• No results found

6 Beskrivning av berörda intressen samt konsekvensbedömning

6.2 Markanvändning, bebyggelse och planer

6.2.1 Beskrivning

Markanvändningen i området där ledningen planeras består i huvudsak av skogsbruk. De flesta fastigheterna ägs av Svenska Cellulosa AB (SCA) som bedriver ett storskaligt skogsbruk.

Bebyggelsen är mestadels gles, några bostadshus finns längs med väg 331, söder och öster om planerad ledning. Närmaste bostadshus ligger drygt 190 meter från ledningens

planerade sträckning.

Översiktsplan från Härnösands kommun har inhämtats, och området som ledningen planeras i är angivet som skogsbruk samt jordbruk och gles bebyggelse. Ledningen korsar även ett grundvattenförande geotopområde.

sid 22/37

6.2.2 Konsekvensbedömning

Den planerade ledningen bedöms få små konsekvenser för bebyggelsen och kommunala planer. En förutsättning för att kunna uppföra vindkraftparken är att elproduktionen kan omhändertas.

6.3 Naturmiljö

6.3.1 Beskrivning

I tillståndsarbetet har hänsyn tagits till identifierade naturmiljöintressen. Intresseområden har inhämtats digitalt från Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen.

En utförlig naturvärdesinventering i kombination med en översiktlig fågelinventering genomfördes under hösten 2013 utmed hela ledningssträckningen. En huvudsträckning inklusive några alternativa delsträckor inventerades och resultatet från denna användes som beslutsunderlag inför val av sträckning. En kompletterande inventering har även

genomförts under maj 2014 men berör endast angränsande ledningsdragningar till aktuell ledning.

Vidare har E.ON Elnät även tagit del av vindkraftexploatörernas naturvärdesinventeringar i planeringsarbetet för ledningen.

En naturvärdes- och fågelinventering är bilagd denna MKB som bilaga 5. Intressekartor med naturmiljöintressen återfinns i bilaga 2a samt bilaga 2b.

Ledningen planeras i närheten eller i direkt anslutning till följande naturmiljöintressen:

 Riksintresse avseende natur

 Sumpskogar

 Nyckelbiotop

 Naturvärden

 Naturvårdsobjekt

 Fiskevårdsområde

Närliggande naturmiljöintressen visas i figur 7 samt i ovan nämnda bilagor.

sid 23/37 Figur 7. Närliggande naturmiljöintressen

Den planerade ledningen kommer att korsa ett område av riksintresse natur, Ljustorpsån-Mjällån. Intresseområdet är utpekat till riksintresse på grund av åarnas värde som

reproduktionsområde för havsöring och för dalgångens landskapsformer med ett utpräglat nip- och ravinlandskap.

Området där ledningen kommer att korsa Ljustorpsån-Mjällån är naturvårdsområde och benämnt deltaområde Västra Mjällån.

Ledningen kommer att förläggas nära två områden med sumpskog. Inom ca 100 meter från planerad ledningssträckning finns två sumpskogsområden som är benämnda Norra

Abborrsjön (fuktskog) och Linnaberget (fuktskog).

Inom ca 300 m från den planerade ledningen finns två områden angivna som nyckelbiotop SCA. De består av lövbarrskog samt bäckskog och är lokaliserade norr om den planerade sträckningen.

Resultaten från naturvärdesinventeringarna visade att den planerade ledningssträckningen korsar respektive kommer att lokaliseras nära två områden med mycket höga naturvärden vid Ljusstorpsån-Mjällån (Hornsjöbäcken, Riksintresse för naturvård Ljustorpsån-Mjällån).

sid 24/37

Inom ca 350 meters avstånd från den planerade ledningssträckningen finns ett område med höga naturvärden (Orrberget) samt två områden med vissa naturvärden (Päckarisberget, Åsvedjeberget), se karta i bilaga 2a.

Större delen av sträckningen kommer att beröra Mjällåns fiskevårdsområde.

6.3.2 Konsekvensbedömning

Utgångspunkten är att hänsyn ska tas till samtliga identifierade naturintressen med högre miljövärde. Ledningssträckningen har anpassats utifrån inventeringsresultaten genom att sträckningen lokaliserats utanför kända naturintressen med högre miljövärde. Dock kommer ledningen att korsa naturmiljön vid Ljustorpsån-Mjällån på grund av områdets geografiska utbredning. I ett fall planeras ledningen i anslutning till ett visst naturvärde där större förändringar av ledningssträckan anses ge ett orimligt stort intrång. Vid

detaljprojektering kommer det att finnas visst utrymme att undvika geologiska värden.

Två områden med sumpskog berörs direkt av ledningssträckningen. E.ON Elnät strävar efter att anpassa stolpplaceringarna för att minimera intrånget i sumpskogsområdena.

I samband med ledningsbyggnationen behöver skog i området tas ned. För att undvika skador på naturintressen i ledningsgatan i samband med uppbyggnad och

underhållsåtgärder kommer särskild försiktighet iakttagas, genom att t.ex. minimera terrängkörning med maskiner. Tekniska hjälpmedel, såsom grävmaskinsplattor och mobila broelement, kan även användas för att minska risken för att betydande naturmiljöer

förstörs.

6.4 Kulturmiljö

6.4.1 Beskrivning

Det finns några kända fornlämningar i närområdet till den planerade ledningen. Inom ca 200 meter från den planerade ledningen finns två fornlämningar som är klassificerade som övriga kulturhistoriska lämningar. Informationen är inhämtad digitalt från

Riksantikvarieämbetet.

RAÄ nr/ID Fornlämningstyp Avstånd från ledning Viksjö 41:1 Kemisk industri Ca 70 meter

Viksjö 181 Kolningsanläggning Ca 170 meter

Tabell 1. Fornlämningar inom ca 200 meter från planerad kraftledningssträckning

Se även bilaga 2c för en illustration över närliggande kulturmiljöintressen.

sid 25/37

6.4.2 Konsekvensbedömning

Utgångspunkten är att hänsyn ska tas till samtliga identifierade lämningar genom att stolpplaceringarna anpassas så att fornminnen kan undvikas. Om tidigare ej kända fornlämningar påträffas under byggnation så kommer omedelbar anmälan ske till länsstyrelsen.

Ledningen planeras genom ett område som till stora delar består av terräng som sannolikt varit olämplig för förhistorisk och historisk bosättning. Området är relativt välinventerat så sannolikheten att det ska finnas hittills okända fornlämningar i den planerade sträckningen bedöms av länsstyrelsen som relativt liten. Länsstyrelsen har därmed gjort en bedömning att inte ställa krav på att ledningsbygget föregås av en arkeologisk utredning.

6.5 Friluftsliv

6.5.1 Beskrivning

Inom området bedrivs jakt, fiske och skoterkörning. Området utnyttjas även till bär- och svampplockning samt andra fritidsaktiviteter.

6.5.2 Konsekvensbedömning

En kraftledning kan uppfattas som störande för naturupplevelsen, framförallt när det gäller det rörliga friluftslivet där vistelse i orörd miljö ofta är det som eftersträvas. Ljud kan uppstå kring kraftledningen och upplevs ibland som störande och obehagligt. Strövande i skog och mark kan begränsas under ledningens byggskede. Andra, mer positiva,

konsekvenser av kraftledningar är att naturen kring ledningen blir relativt lättillgänglig för allmänheten. Detta medför att det rörliga friluftslivet med t.ex. bär- och svampplockning, skidåkning och skoterverksamhet är vanliga längs med en kraftledningsgata.

6.6 Infrastruktur

6.6.1 Beskrivning

Den planerade sträckningen för ledningen passerar ett antal enskilda vägar och

skogsbilvägar, men endast en statlig väg korsas. Det är en primär länsväg med vägnummer 331/E4-Graninge. Vägen är även utpekad som riksintresse för kommunikation (väg) då den är av särskild betydelse för regional eller interregional trafik.

Inom närområdet finns flera kraftledningar i region- och lokalnäten. En regionnätsledning kan utnyttjas för samlokalisering med den planerade kraftledningen.

Planer på stora vindkraftetableringar finns i området, något som den planerade ledningen är en konsekvens av.

sid 26/37

6.6.2 Konsekvensbedömning

Den planerade ledningen kommer att passera genom en del av vindkraftparkerna

Hästkullen och Björnlandshöjden. Ett visst säkerhetsavstånd måste hållas mellan planerad ledning och vindkraftverk för att skydda ledningen från iskast, samt medge plats för helikopterinspektion inför underhåll. Aktuell ledningssträckning bedöms dock inte komma i konflikt med de vindkraftverk som planeras inom vindkraftparkerna.

Related documents