• No results found

Lokalrevision kultur- och fritidsförvaltningens verksamheter

I bilagan redovisas en lokalrevision avseende verksamheter och lokaler för Kultur & Fritid.

Lokalrevisionen, som är en del i utvecklingen av kommunens lokalresursplanering,

genomfördes under 2014. Lokalrevisionen utgår från år 2014 och samtliga kostnader baseras på 2013, som var det senaste året med ett färdigt bokslut.

Figur 1. Verksamhetsställen för Kultur & Fritid inom Mölndals stad under 2014

4

1. Verksamheter och lokaler 2014

Lokalbeståndet (se tabell 1) för kultur och fritids verksamheter omfattar cirka 525 000 kvm.

Lokalkategori Area

Sporthall/gymnastiksal 28 270 5% 9 785 124

Fotbollsplaner 438 445 84% 5 693 546

Tabell 1. Lokaler för kultur- och fritidsverksamheter. Årskostnader år 2013.

1.1 Lokalernas ändamålsenlighet

Målsättningen för Kultur & Fritid är att skapa förutsättningar för att kunna erbjuda (i egen regi eller i samarbete med till exempel föreningslivet och studieförbunden) kommuninvånare och besökare en bred kultur- och fritidsverksamhet av hög kvalitet i anläggningar som är

välkomnande, ändamålsenliga, säkra och tillgängliga för alla. Kultur- och fritidsanläggningar är viktiga mötesplatser och besöksmål i en attraktiv stad där folk vill bo och verka. Mer och mer blir dessa anläggningar strategiska frågor för politiska beslut och prioriteringar i arbetet med konkurrenskraftig samhällsutveckling. Nya tillgänglighetskrav, teknikutvecklingen och moderna förväntningar på stadens offentliga kultur- och idrottsinstitutioner innebär också att man löpande måste se över och utveckla dem.

Generellt håller kommunens byggnader för kultur- och fritidsverksamhet en relativt god standard, men det finns områden som definitivt behöver ses över. Flertalet av verksamheterna huserar i fastigheter från 60- och 70-talet och dessa fastigheter behöver inom kort

verksamhetsanpassas, upprustas eller ersättas.

Åbybadet

För Åbybadet, vars äldsta del är från 70-talet och snart uttjänt, behövs en utvecklingsplan tas fram snarast. 2015 års beslutade upprustning av badhuset förlänger badets livslängd med drygt 5 år. Förväntningarna på ett modernt badhus ser helt annorlunda ut än de gjorde på 70-talet.

Ökad vattentemperatur och ökad inomhustemperatur ställer högre krav på anläggningen och tekniska lösningar. Och modern badkultur såsom till exempel äventyrsbad och wellnes kräver en anpassad och utvecklad badanläggning.

Externa lokaler

Kultur & Fritid bedriver även verksamhet (till exempel fritidsgårdar) i externa fastigheter från 60- och 70-talet som även de behöver upprustas och moderniseras inom snar framtid. En mötesplats, oavsett vilken åldersgrupp den vänder sig till, vinner på att vara väl underhållen, välkomnande och snyggt inredd då det klart påverkar besökarens upplevelse av verksamheten och det individuella engagemanget.

1.2 Teknisk status

En stor andel av fastighetsbeståndet är från 60- och 70-talen och närmar sig den ålder då stora delar av både installationer och klimatskal behöver renoveras samt lokalerna anpassas efter dagens verksamheter. Byggnaderna för kultur och fritidsverksamhet håller en relativt hög standard med vissa undantag.

I Åbybadet är den gamla delen hårt sliten. Stora renoveringsbehov föreligger för att simhallen fortsatt ska kunna tillgodose kommuninvånarnas behov. Golv-, väggar- och takkonstruktion samt alla ytskikt kräver troligtvis fullständig renovering, likaså är fuktspärrarna mellan byggnadsdelarna dåliga. Elsystemet har över tid uppdaterats men brister finns och en fullständig sanering behövs. Även brister i tappvatten-, värme- och avloppssystem finns.

Inventering och utredning pågår.

Att tänka på vad gäller KFFs idrottsfastigheter är att de är tämligen stora fastigheter med stora installationer. Investeringsbehovet inom 5 år är stort där ispisterna på utomhusisbanan samt inomhusisbanan på Åby Fritidsområde bör åtgärdas. Utöver pisterna är gamla delen av Åby ishall i stort behov av uppfräschning och även en av iskompressorerna tillsammans med kondensatorerna måste bytas.

Nämnas bör också av KFF förhyrda Aktiviteten och Åbyvallen. Aktiviteten är byggd på 60-talet och är i behov av större uppfräschningsåtgärder inomhus där framförallt fuktsäkrade områden (duschutrymmen) måste renoveras tillsammans med större delen av fastighetens inre vatten och avloppssystem. Åbyvallens gamla del är en omklädningsrumslänga från 30-talet och inom en inte allt för lång framtid bör en ersättning av denna byggnad ske.

1.3 Planerade förändringar i verksamheten

Lokaler kopplade till skolan

Utifrån den demografiska utvecklingen och förändringar i skolförvaltningens lokalbestånd kommer kultur- och fritidsverksamhet som är förlagd i dessa lokaler att påverkas. Ett exempel på detta är Ekhagaskolan vilken man planerar att riva inom kort. Kultur & Fritid nyttjar för närvarande idrottshallen för ett antal olika föreningars behov. Så innan man river

Ekhagaskolans idrottshall måste man ha en ersättningshall klar.

Ett annat exempel är Lindhaga fritidsgård som tidigare var förlagd i Ekhagaskolan men som temporärt huserar i Fässbergsgymnasiets lokaler. I samband med beslut om ny verksamhet i Fässbergsgymnasiets lokaler måste en alternativ lösning tas fram för fritidsgården. Behovet av en fritidsgård i området är även fortsättningsvis stort. En möjlighet är att lägga fritidsgården i nya lokaler i direkt anslutning till Kulturskolan för att man gemensamt ska kunna utveckla en tydlig kulturprofil.

Nytt stadsbibliotek

Projekteringen av ett nytt stadsbibliotek i Mölndals innerstad pågår. Största utmaningen gäller bokbussens möjligheter till angöring eller ej.

Idrottshall Lindome

I Lindome, i anslutning till Almåshallen, finns planer för en ny idrottshall. I budget 2015 får kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att utreda förutsättningarna för en sporthall i Lindome inför ställningstagande till investeringsobjektet och dess omfattning. I samband med detta ska även en översyn av motsvarande behov i hela kommunen göras.

Fritidsgård Lindome

En förstudie har genomförts under 2013, som gäller flytt av Lindome fritidsgård till Almåsskolan när hyrestiden för externa lokaler upphör år 2017. Syftet med flytten är att, i samband med att lokalerna på Almåsskolan anpassas till nuvarande och framtida antal elever, se om även fritidsgården kan inrymmas i interna lokaler istället för i de nuvarande externa lokalerna. I programarbetet redogörs för flera möjliga lokaler på Almåsskolan för Lindome fritidsgård. Förvaltningen förordar placering i paviljongen med en tillbyggd ny entré mot parkeringsplatsen. Detta för att kunna fortsätta bedriva motsvarande verksamhet som idag riktat till en bred målgrupp med brett åldersspann. Största försämringen vid en flytt blir avsaknaden av en stor flexibel samlingslokal (Etage), som fritidsgården har tillgång till idag.

Åbybadet

För badhuset, vars äldsta del är från 70-talet och snart uttjänt, behövs en utvecklingsplan tas fram snarast. 2015 års beslutade upprustning av badhuset förlänger badets livslängd med drygt 5 år.

1.4 Verksamhetens utveckling och framtida lokalbehov

I ett hållbart samhälle har kultur- och fritidsfrågorna stor betydelse för utveckling, tillväxt och i formandet av en attraktiv stad där människor vill både verka och bo. Kultur & Fritids

verksamheter är till för alla men har fokus på barn och unga. Kultur & Fritid arbetar utifrån ett främjande perspektiv det vill säga att man har fokus på att bygga in lösningar och möjligheter som främjar delaktighet, inflytande, hållbarhet, hälsa, kreativet, livslångt lärande och eget engagemang i syfte att förebygga ohälsa och utanförskap.

Kultur & Fritid är en viktig part i stads- och samhällsutvecklingen för att Mölndal ska utvecklas till en modig stad med tydlig historia, som förstärker Västsverige genom att vara en attraktiv stad med egen kreativ profil och en hållbar stad där människor växer och mår bra.

Enligt befolkningsprognosen för 2013-2033 kommer Mölndals befolkning fortsätta att öka och år 2033 väntas befolkningen uppgå till 68 443 personer. Kultur & Fritids verksamheter och uppdrag ligger väl i linje med stadens Vision 2022. Kultur & Fritid är en viktig part i utvecklingen av Mölndals innerstad, Forsåkersområdet samt det fortsatta arbetet med Åby fritidscentrum.

Vision för Åby fritidsområde

Stora delar av Åby fritidsområde är byggt på 60- och 70-talet och flera byggnader måste inom kort ersättas med nya. Föreningslivet är i ständig förändring och utveckling. Därför är en beslutad vision för Åby fritidsområde önskvärd för att kunna komplettera/upprusta/bygga nytt (i egen eller i föreningsregi) allteftersom behoven uppstår och möjlighet ges.

Forsåkersområdet

Kultur & Fritid ingår i arbetet med att skapa en tydlig profil för Forsåkersområdet.

Konstarkivet

I samband med att biblioteket flyttar till nya lokaler behöver man se över konstarkivets lokalbehov. Biblioteket och konstarkivet ryms idag inom samma, externa, hyresavtal.

Konstarkivets lokaler är inte ändamålsenliga för dagens verksamhet främst gällande

konsthantering (lagning, packning, i- och urlastning) och förvaring. I och med att hyresavtalet måste skrivas om när biblioteket flyttar kan man samtidigt utreda arkivets möjligheter.

Lilla Fässbergsdalen

Just nu pågår utredningen om Lilla Fässbergsdalen. Kultur- och fritidsförvaltningen ser ett behov av en fullstor sporthall (i kombination med en ny skola), föreningslokaler (möteslokaler, klubblokaler och danssal efterfrågas) och en större fritidsgård då Eklanda fritidsgård inte kan ta emot fler ungdomar samtidigt. Bokbussen är väldigt välbesökt i Eklanda och med fler invånare i Lilla Fässbergsdalen är det en möjlighet att se om man skulle kunna kombinera en fast

biblioteksverksamhet med till exempel en ny förskola.

Föreningslokaler för kulturföreningar

Kultur- och fritidsnämnden har satt ett mål att utveckla verksamhet för målgruppen 20-26 åringar. Under hösten 2014 och våren 2015 kommer en nystartad förening för just denna målgrupp att bedriva verksamhet i Grevedämmet. I budgeten för 2015 saknas ekonomi för att kunna hyra Grevedämmet permanent. Förvaltningen ser ett stort behov av en långsiktig lösning av föreningslokaler för kulturföreningar och intresseföreningar på samma sätt som det finns föreningslokaler för idrottsföreningar. En möjlighet skulle kunna vara Kulturskolans gamla lokaler.

Sporthallar

Behovet av sporthallar, främst fullstora är stort. Redan idag är det fullbokat i alla hallar samtidigt som stadens befolkning ökar, Ekhagaskolans två gymnastiksalar ska rivas och byggnationen av sporthall i Lindome är satt i vänteläge. Förrådsutrymmen och

omklädningsmöjligheter är också ytor som det är brist på i dagsläget. I budget 2015 får kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att utreda förutsättningarna för en sporthall i Lindome samt att göra en översyn av motsvarande behov i hela kommunen.

2. Lokalbehov per verksamhetsområde

I avsnittet sammanfattas verksamhetsställen, lokalanvändning, lokalkostnader och planerade verksamhets- och lokalförändringar per verksamhetsområde.

2.1 Förening och idrott

2.1.1 Verksamhetsställen

Det finns sju olika kategorier inom förening och idrott; sporthallar/gymnastiksalar,

fotbollsplaner, isanläggningar, badanläggningar, näridrottsplatser, övriga idrottsanläggningar (exempelvis friidrottsarena, badmintonhall, ridanläggning) samt övriga anläggningar

(hembygdsmuseet och industrimuseet). Externt hyrda lokaler är Ekenhallen, Pedagogens sporthall och gymnastiksal samt Gunnebo ridanläggning.

Figur 2. Verksamhetsställen för förening och idrott.

Begreppet sporthall ovan inkluderar i detta fall samtliga storlekar av sporthallar och gymnastiksalar.

2.1.2 Lokalanvändning och kostnader

Den totala lokalkostnaden för förening och idrott uppgick år 2013 till 45,9 mnkr. Se tabell 2.

Lokalkategori Area

(kvm)

Årskostnad lokaler (kr)

FÖRENING & IDROTT

Sporthall/gymnastiksal 28 270 9 785 124

Fotbollsplaner 438 445 5 693 546

Isanläggningar 17 695 13 002 099

Badanläggningar 7 154 12 924 522

Näridrottsplatser 8 400 566 160

Övr idrottsanläggningar 14 598 3 539 570

Övr anläggningar 845 414 195

- Hembygdsmuseet 499 244 596

- Industrimuseet 346 169 599

Förening & Idrott totalt 515 407 45 925 216

Tabell 2. Lokaler för Förening & Idrott. Årskostnader för lokaler år 2013.

I diagram 1 redovisas kvadratmeterkostnad för idrottsanläggningar. De som ägs av kommunen visas med mörka staplar och inhyrda lokaler med ljusa randiga staplar. Ett enhetspris betalas till Skolförvaltningen 2014 för de salar och hallar som KFF nyttjar varför dessa inte redovisas i diagrammet. Det blir påtagligt tydligt att kostnaden per ytenhet är hög för is- och

badanläggningar.

Diagram 1. Lokalkostnad per kvadratmeter för idrottsanläggningar.

Nyttjandegraden är fortsatt hög på alla våra idrottsanläggningar. I nuläget bedömer vi att beläggningen är högst och behoven av mer tillgängliga hallar/tider är störst vad gäller fullstora sporthallar och isytor.

I diagram 2 redovisas besök och lokalkostnader för fotbollsplaner som hyrs ut av Kultur &

Fritid. I Mölndals stad finns ytterligare ett antal fotbollsplaner men dessa sköts och nyttjas av respektive förening.

Diagram 2. Årskostnader för fotbollsplaner samt antal besök till fotbollsplaner 2013.

I diagram 3 redovisas antal besök under 2012 och 2013 per kategori för förening och idrott.

Diagram 3. Antal besök under 2012 och 2013 till idrottsanläggningar

2.1.3 Planerade verksamhetsförändringar

Studier av Åbybadets status visar på att man behöver lägga cirka 10 mnkr på insatser i bland annat takkonstruktion och annat för att kunna hålla badet öppet i cirka 5 år till. Arbete för att specificera tidplan och prioriterade insatser i detta är pågående. Utöver dessa kortsiktigare åtgärder så behöver man belysa vilka alternativ som finns för ett eventuellt framtida och långsiktigt Åbybadet. Även i detta avseende pågår förberedelser för att göra detta relativt omfattande arbete i syfte att kunna komma till beslut i frågan inom de närmsta åren.

Näridrottsplatsen i Kållered färdigställdes 2013 så när som på skatedelen där det varit svårare att finna lämplig mark att anlägga den på. För skatedelen finns 1,5 mnkr avsatt i budget år 2015.

2.1.4 Slutsatser

Förening och Idrott har generellt sett många besökare och nyttjare av våra anläggningar, vilket förstås är väldigt glädjande sett ur ett folkhälso- och verksamhetsperspektiv. Man kan också konstatera att många av de anläggningar som vi hyr och nyttjar är till åren komna och i många fall skulle behöva förbättras, ersättas eller kompletteras. Vi har relativt god täckning av

fotbollsplaner (naturgräs och konstgräs) medan behovet av mer isytor och inte minst fullstora sporthallar är mycket stort. I budget 2015 får kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att utreda förutsättningarna för en sporthall i Lindome inför ställningstagande till investeringsobjektet och dess omfattning. I samband med detta ska även en översyn av motsvarande behov i hela

kommunen göras.

Förrådsutrymmen och omklädningsmöjligheter är också ytor som det är brist på i dagsläget.

Avsikten är att belysa och adressera ovan nämnda problem än mer under den kommande perioden, i första hand när det gäller nytillkommande bostadsområden men förhoppningsvis även på det stora idrottsområdet Åby fritidscentrum (i linje med den framtagna målbilden för området).

Behovet av sporthallar (alltså främst fullstora) är stort. Redan idag är det fullbokat i alla hallar samtidigt som stadens befolkning ökar (Forsåker, Kvarnbyvallen, Kvarnbyterassen, Åby stallbacke, Lilla Fässbergsdalen med flera). Det spelas idag innebandy på dispens i många hallar på grund av att planerna inte har korrekta mått i våra mindre hallar. Dessutom har vi rivningen av Ekhaga-skolans hallar att förhålla oss till samt att den planerade fullstora sporthallen i Lindome är satt i vänteläge. Framförallt behövs alltså minst en fullstor sporthall med en aktivitetsyta på 20 x 40 m som är anpassad för såväl skolidrott som motions- och idrottsverksamheter på fritiden. Föreningslivet måste också få tillräckligt med förråd, omklädningsrum och gärna en egen entré till nytillkommande hallar. Hallen ska kunna

tillgodose både tjejers och killars intressen, att anpassa en sporthall för dans breddar verkligen användningsområdet.

Ekhagaskolan är stängd och kommer att rivas, dock så är tanken att kunna hålla idrottshallarna öppna även fortsatt. I dialog med Lokalförsörjningen så förlängs öppethållande i perioder om 12 månader i taget, i nuläget är det svårt att bestämt säga hur länge detta öppethållande kan fortsätta. När dessa idrottshallar stängs uppstår ett akut behov. Möjligen kan det lösas genom ett samarbete i samband med byggnationen av Västerbergsskolan om tajmingen är den rätta.

Som en övergångslösning skulle man eventuellt kunna undersöka SCA:s gamla lokaler/idrottshall i Eklanda (på Bäckstensgatan).

Man har från staden tagit fram en målbild för Åby fritidscentrum. Denna målbild ligger i nuläget vilande. Avdelning Förening och Idrott har för avsikt att arbeta för att målbilden väcks till liv och att man under kommande år kan fortsätta arbetet med att göra området till ett

modernare och mer tilltalande idrotts- och rekreationsområde, för såväl mölndalsbor som andra besökare.

2.2 Bibliotek

2.2.1 Verksamhetsställen

I staden finns fyra bibliotek; i Lindome, Kållered, Balltorp och Mölndal, samt ett mobilt

bibliotek, bokbussen, vars garage finns i Skedebro. Externa lokaler som staden hyr är Kållereds och Mölndals bibliotek. Under 2014 har tillfällig verksamhet också funnits i Bibliotekslabbet, på Brogatan 32.

Figur 3. Verksamhetsställen för biblioteken i Mölndal.

2.2.2 Lokalanvändning och kostnader

Den totala lokalkostnaden för biblioteken uppgick år 2013 till 3,7 mnkr. Mölndals

stadsbibliotek och Kållereds bibliotek är externa lokaler med en total lokalkostnad på cirka 3 mnkr.

Lokalkategori Area

(kvm)

Årskostnad lokaler (kr)

BIBLIOTEK

Balltorps bibliotek 150 85 000

Kållereds bibliotek 493 514 138

Lindome bibliotek 840 534 479

Mölndals stadsbibliotek inkl annexet 2 134 2 522 484

Bokbussgarage Skedebro 178 80 488

Biblioteken totalt 3 795 3 736 589

Tabell 3. Lokaler för biblioteken. Årskostnader för lokaler år 2013

I diagram 4 redovisas lokaler som ägs av kommunen med mörka staplar och inhyrda lokaler med ljusa staplar.

Diagram 4. Årskostnader för lokaler och total area för biblioteken.

Balltorps bibliotek är minst med totalt 150 kvm, medan Mölndals stadsbibliotek (inkl annexet) är störst med cirka 2 100 kvm. Kronor per kvadratmeter varierade mellan 567 upptill 1 182 kr.

Dyrast var Mölndals stadsbibliotek (inkl annexet) och billigast var Balltorps bibliotek.

Lokalerna används alltmer och många använder lokalerna under längre tidsperioder, vilket kräver anpassningar. År 2013 hade biblioteken totalt 432 000 besök, det vill säga cirka 1 440 besök per öppetdag. Se diagram 5. Efter första halvåret 2014, ökar besöken ännu mer.

Diagram 5. Antal besök till bibliotek – tvåårigt perspektiv.

2.2.3 Planerade verksamhetsförändringar

Mölndals stadsbibliotek är inrymt i hyrda lokaler i Folkets hus. Lokalerna är inte anpassade för en modern biblioteksverksamhet. I samband med omvandlingen av Mölndals centrum kommer stadsbiblioteket att flytta till nya lokaler i kvarteret Hajen. Förstudien, som gjordes 2013, och programhandlingen, som presenterades i kommunstyrelsen 2014-04-29, visade att detta är möjligt och en bra lösning. Kultur och fritid fick kommunstyrelsens uppdrag att fortsätta planeringen av det nya biblioteket samt att ta fram en avsiktsförklaring om att hyra av Mölndalsbostäder, för beslut efter sommaren 2014.

2.2.4 Slutsatser

I takt med stadens utveckling behöver framtida bibliotekslokaler planeras, till exempel vid Eklanda & Lilla Fässbergsdalen, Åby fritidsområde och Forsåker. För Lilla Fässbergsdalen är Stadsbiblioteket närmaste bibliotek, vilket är långt för många, särskilt barn och unga samt personer utan bil. Bokbussen används oerhört mycket i Eklandaområdet, särskilt av

barnfamiljer. Om det är möjligt, skulle en mindre biblioteksenhet med särskild barn och unga-profil behövas i området, gärna i anslutning till en förskola.

När Kållered centrum utvecklas och nya lokaler planeras bör vi beakta att biblioteket behöver ligga i markplan för att öka tillgängligheten och att lokalerna samtidigt blir mer

ändamålsenliga.

2.3 Stadsmuseum och kulturspecialister

2.3.1 Verksamhetsställen

Under stadsmuseum och kulturspecialister ingår Mölndals stadsmuseum och konstarkivet, totalt 2 459 kvm. Konstarkivet är inte en publik yta för allmänheten. Båda verksamheterna bedrivs i externt hyrda lokaler.

Figur 4. Verksamhetsställen för stadsmuseum och kulturspecialister.

2.3.2 Lokalanvändning och kostnader

Den totala lokalkostnaden för stadsmuseum och konstarkiv uppgick år 2013 till 2,5 mnkr.

Lokalkategori Area

(kvm)

Årskostnad lokaler (kr)

STADMUSEUM & KULTURSPEC

Mölndals stadsmuseum 2 234 2 078 354

Konstarkivet 225 380 826

SoK totalt 2 459 2 459 180

Tabell 4. Lokaler för stadsmuseum och kulturspecialister. Årskostnader för lokaler år 2013.

Kostnaden per kvm är 930 kr för stadsmuseet och 1 693 kr för konstarkivet.

Under 2013 genomgick Mölndals stadsmuseum en större ombyggnation med syfte att

uppdatera och utveckla basutställningar och verksamhet. Museet hade stängt under delar av året vilket renderade ett besökarantal om cirka 29 000. Under ett normalår uppgår antalet till cirka 40-45 000 besök.

2.3.3 Planerade verksamhetsförändringar

För närvarande pågår inga planerade verksamhetsförändringar.

2.3.4 Slutsatser

Det planeras ett nytt bibliotek i centrum med möjlighet till inflyttning 2018. Då nuvarande placering av konstarkivet ligger i anslutning till biblioteket i Möllan samt under samma

hyresavtal, måste en förstudie samt utredning av en framtida placering av konstarkivets lokaler beredas i god tid.

Stadsmuseets besöksparkering ligger idag i anslutning till Grevedämmet. Inför en eventuell försäljning eller uthyrning av Grevedämmet måste alternativ besöksparkering ses över då det saknas parkeringsmöjligheter i anslutning till museets lokaler.

2.4 Ungdom och samhällsarbete

2.4.1 Verksamhetsställen

I staden finns sex fritidsgårdar: Eklanda fritidsgård, Lindomegården och Kållereds fritidsgård som drivs i externa lokaler. De andra fritidsgårdarna, Balltorpsgården, Broslättsgården och Lindhaga fritidsgård finns i stadens egna lokaler. Det finns musikverksamhet i Tonkällan som är extern lokal. Under sommaren bedriver vi daglägerverksamhet vid Djursjön. Material och inventarier förvaras övriga delar under året i Lindeviförrådet. Den internationella verksamheten bedrivs idag i delar av bibliotekslabbet som ägs av Mölndalsbostäder.

Figur 5. Verksamhetsställen för Ungdom och samhällsarbete.

2.4.2 Lokalanvändning och kostnader

Den totala lokalkostnaden för ungdom och samhällsarbete uppgick år 2013 till 2,9 mnkr.

Den internationella verksamheten tar emot volontärer från Europa. Avdelningen hyr en privat fastighet på cirka 100 kvm för detta ändamål. Detta bekostas med externa bidragsmedel.

Lokalkategori Area

(kvm)

Årskostnadlokaler (kr) UNGDOM &

SAMHÄLLSARBETE

Balltorps fritidsgård 184 171 969

Broslätts fritidsgård 477 1 000

Eklanda fritidsgård 208 288 660

Kållereds fritidsgård 345 311 321

Lindhaga fritidsgård 300 215 426

Lindome fritidsgård 810 1 094 463

Internationella verksamheten 35 30 000

Lindevi-förrådet Djursjöverksamheten 60 14 937

Tonkällan 797 785 583

UoS totalt 3 216 2 913 359

Tabell 5. Lokaler för ungdoms- och samhällsarbetare. Årskostnader för lokaler år 2013.

I diagram 6 redovisas lokaler som ägs av kommunen med mörka staplar och inhyrda lokaler med ljusa staplar. Broslättsgårdens hyra och hyresavtal ingår i skolförvaltningens ram varför kostnaden för den lokalen är noll. Om detta hyresförhållande förändras så att kultur och fritid måste söka ny lokal finns inga medel inom ram för detta. I Lindomegårdens hyra ligger

I diagram 6 redovisas lokaler som ägs av kommunen med mörka staplar och inhyrda lokaler med ljusa staplar. Broslättsgårdens hyra och hyresavtal ingår i skolförvaltningens ram varför kostnaden för den lokalen är noll. Om detta hyresförhållande förändras så att kultur och fritid måste söka ny lokal finns inga medel inom ram för detta. I Lindomegårdens hyra ligger

Related documents