• No results found

11. Bilagor

11.5 Lotta, flicka i 9:an

Hur lång tid har du varit kristen?

Jag är uppvuxen i en kristen familj, så egentligen har jag varit kristen ända sen jag föddes. Men det var en period i mitt liv då jag kom ifrån Gud. Sen kom jag tillbaka till Gud för drygt ett år sedan.

Är du medlem i någon kyrka just nu, i så fall vilken?

Ja, jag är döpt i Pingstkyrkan, och alltså medlem där.

Vad gjorde att du bestämde dig för att bli kristen?

Det som gjorde att jag bestämde mig för att komma tillbaka till Gud var att jag fick kontakt med några människor från Radikal Generation och var på deras cellgruppsmöte. (En av pingstkyr-kans ungdomssatsningar) (Min anmärkning.) Sen har Linda, som även är min klasskompis också betytt väldigt mycket.

Vilka människor i din närhet är kristna?

Pappa är kristen, sen har jag många kristna vänner.

Har din kristna tro förändrats på något sätt under din skoltid? I så fall på vilket sätt?

Jag tycker att man dagligen kan bli påverkad negativt av sina klasskompisar. Men det får man försöka stå emot, alla frestelser och så där.

Har du berättat för dina klasskamrater om din kristna tro?

Ja, det har jag.

Om du har berättat, vilket slags bemötande fick du?

Första reaktionen var att de blev väldigt förvånade, de trodde inte att jag var kristen. Sen frågade de en massa saker. Första gången som jag berättade för några av mina klasskompisar, så kände jag verkligen att Gud hjälpte mig. Han talade om vad jag skulle säga till dem, det var skönt! Sen efter ett tag så visste väl alla klasskompisar om det.

Har du vänner som inte är kristna eller medlem i någon församling?

Ja, jag har många kompisar som inte är kristna. Jag umgås t.ex. med klasskompisar.

Har du någonsin varit mobbad eller känt dig särbehandlad i skolan på grund av din kristna tro?

Många har ju fördomar. Ibland har det hänt att någon sagt något nedlåtande, eller pratat illa om kristna. De är oftast de som inte vet om att jag är kristen, som säger de nedlåtande sakerna. Skulle de veta om att jag är kristen skulle de nog inte säga dessa saker.

Vet du något om din lärares personliga livsåskådning? Om inte, skulle du vilja veta?

Han trodde väl inte någonting egentligen. Men han var väldigt öppen för allting. Han tyckte att det var jättekul att man berättade om vad man trodde på. Han tyckte att det var bra att man kunde stå framför klassen och stå för sin tro. För jag tror att det är många kristna som inte står för sin tro inför kompisar som inte är kristna. Det tycker ofta kompisarna är värre, de gillar mer om man lägger korten på bordet.

Tycker du att lärare idag borde få ha en mer personlig undervisning och tala om för sina elever vad de själva har för livsåskådning?

Lärare borde få berätta om sin egen tro, för sen är det ju upp till var och en att bestämma vilken tro man vill ha. Fast det är klart att jag vill att kristna lärare ska få berätta mer om sin tro. Men samma rättighet lär ju då gälla för t.ex. muslimska lärare, eller lärare som är inspirerade av New Age och det är klart, det tycker jag ju inte är lika bra!

Hur har du upplevt undervisningen om jordens skapelse genom Big Bang?

Vår lärare tog upp det som att det var Big Bang teorin som gällde. Det var bara så. Det fanns inga alternativ.

Har din lärare lyft fram någon alternativ skapelsetro? I så fall vilken?

Det här var vår biologilärare som sa detta att det var Big Bang som gällde, medan vår SO-lärare tog upp olika alternativa teorier, att man kan tro olika.

Har du någon gång haft en önskan om att få gå i en kristen friskola?

Nej … eller jo, jag hade ju en period i mitt liv då jag inte levde så nära Gud, men ändå funderade mycket på kristen tro. Under den perioden kändes det som om allt skulle vara så mycket enklare om jag hade gått i en kristen friskola. Då kändes det som att det var så jobbigt att berätta för alla klasskompisar om min kristna bakgrund, och det hade jag ju sluppit i en klass med bara kristna kompisar. Men när jag kom tillbaka till Gud och min kristna tro, då förstod jag att det var mycket bättre att gå i en vanlig skola. Där kan jag prata med mina vänner om min tro, berätta för dem om Gud. Det finns också en risk att man blir isolerad om man går i en kristen friskola.

I många skolor idag, har muslimer rätt att få gå ifrån lektioner, för att kunna praktisera bön. Skulle du som kristen elev vara intresserad av att få samma möjlighet?

Ja, rättigheten skulle jag vilja ha. Men jag vet inte om jag skulle utnyttja den. Det finns ju håltimmar, som man kan använda till bön.

Tycker du att skolan har en hög tolerans gentemot elever, som har en annorlunda livs-åskådning?

De flesta skolor är toleranta, de tycker att det är OK.

Har ni vid något tillfälle i undervisningen använt er av horoskop eller s.k. ”Tarotkort”?

Nej, aldrig.

Brukar du gå ut och dansa?

Inte så mycket, inte nu. Det känns fel. Jag är med i en kristen dansgrupp nu och det känns så fel att först vara ute på diskotek och dansa där i den miljön, för att sen gå till den kristna dans-gruppen och upphöja Gud med samma kropp.

Har du fått någon undervisning om vad Pingstkyrkan anser om dans?

Det man har hört är väl det, att det kan vara svårt att leva i världen utan att falla för frestelser. Därför är det dumt att på något sätt försöka stå med en fot i varje värld, med den ena i disko-tekens värld, den profana och med den andra i Guds, den kristna, heliga världen.

Har det hänt att någon klasskompis snott något eller gjort något annat fel - och du då reagerat annorlunda på det än vad dina klasskompisar gjort?

Ja, det händer ofta! Det kan man märka bara så där, när man pratar med folk, man tycker annorlunda om väldigt många saker.

Känner du att du vill övertyga dina klasskompisar, till att bli bekännande kristna?

Ja, det vill jag! Om inte jag berättar för dem att jag är kristen, så är det så lätt att de drar ner mig i stället.

Related documents