• No results found

Möjligheter

5. Resultat

5.1 Möjligheter

5 Resultat

I det här kapitlet kommer resultaten från de åtta genomförda och transkriberade intervjuerna att presenteras. De åtta informanterna som vi har intervjuat, har alla tilldelats fingerade namn. Dessa är: Peter, Lisa, Tanja, Erik, Sophie, Tuva, Terese och Johan. Det empiriska materialet presenteras i teman utifrån våra tre frågeställningar.

5.1 Möjligheter

Informanterna ser olika möjliga vägar för att komma vidare till arbete eller studier. Peters mål är att få arbete som bibliotekarie, vilken hen är utbildad till. Hen menar också att det sociala nätverket är av betydelse och kan användas mer än vad det gör idag. Peter ser sig också ha ett behov av att börja söka jobb utanför platsbanken. I sitt sociala nätverk ingår några bibliotekschefer som Peter träffade då hen arbetade som bokuppsättare på ett stadsbibliotek. En annan möjlig väg som Peter ser eventuellt skulle kunna hjälpa hen till att få arbete som bibliotekarie, är att få en praktikplats på ett bibliotek via den insatsen hen nu är med i. Hen menar också att möjligheter finns till att kunna studera mer inom samma område, till exempel att läsa till arkivarie. Utbildningen skulle kunna kompensera för bristen på erfarenhet, som hen anser sig ha.

Lisa studerar en del på komvux sedan i september för att få högskolebehörighet och är med i en insats för arbetslösa. Hen söker hela tiden jobb. Lisa läser på komvux för att eventuellt senare läsa vidare till sjuksköterska och i förlängningen till barnmorska och mnenar på att arbetsmarknaden för dessa yrken är god. Men allra helst vill hen nu få ett heltidsjobb. Hen studerar även på komvux och ser detta som ett sätt att lättare få ett arbete om man även har högskolebehörighet från gymnasiet, för att arbetsgivaren då ser att man är mer kompetent. Lisa söker arbete inom allt möjligt, inom det som finns att söka, som hen har kvalifikationer till. Hen berättar att hennes vänner är stöttande i hens jobbsökande genom att när de ser jobb som

27

är lediga skickar de ansökan till henne. Lisa menar, vad det gäller hur samarbetet fungerar mellan den insatsen som hen är med i och med hennes socialsekreterare, att det fungerar bra. De har ibland möte tillsammans.

Tanja vill hellre få ett arbete än att börja studera. Hen säger: “Ett sätt kanske skulle kunna vara att söka jobb som telefonförsäljare. Kanske inte är min grej egentligen men har hört att typ alla som söker får det jobbet”. Hen säger att hen inte vet vad det mer finns för arbeten där det inte krävs att man har gymnasieexamen och som det är lätt att få arbete inom. Sedan säger hen: “Kanske, jag vet inte om det är ett sätt, men jag kunde kanske plugga men jag vet inte om jag vågar igen när jag redan misslyckats flera gånger. Jag är rädd att de ska skratta åt mig om jag försöker igen.” Hen berättar om en barndomsdröm som är att arbeta på förskola och att hon genom verksamheten hon är med i, har fått veta att hen kanske kan gå en yrkeskurs inom detta. Hen ser det kanske som en möjlig väg för att sedan kunna arbeta på förskola. Tanja säger också att hen har fått reda på den hårda vägen att det är svårt att få ett arbete när man inte har gått klart gymnasiet vilket ökat motivationen till att läsa in gymnasiet. Hen behöver hjälp med att hitta en skola där hen kan få mycket stöd för att fixa det. En annan möjlig väg som Tanja ser för att öka sina chanser för att komma vidare till arbete är att ta en praktikanställning. Hen säger: ”Kanske att jag får lära mig nya saker och lära känna nytt folk. Sen hoppas jag också att om jag blir duktig på det så kanske de erbjuder mig jobb där.”

Erik säger att det kanske skulle vara en möjlighet att få arbete på McDonalds eller att dela ut tidningar. Men att hen tror att man nästan inte tjänar några pengar inom de arbetena. Hen skulle vilja studera på folkhögskola, men har inte åldern inne i nuläget. Det är särskilt en folkhögskola som lockar, beroende på att det ser så fint ut där på fotografier som hen har sett på internet. Erik säger också detta apropå folkhögskolor:

Sen berättade mamma att hon gått på folkhögskola för inte så många år sen och att man jobbade mycket med att rita och måla och lite med fotografi även i typ svenska och engelska och sådana svåra ämnen. Jag hatar att bara sitta och läsa och skriva och lyssna så tyckte det lät bra.

Erik berättar att hens mamma är den som har peppat när hen har varit nere och känt att det inte funnits någonting att göra om dagarna. Hen hoppade av gymnasiet i första årskursen, men har återupptagit studierna där i februari och läser nu halvtid på hotell- och turismprogrammet.Det

28

är små klasser vilket hen känner fungerar bra. Erik skulle vilja arbeta inom hotell i framtiden. Hen har en släkting som äger ett hotell i en storstad. Hen säger:

Han är min stora idol och jag vill en dag kunna jobba med honom. Han har berättat för mig allt han vet om hotell och vad jag behöver för att få jobb där. Det sporrade mig att gå tillbaka till skolan för att jag vet att annars kommer jag aldrig att nå min dröm om att jobba med honom.

Erik säger att hen bara måste tvinga sig igenom de här åren på gymnasiet för att kunna få arbete.

Sophies dröm är att få arbeta på en stor internationell organisation som FN eller EU. Hen har en universitetsutbildning, freds- och konfliktvetenskap, men berättar att det är svårt att få dessa arbeten. Det är väldigt många som vill ha de jobben och hen har märkt att arbetsgivare inte vet vad denna utbildning innebär. Men hen ser som en möjlig väg för att kunna få arbete inom detta, att skaffa kontakter på de ställen där hen skulle vilja arbeta. Hen säger: “Det är kanske ett sätt att typ lära känna fler och se om de jobbar någonstans där man själv vill jobba och så kanske de kan prata med sin chef om det finns jobb.” Sophie tänker att hen kan höra med hjälporganisationer här i Sverige om de behöver anställaochatt hen sedan kan arbeta sig uppåt därifrån. Hens pappa sa en gång att det alltid är lättare att få ett arbete om man redan har ett, att hen inte vet varför det är så, men att det kan vara ett sätt att till slut nå sin dröm.

Sophie ser en möjlig väg för att hen ska få arbete inom det hen är utbildad till, att hen behöver marknadsföra sig själv bättre för arbetsgivare. Berätta vad hen verkligen kan och vad utbildningen har gett henne. Hen säger: “Tror över lag jag behöver bli bättre på att se mina starka sidor och att våga visa detta. Om jag kan det så kan jag kanske lättare få en arbetsgivare intresserad och jag tror att bara jag får en chans så kommer de att anställa mig.” Sophie berättar att hen får mycket stöd från sinfamilj, att de stöttar och ser till att hen mår bra. Hen säger om sociala nätverk: “Jag vet att det är bra att känna många när man söker jobb för de kan hjälpa en att prata med sin chef och kanske kan man då få jobb på det sättet. Min familj känner många. Men är inte lätt nu under coronapandemin.” Sophie berättar vidare att en kompis till hennes pappa, som bor i norra Sverige, har ett kontor där hen blev erbjuden jobb. Men hen tyckte inte att det kändes bra att flytta så långt ifrån sin familj och sina vänner, därför tackade hen nej till jobbet. Hen säger: ”Hade kanske känt annorlunda om det varit en tjänst som jag verkligen var intresserad av men för en sån tjänst, så kändes det inte lönt att lämna allt och flytta till andra

29

sidan Sverige.” Sophie ser att en möjlig väg för att komma vidare till arbete, inom det som hen är utbildad till, skulle kunna vara att åka utomlands och arbeta och försöka få kontakter där. Hen säger: “Tror att mer erfarenhet av att jobba utomlands faktiskt kan hjälpa mig då jag vill jobba utomlands i slutändan men det är ju ett väldigt stort steg att ta och packa allt och lämna allt man känner till för att flytta någonstans där jag inte känner någon.”

Tuva har varit utan både arbete och studier i snart två månader. Hen vill först och främst hitta ett arbete och söker arbeten hela tiden. Hen ser via den nya insatsen, som hen snart ska börja i, möjligheter att där få mer stöd i att hitta ett arbete. Hen säger: “Det finns mycket jag vill jobba inom, jag är social, så något där jag träffar människor. Jag är öppen för de arbeten som finns att få.” Tuva berättar att hen får mycket stöd av sin familj för att komma vidare till arbete. När de ser en ledig tjänst som de tror skulle kunna passa, skickar de den ansökan till hen. På frågan hur hen ser på att ta en praktikanställning för att på så sätt öka sina chanser till att få en anställning, svarar Tuva att om det hade blivit aktuellt hade hen gärna tagit en praktikanställning. Hen tycker om att prova på nya saker. Om Tuva tittar längre fram funderar hen på att studera till sjuksköterska. Hen har arbetat på äldreboende, som timanställd och som ett sommarvikariat. Tuva har också arbetat inom hemtjänsten. För att kunna studera till sjuksköterska är den möjliga vägen för henne till detta att först läsa till ämnen på komvux som hen inte läste på gymnasiet. Detta ser Tuva som fullt möjligt, hen berättar att det är fem veckors heltidsstudier på komvux. Hen säger att när hen sedan är utbildad sjuksköterska finns det gott om arbeten.

Terese arbetar som personlig assistent, men de ringer henne bara vid behov. Så hen går endast på timmar, är timanställd. Därför är hen inskriven på Arbetsförmedlingen och i en insats för personer som står utan både arbete och studier. Terese ingår i gruppen UVAS, där det som tidigare nämnts i UVAS-begreppet finns en inkomstgräns där unga mellan 16–29 år inte får ha tjänat över ett basbelopp. Hen ser en möjlig väg för att komma vidare till studier och har sökt in till komvux för att studera till undersköterska och väntar nu på svar om hen har kommit in eller inte. Den utbildningen är på heltid och pågår i ett och ett halvt år. Terese berättar: “Min mamma som också är undersköterska sa att det behövs väldigt mycket undersköterskor överallt så ta utbildningen så är du 100 % utbildad undersköterska, du kan få jobb hur lätt som helst.” Hen säger att det är tack vare sin mamma som hen har sökt in till den utbildningen. Terese berättar vidare att hen får mycket stöttning från sin familj. Hen säger: “De liksom stöttar mig,

30

du kommer att klara detta, det kommer att gå bra, de liksom ger mig peppning hela tiden, jag kommer att lyckas i livet typ.” På frågan hur hen ser att samarbetet har fungerat mellan Arbetsförmedlingen och insatsen som hen är med i på en folkhögskola, svarar Terese att hen inte vet om de har något samarbete. Hen berättar att hen fortfarande har kontakt med sin handläggare på Arbetsförmedlingen som ringer och frågar hur det går.

Johan tror hen har bestämt sig för att bli kock. I höstas gjorde hen praktik på en restaurang, och trivdes väldigt bra. Johan har varit utan både arbete och studier i mer än tre år, då hen hoppade av första årskursen på gymnasiet. För att läsa till kock behöver hen först läsa klart grund- och gymnasieskolan. Johan tycker det känns bra att hen kan göra det på den folkhögskolan där hen nu är med i en insats och vill hellre göra det där än att läsa det på komvux. Hen säger att coronapandemin förde med sig något positivt, att när hen började i nuvarande insats på folkhögskolan var allt på distans. Johan berättar:” För mig som inte gått i en klass på många år blev det en bra start för jag var inte tvungen att börja direkt med att sitta i en klass med massa andra utan vi kunde först snacka på nätet.” Hen säger att det kändes skönt när de sedan träffades på riktigt för då visste hen lite vem de andra var. Johan berättar vidare:” Då var det inte lika läskigt att gå hit. Tänker att det kanske är likadant om jag efter denna kurs vill läsa mer att jag gärna träffar mina klasskompisar via nätet först.” På frågan vilket stöd hen känner att hen får från sin omgivning för att komma vidare till studier, svarar Johan bland annat, att lite stöttar hens syster. Hen säger: “Hon hade det också tufft i skolan så hon vet ju lite hur jag har det och kan berätta hur hon gjorde och vad som funkade för henne och så.” På frågan hur hen ser på praktikanställningar som en väg för att lättare komma vidare till arbete, svarar Johan att hen älskade sin praktik i höstas på restaurangen. Det var det som gjorde att hen blev intresserad av att bli kock. Johan berättar: “När jag sökte jobb på MAX sa chefen att hade jag bara haft lite mer skola hade jag fått jobbet.Han kände chefen där jag gjort praktik så han hade sagt till han att jag var duktig.” Johan säger att hen inte tidigare hade förstått, att man kan få en chef att säga bra saker om en till en annan chef, om man visar sig duktig på en praktik, att det var en ny lärdom. Hen berättar också kring praktiken, att innan hen började praktisera på restaurangen trodde hen inte att hen skulle passa på en restaurang. Johan berättar att i början vågade hen knappt hälsa på gästerna. Hen säger: “Men sen så märkte jag att de var ju inte så farliga utan snälla de flesta i alla fall så då vågade jag lite mer.” På frågan hur hen tycker att samarbetet har fungerat mellan olika instanser, såsom mellan KAA (som Johan var med i

31

tidigare) och folkhögskolan (där hen nu är med i en insats), svarar Johan att det har fungerat bra. Hen säger: ”Var lite rädd att jag skulle behöva dra hela min långa historia en gång till när jag kom hit fast jag redan dragit den många gånger på KAA. Men de hade fått mina papper därifrån så det behövdes inte. Så himla skönt!”

Sammanfattningsvis vad informanterna ser för möjliga vägar för att komma vidare till arbete eller studier är att flera av dem pratar om betydelsen av att ha ett stort socialt nätverk, att genom detta kan man få arbete. Det kan vara bra att utöka det sociala nätverket om kontakterna inte finns inom områden som man vill eller kan arbeta inom. De tar också upp betydelsen av att marknadsföra sig själv inför potentiella arbetsgivare, att det ökar möjligheterna till att få ett arbete om man gör detta på rätt sätt. Flera av informanterna är positiva till att ta en praktikanställning för att öka möjligheterna för att komma vidare till arbete. I deras svar framkommer också hur viktigt stödet från familj och vänner är. Några får stöd i att hitta lediga tjänster. Stödet från familjen kan också bestå av att någon i familjen är en förebild och inspiration för vad man själv vill arbeta med i framtiden, vilket motiverar till studier inom detta. Möjliga ställen att studera vidare på, som tas upp av informanterna är komvux, folkhögskola och universitet/högskola.

5.2 Hinder

Informanterna ser olika hinder för att komma vidare till arbete eller studier.

Peters mål är som har nämnts, att få arbete som bibliotekarie, vilken hen är utbildad till. Hen berättar om ett hinder som hen ser för att få arbete som detta: “Där har jag lite problematik, har en massa hål i mitt CV där jag mest har praktiker och djup depression. Jag har gått en längre tid utan något, då var arbetslös. Det är lite svårt att bli kallad till intervjuer och så på grund av det.” Peter ser också som ett hinder: “Det är inte så stor rotation på personalen som arbetar på bibliotek har jag märkt. Men på sistone har jag märkt att det finns fler arbetsplatser som att arbeta som skolbibliotekarie, där verkar det finnas fler platser att få.” Hen säger vidare: “Men det känns ju också som att de har mer ansvar där. Jag har ju bara erfarenhet från ett

32

stadsbibliotek och jag skulle säga att ett sådant stort bibliotek arbetar ju säkerligen helt annorlunda än de mindre biblioteken.”

Lisa ser sin yrkesbehörighet från gymnasiet som ett hinder för att kunna få ett arbete. Därför studerar hen nu på komvux dels för att lättare kunna få ett arbete, dels för att sedan kunna läsa vidare på högskola, universitet. Hen säger också att det är svårt att få jobb nu på grund av coronapandemin, för det är många som söker jobb. Lisa berättar: “Det är många som har blivit arbetslösa. Det finns många som kanske är mer utbildade än jag som söker jobben och som har jobbat inom yrken längre. Det är stor konkurrens nu om jobben.”

Tanja hoppade av gymnasiet i första årskursen och ser sina avbrutna gymnasiestudier som ett hinder när hen ska försöka hitta ett arbete. Tanja berättar att hen förutom telefonförsäljare, inte vet vad det mer finns för arbeten där det inte krävs att man har gymnasieexamen och som det är lätt att få arbete inom. Hen berättar om sin upplevt dåliga kunskap kring olika utbildningsvägar som finns och kring hur arbetsmarknaden ser ut. Att hen behöver hjälp med att ta reda på var det finns många jobb och var hen kan hitta fler lediga tjänster. Hen känner också att hen skulle behöva ha någon som pushade hen att våga prova andra sätt att söka arbete. Tanja berättar att hen inte är en person som tar kontakt med vem som helst och börjar prata. Hen berättar:

Jag vet ju till exempel att några fått jobb genom att gå in i butiker eller restauranger och bara frågat om de kan få börja jobba där. Vet inte om jag någonsin skulle våga göra det för jag är så rädd för att de ska säga nej och så står man där och skäms. Så kanske någon som varit bra på att pusha mig till att göra det hade varit bra.

Tanja tycker att coronapandemin har påverkat hennes möjligheter mycket att komma vidare till arbete. Hen säger att det knappt finns några arbeten att söka och att det är väldigt svårt att komma till intervju eftersom det är så många som söker. Tanja säger också: “Sen kan man ju inte heller hur som helst träffa människor så det är svårt att typ lämna in spontanansökningar eller så.” Om hur hen tycker att samarbetet fungerar mellan socialen och verksamheten som hen är inskriven i säger hen: “Det känns ibland som att de inte har någon koll eller pratar med varandra. Jag får ofta berätta samma saker flera gånger och hon på soc vet knappt vad jag gör här så hon bara frågar varje gång vad jag gjort.”

33

Erik är 17 år och säger: “Arbete tycker jag är svårt. Jag är ju bara 17 år så tror att många vill ha de som är äldre. Varje gång jag sökt ett jobb så har de sagt nej för att jag är för ung och typ inte får stå i kassan eller servera alkohol.” Erik hoppade som har nämnts av gymnasiet men har nu återupptagit studierna där sedan i februari och läser på halvtid. Om hen hade fått välja hade

Related documents