• No results found

Denna kategori handlar om barnens förväntan på sin mamma och de behov de har rörande henne. Närmare bestämt handlar det om hur olika mammor har agerat i sin modersroll och hur barnen har reagerat på mammornas val i vardagen kopplat till deras idrottande. Vidare kan exempel på mammornas flackande mellan de olika rollerna utskiljas i denna kategori, något som kommer att bli centralt i analysen.

Jag kommer ihåg en gång när mamma pratade i telefon en hel träningsmatch och det var ju lite tråkigt eftersom alla andra föräldrar var med och hejade.

I citatet beskriver en av informanterna hur han kände sig lite utanför. De andra barnens föräldrars delaktighet i deras spelande bidrog till att informanten ifråga kände att hans situation var annorlunda. Informanten blev inte bekräftad på samma sätt som de andra barnen i och med

frånvaron av hejandet. I detta fall fick telefonen och personen i andra änden uppmärksamheten från mamman, vem som var föremålet för samtalandet framgick inte i intervjun. Att det var en träningsmatch var inte en faktor för informanten. Att mamman var där men inte visade uppmärksamhet och bekräftelse var det som fokus lades på. Även det faktum att hon inte agerade som de andra föräldrarna verkar ha varit något som hade en inverkan på informanten. Bäck-Wiklund och Bergsten redovisar för hur längtan efter en familjegemenskap oftast är central för modernitetens mödrar. Längtan efter en gemensam picknick där familjen kan vårda sammanhållningen inom familjen och utöva grupptillhörighet. Jag tycker mig se att sättet författarna beskriver fredagskvällarnas helighet på, påminner om informantens syn på idrottande i familjesammanhang. För många av informanterna och deras familjer var idrotten en samlingspunkt, likt Bäck-Wiklund och Bergstens fredagskväll. Författarna redogjorde vidare för hur deras informanter uppgav hur ett avbrott av gemenskapen kring fredagskvällen, var något av det värsta de visste. Författarna menar att gemenskapsritualerna störs vilket gjorde kvinnan i detta fall upprörd. Kopplingarna till citatet är tydliga och informanten som uttalade citatet kände förmodligen att den gemenskapsritual som utövades under denna träningsmatch raserades av mammans mobilpratande.

Ibland hade mamma inte tid att komma på matcher och så eftersom hon jobbade helg, och då blev man ju lite ledsen.

I förra citatet påvisades hur en fysiskt närvarande mamma kan vara mentalt frånvarande. I detta citat handlar det dock om en omöjlighet att vara på plats vid en match. Informanten återgav hur mammans jobb gjorde det svårt för henne att närvara på hennes matcher vilket gjorde henne ledsen. Vid en närmare granskning av citatet så syns de olika rollernas kollision: mammarollen och arbetsrollen. Dotterns reaktion på mammans frånvaro förstärker citatet och ger företeelsen ett problematiskt skimmer – I denna situation räckte inte hennes mamma till; de olika rollerna var inte fyllda, endast mammans yrkesroll. Tilläggas bör att det är ekvationen mamma, anställd, begränsad tid som inte går att lösa. Skulle en av faktorerna försvinna skulle ekvationen gå att lösa. Bäck-Wiklund och Bergsten berör kvinnors vilja att räcka till, hur denna vilja försvåras av att de vill räcka till på flera olika plan som jag vill likna vid: familj, jobb och tid.172 Att räcka till som

mamma/fru samtidigt som hon ska leva upp till förväntningarna på jobbet och allt detta under en tidspress är en jongleringsakt som är högst aktuellt under det moderna moderskapet. I citatet ovan har mamman svårigheter med att få familjeliv och arbetsliv att korrelera vilket förstärks av dottern genom hennes besvikelse. Författarna beskriver hur att lyckas jonglera dessa olika dimensioner av livet framgångsrikt är ett ideal; ett ideal av den ömma, framgångsrika modern med fullständig kontroll. Ju mer hon förlorar greppet om kontrollen desto längre ifrån idealet glider hon.

Samma brist på engagemang som uppfattades av informanten ovan, som visades genom användandet av mobiltelefonen kan även återses i kommande citat. Citatet rörde fikaansvaret som cirkulerade bland föräldrarna inom idrottsgruppen. Intervjun gled in på huruvida det fanns bra och dåligt fika och då blev följande citat aktuellt:

Det fanns mammor som köpte fika, dem som inte riktigt hade tid.

Meningen var sagt i ett tonläge som gjorde att jag uppfattade att informanten tyckte att dessa mammor inte bidrog med ‖bra‖ fika. Dessutom var ansvaret förlagt på mamman och det var inte aktuellt att pappan hade delat ansvar för fikat. Fika var mammans ansvar och när hon inte hann baka föll inte det ansvaret på pappan utan det blev mammans ansvar att finna en lösning, i detta fall att köpa fika. Samtidigt fanns det en tendens att se ner på den bristande prestationen, att mamman inte hade prioriterat att ordna bra, hembakat fika.

Här kan en koppling göras till rollstressteorin då mammorna som benämns i citatet inte hade tid att leva upp till det ideal som vill att de ska bistå med hemmagjort fika. En annan tidskrävandet aspekt i mammornas liv resulterade i att baka fick stå åt sidan och fikat fick köpas. Konflikten löstes för mammornas del genom att köpa fika. Dock återuppstår konflikten genom att andra i omgivningen tycker att det är mer eller mindre dåligt av dem att bidra med köpt fika. Med ens blir gruppens ideal svåra att leva upp till och en rollstress blir aktuell.