• No results found

Bilaga .2 . .Manual

Manual Nyckeltal i äldreomsorgen

Befolkning

B2/C2-B4/C4 Befolkning 2005-12-31 samt prognossiffror för 2013

Personal knuten till vårdarbetet i äldreomsorgen B8

Antal årsarbetare Här redovisas sammanlagda budgeterade sysselsättningsgraden för all tillsvidareanställd personal knutentill vårdarbetet i äldreomsorgen, upp till och med första linjens chef. En årsarbetare är lika med en person som arbetar heltid. Personalen räknas oavsett om de tillhör en annan organisation och eventuellt behöver schablonberäknas.

 Undersköterskor, vårdbiträden eller motsvarande personal som arbetar med omvårdnad, aktiviteter (tex i dagverksamhet) och delegerade hälso- och sjukvårdsuppgifter

 Sjuksköterskor

 MAS, MAR (Medicinskt ansvarig rehabilitering) och PLAS ( Planeringsansvarig sjuksköterska)

 Rehabpersonal, se definition B109 nedan för rehabpersonal.

 Lokalvårdare, tvättpersonal.

 Personal som lagar och bereder de boendes mat.

 Vaktmästare eller motsvarande som ansvarar för fastighetsskötsel, sophantering etc om det inte ingår i hyran.

 Verksamhetsstöd för enhetschefer i form av assistent eller motsvarande som ansvarar för fakturahantering, debitering, men inte löneassistenter som arbetar enbart med

personal/lönerapportering.

 Biståndshandläggare, ej handläggare för bostadsanpassning eller färdtjänst.

 Gruppledare, samordnare eller motsvarande som ansvarar för den dagliga planeringen i form av inringning av vikarier, schema, samordning och information.

 Första linjens chef. Kallas här enhetschef. Det kan även kallas tex arbetsledare, eller motsvarande och som ansvarar för övergripande planering, utveckling, arbetsledning med budget och personalansvar.

 När det gäller kostnader för entreprenader så bedöms 80 % av kostnaderna utgöra kostnader för personal och dessa räknas om till hur många årsarbetare det motsvarar. Står kommunen för lokalkostnad räknas personalkostnaden som 95 %.

Avser inte sådana tjänster som ersätter ordinarie personal, så som personer i rehabåtgärder (till den delen av tjänsten), OSA (offentligt skyddad anställning) och lönebidragsanställningar.

B9

Antal anställda Totalt antal personer inom äldreomsorgen, samma definition som ovan.

B10

Gymnasie-kompetens

Här anges hur många av den faktiska tillsvidareanställda baspersonalen som har vård och

omsorgsprogrammet på gymnasiet eller motsvarande genom tex validering eller undersköterskeexamen. Med baspersonal avses undersköterskor, vårdbiträden eller motsvarande personal som arbetar med omvårdnad, aktiviteter och delegerade hälso- och sjukvårdsuppgifter.

B11

Bokslut 2005

I bokslutssiffrorna skall ingå kostnader för stödfunktioner som kan ligga på annan enhet så som städ, mat, etc, kostnader upp till och med enhetschef.

B14

Lönekostnad Till personalkostnader räknas det som redovisas på kontona 50-57 i redovisningen för äldreomsorgen.PO-pålägg 42% används. Alla siffror skall vara ”rensade” från kostnader för personer under 65år. I de fall verksamhet utförs på entreprenad av annan utförare och personalkostnaderna inte går att få fram bedöms de motsvara 80 % av entreprenadkostnaden. Personal som skall ingå i dessa kostnader är samma som definitionen under personal ovan, med tillägg för vikarier.

B15

Lokalkostnad Lokalkostnader så som hyror, fastighetsservice, renhållning, sotning, vatten och avlopp, el, brandlarm ocheventuella kapitalkostnader för byggnader oavsett var i organisationen de redovisas. Även kostnader för blockförhyrning räknas med. Kostnaden reduceras med hyresintäkter.

B16

Övriga kostnader Alla övriga kostnader ej medtagna ovan som tillhör äldreomsorgen. Rensade för kostnader för personerunder 65 år. Även kostnader för äldreomsorg utförd av annan förvaltning så som tex färdtjänst eller bostadsanpassning inkl handläggning. Ej kostnader för den politiska organisationen. I de fall verksamhet utförs på entreprenad av annan utförare och övriga kostnader inte går att få fram räknas de som 20 % av entreprenadkostnaden. Den kostnad kommunen har till följd av förbehållsbeloppet räknas som minskade intäkter.

Kostnader i samband med avtal regionen om distriktsarbetsterapi och hjälpmedel räknas bort.

B18

Intäkter Totala intäkter inkl interna intäkter men exkl hyresintäkter för personer 65 år eller äldre. I förekommandefall tas kostnader för förbehållsbeloppet bort. Intäkter i samband med avtal regionen om distriktsarbetsterapi och hjälpmedel räknas bort. Bidrag för inkontinenshjälpmedel skall finnas med oavsett var i kommunen det redovisas.

3

Nettokostnad per verksamhet

I total nettokostnad skall ingå kostnader för stödfunktioner som kan ligga på annan enhet så som städ, mat, etc, kostnader upp till och med enhetschef.

B22

Särskilt boende /Äldreboende

Här redovisas nettokostnader för kommunens särskilda boenden för personer över 65 år inkl

sjuksköterske- och rehabinsatser. (Den del av HSL-insatserna som vänder sig mot korttidsboende räknas bort). Personer över 65 år med LSS- beslut skall inte räknas med även om det är organiserat så att äldreomsorgen har kostnadsansvaret. Kostnader för grundutrustning och inkontinenshjälpmedel skall ingå. Kostnaden för dagcentral, träfflokal etc inom det särskilda boendet skall inte ingå.

Särskilt boende är ett boende:

 med individuellt behovsprövat biståndsbeslut avseende boendet.

 ett boende för dem som kräver särskild tillsyn och omvårdnad

 som främjar möjligheter till gemenskap med andra i boendet

 med personalbemanning dygnet runt.

 med tillhandahållande av kost dygnet runt.

 Permanent boende ej korttid, utskrivningsklara etc, kostnader för detta räknas bort med schablon.

 i egen regi, platser som drivs på kontrakterad entreprenad eller köps.

 När det gäller serviceboende avgör varje kommun om det kan räknas som särskilt boende eller är mer likt ordinärt boende.

Personalkostnader räknas upp till och med enhetschef Som grundutrustning räknas:

 Sängar Inkl: sänggrindar och grindskydd

 Förflyttningshjälpmedel

 Personlyftar, mobila och fast monterade

 Lyftsele, att använda vid akut situation

 Transportrullstol med vårdarbroms

 Pump till rullstolsdäck

 Vendelalyft

 Vårdarbälte (gåbälte)

 Draglakan i tyg

 M-band (dragband)

 Glidlakan

 Stödhandtag, väggfast, för ex uppresning, ståstöd Hygienhjälpmedel

 Duschpall, höj-/sänkbar med sidostöd

 Toalettstolsförhöjning, fast eller fristående

 Toalettarmstöd, väggfasta

 Födointagshjälpmedel

 Antihalkduk

 Pet-emot-kant/tallrik

 Pipmugg

 Bestick med tjocka handtag

 Matningsbestick

 Larm

 Påkallningslarm – Baslarm

B23

Ordinärt boende Här redovisas nettokostnad som kommunen har för personer med stöd av anhöriganställda, anhörigbidrag,hemvårdsbidrag, hemtjänstbidrag, hemtjänst i form av service och personlig omvårdnad i den enskildes bostad, nattpatrull, trygghetslarm och matdistribution (inkl kostnaderna för att producera maten även om de finns i annan organisation) eller andra hushållsnäratjänster i ordinärt boenden för personer över 65 år. Här ingår även kostnader för utskrivningsklara, korttidsplatser, rehabplatser, hospice-/palliativa platser och sjuksköterskeinsatser i det ordinära boendet. Här redovisas kostnader för rehabilitering till personer över 65 år samt kostnader för hjälpmedel (exkl kostnader för grundutrustning på särskilt boende se ovan), inkontinenshjälpmedel, dagrehabilitering och hemrehab. Personalkostnader räknas upp till och med enhetschef.

B24

Färdtjänst Kommunens nettokostnad för färdtjänstresor, flexlinje, beställningscentral och handläggare, även om denfinns i annan förvaltning, för personer över 65 år. Personalkostnader räknas upp till och med enhetschef. Här redovisas även verksamhetsresor som i vissa kommuner finns inom ordinärt boende.

B25

Bostadsanpassning Kommunens nettokostnad för bostadsanpassning inkl handläggare, även om den finns i annan förvaltning,för personer över 65 år. Personalkostnader räknas upp till och med enhetschef.

B26

Öppen verksamhet Här redovisas nettokostnad för generellt riktad verksamhet som bedrivs med stöd av tex §10 SoL som intekräver individuella beslut. Detta kan vara träfflokaler som hemtjänsten, anhörigföreningar, frivilliga etc ansvarar för eller annan öppen verksamhet så som tex kaffeservering, hår- och fotvård, sysselsättnings-och studieverksamhet, bassäng m.m. Undantag är biståndsbedömd dagverksamhet för personer med demens som också räknas hit.

B27

Övrigt Här redovisas nettokostnader för MAS, MAR, biståndshandläggare.

B30

Kommunens nettokostnad

Nettokostnad för kommunens alla verksamheter (före skatteintäkter och generella statsbidrag) som hämtas ur kommunens resultaträkning.

Sammanfattning för särskilda boenden se definition B22 B33

Antal enheter Här anges antal anläggningar, inte avdelningar, för särskilt boende. Observera att korttidsplatser interäknas som särskilt boende.

B34 och B35

Antal platser Antal boendeplatser skall avse antal helårsplatser, inte lägenheter (ett dubbelrum är alltså två platser.)Platser under avveckling eller uppbyggnad som endast finns tillgängliga under en del av året omräknas till helårsplatser. (Tex 8 platser under 3 månader motsvarar två helårsplatser). Platser för korttidsboende räknas inte med inte heller platser för personer under 65 år.

B38

Varav i annan regi Här redovisas hur många av kommunens totala antal platser i särskilt boende som drivs i annan regi. Ejplatser för personer under 65 år.

B41-B43

Antal permanent boende

Siffrorna hämtas ur SCB statistiken som rapporteras till Socialstyrelsen. Tabell 4.1 Permanent boende i särskilda boendeformer 1 oktober för vilka biståndsbeslut fattats av kommunen. Personer som upptog växelvårds- och avlösningsplatser (korttidsvård) redovisas inte här. Här avses alla åldrar, även personer under 65 år.

Kö respektive lediga platser 31/12 i särskilt boende B46

Antal personer i kö

Här redovisas antal personer som har beslut om särskilt boende vilket ej har verkställts 31/12 enligt definition särskilt boende ovan

B47

Varav tackat nej Här redovisas antal personer som har beslut om särskilt boende vilket ej har verkställts pga att brukarentackat nej enligt definition särskilt boende ovan

B48

Varav från annan kommun

Här redovisas antal personer från annan kommun som har beslut om särskilt boende vilket ej har verkställts 31/12 enligt definition särskilt boende ovan

B49

Antal lediga platser

Antal lediga platser i särskilt boende enligt definition av särskilt boende ovan. Finns det lediga platser trots kö, kommentera detta.

5

Biståndsbedömning B52 Antal årsarbetare bistånds-handläggare

Antal anställda biståndshandläggare för ordinärt + särskilt boende, för personer 65 år eller äldre. Då biståndshandläggare arbetar även med personer under 65 år får den % av tjänsten som vänder sig till personer under 65 år räknas bort enligt schablon.

B53

Antal beslut Antal biståndsbeslut under året för både ordinärt, särskilt boende. Här ingår beslut om anhörigbidrag,hemvårdsbidrag, hemtjänstbidrag, hemtjänst, trygghetslarm och matdistribution eller andra tjänster i ordinärt boenden för personer över 65 år. Här ingår även beslut om tillfälliga korttidsplatser så som hospice, tillfällig mellanvård och korttidsplatser. Till Särskilda boenden räknas boende enligt definition ovan. Som beslut räknas både bifall och avslag.

Bemanning särskilt boende B56+ B63

Personal per plats Antal årsarbetare hämtas från personalbudget eller räknas fram med schablon och avser ej timvikarier.Här räknas på egen personal och egna platser inte verksamhet som drivs på entreprenad. Ändras verksamhetens volym under året så räknas antalet om till helårsarbetare. Årsarbetare från andra tjänsteköpta verksamheter så som mat, vaktmästeri, tvätt, städ etc skall räknas fram utifrån andel av kostnaden för tjänsten om det inte går att få uppgifterna. Finns kök på boendeenheten som lagar mat även till andra enheter eller verksamheter så skall årsarbetare reduceras schablonmässigt.

Följande personalkategorier skall ingå:

 Första linjens chef. Enhetschefer, arbetsledare, eller motsvarande som ansvarar för övergripande planering, utveckling, arbetsledning med budget och personalansvar.

 Gruppledare, samordnare eller motsvarande som ansvarar för den dagliga planeringen i form av inringning av vikarier, schema, samordning och information.

 Sjuksköterskor fördelas schablonmässigt till respektive enhet om de arbetar i annan organisation.

 Undersköterskor, vårdbiträden eller motsvarande personal som arbetar med omvårdnad, aktiviteter och delegerade hälso- och sjukvårdsuppgifter.

 Kökspersonal. Personal som lagar och bereder de boendes mat.

 Rehabiliteringspersonal, arbetsterapeuter, sjukgymnast, samt biträden fördelas schablonmässigt till respektive enhet om de arbetar i annan organisation.

 lokalvårdare, vaktmästare, tvättpersonal etc

 Verksamhetsstöd för enhetschefer i form av assistent eller motsvarande som ansvarar för fakturahantering, debitering, men inte löneassistenter. personal/lönerapportering. Personal som inte ingår:

 Lönebidragsanställda, OSA anställda, personal i rehabiliteringsåtgärder.

 MAS  Biståndsbedömare B 57-60+ B64-67 Vårdpersonal per plats

Antal årsarbetare vårdpersonal som hämtas från personalbudget eller räknas fram med schablon och avser ej timvikarier. Här räknas på egen personal och egna platser, inte verksamhet som drivs på entreprenad. Ändras verksamhetens volym under året så räknas antalet om till helårsarbetare. Antal personal redovisas uppdelat på dag och natt. Kvällspersonal räknas som dagpersonal.

Följande personalkategorier skall ingå:

 Sjuksköterskor fördelas schablonmässigt till respektive enhet om de arbetar i annan organisation.

 Undersköterskor, vårdbiträden eller motsvarande personal som arbetar med omvårdnad, aktiviteter och delegerade hälso- och sjukvårdsuppgifter.

Kostnader särskilda boende per plats

Kostnader räknas upp till och med första linjens chef och kostnader som redovisas inom annan verksamhet så som tex dagverksamhet och korttidsplatser räknas bort och delas med antal platser

B70 +B81

Löne-kostnader Kostnader för personalen (angiven ovan + vikarier) i särskilt boende konto 50-55 + PO påslag 42 %.Finns personalen i annan organisation eller verksamhet används schablon. Kostnader för köpta tjänster/entreprenader fördelas enligt schablon med 80 % av totalkostnaden. Kostnaden för kökspersonal som lagar mat till andra enheter reduceras schablonmässigt. Kostnader för utbildningsvikarier och dyl ingår inte.

B71+ B82

Lokalkostnad Lokalkostnader så som hyror, fastighetsservice, renhållning, sotning, vatten och avlopp, el, brandlarm ocheventuella kapitalkostnader för byggnader oavsett var i organisationen de redovisas kostnaderna minskas med eventuella intäkter för hyror (externa och interna) så att nettot redovisas.

B72+ B83

Övriga kostnader Alla övriga kostnader ej medtagna ovan som tillhör äldreomsorgen. Rensade för kostnader för personerunder 65. Detta kan handla om kostnader för mat, inkontinensmedel, bilar, förbrukningsmaterial, telefoner, utbildningskostnader etc. I de fall verksamhet utförs på entreprenad av annan utförare och övriga kostnader inte går att få fram räknas de som 20 % av entreprenadkostnaden.

B76+ B87

Intäkter Som intäkter redovisas omvårdnadsavgifter, matavgifter, interna intäkter samt ev övriga intäkter som texförsäljning terapimaterial, etc. Hyresintäkter ingår inte och inte heller intäkter för gästplatser/korttidsplatser (de räknas som ordinärt boende). Använd inget tecken.

Köpta platser B92

Totalt antal köpta helårsplatser

Antal helårsplatser som kommunen köper samt tillfälliga platser så som utskrivningsklara, hospice etc. Vid kortare köp räknas antal dygn om till helårsplatser. (Tex 91 dygn=0,25 årsplats). Platser som bedrivs på kontrakterad entreprenad räknas inte.

B93

Därav

utskrivnings-klara

Därav antal helårsplatser utskrivningsklara vårdtagare. Den kostnad kommunen har från tex Sahlgrenska för patienter som är färdigbehandlade men inte kan tas emot i kommunen.

B94

Därav Hospice och korttidsplats

Här redovisas hur många av platserna som gäller hospice och korttid.

B96

Total kostnad köpta platser

Här redovisas nettokostnaden som kommunen har för köpta platser ovan.

B97

Därav

utskrivnings-klara

Här redovisas nettokostnaden kommunen har för utskrivningsklara redovisade ovan.

B98 Här redovisas nettokostnad kommunen har för hospice och korttidsplatser redovisade ovan.

Insatser enligt HSL B102

Antal inskrivna i ordinärt boende

Här redovisas totalt antal personer över 65 år med sjuksköterskeinsatser i det ordinära boendet med pågående insatser/öppen journal. Redovisa siffrorna per den 1 oktober från tabell 2.1 i SCB-statistiken i den mån det är möjligt.

B103

Antal ssk särskilt bo, årsarbetare

Här redovisas totalt antal kommunala sjuksköterskor i budgeterade årsarbetare för särskilt boende för personer över 65 år. Den % som vänder sig till personer under 65 år räknas bort enligt schablon. Sjuksköterskor i korttidsboende skall inte ingå.

B104

Antal ssk ordinärt bo, årsarbetare

Här redovisas totalt antal kommunala sjuksköterskor i budgeterade årsarbetare i ordinärt boende för personer över 65 år. Den % som vänder sig till personer under 65 år räknas bort enligt schablon. Hit räknas sjuksköterskor i korttidsboende

B105

Nettokostnad sjuksköterskeinsat ser

Här redovisas den totala nettokostnaden för sjuksköterskeinsatser i särskilt boende för personer över 65 år. Går det inte att särskilja kostnaderna inom särskilt boende får dessa räknas fram med schablon. Kostnader för tex inkontinenshjälpmedel och MPA skall inte ingå utan redovisas på ordinärt respektive särskilt boende ovan.

B107

Nettokostnad sjuksköterskeinsat ser

Här redovisas den totala nettokostnaden för sjuksköterskeinsatser i ordinärt boende för personer över 65 år. Kostnader för t ex inkontinenshjälpmedel och MPA skall inte ingå utan redovisas på ordinärt respektive särskilt boende ovan.

7

B108

Antal med rehabinsatser

Här redovisas hur antal personer över 65 år med kommunala rehabiliteringsinsatser i ordinärt boende med pågående insatser/öppen journal. Även hjälpmedelsförskrivning räknas som rehabinsats.

B109

Antal Rehabpers, i särskilt boende, årsarbetare

Här redovisas (en schablon) för hur många årsarbetare av Rehabpersonalen som vänder sig till personer över 65 år i särskilt boende.

Som rehabpersonal räknas:

 Arbetsterapeuter som bedömer och behandlar i aktiviteter. De arbetar på mottagningen, i

patientens hem, på patientens arbetsplats, utprovar och ordinerar hjälpmedel och arbetar med bostadsanpassning

 Sjukgymnaster bedömer och behandlar sensomotorisk dysfunktion hos patienter med

neurologisk skada eller sjukdom. Bedömningen ligger till grund för individanpassad behandling och/eller åtgärd.

 Logopeder eller talpedagoger som utreder och behandlar patienter med

talkommunikationsstörningar – framför allt afasi och dysartri.

 Psykolog eller kurator som ger stöd och informerar om sociala rättigheter.

 Arbetsterapibiträden, sjukgymnastbiträden  Gruppledare/Samordnare för rehabpersonalen. B110 Antal Rehabpers, i ordinärt boende, årsarbetare

Här redovisas (en schablon) för hur många årsarbetare av Rehabpersonalen som vänder sig till personer över 65 år i ordinärt boende. Rehabpersonal se definition ovan.

B111

Nettokostnad rehabilitering särskilt bo.

Här redovisas den totala nettokostnaden för rehabiliteringsinsatser i särskilt boende till personer 65 år eller äldre. Går det inte att särskilja kostnaderna inom särskilt boende får dessa räknas fram med schablon. Kostnader och intäkter i samband med avtal Regionen skall räknas bort. Kostnader för

grundutrustning skall ingå.

B112

Nettokostnad rehabilitering ord boende

Här redovisas den totala nettokostnaden för rehabiliteringsinsatser i ordinärt boende inkl kostnader för hemrehab och dagrehabilitering till personer 65 år eller äldre.

Ordinärt boende B116

Korttidsplatser Här redovisas antal budgeterade helårsplatser för biståndsbedömt tillfälligt boende så som rehabplatser,utredningsplatser, växelvård, avlastningsplatser etc. (Går det inte att få fram får man ta utnyttjade platser, men kommenterad det till höger i matrisen) Avser både egen regi eller platser som drivs på kontrakterad entreprenad eller köps så som utskrivningsklara eller palliativa platser.

B117

Ej biståndsbed. Korttidsplats

Här redovisas antal platser för tillfälligt boende som inte är biståndsbedömda så som tex trygghetsplatser.

B118

Därav köpta platser

Här redovisas hur många av det totala antalet platser som köps externt.

B120

Antal dygn på korttidsbo

Här redovisas totalt antal dygn på kommunens egna korttidsboende både biståndsbedömda eller ej biståndsbedömda platser. Även platser som drivs på kontrakterad entreprenad eller köps.

B121

Antal personer korttidsplats

Här redovisas antal personer med giltiga beslut som har haft korttidsplats under året gäller även ej biståndsbedömd plats. (En person som vistats sju gånger under året på korttidsplats har sju beslut men räknas här som en)

B122

Nettokostnad Korttidsplats

Här redovisas nettokostnaden för korttidsplatser både köpta och i egen regi. Gäller även ej

biståndsbedömda platser så som trygghetsplatser men ej tillfälligt köpta så som utskrivningsklara. Även hyreskostnad och intäkter för gästplats skall räknas med.

B123

Därav kostn köpta platser

Här redovisas hur stor del av nettokostnaden ovan som avser platser som köps externt.

B124-B128

Hemtjänsttimmar i oktober

Tas från tabell1.1 i SCB statistiken redovisad till socialstyrelsen över beviljade insatser 1 oktober. Gäller antalet personer födda 1941 eller tidigare och som har hemtjänst i ordinärt boende både i kommunal regi och på entreprenad. I redovisningen skall även ingå personer som får hjälp av anhörig/närstående anställd av kommunen. Här ingår inte personer som enbart har matdistribution, trygghetslarm och/eller snöröjning men ingen hemtjänst i övrigt. Beviljade timmar per månad enligt uppdelning. Kommentar från varje

kommun hur man använder sig av beviljad tid och indirekt vårdtagartid. B130

Mat, larm snöröjning

Här redovisas antal personer som enbart fått matdistribution, trygghetslarm och/eller snöröjning men ingen hemtjänst i övrigt under året dvs de personer som inte finns med i redovisningen ovan (B124-128) men ändå har insatser från hemtjänsten.

B131

Antal pers med hjälp av anhörig

Här redovisas hur många personer som får hjälp i hemmet utförd av anhörig/närstående anställd av kommunen. (Inte antalet personer med anhöriganställningar då en person kan få hjälp av flera anhöriga.)

B133

Beviljat totalt under hela oktober

Tas från tabell 1.3 i SCB-statistiken. Beviljade hjälptimmar eller beräknade/uppskattade hjälptimmar för beviljade insatser i ordinärt boende under oktober månad för personer födda 1941 eller tidigare. Både kommunal regi och enskild regi.

B134

Nettokostnad hemtjänst

Här redovisas kostnader för biståndet hemtjänst i form av service och personlig omvårdnad i den enskildes bostad, kostnader för personal upp till och med första linjens chef, lokaler, bilar etc, trygghetslarm, matleveranser och övriga hushållsnära tjänster, nattpatrull etc, för personer över 65 år.

B136

Antal anhörigbidrag

Antal personer som 1 oktober hade bistånd i form av kontantbidrag som ges av kommunen till person i ordinärt boende för att betala anhörig eller närstående för utförd hjälp i hemmet. Kan kallas

anhörigbidrag, hemtjänstbidrag, hemvårdsbidrag, etc.

B137

Nettokostnad anhörigbidrag

Här redovisas nettokostnaden för bistånd i form av kontantbidrag som ges av kommunen till person i ordinärt boende för att betala anhörig eller närstående för utförd hjälp i hemmet.

B139 Kommentera om nettokostnaden inte överensstämmer med B23!!

Öppen verksamhet B143

Nettokostnad dagvht och dagcentraler

Här redovisas nettokostnaden som kommunen har för dagverksamhet oavsett om den finns inom särskilt boende eller inte. Gäller både demens- psykiatri och somatiska platser och oavsett om man bor i ordinärt eller särskilt boende.Gäller främst biståndslösa insatser men även besök i biståndsbedömd dagverksamhet räknas.

B144 Kommentera gärna vad för slags verksamhet det gäller till höger i matrisen.

B145

Antal besök dagcentraler och dagvht

Här redovisas antal besök under året som kommunen uppskattningsvis har i dagverksamhet och

Related documents