• No results found

Lokal utveckling

lokal uTveckling

organisation med egenregi i monopolställning. Hur de olika förtroendemannarollerna kan gestalta sig i den nya verksamhetsvärlden, blev därför en av projektets viktiga fråge ställningar.

Även om Trekommunersprojektet tog sin utgångspunkt i en verksamhetsvärld med en mångfald av fristående utförare, är projektets slutsatser också relevanta för kommuner där all verksamhet utförs av egenregin. Verktygen för rollerna som systemledare och egenregi är centrala för alla kommuner med ambition att tillhandahålla välfärdstjänster med hög kvalitet till kontrollerbara kostnader. Tydliga krav på kvalitet, genomtänkta ersättningsmodeller, regelbunden uppföljning och information om verksamhetens kvalitet samt professionell ledning av produktionen är grundläggande framgångsfaktorer för alla branscher och organisationer. Allt för att skapa välfärdstjänster av bästa möjliga kvalitet till kontrollerbara kostnader.

UTvEcKLINGSPROcESS

Trekommunersprojektet tog sin början i kommunvisa dialogsamtal i mindre grupper med ledamöter och ersättare i kommunstyrelse och nämnder samt med ledande tjänste män från kommunernas olika verksamheter. Temat för dialogsamtalen var att:

¤ Öka kunskaperna om den lokala välfärdsmarknaden och öppna upp för reflek-tioner om politikers och chefers förhållningsätt till egenregi respektive till fri stående utförare.

¤ Inventera vad man som politiker eller ledande tjänsteman tyckte fungerade bra respektive mindre bra i styrningen och ledningen av ”hela systemet” respektive av egenregi.

Dialogsamtalen summerades och rapporterades vid en för de tre kommunerna gemensam

workshop, där syftet också var att prioritera inom vilka områden där en förbättrad styrning, ledning och uppföljning av välfärdstjänsterna var som mest angeläget.

Tillfällen till fördjupning gavs under tillkommande partivisa och kommunge-mensamma dialogsamtal med de ledande företrädarna för respektive parti.

De partivisa dialogsamtalen kom att ha stor betydelse för projektet och syftade till att med extern processledarhjälp fördjupa respektive partis idéer om hur man såg på roller och ansvar i den nya verksamhetsvärlden och på fortsatt lokalt utvecklings arbete.

Vid ett par workshops i slutet av den nio månader långa projektperioden gjordes avstämningar av projektets slutsatser och förslag till slutrapport, med deltagande av ledande förtroendevalda och tjänstemän från de tre kommunerna.

Utgående från genomförda aktiviteter presenteras en bruttolista av aktiviteter för de tre rollerna:

¤ Kommunledning

¤ Systemledning

¤ Egenregi

STYRA OCH LEDA I DEN NYA VERKSAMHETSVÄRLDEN

Under ledning av kommuncheferna proces-sades rekommendationerna i de tre kommu-nerna. De tog fram en gemensam skrivelse med förslag till handlingsplan som grund för kommunstyrelsernas beslut om nästa steg. Utöver olika lokala utvecklingsinsatser beslutade de att tillsammans:

¤ Utarbeta underbyggda ägardirektiv och omställningsprogram för egenre-gins olika verksamheter, som ingångs-värden inför ny mandatperiod.

¤ Besluta om ett ”baspaket” av kvalitets-indikatorer för skola och äldreomsorg utgående från resultatet av pågående pilotprojekt tillsammans med Vård-företagarna, Almega.

¤ Tillämpa gemensamma modeller för beräkning av ersättningsnivåer inom förskola, skola och äldreomsorg.

¤ Samordna uppföljning och granskning av kvalitet inom skola och äldreomsorg.

¤ Utveckla stöd, bland annat IT-stöd, för frekvent ”red flag” – uppföljning av kva- litet, ledarskap och ekonomi inom egen-

chEcKLISTA – LOKAL UTvEcKLING

Det var genom själva processen, dialog-samtal, workshop´s, och styrgrupps- och referens gruppsmöten, som Tre kom mun-ers projektet lyckades svara upp mot syfte och mål. Några av framgångsfaktorerna har varit att:

¤ Understryka att projektets uppgift var att utveckla roller, metoder och arbetssätt för den nya verksamhets-världen. Att understryka att projek-tets uppgift INTE var att ta ställ-ning för eller emot konkurrensut-sättning och valfrihet. Att kliva in och agera, istället för att stå utanför och debattera för eller emot.

¤ Ta utgångspunkt i hur förtroendevalda, chefer och tjänstemän i de tre kommunerna de facto upplever möjligheterna att i sina roller påverka kvalitet och ekonomi på de lokala välfärdsmarknaderna.

¤ Låta projektet kännetecknas av öppenhet och transparens i framväxten av projektets iakttagelser, slutsatser och rekommendationer och öppet redovisa dessa vid dialog-samtal och workshops. Att lita till processen och till berörda förtroendevalda, chefer och tjänstemän.

STYRA OCH LEDA I DEN NYA VERKSAMHETSVÄRLDEN

¤ Låta återkommande benchmarking med enskilda utförare och deras ägare inspirera i arbetet med att utveckla sätt att styra och leda produktionen av välfärdstjänster.

¤ Ha ett nyfiket förhållningssätt till relevant forskning inom området.

Trekommunersprojektet har genom de tre kommuncheferna i styrgruppen haft en uppdragsgivare som med uppdrag från sina respektive kommunstyrelser ställt krav på resultat och visat stort engagemang under projektets gång. Detta var en grundförutsätt-ning för projektets genomförande och slutresultat.

Den nya verksamhetsvärlden – med fristående utförare, konkurrensutsätt-ning och valfrihet – förändrar på många sätt spelplanen för såväl invånare, brukare och utförare som för politiker och tjänstemän.

Många kommuner prövar nya vägar för att utveckla det kommunala uppdraget, med dessa förutsättningar som grund. Fortfarande är emellertid frågor om hur man bäst styr och leder i den nya verksamhetsvärlden, relativt outforskade.

Kommunerna Täby, Vaxholm och Upplands Väsby genomförde under perioden september 2012 till maj 2013 det så kallade Trekommunersprojektet med ambitionen att utveckla roller, ansvar och verktyg anpassade till de nya förutsättningarna. Denna skrift vänder sig främst till dig som är verksam i en kommun med ansvar för kommunala välfärdsfrågor, som förtroendevald eller som tjänsteman.

Styra och leda i den nya

Related documents