• No results found

Maritima strategier i Sverige

In document Sveriges sjöfartssektor (Page 29-33)

I Sverige saknas idag en samlad nationell maritim strategi. I samband med Världssjöfartens dag 2008 konstaterades att det var osäkert om den svenska sjöfartsnäringen hade förutsättningar för att bli den framtidsbransch som önskades utan ökade insatser för

samverkan mellan olika aktörer och näringsgrenar. I november 2008 samlade den ideella organisationen Sjöfartsforum till ett strategimöte om behovet av en sektorsgemensam vision och strategi, dit man bjöd in branschföreträdare och representanter från Danmark, Norge, Näringsdepartementet och Sjöfartsverket. Vid mötet fick Sjöfartsforum i uppdrag att påbörja en process för att ta fram en gemensam nationell maritim strategi, som kommer att presenteras i juni 2010.

Faktaruta: Sjöfartsforum maritima strategiprocess

Sjöfartsforum bildades 1996 och är en ideell intresseförening med cirka 100 företags- och organisationsmedlemmar från hela det maritima klustret. Sjöfartsforum arbetar för att öka kunskapen om sjöfartens och vattenvägarnas betydelse för hållbara och effektiva transportsystem.

De viktigaste externa målgrupperna är politiker, beslutsfattare och media, men även ungdomar.

Sjöfartsforums vision är: “Sjöfarten – självklar och tydlig näring i det svenska samhället”

I februari 2009 inbjöd Sjöfartsforum till ett öppet arbetsmöte för att diskutera ett fortsatt arbete för att ta fram en övergripande vision till 2025 och en nationell maritim strategi. Sjöfartsforum tog rollen som facilitator och projektledare, medan arbetet genomfördes i samverkan mellan deltagarna i processen. Man utgick från EU:s Blåbok och dess breda definition av det maritima klustret, exklusive fiske och vattenbruk, som man menade var en tydligt avgränsad verksamhet med eget myndighet. Sju arbetsgrupper tillsattes för att kartlägga styrkor, svagheter, hot och möjligheter (SWOT) inom följande områden: tillverkning, transport och logistik, energiresurser, tjänster, fritid och turism, offentlig sektor samt forskning. Under våren 2010 arbetade grupperna med att ta fram underlag till strategin.

Källa: www.maritimeforume.se och internt arbetsmaterial

Sjöfartsforums process byggde i huvudsak på eget arbete från deltagarna och det finansiella utrymmet för att ta fram externa underlag var begränsat. Underlagsmaterial och upparbetade kontakter med branschens företrädare inom Sjöfartsforum har varit ett viktigt bidrag till denna rapport.

2.3.2 Få regionala maritima strategier

Vid en genomgång av regionala strategidokument17 för regioner med kust eller inre vattenvägar kan det konstateras att det även på regional nivå är ovanligt med en helhetssyn på det maritima klustret. I huvudsak är det i samband med infrastrukturella investeringsplaner, framför allt avseende gods- och kombiterminaler eller hamnar, som frågan om den maritima sektorn kommer upp. Samtidigt ligger fokus oftast på akuta infrastrukturfrågor för att möta demografiska förändringar och behov av arbetspendling, exempelvis genom kollektivtrafik, vägar och järnvägar. I flera regioner lyfter man även fram den maritima sektorn i samband med kultur, turism och båtliv. I detta sammanhang talar man både om fritids- och näringslivspotentialen, medan sjötransport främst beskrivs som en transportpolitisk fråga där det regionala ansvaret tar slut i hamnen.

I princip har bara två regionala maritima strategier identifierats; i Västra Götaland och Halland. Västra Götalandsregionen har genom en bred förankringsprocess utvecklat en

17 Kesper, M. (2010), genomgång av exempelvis strukturfondsprogram, regionala tillväxtprogram, regionala utvecklingsplaner och länstrafikplaner.

regional maritim strategi. Med utgångspunkt i Vision Västra Götaland och det regionala tillväxtprogrammet, och med inspiration från våra grannländer, har regionen utarbetat en vision och strategi för sin maritima sektor. Begreppet maritim strategi bygger liksom EU:s Blåbok på en bred definition, som i princip innefattar alla verksamheter som är relaterade till havet.

Faktaruta: Maritim strategi för Västra Götaland

Följande åtta branscher och verksamhetsområden ska vara representerade:

1. Sjöfart och hamnar 2. Marin teknik 3. Fritidsbåtsindustri

4. Fiske och vattenbruksbaserade livsmedel 5. Marin forskning, innovation och utbildning 6. Maritim besöksnäring och upplevelseindustri 7. Förnyelsebar offshore energi

8. Det maritima kulturarvet

Källa: Maritim strategi för Västra Götaland. Antagen av regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 19 februari 2008

I Västra Götaland har man identifierat ett antal övergripande insatsområden, som gäller bland annat innovation och entreprenörskap, integrerad maritim- och kustzonsplanering, forskning och utveckling, rekrytering och utbildning samt övergripande miljöfrågor. I ett brett partnerskap har man utarbetat en strategi med 13 arbetsområden, med sammanlagt 85 olika inriktningsmål. Syftet med strategin är att den ska stödja den maritima sektorns utveckling i regionen, genom att ligga till grund för offentliga insatser och prioriteringar.

Samtidigt betonar man vikten av en nationell maritim strategi, i enlighet med EU:s Blåbok om havspolitik.

Under 2008 påbörjades ett arbete för att uppnå målen i den regionala strategin. En av satsningarna gällde det maritima framtidsområdet för utvinning av energi ur maritima resurser. Med EU-stöd till projektet Power Cluster har man i samverkan mellan flera parter påbörjat etableringen av en svensk vindkraftsindustri som även kan utvecklas mot havsbaserad vindkraft. Under våren 2009 påbörjades den operativa verksamheten inom det nybildade nationella Havsmiljöinstitutet, med säte i Göteborg. Med hjälp av finansiering från EU:s strukturfonder har man även gjort satsningar på den maritima inkubatorn Mare Novum och på klustersatsningen Svenskt Marintekniskt Forum. Andra satsningar har gällt potentialen med de inre vattenvägarna, utvecklingsmöjligheterna i Vänern och arbetet med en europeisk Östersjöstrategi.

Region Halland presenterade under 2009 en maritim strategi för hållbar tillväxt – Kattegatt med kust. Strategin tar sin utgångspunkt i den regionala utvecklingsstrategin och det regionala tillväxtprogrammet och har utarbetats av Region Halland och Länsstyrelsen i Halland tillsammans med Hallands alla regioner. Man har ett brett förhållningssätt, baserat på EU:s Blåbok och riktlinjer för en maritim strategi. Man lyfter fram fem inriktningar som ska genomsyra alla insatser och aktiviteter som genomförs inom ramen för strategin.

Faktaruta: Kattegatt med kust

För genomförande av strategin lyfter man fram följande fem inriktningar;

1. Utveckla ett regionalt arbetssätt för Kattegatt med kust genom att arbeta gränsöverskridande, med en helhetssyn och i samverkan

2. Utveckla kunskap och innovationer tillsammans med näringsliv och akademi 3. Utveckla innovativa produkter baserat på de maritima förutsättningarna

4. Utveckla Kattegatt med kust som en del av destinationen och varumärket Halland 5. Utveckla samverkan med aktörer runt Kattegatt

Källa: Region Halland (2009), Kattegatt med kust – en maritim strategi för hållbar tillväxt

Ambitionen är att strategin ska omsättas i praktiken och som stöd för att hitta projektidéer inom de fyra tillväxtområden som prioriterats i regionen; Upplevelsenäring, Tillväxt Hälsa, Mathalland och Energi & miljö. Konkreta handlingsplaner kommer att tas fram i arbetsgrupper med representanter för berörda verksamheter.

3 Red erierna i svensk sjöfart och sjötransport

3.1 Definitioner

In document Sveriges sjöfartssektor (Page 29-33)