• No results found

§ 355 Ungdomsfrågor

§ 356 Vision Svensk Bilsport

§ 357 Kommande möten

§ 358 Mötets avslutande

§ 328 Mötets öppnande

Kåge Schildt hälsade alla välkomna till årets sista möte. Sören Johansson befann sig på tjäns-teresa i Asien men avsåg att delta i mötet inledningsvis.

§ 329 Fastställande av dagordning

Den utskickade dagordningen godkändes med justering så att ekonomifrågor togs först med anledning av att Sören Johansson hade svårighet att delta i hela mötet.

§ 330 Ekonomi, ekonomisk rapport

Förbundsstyrelsen tog del av ekonomisk rapport avseende november 2004. Konstaterades att den tidigare prognosen stämmer relativt väl, dock har kostnader för tillstånden för internatio-nella tävlingar ökat jämfört med tidigare prognos, vilket indikerar ett något försämrat kon-cernresultat.

Noterades även att lånefordran på Björn Wirdheim kvarstår lika tidigare.

§ 331 Ekonomi, budget

Förbundsstyrelsen tog del av förslag till budget för 2005, som upprättats av Maj-Lis Svensson och Carina Sjöberg. Förbundsstyrelsen diskuterade ingående budgetförslaget och noterade följande.

Konstaterades att budget bör upprättas så att koncernresultatet ger ett överskott. Konstaterades även att prioriteringar kan behöva göras mellan angelägna satsningar för att uppnå detta resul-tat. Förbundsstyrelsen beslutade att tillsätta en budgetgrupp att arbeta enligt de riktlinjer sty-relsen diskuterat. Till budgetgrupp utsågs Maj-Lis Svensson, Hans Hillebrink, Sören Johans-son och Carina Sjöberg.

§ 332 Ekonomi, kostnader för SGA-träffar

Beslutades att uppdra åt budgetgruppen att i samband med arbetet med budget se över vilka möjligheter det finns till fördelning av dessa kostnader samt lämna förslag även på detta.

§ 333 Föregående protokoll S14/04

Förbundsstyrelsen gick igenom protokoll S14/04.

§ 334 Ärenden från tidigare möten

§ 289 Rapporter Kanslichefens rapport

Carina Sjöberg rapporterade bland annat att förarlicensstatistiken fortfarande visar på en upp-gång av antalet förare i år jämfört med föregående år. Styrelsen framförde önskemål om för-enklad statistikredovisning.

§ 262 Rally, Rescue car

Förbundsstyrelsen har tagit del av skrivelse från Anders Norstedt avseende den framtida han-teringen av Rescue car. Anders redovisade olika möjligheter hur bilarna kan användas och finansieras.

Förbundsstyrelsen har beslutat att tillsätta en arbetsgrupp bestående av Sören Johansson, Magnus Öhrström och Håkan Kujahn, samt ytterligare en person som den nu utsedda arbets-gruppen själva utser.

Gruppen har i uppdrag att utreda möjligheterna att verksamheten med Rescue car blir helt självfinansierad.

§ 268 Utredningsgrupper för administration och organisation av tävlingar och funktio-närer

Utredningsgruppen som ska se över inflödet och spontanidrotten inom bilsporten, bestående av Mikael Johansson, Magnus Thomé samt Lars Edvall, har påbörjat planeringen.

§ 293 Rapporter b) Försäkringar

Lars Edvall och Carina Sjöberg rapporterade från möte med Trygg-Hansa avseende framtida försäkringar. Trygg-Hansa ser positivt på ett fortsatt samarbete kring försäkringsfrågorna.

Lars Edvall redogjorde även för de kontakter han haft angående den utredning Justitiedepar-tementet startat för att utreda lagarna om trafikförsäkring och motortävlingsförsäkring och hur gränsdragningen mellan dessa bör utformas i framtiden.

Lars Edvall redogjorde även för de kontakter han haft med Svemo i försäkringsfrågorna.

Ny rapport lämnas vid nästa möte.

§ 301 Förbundsläkare

Uppdrogs åt Sören Johansson och Lars Edvall att i samråd med de två nyutnämnda förbunds-läkarna se över detaljerna i uppdragsbeskrivningen för förbundsläkare.

§ 306 Ekonomi, besiktningskostnader för banor Frågan bordläggs till nästa möte.

§ 315 FIA Institute for Motor Sport Safety

Uppdrogs åt Lars Edvall att utreda de ekonomiska konsekvenserna och möjligheterna av ett medlemskap i FIA Institute for Motor Sport Safety.

§ 316 Riksidrottsförbundets policy för säker och miljöanpassad trafik

Vid Riksidrottsmötet i Västerås 2005 ska fastställas en policy för säker och miljöanpassad trafik. Förslaget är ute på remiss hos SF och DF. Beslutades att uppdra åt Säkerhetskommittén och Miljökommittén att utforma remissvar. Samordnare för svaret är Lars Edvall.

Förbundsstyrelsen beslutade att, hos Säkerhetskommittén, samtidigt efterfråga den trafiksä-kerhetspolicy, som uppdragits åt Säkerhetskommittén att utarbeta för SBF.

§ 317 Säkerhet vid tillfälliga tävlingar

Gunnar Elmgren har i skrivelse påtalat riskerna med de nya tävlingsformer som uppkommit och som ofta körs som Regularity Rally eller som lokaltävling. Ofta sker det som ”stadslopp”

med lite mer spektakulära fordon. I Tyskland inträffade i somras en olycka med 12 skadade vid denna typ av evenemang.

Förbundsstyrelsen diskuterade företeelsen och beslutade att utreda frågan.

Beslutades att utse arbetsgrupp att se över problematiken och till styrelsen redovisa förslag till handlingsplan. Beslutades att utse Åke Hansson, Göran Thyrbjörn, Janne Rydh samt Claes- Göran Elofsson att ingå i arbetsgruppen. Till sammankallande utsågs Åke Hansson.

§ 319 Delegation av beslut

Uppdrogs till Carina Sjöberg och Lars Edvall att genomföra en utredning om delegering av beslut och redovisa detta till möte i februari 2005.

§ 335 Rapporter

a) Revidering av Idrotten vill

Hans Hillebrink och Carleric Johansson rapporterade om det remissvar som inlämnats till Riksidrottsförbundet avseende Idrotten vill.

b) FIA-rapporter

Förbundsstyrelsen har tagit del av rapporter från Per Schoultz FIA Technical and Homologa-tion Working Group, från Lennart Lundberg CIK samt från Bo Swanér avseende Record Commission, Fia Forum samt Rally Commission.

c) Möte med KAK

Kåge Schildt rapporterade om möte med KAK angående samarbete i olika frågor.

d) Klubbar som tills vidare ej har rätt att arrangera tävling

Förbundsstyrelsen tog del av sammanställning över de klubbar, som ej fullgjort sina ekono-miska åligganden och därför ej har rätt att arrangera tävling 2005. Så snart de fullgjort sina ekonomiska åtaganden återfår de möjligheten att arrangera.

e) Röstlängd

Förbundsstyrelsen tog del av röstlängden för de årsmöten som ska hållas i SDF i februari 2005 och Förbundsmötet i april 2005. Styrelsen noterade med tillfredställelse att både antalet klubbar och antalet medlemmar ökat sedan föregående år.

f) Hedersordföranden Sture Agvald har avlidit

Förbundsstyrelsen tog del av att Hedersordföranden Sture Agvald avlidit den 7 december.

Nuvarande Förbundsordförande Kåge Schildt och Generalsekreterare Lars Edvall hade så sent som för en månad sedan kontakt med Sture Agvald med anledning av att Sture Agvald inte kunde närvara vid Bilsportforum och Bilsportgalan. Svenska Bilsportförbundet sörjer sin bortgångne Hedersordförande och avser delta vid minnesceremonin i samband med begrav-ningen.

§ 336 Folkrace, regler 2005

Förbundsstyrelsen tog del av förslag till reviderade regler för Folkrace 2005.

Beslutades att fastställa reglerna.

§ 337 Racing, ny SM-klass

Kenneth Thorén föredrog de kontakter han haft med STCC i frågan. Beslutades uppdra åt Kenneth Thorén att vid vidare kontakter med STCC framföra att STCC utför en nationell re-gistreringshandling för deltagande bilmärken i klassen samt att dessa uteslutande ska komma till användning inom STCC. Även att STCC medvetandegör alla deltagare att dessa bilar inte kommer att tillåtas inom övrig bilsport såvida inte en regelrätt FIA-homologering utförs. Re-gister över bilarna förs av STCC, med kopia på upprättade registreringshandlingar till SBF.

Uppdrogs även till Kenneth Thorén att informera om Förbundsstyrelsens synpunkter på den broschyr som STCC avser producera för klassen, samt även framföra de synpunkter som framkom angående frågor kring enhetsdäck.

§ 338 Backe, SM-regler 2005

Förbundsstyrelsen tog del av förslag till regler för Back-SM 2005. I förslaget ingår att tilldela två klasser, klass 3 och klass 4, RM.

Beslutades att tilldela klasss 3 och klass 4 RM samt i övrigt fastställa reglerna.

§ 339 Rally, regler 2005

Förbundsstyrelsen tog del av förslag till reviderade tävlingsregler och tekniska regler för Ral-ly 2005.

Beslutades att fastställa reglerna.

§ 340 Rallycross, klass 2150 för juniorer på distriktsnivå

Förbundsstyrelsen tog del av förslag till regler för juniorer att tävla med 2150 på distriktsnivå.

Beslutades att fastställa reglerna att gälla från 1 jan 2005 och till regelperiodens slut 31 dec 2006.

§ 341 Rallycross, presschef vid SM

Rallycrossutskottet har inkommit med begäran om att SBF ska tillsätta och bekosta presschef vid SM i Rallycross. Efter redogörelse från Mats Nordström konstaterade Förbundsstyrelsen att denna funktion ingår i det åtagande som träffats med Staffan Bergman Trading AB.

Upp-drogs åt Carleric Johansson att kontakta Rallycrossutskottet och Staffan Bergman Trading AB och klargöra uppgörelsen.

§ 342 Rallycross, tekniska regler Standard Nationell max 2400

Förbundsstyrelsen tog del av förslag till tekniska regler för Standard Nationell max 2400.

Beslutades att fastställa reglerna.

§ 343 Dragracing, SM

Hans Hillebrink föredrog de tankar som finns om SM inför 2005. Förbundsstyrelsen beslutade att bordlägga frågan till nästa möte.

§ 344 Dragracing, JSM

Hans Hillebrink föredrog förslag till att införa ett JSM inom Dragracing. Förbundsstyrelsen beslutade att tilldela Dragracing ett JSM enligt förslaget och uppdrog åt Dragracingutskottet att utarbeta detaljerade JSM-regler och återkomma med dessa till Förbundsstyrelsen för be-slut.

§ 345 Bilorientering, regler 2005

Förbundsstyrelsen tog del av förslag till reviderade regler för Bilorientering 2005.

Beslutades att fastställa reglerna.

§ 346 Karting, RM sport 2000

Förbundsstyrelsen tog del av ansökan från Kartingutskottet om att få tilldela klassen Sport 2000 RM från och med 2005.

Beslutades att införa RM i klass Sport 2000.

§ 347 Rally, regler SM 2005

Förbundsstyrelsen tog del av förslag till regler för rally-SM 2005.

Beslutades att fastställa reglerna. Förbundsstyrelsen beslutade även uppdra åt utskottet att se över benämningarna på klasserna vad avser benämningen trimmat respektive otrimmat.

§ 348 Julkort 2004

Förbundsstyrelsen beslutade, lika tidigare år, att inte skicka julkort centralt utan i stället sätta in 5 000 kr till Ronnie Petersons minnesfond.

§ 349 Riksidrottsförbundet, val vid nästa Riksidrottsmöte

Kenneth Thorén och Lars Edvall rapporterade om de kontakter de haft sedan föregående möte. Uppdrogs åt Kenneth Thorén och Lars Edvall att fortsätta bevaka frågan.

§ 350 Riksidrottsförbundet, motioner

Lars Edvall redovisade förslag till motion att inlämna tillsammans med bland andra Flyg-sportförbundet och Sportskytteförbundet. Motionen avser begäran om att RF förstärker resur-ser centralt och regionalt för att stötta SF och SDF i anläggningsfrågor.

Förbundsstyrelsen beslutade att inlämna motion i frågan.

§ 351 Kompletterande val till utskott och kommittéer

Vid styrelsemötet 12/04 beslutades om val till de flesta utskott och kommittéer. Styrelsen dis-kuterade de kvarvarande kommittéerna och beslutade om följande:

Rekryteringsgruppen Jörgen Andersson

Jan Öberg

Tobias Nordlund

Elisabeth Larsson

Avseende Förbundsfunktionärskommittén bordlades denna till kommande möte.

§ 352 Miljö, alternativa bränslen

Lars Edvall informerade om den förfrågan som inkommit från Olof Kånge angående att få använda biogas som bränsle vid biltävlingar. Miljökommittén har diskuterat frågeställningen och föreslår att alla bränslen som får användas i vanlig trafik även ska få användas inom bil-sporten.

Förbundsstyrelsen diskuterade frågeställningen och beslutade att överlämna till Tekniska kommittén att lämna yttrande i frågan.

§ 353 Stadgar

Vid Bilsportforum uppdrogs åt Lars Edvall att upprätta förslag till stadgeändring i syfte att ändra så att Förbundsmöte hålls vartannat år och på mellanliggande år ska ett utvidgat Bil-sportforum hållas. Utöver det uppdrogs även åt Lars Edvall att se vilka stadgeändringar som skulle kunna behövas för att få in flera ungdomar i styrelse, utskott och kommittéer.

Lars Edvall redogjorde för det förslag han skickat ut till Förbundsdelegaterna. Förslaget inne-håller endast förslag till ändringar för att hålla Förbundsmöte vartannat år och med mellanlig-gande Bilsportforum. Remisstiden är satt till 10 januari inför styrelsen möte den 12 januari, med möjlighet till svar även till detta möte, den 14 december. Enstaka svar har inkommit och då med positiva reaktioner till förslaget.

Förbundsstyrelsen diskuterade förslaget och beslutade att bordlägga frågan till januarimötet och avvakta de eventuella synpunkter som kan ha inkommit till dess.

§ 354 JES-SMSC

Kåge Schildt föredrog de kontakter han haft i frågan. Beslutades bordlägga frågan till nästa möte.

§ 355 Ungdomsfrågor

I samband med Bilsportforum gjordes en satsning på ungdomar i syfte att utveckla och för-yngra SBFs organisation.

Därefter har Angelica Danielsson, Jörgen Andersson och Janette Arvidsson deltagit i en ung-domsinspiratörskurs anordnad av RF. Tankar finns nu att skapa ett ungdomsråd inom SBF. I anledning av detta har de upprättat ett antal frågeställningar för Förbundsstyrelsen att ta ställ-ning till. Kåge Schildt har upprättat förslag till svar på frågeställställ-ningarna.

Förbundsstyrelsen diskuterade förslaget till svar och beslutade att uppdra åt Kåge Schildt att överlämna svar med den inriktning Kåge Schildt presenterat.

§ 356 Vision Svensk Bilsport

I samband med Bilsportforum utsågs en arbetsgrupp att arbeta vidare med det underlag som producerades vid grupparbetena. Gruppen kommer att hålla möte den 4 januari i syfte att

läm-na förslag till Förbundsstyrelsen för beslut på mötet den 12 januari om motion till Förbunds-mötet. Uppdrogs åt Kåge Schildt att vid behov vara stöd till gruppen.

§ 357 Kommande möten

Förbundsstyrelsen noterade de kommande mötena.

Jan 12 kl. 19 Telefonmöte

Feb 10 kl 13-18 Karlstad Svenska Rallyt

Mar 12 Stockholm Träff med kansliet

Apr 8-10 Stockholm Förbundsmötet

Senaste dag för handlingar till nästa möte är måndagen den 3 januari 2005. Handlingar skick-as ut förmiddagen onsdagen den 5 januari 2005.

§ 358 Mötets avslutande

Kåge Schildt tackade för ett långt och intensivt möte, där stort engagemang visats speciellt i arbetet med ekonomi och budgetfrågor. Kåge Schildt tackade även styrelsen för det gångna årets arbete inom styrelsen och önskade alla en God jul och ett Gott Nytt År.

Vid protokollet Justeras

Lars Edvall, sekr. Kåge Schildt, ordf.

PROTOKOLL FS 16/04

Related documents