• No results found

Luleå tekniska universitet

Lärosäte

Luleå tekniska universitet

Huvudområde/examen

Mediedesign - konstnärlig kandidat

ID-nr A-2013-10-3110

Bedömning av utvalda examensmål

Mål: För konstnärlig kandidatexamen ska studenten visa kunskap och förståelse inom det

huvudsakliga området (huvudområdet) för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets praktiska och teoretiska grund, kunskap om och erfarenhet av metod och processer samt fördjupning inom området

Måluppfyllelse: Mycket hög

Motivering: Urvalet av självständiga arbeten visar på hög och i flera fall en mycket hög

måluppfyllelse särskilt avseende fördjupning inom området. Studenterna visar att de har uppnått mycket god kunskap och förståelse inom huvudområdet och dess praktiska grund.

I självvärderingen och i intervjuerna beskrevs hur utbildingen är utformad för att studenterna först ska utveckla en konstnärlig självförståelse och sedan en bredare estetisk, etisk och samhällelig vision och hur mediedesign kan inkluderas i genomförandet av yrkesbundna uppdrag. Mediedesign är ett område som innehåller många specialiseringsmöjligheter, allt från traditionellt hantverk till strategisk design i stora företag eller från de gamla medierna till interaktiv media. Det gemensamma för designområdet är de grundläggande kunskaperna i de visuella och konstnärliga. I urvalet av arbeten framgår tydligt att studenterna har dessa kunskaper.

Vid intervjuerna framgick att trots att den fasta lärarkåren är liten så kompletteras den med gästlärare så att studenterna får en god handledning i grundläggande metoder och processer. Inom lärarkåren finns en förståelse för de studieverktyg, metoder, samarbetsformer och innehållen som har utvecklats i den mer avancerade samtida designutbildningen.

Sammantaget bedöms måluppfyllelsen vara mycket hög.

Mål: För konstnärlig kandidatexamen ska studenten visa förmåga att beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll samt kritiskt reflektera över sitt eget och andras konstnärliga förhållningssätt inom huvudområdet för utbildningen

Måluppfyllelse: Hög

Motivering: Urvalet av arbeten visar på hög måluppfyllelse. Studenterna visar en god förmåga att kritiskt förhålla sig till sina konstnärliga ståndpunkter och reflektera över sitt eget genomförande.

Av självvärderingen framgår att studenterna tränas i att beskriva och analysera sina egna och andras lösningar. Träning i kritisk reflektion återkommer regelbundet i studierna. Vid olika projekt och uppdragsredovisningar bedöms studenternas förmåga i dessa avseenden. I självvärderingen beskrivs hur teori och metod går hand i hand och hur olika uppdrag fokuserar på att träna studentens kunskap och förmåga att tillämpa, analysera, syntetisera samt reflektera. I självvärderingen framgår vidare att den konstnärliga, den vetenskapliga och den pedagogiska visionen formar en organisk helhet.

Intervjuerna bekräftar bilden av att en hög måluppfyllelse säkras.

Sammantaget bedöms måluppfyllelsen vara hög.

Mål: För konstnärlig kandidatexamen ska studenten visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen självständigt skapa, förverkliga och uttrycka egna idéer, identifiera, formulera och lösa konstnärliga och gestaltningsmässiga problem samt genomföra konstnärliga uppgifter inom givna tidsramar

Måluppfyllelse: Bristande

Motivering: Urvalet av arbeten visar sammantaget på bristande måluppfyllelse avseende förmågan att självständigt skapa, förverkliga och uttrycka egna idéer, identifiera, formulera och lösa konstnärliga och gestaltningsmässiga problem. Några arbeten visar en bristande förståelse för de konstnärliga värden och krav som utgör det centrala i grafiska artefakternas kvalitet.

Både i intervjuerna och i självvärderingen framkom att de ansvariga på utbildningsprogrammet är väl medvetna om dessa brister och i deras framtidsplaner har man många förslag på satsningar som skulle förbättra situationen, bland annat en ännu starkare och medveten samverkan med andra konstnärliga utbildningar inom området. I planerna uttrycks det att man vill gå från grafisk formgivning till grafisk design och att man vill ha en mer reflekterande ansats samt tydligare knyta det konstnärliga till det teoretiska.

Lärosätet försäkrar att studenterna slutför sina uppdrag inom givna tidsramar bland annat med hjälp av ”peer learning” och ”workbook-metoden”.

Sammantaget bedöms måluppfyllelsen vara bristande. Bedömargruppen vill dock påpeka att de ansvariga för utbildningen vid lärosätet tycks ha en stor medvetenhet om de brister som finns. De planer man presenterar för att åtgärda bristerna verkar väl genomtänkta.

Mål: För konstnärlig kandidatexamen ska studenten visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta konstnärliga, samhälleliga och etiska aspekter

Måluppfyllelse: Hög

Motivering: De självständiga arbetena i urvalet visar på hög måluppfyllelse. Flera arbeten visar på mycket hög måluppfyllelse avseende förmågan att göra bedömningar med hänsyn till samhälleliga och etiska aspekter. Detta syns både i arbetenas inriktning och i de frågeställningar som tas upp.

I självvärderingen och intervjuerna underströks också vikten av att diskutera samhälleliga och etiska aspekter.

Självvärderingen visar att utbildningen inom mediedesign har ett fokus på samhälleliga behov och ansvarstagandet för lokala- och hållbarhetsfrågor. Många uppdrag och kurser berör temat Människan i centrum. Studenterna har till exempel samarbetat och genomfört projekt med kommuner i Norrland. I dessa projekt lär sig studenterna att förstå människans behov och hur designen kan tillmötesgå dessa.

I självvärderingen framgår att det finns en klar progression mot mer krävande och komplexa konstnärliga problemställningar. I examensarbetena var ändå den mest påfallande iakttagelsen att flera arbeten var måttligt innovativa och begränsade till typiska yrkesarbeten.

Sammantaget bedöms måluppfyllelsen vara hög.

Bedömargruppens förslag till samlat omdöme Bristande kvalitet:

Underlagen visar på bristande måluppfyllelse för målet

- visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen självständigt skapa, förverkliga och uttrycka egna idéer, identifiera, formulera och lösa konstnärliga och gestaltningsmässiga problem samt genomföra konstnärliga uppgifter inom givna tidsramar.

Underlagen visar på mycket hög måluppfyllelse för målet

- visa kunskap och förståelse inom det huvudsakliga området (huvudområdet) för

utbildningen, inbegripet kunskap om områdets praktiska och teoretiska grund, kunskap om och erfarenhet av metod och processer samt fördjupning inom området.

För övriga mål visar underlagen på hög måluppfyllelse.

Den samlade bedömningen är att utbildningen håller bristande kvalitet.

Related documents