• No results found

6. FASTIGHETSÄGARENKÄT: OM TRYGGHET, TRIVSEL

6.1 Lokala problem, ordningsstörningar och brott

Fastighetsägarenkäten innehåller 20 frågor om hur fastighetsägarna upplever problem, ordningsstörningar och brottslighet i och omkring sina fastigheter. Frågan var formulerad som ”förekommer följande problem i era fastigheter” och problemen som efterfrågades var:

• Boende som skrämmer sina grannar

• Brist på belysning i kvarteret/ området

• Brott mot bilar

• Buskörning med moped/ motorcykel/bil

• Hantering av narkotika • Hot och våld gentemot bostads-

företagets anställda eller entreprenörer

• Hyresgäster med psykisk/ sociala problem som fungerar mindre bra i sitt boende • Häleri/handel med stöldgods • Illegal andra- och tredjehands

uthyrning

• Inbrott i bostäder • Inbrott i källare eller

på vind

• Kamphundar/andra skrämmande hundar • Nedskräpning

• Organiserad kriminalitet • Problem med sophanteringen

i kvarteret/området • Prostitution

• Skadedjur (t.ex. kackerlackor, vägglöss, råttor)

• Ungdomsgrupper som bråkar och stör

• Vandalisering/klotter • Våld inom familjerna

I figur 18 redovisas de mest betydande problemen enligt fastighetsä- garna. De problem, ordningsstörningar och brott som redovisas i diagrammet är de där fler än 30 procent av fastighetsägarna svarat att problemet är i någon mån eller mycket vanligt förekommande i deras fastighet(er).

Figur 18. De mest betydande problemen enligt fastighetsägarna. Andel som angett att problemet förkommer mycket eller i någon mån i fastigheten eller i det närliggande området.

Det som de flesta fastighetsägare upplever som ett problem i och omkring sina fastigheter är nedskräpning samt vandalisering och/ eller klotter. Fler än 80 procent av fastighetsägarna har svarat att de har mycket eller i viss mån problem med detta (i båda fallen är det knappt 20 % som angett att de har mycket problem med ned skräpning och vandalisering klotter). Bostadsrättsföreningarna verkar i något mindre grad än bostadsföretagen och byalagen upp- lever att ned skräpning och vandalisering och klotter är ett problem i och omkring fastigheterna. Vidare verkar nedskräpning vara ett större problem i Södra Sofielund samtidigt som vandalisering och klotter enligt fastighets ägarna upplevs vara ett större problem i Norra Sofielund. En av fastighetsägarna i Södra Sofielund skriver:

”Fastighetsägare och Malmö stad borde ta mer ansvar för den yttre miljön och skötsel av trädgårdar och gator, det förbättrar helhetsintrycket för hela området.”

En av fastighetsägarna i Norra Sofielund fortsätter:

”Då för få fastigheter dagligen inte sköter sin klottersanering ökar klottret, vandaliseringen och kriminaliteten i området.”

Dessa båda svar symboliserar att det bland (en del av) fastighets- ägarna finns en önskan om ett gemensamt engagemang för att komma tillrätta med det problem som finns med nedskräpning och vandalisering i området.

Nästan 55 procent av fastighetsägarna anger att de har problem med skadedjur i eller omkring sina fastigheter. Av dessa är det endast ett fåtal som uppger att detta är ett stort problem. Problem med skadedjur verkar vara ett lika stort i både Norra och Södra Sofielund, och det är företrädesvis råttor som uppges vara ett problem. Drygt hälften av fastighetsägarna har svarat att de har problem med att det förekommer inbrott i källare eller på vindar, men det är bara ett fåtal som uppger att de har mycket problem med inbrott i källare-/ vindsutrymmen. Även när det gäller inbrott i källare-/vindsförråd verkar problemet vara ungefär lika vanligt förekommande i Norra som i Södra Sofielund.

Omkring 40 procent av fastighetsägarna uppger att de har problem med ungdomsgrupper som bråkar eller stör i eller omkring fastig- heten, knappt hälften av dessa anger att de har mycket problem med ungdomsgrupper. En majoritet av de fastighetsägare som anger att de har problem med störande ungdomsgrupper hänvisar till fastigheter i Södra Sofielund, även om också fastighetsägare i Norra Sofielund uppger att de har en del problem med detta. Såväl bostadsföretag, bostadsrättsföreningar och byalag uppger att de har problem med ungdomsgrupper som bråkar och stör.

Nästan 40 procent av fastighetsägarna har svarat att det upp- lever att det är problem med sophanteringen i området där deras fastighet(er) ligger. Bland annat lyfter de fram problem med att boende eller andra ”dumpar” sopor och/eller möbler på gatan samt att sophanteringen varit skyddsstoppad på vissa gator. Bostads företag och bostadsrättsföreningar rapporter problem med sophantering i lika stor utsträckning. Däremot är det tydligt att det finns en skill- nad mellan de båda Sofielundsområdena, fastighetsägarna i Södra Sofielund rapporterar i mycket högre utsträckning att de har problem med sophanteringen jämfört med fastighetsägarna i Norra Sofielund.

Omkring 35 procent av fastighetsägarna uppger att de har problem med hantering av narkotika i eller i omkring sina fastigheter. Det är ungefär dubbelt så många fastighetsägare i Södra som i Norra Sofielund som uppger att detta är ett problem. Båda byalagen uppger

att de i någon mån har problem med hantering av narkotika, och bostadsföretagen har större problem med narkotikahantering i eller omkring sina fastigheter än vad bostadsrättsföreningarna har.

Ungefär 35 procent av fastighetsägarna har svarat att de upp- lever problem med buskörning med mopeder, motorcyklar eller bilar i anslutning till deras fastigheter. Detta uppfattas som ett större problem i Södra Sofielund där hälften av fastighetsägarna uppgett att buskörning är ett problem. Att trafiksituationen i området upplevs som ett problem är något som även framkommer i den öppna fråga som avslutar enkäten. Flera av fastighetsägarna väljer att lyfta just trafiken som något som påverkar förvaltningen av deras fastigheter och föreslår hastighetsrestriktioner, farthinder och mindre biltrafik i området över lag.

Avslutningsvis är det drygt 30 procent av fastighetsägarna som svarat att de i någon mån har problem med hyresgäster som har psykisk och eller sociala problem och som inte fungerar så bra i sitt boende. Även detta verkar vara mer vanligt förekommande i Södra Sofielund.

Fastighetsägarna tillfrågades också om huruvida de ansågs sig ha fungerande klottersanering för sina fastigheter, och omkring tre fjärdedelar ansågs sig ha det. Skillnaderna mellan Norra och Södra Sofielund och mellan de olika typerna av fastighetsägare var små i relation till den här frågan, även om det finns en tendens till att fastighetsägarna i Södra Sofielund och företrädare för bostadsbolag i större utsträckning anser sig ha en fungerande klottersanering.

Enkäten innehöll även en fråga om fastighetsägaren upplever grannfastigheternas förvaltning som ett problem. Nästan hälften, 45 procent, av fastighetsägarna svarade ja på den frågan. Problem med grannfastigheter rapporterades i högre utsträckning av bostads- rättsföreningar och byalag (59 %), och av fastighetsägare i Södra Sofielund (58 %).

6.2 Kontakter med lokala myndigheter och andra