• No results found

Mönster i uppfattningar om orsaker till bristande stöd

4 Metod

5.3 Mönster i uppfattningar om orsaker till bristande stöd

Studiens tredje frågeställning löd Om respondenterna uppger att extra anpassningar

och/eller särskilt stöd inte genomförs i tillräcklig utsträckning för elever som anses vara i behov av det, vilka eventuella mönster kan då identifieras i de orsaksfaktorer som uppges?

I enkäten fanns frågan: Anser du att alla elever som behöver extra anpassningar eller särskilt

stöd på ”din skola” får det i tillräcklig utsträckning detta läsår? Svarsalternativen var ”Ja”,

”Nej” samt ”Vet ej”. Respondenternas svar fördelade sig på följande vis:

Figur 1. Svarsfördelning i procent, ”Får alla tillräckligt stöd?”

Mot bakgrund av redovisade resultat, enligt tidigare studier och rapporter från bland annat Skolinspektionen, är det här inte helt förvånande siffror. Dels har statistik visat att alla elever med behov inte får tillräckligt stöd (www.skolinspektionen.se; m fl), och dels har tidigare

0% 20% 40% 60% 80% 100% JA NEJ VET EJ JA NEJ VET EJ

45

studier visat att personal inom skolan upplever brister i skolans stöd men exempelvis inte vet hur det ska avhjälpas (Myndigheten för skolutveckling, 2005; www.spsm.se; m fl).

Den ojämna fördelningen av respondenter (skolledare 8 st, EHT 12 st, mentorer 45 st) gör att svarsredovisningen mellan grupperna kan visa en skevhet som kan anses minska

reliabiliteten. Om en eller två skolledare tycker annorlunda påverkas den procentuella fördelningen i hög grad. Om en eller två mentorer å andra sidan tycker annorlunda påverkas fördelningen i betydligt mindre grad. Detta är viktigt att ta i beaktande när svarsfördelningen studeras. Redovisningen finns dock med, eftersom det här avsetts vara en totalundersökning i en kommun. Då blir siffrorna ändå intressanta eftersom studiens forskningsområde är samsyn hos de professioner som de facto arbetar tillsammans kring samma elever och elevgrupper.

Figur 2. Respondentgruppernas svarsfördelning i procent, ”Får alla tillräckligt stöd?”

Här skiljer sig skolledarnas svar från övriga två gruppers. EHT och mentorer har en hög grad av samsyn i åsikten att elever med behov av särskilda insatser inte får stöd i tillräcklig omfattning. Skolledarna som anser detsamma är färre, i antal förstås, men även procentuellt. Betyder detta att det inte finns samsyn mellan alla tre grupper? Ja, på kommunnivå gör det det, men i praktiken kan det finnas skola/skolor där uppfattningarna är att de både lyckas väl att ge stöd till alla, och där samsyn mellan personalgrupperna finns. Det är möjligt att de skolledare som svarat Ja här arbetar på samma skola som de mentorer som svarat Ja, och det kan också vara så att på denna/dessa skolor har ingen i EHT valt att besvara enkäten.

25 0 4,4 75 91,7 93,3 0 8,3 2,2 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Skolledare EHT Mentorer

JA NEJ VET EJ

46

Eftersom respondenterna inte ombads ange skoltillhörighet, av risk att anonymiteten skulle hotas, kan inte denna studie ge klarhet därom.

Men om det istället är så att de två (av åtta) skolledare, som anser att elever med särskilda behov får tillräckligt stöd, inte arbetar på skolor där övriga personalen gjort samma

bedömning av situationen, innebär resultatet att samsyn inte råder heller på skolnivå. Detta i sin tur bör försvåra samverkan och effektivt arbete för utsatta barn.

Det tydliga resultatet att en klar majoritet av respondenterna ser brister i stöd till eleverna i undersökningskommunen leder förstås intresset in på vad som kan vara orsaken/orsakerna till detta.

Tabell 7. Respondenters uppfattningar om brist på kompetens som orsak till bristande stöd. Fördelning i procent (avrundat till heltal, därför är summan inte alltid 100).

Studien visar att en hög andel av respondenterna har samsyn om att bristande kompetens inte är en orsak till bristande stöd på deras skolor. De allra flesta respondenter anser sig

Sällan/Aldrig ha bristande kompetens, varken vad gäller att se/tolka behov hos elev, avgöra lämplig åtgärd eller utforma lämplig åtgärd. Några är osäkra angående om kompetensen är tillräcklig, och endast bland mentorerna finns respondenter, här pendlar andelen mellan 5-21 %, som anser sig Alltid/Ofta ha bristande kompetens.

Skolledare EHT Mentorer

Alltid/ Ofta Sällan/ Aldrig Vet ej Alltid/ Ofta Sällan/ Aldrig Vet ej Alltid/ Ofta Sällan/ Aldrig Vet ej

Min kompetens är bristfällig gällande att SE/TOLKA BEHOV hos elev.

0 % 86 % 14 % 0 % 82 % 18 % 5 % 96 % 0 %

Min kompetens är bristfällig gällande att AVGÖRA LÄMPLIG ÅTGÄRD.

0 % 100 % 0 % 0 % 82 % 18 % 16 % 80 % 5 %

Min kompetens är bristfällig gällande att UTFORMA LÄMPLIG ÅTGÄRD.

47

Tabell 8. Respondenters uppfattningar om brist på samsyn som orsak till bristande stöd. Fördelning i procent (avrundat till heltal, därför är summan inte alltid 100).

När respondenterna uppmanas ange om de själva tycker de upplever samsyn med andra på skolan, visar det sig att personalen i EHT har en signifikant annorlunda uppfattning än övriga två respondentgrupper, gällande vem som är i behov och vilka åtgärder som behövs.

Skolledarna står för en signifikant annorlunda uppfattning gällande vem som ska utföra

åtgärder.

EHT upplever samsyn i minst utsträckning, och utrymmet för fritext visar att det är både gentemot mentorer, skolledare och gentemot andra inom EHT meningsskiljaktigheter finns. Flera skolledare och mentorer, närmare bestämt 18 totalt, har å andra sidan också utnyttjat denna möjlighet till fritext, och slutsatsen som kan dras är att meningsskiljaktigheter råder mellan alla personalkategorier, både inom egna professionen och mellan professionerna.

Slutligen fanns i enkäten påståenden om huruvida brist på material, lokaler, personal eller tid i personals scheman kunde vara orsaker till bristande stöd.

61 % av lärarna ansåg att materialbrist Alltid/Ofta är en orsak, vilket ska jämföras med EHTs 36 % och skolledarnas 25 %.

Lokalbrist ansågs av 84 % respektive 82 % av mentorer och EHT Alltid/Ofta vara

bristorsak, mot endast 38 % av skolledarna.

Personalbrist hade återigen mentorer och EHT mer samsyn kring, än skolledarna. (88

% av mentorerna, 91 % av EHT mot 63 % av skoledarna hade valt svarsalternativet Alltid/Ofta).

Tidsbrist hade grupperna stor samsyn kring som en starkt bidragande orsak till

bristande stöd. (86 % mentorer, 75 % skolledarna och 73 % EHT hade valt Alltid/Ofta).

Skolledare EHT Mentorer

Alltid/ Ofta Sällan/ Aldrig Vet ej Alltid/ Ofta Sällan/ Aldrig Vet ej Alltid/ Ofta Sällan/ Aldrig Vet ej

Jag upplever inte samsyn med andra om VEM som är i behov av åtgärd.

14 % 86 % 0 % 30 % 40 % 30 % 12 % 80 % 9 %

Jag upplever inte samsyn med andra om VILKA ÅTGÄRDER som behövs.

14 % 71 % 14 % 36 % 36 % 27 % 23 % 74 % 2 %

Jag upplever inte samsyn med andra om VEM SOM SKA UTFÖRA åtgärder.

48

Related documents