• No results found

Mapa států, ve kterých má Benteler svůj závod

Na obrázku 2 jsou modrou barvou označeny státy, na jejíž území se vyskytuje alespoň jeden závod Benteleru.

Skupina BENTELER je organizována do tří divizí: automotive, steel/tube a distribution, které jsou charakterizovány níže.

Benteler Automotive nabízí vývoj, výrobu a služby na celém světě v oblasti automobilové technologie od jednotlivých komponentů až po celé systémy, od částí tisku až po globální platformy. Podle přání zákazníků se specializují na podvozky, moduly, karoserie, motory a výfukové systémy.

Benteler Steel / Tube vyrábí ocelové trubky již 100 let a tyto výrobky dále rozvíjí. S touto zkušeností se stala předním výrobcem ocelových trubek bezšňůrové a svařované kvality pro automobilový, energetický a průmyslový sektor.

Benteler Distribution zahrnuje více než 310 000 m2 skladových prostorů v 50 pobočkách ve 30 zemích světa. Je jedním z nejlepších distributorů ocelových trubek po celém světě. Vedle globální prodejní a logistické sítě nabízí komplexní zpracování a doplňkové

31 služby pro zákazníky: od technického poradenství po společný vývoj a projektovou podporu. Tato divize byla ke dni 1.11.2019 odprodána.

Organizačně v rámci divize automobilového průmyslu Benteler, společnost Benteler Glass Processing Equipment vyvíjí a vyrábí stroje a systémy pro zpracování plochého skla, jako jsou například brusné a vrtací stroje, pračky na sklo a sítotiskové řešení a má zákazníky v automobilovém průmyslu a v oblasti architektonického a technického skla.

Od roku 2011 společnost Benteler Lightweight Protection nabízí řešení s vysokou kvalitou pro vyšší bezpečnost a nižší hmotnost. Jsou to součásti vyráběné za tepla s malými nebo dokonce žádnými svařovanými švy vyrobenými z různých ocelových slitin. Zákazníci jsou výrobci automobilů i nákladních automobilů, stejně jako výrobci obrněných vozidel.

Závody společnosti Benteler v České republice a na Slovensku patří k divizím Automotive a Distribution. Ty se specializují na výrobu automobilových dílů, konstrukci a výrobu strojů a robotů určených pro automobilový průmysl. V obou zemích v roce 2018 zaměstnávala společnost Benteler přibližně 2 700 lidí. V nedaleké Chrastavě u Liberce bylo zřízeno hlavní sídlo společnosti Benteler pro severní a východní Evropu. Jak již bylo zmíněno v úvodu, závod Benteler Automotive Rumburk s.r.o. byl založen 7. července 2004 jako dceřiná společnost německého koncernu Benteler. Zhruba od roku 2007 je největším zaměstnavatelem ve Šluknovském výběžku, kde díky němu klesá nezaměstnanost. Firma v roce 2018 zaměstnávala přibližně 1 200 lidí, neustále se rozrůstá a navyšuje kapacity výrobních hal.

Firma Benteler Automotive Rumburk s.r.o. (dále BAR), je významným dodavatelem podvozkových a bezpečnostních dílů pro přední výrobce osobních automobilů. Zabývá se především výrobou bezpečnostních dílů (výztuha palubní desky, výztuhy sloupků karoserie, výztuhy dveří, výztuhy nárazníků) a podvozkových dílů (zadní nápravy, spodní ramena, držáky tlumičů).

Firma používá více výrobních technologií, například tavné a odporové svařování, laserové a plasmové řezání, tváření za tepla a za studena pomocí lisů o lisovací síle 3 600 t, 2 900 t a 1 000 t. Vyrábí díly pro téměř všechny automobilové společnosti.

32

2.2 Režijní materiál ve firmě Benteler Automotive Rumburk s.r.o.

Impulzem k psaní o režijním materiálu ve firmě Benteler Automotive Rumburk s.r.o. (dále BAR) bylo pro autorku bakalářské práce nadbytečné plýtvání tímto materiálem. Je opomíjen kvůli materiálu výrobnímu, který je samozřejmě pro firmu přednější, je v něm uloženo více financí. Bez režijního materiálu ovšem výroba není možná. V 21. století je ale mnoho možností, jak plýtvání papíru omezit na minimum a zároveň ušetřit čas mnoha pracovníků i finanční prostředky firmy.

Pod pojmem režijní materiál, v BAR označovaném jako „zboží“, se v závodě v Rumburku skrývá přes 18 000 položek, např.:

 matky, šroubky, závity různých tvarů i velikostí;

 nářadí a náčiní potřebné k opravám;

 ochranné pomůcky pro pracovníky (boty s kovovou špičkou, rukavice svářecí, proti prořezu, pogumované a k nim vhodné návleky na předloktí aj.);

 pracovní oblečení (barevná trička dle dělnické pozice, montérky, reflexní vesty, vyztužené pokrývky hlavy a bezpečnostní ochranné brýle aj.);

 sudy se svařovacím drátem;

 vlnitá lepenka na proklady materiálu;

 různé druhy sprejů na odmaštění a čištění strojů, mazací oleje;

 prostředky k úklidu na hale jako mopy, košťata, hadry, dezinfekce, saponáty, gumové rukavice

 a kancelářské potřeby.

V BAR se pracuje v nepřetržitém provozu a na směny. Výroba probíhá 24 hodin denně, 7 dní v týdnu po celý rok. Výjimku tvoří Štědrý den a Nový rok. S nepřetržitou výrobou je spojen i neustálý přísun materiálu, který je k ní zapotřebí. Během všedních dnů, tedy od pondělí do pátku, mimo svátky dorazí do BAR průměrně 70 kamionů denně. Většinou se jedná o vykládku objednaného zboží a následnou nakládku automobilových dílů zákazníkovi. Kamiony dováží až na výjimky výrobní materiál.

33 Proces zásobování režijním materiálem v BAR začíná příjezdem zásilkových služeb.

Zásilkových společností, jako je PPL, DHL, IN TIME, během dne dorazí kolem deseti.

Dopraví přes třicet balíků režijního materiálu denně. Ne všichni dodavatelé posílají zboží přepravními společnostmi. Dodavatelé, u nichž je objednáváno pravidelně, což může být týdně i denně, přiváží své zboží osobně. V dodavatelském dovozu je zahrnut materiál větších rozměrů, kde je pro dodavatele levnější zboží přivést osobně a nepřiplácet za přesažené rozměry či hmotnost zásilkovým službám. Osobní dovoz dodavatelem je hojně využíván při odběru velkého množství zboží najednou, což je, pro představu, závoz paletou kancelářského papíru. Dále jsou takto pořizovány psací potřeby, šanony či pořadače.

Režijní materiál je od pondělí do pátku přijímán především v kanceláři příjmu zásilek. Zde je překontrolována shodnost s dodacím listem a poté je režijní materiál zaevidován do systému SAP (udělá se tzv. příjem). Materiál může být objednán žadatelem, například vedoucím projektu, na jednorázovou objednávku, a v tom případě si jej žadatel, objednavatel, osobně vyzvedne v kanceláři příjmu materiálu. Další a častější možností je objednání disponentem, osobou pověřenou správou materiálu, na lieferplan, tedy plán dodávek. Jedná se o pravidelně objednávané zboží, materiál, které je zavedené ve skladu jako skladová položka. V tomto případě si zboží vyzvedne buď pracovník skladu náhradních dílů, nebo skladník nástrojárny, kde se umístí do systému Kardex. Kardex je automatizovaný systém skladování a vychystávání, kam se v Benteleru Rumburk zakládají kovové díly, určené pro oddělení nástrojárny. Jsou používány k sestavování a upravování lisovacích nástrojů jak na teplé, tak studené lisování.

Dodavatelé dovážející své zboží osobně nevozí zboží do kanceláře příjmu zásilek nýbrž přímo do skladu režijního materiálu (dále sklad MRO). Jedná se totiž o položky zavedené v plánu dodávek, tedy pravidelně dodávané, tj. skladové. V tomto případě zboží přebírá skladník a spolu s dodavatelem překontrolují shodnost zboží s dodacími listy. Dodací listy poté skladník předá do kanceláře příjmu zásilek a jsou také zapříjmovány, tj. naskladněny do informačního systému SAP.

34

2.2.1 Proč zaměření na kancelářský papír: ABC analýza kancelářských potřeb

Tato bakalářská práce popisuje řízení zásob režijního materiálu společnosti Benteler Automotive Rumburk se zaměřením na kancelářské potřeby, především kancelářský papír.

Kancelářský papír autorka zvolila jakožto jednu z nejfrekventovanějších položek kancelářských potřeb, což bude doloženo níže pomocí ABC analýzy kancelářských potřeb.

Pracuje s ním každý člověk ve firmě, a především na oddělení logistiky BAR je využíván ve velkém množství (viz níže Nakládání s kancelářským papírem). Protože ale nestojí tisíce eur jako jiné skladové položky či hotové výrobky, nikdo se nezajímá o jeho mnohdy zbytečnou spotřebu.

Jak vyplývá z obrázku 3, na kterém je výsek z tabulky s kancelářskými položkami seřazenými sestupně dle hodnoty, kancelářský papír je druhou nejdražší položkou v sekci kancelářských potřeb. Řadí se tedy mezi A položky, rychloobrátkové. Podle tabulky cca 79 % spotřeby papíru v Kč je vyvoláno cca 19 % z počtu 91 položek (každá z nich má 2-20% podíl na spotřebě). Data použitá pro analýzu obsahují záznamy ze systému SAP od 1. 1. 2017 do 31. 12. 2017, tedy za jeden kalendářní rok. Kompletní přehled položek rozdělených do kategorií A, B a C je obsažen v příloze C.

Obrázek 3: Skupina A položek ABC analýzy kancelářského zboží