• No results found

Lunds universitet Enskilda projekt

Beredskap, anpassning och förvarning - varseblivandet av långsiktiga hot mot vitala samhällsfunktioner Wilhelm Agrell, Lunds universitet, Forskningspolitiska institutionen

dnr: 0073/2002 start: 1 januari 2002

slutredovisning: 31 mars 2005 beviljat: 1 226 000 kr

kostnad2004: 368 100 kr beskrivning

Syftet med projektet är dels att inventera och systematisera kunskap om olika slag av förvarningssystem, dels att undersöka hur dessa system fungerat i praktiken. Utifrån detta undersöks möjligheterna att utveckla en generell bild av hur förvarningsystem fungerar samt att med denna kunskap skissera tillämpningar på det civila försvarets område.

bidrag

Projektet bidrar till utvecklingen av samhällets krisbered-skap genom att utveckla metodik och ta fram underlag för myndigheters arbete.

Detta har bl.a. skett genom deltagande i utåtriktade seminarier och konferenser, undervisning och internatio-nell samverkan. I KBM:s arbete med att stödja regeringens kommande proposition om samhällets säkerhet och beredskap inför svåra påfrestningar har Wilhelm Agrell varit behjälplig med att dela med sig av sina preliminära slutsatser i skriftlig form och i diskussioner.

Effektivare ledning vid storskalig räddningstjänst och krishantering

Lars Fredholm, Lunds universitet, Lunds universitets centrum för riskanalys och riskhantering (LUCRAM)

dnr: 0509/2003 start: 1 januari 2003

delredovisning: 30 november 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 slutredovisning: 31 mars 2009

beviljat: 1 200 000 kr kostnad2004: 160 335 kr beskrivning

Projektets syfte är att utveckla kunskap för att förbättra ledning vid storskalig räddningstjänst och krishantering.

Projektet samfinansieras med Statens räddningsverk och avses utmynna i två doktorsavhandlingar. Utgångsanta-gandet är att nuvarande praxis att i akuta lägen utöva ledning inte ger tillräckligt utrymme för att ta till vara den samlade kognitiva kapacitet som finns bland deltagande ledningsaktörer på olika nivåer inom olika insatsorganisa-tioner. Ledningsfunktionerna kanske bör byggas upp så att de ger mer utrymme för analys och reflektion. Detta inne-bär att interorganisatoriska ledningsfunktioner bör kunna utveckla sin kollektiva förmåga att förstå situationen i sin helhet och att utforma gemensamma övergripande hante-ringsstrategier i ett tidigt skede för att förutseende och offensivt kunna möta krisskeendet. Två delprojekt ingår för

att analysera dessa frågor. Det ena delprojektet inriktas på att utveckla kunskap om villkor för att förbättra enskilt, koordinerat beslutsfattande och kommunikation mot olika tidshorisonter i olika ledningsnivåer. Det andra delprojek-tet avser utveckla kunskap om villkor för att förbättra koordinerad successiv anpassning av ledningsfunktioner till inträffad händelse och dess dynamik, avseende bl.a.

gränssnittet mellan olika insatsaktörer.

bidrag

Projektet bidrar till utvecklingen av samhällets krisbered-skap genom att öka kunkrisbered-skapen i krishanteringssystemet.

Forskargruppen har fört dialog med praktiker och del-tagit i utåtriktade seminarier och konferenser. Dessutom finns en referensgrupp knuten till projektet, med repre-sentanter för SRV, KBM, Räddningstjänsten i Göteborg, Socialstyrelsen samt forskare vid FHS, vilket säkerställer kvaliteten och relevansen av projektet för krishanterings-sektorn.

Strategier för kommunal sårbarhetshantering Per-Olof Hallin, Lunds universitet, Lunds universitet, Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi/

LUCRAM

dnr: 0146/2004 (fortsättning på dnr 0060/2002) start: 1 mars 2004

delredovisning: 31 december 2004 slutredovisning: 31 augusti 2005 beviljat: 990 000 kr

kostnad2004: 534 600 kr beskrivning

Projektets syfte är att utveckla och pröva strategier för att inkorporera metoder för kommunal sårbarhetsanalys i kommuners krishanteringsarbete. Detta projekt fokuserar på det praktiska genomförandet medan ett parallellt pro-jekt inom ramforskningsprogrammet Risk- och sårbarhets-analyser: Delprojektet ”Kommunal och regional sårbar-hetshantering” utvärderar effekterna av implementering.

Projektets empiriska del utgörs av två till tre fallstudier i olika kommuner. Kommunerna kommer att analyseras med avseende på implementeringen av MVA-metoden (Municipal Vulnerability Analysis). I samråd med kommu-nerna kommer strategier att utvecklas för att successivt introducera metoden. Särskilt kommer viktiga målgrupper att identifieras, och förändringsprocesser, hinder och möjligheter att uppmärksammas. Projektet fokuserar på implementeringsprocessen med hänsyn till lokala förut-sättningar och behov.

bidrag

Projektet bidrar till utvecklingen av samhällets krisbered-skap genom att utveckla metoder och verktyg.

Dessa används av praktiker, och forskargruppen har fungerat som en aktiv dialogpartner för kommuner och regioner/länsstyrelser. Under våren 2004 har arbetet kon-centrerats på att genomföra och följa ett antal scenario-konstruktioner samt utveckla en processmodell för risk-och sårbarhetsanalyser i samarbete med Säkerhet risk-och beredskap, Räddningstjänsten i Helsingborgs kommun och andra kommunala aktörer. Genom samverkan med Läns-styrelsen i Skåne tas en regional sårbarhetsanalys fram.

Folkförankring ”på riktigt”? Kön, medborgarskap och demokrati i hemvärnet och de frivilliga organisationerna inom det nya totalförsvaret Annica Kronsell, Lunds universitet, Statsvetenskapliga institutionen

dnr: 0201/2002 start: 1 januari 2003

slutredovisning: 31 maj 2005 beviljat: 1 490 000 kr kostnad2004: 741 000 kr beskrivning

Syftet är att kartlägga och analysera synsätt på maskuli-nitet och feminimaskuli-nitet inom hemvärnet och några av fri-villigorganisationerna i relation till Sveriges försvar. Synlig-görandet av könsordningen inom hemvärnet och frivillig-organisationerna är därför en viktig empiriskt ambition med projektet. För det andra syftar projektet till att vidareutveckla teorier om krig-fred, maskulint-feminint och militärt-civilt. Centrala frågeställningar är: Vilka funk-tioner kan maskulinitet och femininitet sägas ha när det gäller totalförsvaret idag? Hur är kön kopplat till de upp-gifter som organisationerna själva anser sig ha att lösa inom ramen för totalförsvaret? Vad kommer hemvärnets och frivilligorganisationernas ökande roll i det nya total-försvaret att betyda för kvinnor och mäns relativa engage-mang för försvars- och säkerhetsfrågor?

bidrag

Projektet bidrar till utvecklingen av samhällets krisberedskap genom att höja kompetensen i krishanteringssystemet.

Detta har skett genom dialog med praktiker och en föredragning för KBM:s referensgrupp för inriktning av forskning har hållits. Projektdeltagare har undervisat i kurser med inslag om risker och kriser och internationella kontakter har knutits.

Säkerhet framför allt? En studie av relationen mellan organisation, regler, konventioner och ett säkert hanterande

Thomas O´Dell, Lunds Universitet/Campus Helsingborg, Institutionen för Service Management

dnr: 0856/2003 start:1 juli 2004

slutredovisning: 30 juni 2005 beviljat: 570 000 kr

kostnad2004: 513 000 kr beskrivning

Studiens empiriska fält är sjöfart och sjösäkerhet. Projektet ställer frågan hur regler skall utformas, hur efterlevnaden av dem skall kontrolleras och hur samverkan skall ske mellan olika intressen för att bäst bidra till sjösäkerheten?

Projektet kommer även att studera och göra jämförelser med andra transportslag, exempelvis flygfart, där regel-system och kontrollfunktioner praktiseras på ett jämförelse-vis annat sätt. Studien genomförs med kvalitativa metoder såsom intervjuer och observationer. Med kunskaper om hur dynamiken mellan organisation, regelverk och ett säkert hanterande fungerar, ökar också möjligheten att proaktivt arbeta för ett förbättrat styrsystem samt för ett ökat säkerhetsmedvetande.

bidrag

Projektet bidrar till utvecklingen av samhällets krisberedskap genom att höja kompetensen i krishanteringssystemet.

Projektdeltagare har t ex undervisat i kurser med inslag om risker och kriser. Forskargruppen har även haft dialog med praktiker.

Ramforskningsprogram

Forskning om risk och sårbarhetsanalyser av teknologiska och sociala system

Kurt Petersen (huvudansvarig), Lunds universitet, Lunds universitets centrum för riskanalys och riskhantering (LUCRAM), FRIVA

dnr: 1102/2003 start: 1 mars 2004

delredovisning: 31 december 2004 och 31 december 2005 slutredovisning: 31 mars 2007

beviljat: 24 450 000 kr kostnad2004: 6 900 000 kr beskrivning

Huvudinriktningen på programmet är att öka kunskapen och utveckla metoder för risk- och sårbarhetsanalyser för att effektivisera samhällets krishantering. Detta ramfors-kningsprogram har sin huvudinriktning mot kunskaps-uppbyggnad om hur man identifierar, värderar och hante-rar risker och sårbarhet. Det är viktigt att se krishantering som en helhet och även beakta de övriga delarna. Kun-skapsuppbyggnad om och hantering av de olika delarna sker i stor utsträckning skilda från varandra. Olika forsk-ningsinriktningar är specialiserade mot de olika område-na. I samhället sköter ofta olika experter de olika delarna

åtskilda. Behov finns av forskning som mer ser till kris-hantering som en helhet och undersöker hur kunskap och metoder inom ett område kan berika de andra områdena.

Metoder för att identifiera, värdera och hantera risker och sårbarhet skulle i större utsträckning kunna vara utgångspunkt för planering och förberedelse inför hante-ring av akuta händelser. För att kunna lösa den uppgiften skall ett flertal forskningsfrågor behandlas i tio olika forsk-ningsprojekt, vilka anges nedan.

1. Projektstyrning

2. Behovsanalys och utveckling av riskanalytisk metodik 3. Risk- och sårbarhetsanalyser som bas för faserna i

samhällets krishantering (metodutveckling) 4. Krishantering och social sårbarhetsanalys

5. Proaktiv krishantering och säkerhetskultur på myndig-hetsnivå

6. Kommunal och regional sårbarhetshantering 7. Sårbarhetsanalys av storskalig infrastruktur: fallstudier

inom elförsörjning och vattenförsörjning

8. Sårbarhetsanalys av storskalig infrastruktur: fallstudier inom tele- och IT-system

9. Statistisk simulering

10. Integrering och syntes av delprojekt bidrag

Programmet bidrar till utvecklingen av samhällets kris-beredskap genom att utveckla metoder och verktyg.

Dessa används av krishanteringssystemets aktörer.

Forskarna för en aktiv dialog med praktiker. Exempelvis hölls två ”kick-off”-möten i september 2004, med syfte att skapa en god förankring på lokal, regional och central nivå. Avsikten är att projektet kontinuerligt skall bidra till utvecklingen på risk- och sårbarhetsområdet under pro-jektets genomförande. Projektdeltagare har deltagit i utåt-riktade seminarier och konferenser, undervisat i kurser med inslag om risker och kriser samt bidragit med under-lag för myndigheters arbete.

Inom ramforskningsprogrammet som bygger på tidigare stöd till LUCRAM har en rad konkreta projekt genomförts extensivt i samarbete med slutanvändare från kommunala, regionala, och statliga slutanvändare. De har bl.a. produ-cerat mjukvaror, bakgrundsmaterial till praktiska vägled-ningar och genomfört en mängd informationsaktivteter.

Titel: Årsredovisning för budgetåret 2004 Utgiven av Krisberedskapsmyndigheten (KBM) Upplaga: 400 ex

ISBN 91-85053-69-4 KBM:s dnr: 1247/2004 Grafisk form: AB Typoform

Tryck: Elanders Gotab AB, februari 2005 Skriften kan erhållas kostnadsfritt från

Krisberedskapsmyndigheten, materielförvaltning E-post: bestallning@krisberedskapsmyndigheten.se Skriften kan laddas ner från Krisberedskaps-myndighetens webbplats

www.krisberedskapsmyndigheten.se

Årsredovisning

Related documents