skutečných návštěvníků ve skutečných situacích.

Obsah dodávaný místními lidmi je důvěryhodnější neţ obsah tvořený PR agenturami. Místní mají mnohokrát přesnější a zajímavější informace neţ turističtí průvodci. Například město El Paso vyuţívá hashtag #itsallgoodep a motivuje místní, aby jej pouţívali u příspěvků na Instagramu a Twitteru a ukázali tak, ţe být v El Pasu je fajn. V zájmu maximalizace účinku je tvorbu obsahu dobré soustředit pod jediný hashtag #. Takto se dají příspěvky vytvořené jinými, vyuţít pro své účely. (TTG Czech, 2016)

4.3 Twitter

Twitter je spíše internetová stránka neţ sociální síť, ale pomáhá lidem při shromaţďování informací o cestě a ukazuje recenze a názory lidí, kteří na místě byli. V ČR není příliš rozšířená, avšak ve světě má velkou popularitu a je pouţívána slavnými osobami i například televizními stanicemi. (Prokop, Javůrek, 2019)

Twitter je také označován jako mikroblogovací sluţba. Umoţňuje sledování příspěvků dalších uţivatelů a psaní svých vlastních podobajících se krátkým příspěvkům na blogu. Na Twitteru jsou tyto příspěvky označovány jako tweet, který můţe mít maximální délku 140 znaků.

(Prokop, Javůrek, 2019)

Dalším rozdílem oproti klasickým sociálním sítím je následování neboli following. Na rozdíl třeba od Facebooku nemusí vztah schválit obě strany. To znamená, ţe kdokoli můţe následovat jakéhokoli uţivatele, aniţ by to schválil a jsou mu automaticky odesílány veškeré tweety tohoto uţivatele. (Prokop, Javůrek, 2019)

Dalším specifikem je pouţívání hashtagů #, kde slova nebo fráze za hashtagem značí nějaké téma například #Cestovani. Díky tomuto je moţné kaţdý den v tweetech najít zajímavé téma.

Na Twitteru je zvyk, ţe nejvíce populární hashtagy jsou zobrazeny v sloupci, který je viditelný pro všechny uţivatele a ti je mohou lehce nalézt. V tomto případě je propagace cestovních záţitků snadnější pro uţivatele, kteří mají větší počet followers jako jsou celebrity,

27

jelikoţ jejich sledující k nim vzhlíţí a ţijí v představě: „Co je pro ně dobré, je dobré i pro mě.“ (Prokop, Javůrek, 2019)

28

5 Cestovní agentura Invia.cz, a.s.

V této kapitole je charakterizována cestovní agentura Invia, která se zabývá několika specifickými formami cestovního ruchu. Mimo jiné je zde popsána její historie a sluţby, jenţ tato agentura poskytuje svým zákazníkům.

5.1 Charakteristika CA Invia.cz, a.s.

Cestovní agentura Invia se zabývá zprostředkováním zájezdů od partnerských cestovních kanceláří a je největší společností zabývající se online cestovními sluţbami v Evropě, tímto se

Cestovní agentura Invia se zabývá zprostředkováním zájezdů od partnerských cestovních kanceláří a je největší společností zabývající se online cestovními sluţbami v Evropě, tímto se