• No results found

Marknadsföring och hur gör man avtryck?

In document ”Syns ni inte, finns ni inte” (Page 43-45)

4 Metod

5.3 Marknadsföring och hur gör man avtryck?

Respondent B berättar att hen och hens partners i ett tidigt stadie diskuterade vad de skulle kunna

göra för att sticka ut. Hen menar att en väg att gå är att ställa upp i designtävlingar eller att på liknande sätt jobba gratis. För dem var dock detta inte ett alternativ, då de tror att det hade kunnat ge en negativ effekt och sänka värdet på deras tjänster. Hen berättar:

Visst vi kan bjuda på lite timmar och så men vi ska inte jobba gratis utan vi vill sätta ett pris på det vi gör, för att det är något som har kvalitet och ska vara värt att betala för. Så det kändes viktigt att ta betalt och att vi inte vill göra några gratis projekt.

– Respondent B

Detta motsägs av Respondent C, som tror att jobba gratis eller att ta ett billigare pris är en möjlighet att få jobba och bygga upp en kundbas och portfolio. På frågan om hen tror att

gratisarbete hade kunnat medföra att kunderna vid eventuella fortsatta samarbeten inte är villiga att betala ett högre pris, svarar hen att det finns en stor risk för det men att de i nuläget anser att få in jobb är prioritet. För Respondent E och Respondent F är möjligheterna för att göra ”billigare” projekt och priskriga väldigt små, då hens företag arbetar med tryck och produkter som är förhållandevis dyra att producera. Hen berättar att trots deras höga priser är marginalerna små, vilket inte lämnar något utrymme att förhandla om priserna. Respondent C tror att det är viktigt att de kanalerna man arbetar med följer en röd tråd och att de innehållsmässigt överensstämmer med varandra, för att tydligt visa för kunden vem man är och vad man gör. Men hen nämner också de svårigheter som finns i mediebranschen där det är väldigt många företag som liknar varandra och hävdar att de kan göra samma saker.

Det är svårt att sätta fingret på vad som skiljer en byrå från en annan. Alla vill ju samma sak, lösa ett problem och presentera en lösning på ett problem. Och göra en skitbra lösning. Men vad är de som utmärka oss?

Respondent B berättar att de har börjat lägga mer tid på marknadsföring och att de sitter två

personer ungefär två hela dagar i månaden och arbetar aktivt för att planera och skapa innehåll. Hen menar att även om ingen i företaget har ett större intresse i att sitta och sälja, är det oundvikligt när man driver en entreprenöriell verksamhet, oavsett bransch. Hen menar att det inte räcker med en bra produkt, utan att det krävs att man kan marknadsföra den också. Detta anser också Respondent D, vars företag också nyligen har utökat sitt arbete med den egna marknadsföringen. Hen berättar att de har bildat en arbetsgrupp, vars främsta syfte är att försöka skapa en plan för hur de ska gå tillväga och arbeta med sina olika kanaler. Bland annat har de hållit en ”varumärkesworkshop” internt på företaget, men hen berättar också att på grund av att de har haft mycket jobb har det egna marknadsföringsarbetet inte prioriterats. Detta tror hen kan uppfattas som lite underligt då de arbetar med marknadsföring.

Respondent E anser att en fördel hens företag har, är att de har en fysisk butik där de både sitter

och arbetar och som eventuella kunder eller andra intresserade kan besöka. Hen tror att även om inte alla som går förbi är deras målgrupp och kommer att beställa något, så gör det att fler personer får kännedom om att de finns och vad de gör, vilket i sin tur kan sprida sig vidare. Detta är något som Respondent A också talar om när det handlar om företag som inte har en lokal som kunderna kan besöka eller ”råka” upptäcka, vilket ofta är fallet i mediebranschen. Hen menar att i dessa fall är det extra viktigt att hitta andra sätt att nå ut till kunderna på. Hen menar att det är viktigt att finnas på alla kanaler och att vara flexibel och beredd på att ändra strategi efter vad kunderna och

marknaden efterfrågar. Detta bekräftas av Respondent B som tror att det enda sättet att identifiera vilka metoder som fungerar, är genom ”trial and error”, det vill säga: att prova sig fram till man hittar rätt. Hen tror att möjligheten att sticka ut ur mängden beror på flera olika faktorer och att alla dessa är viktiga för att lyckas. Hen sammanfattar:

Hur sticker man ut? Det kanske finns någon magisk formel men jag tror att det är nätverkande, att folk tycker att du är sjukt duktig, erfarenhet, att ge det lilla extra, fråga vad folk verkligen vill ha och återkoppla, fråga om kunden kan se någon skillnad efter att exempelvis en kampanj, se om det finns mer man kan göra, bli en buddy, hitta problem att lösa utan att vara krängig, upprätta en fin kontakt och ”prata samma språk”.

– Respondent B

Respondent G tror inte att det finns någon generell strategi för företag att sticka ut på, utan tror att

vara sig själva, vara schyssta, ärliga och transparenta, skapa nära relationer och vara generösa i samarbeten. Exempelvis berättar hen att om det är något de inte kan göra själva så kan de föreslå ett samarbete med en annan byrå istället för att försöka lösa saker som de egentligen inte klarar av.

In document ”Syns ni inte, finns ni inte” (Page 43-45)