• No results found

Mars Apr

In document VaRjE öGONblICk äR VIktIGt (Page 164-168)

Jun Jul

Aug Sep Okt

Nov

Dec

Maj Q3

Q4

Utsikter inför 2008 Styrelsemöte fjärde

kvartalet 2006

Årsredovisningsmöte

Konstituerande styrelsemöte Styrelsemöte första kvartalet 2007 Extra styrelsemöte Styrelsemöte tredje

kvartalet 2007

Tvådagars Strategimöte Styrelsemöte andra kvartalet 2007 Extra möte

Extra styrelsemöte

Långsiktig rörlig ersättning 2007

Reviderat förslag till rörlig ersättning 2007 Möte förlagt till San José, Carlifornien

163 Bol agsst yrningsrapport 2007

plan för långsiktig rörlig ersättning för 2007 inför årsstämman 2007 och när detta förslag inte vann årsstämmans bifall lade styrelsen fram ett reviderat förslag till en plan för långsiktig rörlig ersättning inför en extra bolagsstämma. Styrelsen har under året dessutom beslutat ändra strukturen för finansiell rapportering genom att ha fyra rapporterande affärssegment: Networks, Professionella tjänster, Multimedia och Telefoner.

Cheferna för de tre affärsenheterna har närvarat vid åtminstone ett möte för att ge grundliga presentationer av sina respektive ansvarsområden och beskriva viktiga förvärvsprojekt.

Styrelsen är medveten om att vår bransch kännetecknas av komplexitet, snabba förändringar och snabb utveckling och lägger därför stor vikt vid övervakning och analyser av marknad-strender och marknadsutveckling.

Trots detta kom den oväntade försäljningsnedgång för framför allt högre marginalprodukter som inträffade alldeles i slutet av tredje kvartalet och resulterade i en vinstvarning den 16 oktober som en överraskning. Efter vinstvarningen har ledningen och styrelsen gjort en grundlig analys av situationen och vidtagit åtgärder för att adressera den komplexa marknadsutvecklingen framöver.

Utvärdering av styrelsen

Styrelseordföranden tar årligen initiativ till och leder en grundlig utvärdering av styrelsens och kommittéernas arbete och rutiner.

Utvärderingen omfattar detaljerade enkäter liksom intervjuer och samtal. Under 2007 har styrelseordföranden haft enskilda samtal med alla styrelseledamöter och alla styrelseledamöter har besvarat tre olika frågeformulär, ett om styrelsens arbete i allmänhet, ett om styrelseordförandens arbete och ett om verkställande direktörens och koncernchefens arbete. Ordföran-den och verkställande direktören och koncernchefen är inte inblandade i vare sig utformning, sammanställning eller utvärd-ering av frågeformulären om deras respektive arbete och deltar inte heller när deras respektive arbete utvärderas. Resultatet av utvärderingen presenterades för styrelsen i december och visade att styrelsens arbete på det hela taget är bra och effektivt.

organIsatIon av styrelsearBetet

Styrelsen har tillsatt tre kommittéer: Revisionskommittén, Finanskommittén och Kompensationskommittén. Styrelsen utser kommittéernas ledamöter inom sig. Kommittéernas arbete är främst av förberedande karaktär, d v s de förbereder ärenden för slutliga beslut i styrelsen. Styrelsen har emellertid gett kommit-téerna beslutanderätt i vissa frågor inom begränsade områden och kan även ge dem utökad beslutanderätt i särskilda frågor.

Styrelsen har liksom kommittéerna rätt att anlita utomstående experter i allmänna eller särskilda ärenden, om och i den mån det krävs eller anses lämpligt.

Före varje styrelsesammanträde lämnar varje kommitté in en rapport till styrelsen om de ärenden som har hanterats, avgjorts eller hänskjutits till styrelsen sedan det förra ordinarie styrelse-sammanträdet. Protokoll för varje kommittésammanträde bifogas protokollet till därpå följande styrelsesammanträde.

Revisionskommittén

Revisionskommittén övervakar för styrelsens räkning bokslutens fullständighet, efterlevnaden av lagar och bestämmelser samt effektiviteten i våra interna kontrollsystem för finansiell rapporte-ring.

Revisionskommittén är främst ansvarig för granskning av årsredovisning och delårsrapporter, övervakning av revisionen, vilket inbegriper revisionsarvoden, samt för att fatta beslut i frågor som uppstår under granskningar och revisioner.

Detta omfattar:

Granskning av bokslutet tillsammans med ledningen och revisorerna och dess överensstämmelse med god redovis-ningssed.

Granskning tillsammans med ledningen av rimligheten av viktigare estimat och bedömningar som har gjorts vid

Bol agsst yrningsrapport 2007 164

upprättandet av bokslutet samt kvaliteten på den information som lämnas i bokslutet.

Granskning av frågor som kan uppkomma i samband med genomförda granskningar och revisioner.

Revisionskommittén utför inte själv något revisionsarbete.

Ericsson har en internrevisionsfunktion som rapporterar till Revisionskommittén och som utför oberoende revisioner.

Revisionskommittén deltar i förekommande fall även i det förberedandet arbetet med att föreslå kandidater för val till revisorer och övervakar deras arbete och oberoende samt koncernens transaktioner för att undvika intressekonflikter. För att göra detta har Revisionskommittén infört godkännandeproce-durer för revisionstjänster och andra tjänster som utförs av revisorer (se ”Revisionskommitténs policy och process för förhandsgodkännande”), en process för förhandsgodkännande av s k transaktioner med närstående (eng. related party transactions) och ett förfarande för rapportering av misstänkta överträdelser som rör redovisning, internkontroller och revisions-frågor (en s k whistle-blower procedure).

Ericssons internrevisionsfunktion utreder påstådda överträdel-ser tillsammans med ansvarig koncernfunktion. Information om eventuella incidenter, vilka åtgärder som har vidtagits, närmare information om ansvarig koncernfunktion och om den eventuella utredningens status rapporteras till Revisionskommittén.

Ledamöter i Revisionskommittén.

Revisionskommittén består av fyra styrelseledamöter utsedda av styrelsen. År 2007 bestod Revisionskommittén av följande ledamöter: Ulf J. Johansson (kommittéordförande sedan april 2007), Sverker Martin-Löf (kommittéordförande fram till april 2007), Sir Peter L. Bonfield och Jan Hedlund. Revisionskommit-téns ledamöter är, med undantag för arbetstagarrepresentanten, oberoende i förhållande till bolagsledningen, väl i ekonomiska frågor och känner till redovisningspraxis för ett internationellt bolag som Ericsson. Minst en medlem måste vara ekonomisk expert inom Revisionskommitténs område. Styrelsen har ansett att Ulf J. Johansson, Sverker Martin-Löf och Sir Peter L. Bonfield uppfyller dessa kriterier.

Den tidigare revisorn Peter Markborn har anlitats av Revisions-kommittén som extern expert för att ge Revisions-kommittén stöd och rådgivning.

Revisionskommitténs arbete

Revisionskommittén hade åtta möten under 2007 och styrelsele-damöternas närvaro vid mötena framgår av tabellen ”Styrelsele-damöternas mötesnärvaro och styrelsearvoden 2007”. Under året granskade Revisionskommittén den finansiella

rapporte-styrelseledamÖternas mÖtesnärvaro

1) Avgick från styrelsen den 11 april 2007.

2) Valdes som styrelseledamot den 11 april 2007.

3) Avgick som kommitténs ordförande den 11 april 2007.

4) Ny ordförande i kommittén sedan den 11 april 2007.

ringen, utförda revisioners omfattning och genomförande, samt revisorernas oberoende ställning och godkände internrevisions-funktionens årliga revisionsplan, granskade dess rapporter och kontrollerade revisionsarvoden. Revisionskommittén har tillsammans med revisorerna vidare granskat varje delårsrapport före publicering. Den oväntade försäljningsnedgången i det tredje kvartalet har föranlett Revisionskommittén att göra en analys av prognoser och möjliga framtida marknadstrender. Kommittén kontrollerar också att koncernen alltid uppfyller kraven i Sarba-nes-Oxley Act. Vissa icke-revisionsrelaterade uppdrag som har utförts av de externa revisorerna har vidare godkänts av Revi-sionskommittén i enlighet med dess policy och process för förhandsgodkännande. Kommittén har vidare godkänt vissa transaktioner med närstående i enlighet med processen för förhandsgodkännande.

Finanskommittén

Finanskommittén ansvarar i första hand för:

hantering av frågor som rör förvärv och avyttringar,

kapitaltillskott till bolag inom och utanför Ericssonkoncernen,

upptagande av lån, utfärdande av garantier och liknande åtaganden och godkännande av finansieringsstöd till kunder, och

löpande övervakning av koncernens finansiella riskexponering.

165 Bol agsst yrningsrapport 2007

Finanskommittén har rätt att besluta, och rätt att delegera beslutanderätt, i vissa styrelseärenden såsom direkt eller indirekt finansiering, tillhandahållande av krediter, beviljande av säkerhet och garantier samt vissa investeringar, avyttringar och finansiella åtaganden.

Ledamöter i Finanskommittén.

Finanskommittén består av fyra styrelseledamöter utsedda av styrelsen. Ledamöter år 2007 var Marcus Wallenberg (kommit-téordförande), Anders Nyrén, Torbjörn Nyman och Michael Treschow.

Finanskommitténs arbete

Finanskommittén hade sju möten under 2007 och styrelseleda-möternas närvaro vid mötena framgår av tabellen ”Styrelseleda-möternas mötesnärvaro och styrelsearvoden 2007”. Arbetet under året har huvudsakligen handlat om godkännande av kundfinansiering och kreditfaciliteter med fortsatt fokus på kapitalstruktur, kassaflöde och kassagenererande förmåga.

Finanskommittén kontrollerade också exponeringen för finan-siella risker och riskgränser och fick regelbundet information om ett stort antal finansfrågor.

Kompensationskommittén

Kompensationskommittén är i första hand ansvarig för att ge styrelsen råd i frågor som rör löner och andra ersättningar, inbegripet pensioner till verkställande direktören, vice verkstäl-lande direktörer och andra tjänstemän som rapporterar direkt till verkställande direktören och koncernchefen. Andra uppgifter är bl a

utveckling och övervakning av strategier och allmänna riktlinjer för ersättning till anställda, däribland planer för den rörliga lönedelen och pensionsersättningar,

godkännande av utbetalning av rörlig lön inom ramen för föregående års plan (i början av varje år),

utarbetande av en långsiktig plan för den rörliga lönedelen som hänskjuts till styrelsen och därefter läggs fram för beslut av bolagsstämman, och

fastställande av mål för den rörliga lönedelen nästa år som läggs fram för beslut i styrelsen.

För att göra detta gör kommittén årligen en strategisk översyn av ersättningarna tillsammans med företrädare för bolaget för att fastställa en inriktning som gör att ersättningsprogram och lönestrategier är anpassade till rådande affärsläge. Kommitténs ledamöter tar hänsyn till ersättningstrender, lagändringar, informationskrav och globala trender när det gäller chefslöner.

Kommittén granskar löneundersökningar för att godkänna

eventuella justeringar av chefers baslöner för nästkommande år.

Ledamöter i Kompensationskommittén.

Kompensationskommittén består av fyra styrelseledamöter utsedda av styrelsen. Ledamöter år 2007 var Michael Treschow (kommittéordförande), Nancy McKinstry, Monica Bergström och Börje Ekholm.

Gerrit Aronson har anlitats av Kompensationskommittén som extern expert för att ge kommittén stöd och rådgivning, framför allt när det gäller trender och utveckling internationellt.

Kompensationskommitténs arbete

Kompensationskommittén hade åtta möten under 2007 och styrelseledamöternas närvaro vid mötena framgår av tabellen

”Styrelseledamöternas mötesnärvaro och styrelsearvoden 2007”.

Kommittén granskade och upprättade ett förslag till en plan för långsiktig rörlig ersättning 2007 som lades fram inför styrelsen.

Planen godkändes inte vid årsstämman i april. Ett reviderat förslag till en plan för långsiktig rörlig ersättning upprättades och lades fram inför styrelsen och därefter för aktieägarna vid en extra bolagsstämma i juni. Kommittén utformade också förslag rörande löner och rörliga lönedelar för 2007, däribland ersättning till verkställande direktören och koncernchefen. Mot slutet av året avslutade kommittén sin analys av den nuvarande långsiktiga rörliga ersättningsstrukturen och ersättningspolicyn, vilka kommer att läggas fram inför årsstämman 2008 för beslut. För mer information om ersättningar, inklusive fast och rörlig ersättning, se Noter till koncernens bokslut – Not K29, ”Informa-tion angående anställda, styrelseledamöter och ledande befattningshavare”.

Bol agsst yrningsrapport 2007 166

Michael Treschow (invald 2002) Styrelseordförande

Ordförande i Kompensationskommittén Ledamot i Finanskommittén

Född 1943, Civilingenjörsexamen, Lunds Tekniska Högskola. Styrelseordförande: Unilever NV och Unilever PLC. Styrelseledamot: ABB Ltd. och Knut

och Alice Wallenbergs Stiftelse . Innehav i Ericsson 1): 820 043 B-aktier

Huvudsaklig arbetslivserfarenhet och övriga upplysningar:

Ordförande för Svenskt näringsliv 2004–2007, verkställande direktör och koncernchef för AB Electrolux 1997–2002 och ordförande i dess styrelse 2004–2007. Tidigare positioner innefattar huvudsakligen befattningar inom Atlas Copco, där han var verkställande direktör och koncernchef 1991–1997. Ledamot i Kungliga Ingenjörsveten-skapsakademien.

Marcus Wallenberg (invald 1996) Vice styrelseordförande

Ordförande i Finanskommittén

Född 1956, Bachelor of Science of Foreign Service, Georgetown University, USA. Styrelseordförande:

Skandinaviska Enskilda Banken, Saab AB, AB Electrolux och International Chamber of Commerce

(ICC). Styrelseledamot: AstraZeneca PLC, Stora Enso Oy, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och FAM – Foundation Asset Manage-ment. Innehav i Ericsson 1): 710 000 B-aktier

Huvudsaklig arbetslivserfarenhet och övriga upplysningar:

Verkställande direktör och koncernchef i Investor 1999–2005.

Dessförinnan var Marcus Wallenberg vice verkställande direktör.

Marcus Wallenberg har tidigare haft befattningar inom Stora Feldmühle AG, Citicorp, Citibank och Deutsche Bank.

Sverker Martin-Löf (invald 1993) Vice styrelseordförande

Ledamot i Revisionskommittén

Född 1943, Teknologie doktor och Civilingenjörs-examen från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Styrelseordförande: Skanska, Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA och SSAB.

Vice styrelseordförande: Industrivärden, Svenskt Näringsliv och Svenska Handelsbanken. Innehav i Ericsson 1): 52 000 B-aktier Huvudsaklig arbetslivserfarenhet och övriga upplysningar:

Verkställande direktör och koncernchef i Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA 1990–2002, i vilket bolag han var anställd mellan 1977 och 1983 och mellan 1986 och 2002. Dessförinnan har han

bland annat innehaft befattningar i Sunds Defibrator och Mo och Domsjö AB.

Sir Peter L. Bonfield (invald 2002) Ledamot i Revisionskommittén

Född 1944, Teknologie hedersdoktor, Loughbo-rough University, Leicestershire, Storbritannien.

Ordförande: NXP:s övervakningsråd. Vice styrelseordförande: British Quality Foundation.

Styrelseledamot: Mentor Graphics Inc., Sony

Corporation och TSMC. Innehav i Ericsson 1): 22 000 B-aktier.

Huvudsaklig arbetslivserfarenhet och övriga upplysningar:

Koncernchef och ordförande i Executive Committee, British Telecommunications plc (1996–2002). Ordförande och koncernchef i

ICL PLC (1990–1996). Befattningar inom STC PLC och Texas Instruments Inc. Medlem av International Advisory Board i Citi.

Medlem av Advisory Board i New Venture Partners LLP och The Longreach Group. Non-Executive Director i Actis Capital LLP, Ministry of Justice och Dubai International Capital.

Börje Ekholm (invald 2006) Ledamot i Kompensationskommittén

Född 1963, Civilingenjörsexamen i elektroteknik, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm. Civileko-nomexamen, Insead, Frankrike. Styrelseledamot:

Investor AB,

AB Chalmersinvest, Husqvarna AB, Scania och KTH Holding AB. Innehav i Ericsson 1): 108 803 B-aktier

Huvudsaklig arbetslivserfarenhet och övriga upplysningar:

Verkställande direktör och koncernchef i Investor AB sedan 2005.

Dessförinnan var Börje Ekholm ansvarig för Investor Growth Capital, Inc. och New Investments. Tidigare arbetsgivare innefattar bl a Novare Kapital AB och McKinsey & Co Inc.

Katherine M. Hudson (invald 2006)

Född 1947, Bachelor of Science i Management från Indiana University, USA. Styrelseledamot:

Charming Shoppes, Inc. Innehav i Ericsson 1): 102 000 B-aktier

Huvudsaklig arbetslivserfarenhet och övriga upplysningar: Verkställande direktör och

koncern-chef i Brady Corporation 1994–2003. Ledande befattningar inom Eastman Kodak Company, i vilket hon var anställd under 24 år.

Ulf J. Johansson (invald 2005) Ordförande i Revisionskommittén

Född 1945, Teknologie doktor och Civilingenjörs-examen i elektroteknik från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Styrelseordförande:

Acando AB, Eurostep Group AB, Novo A/S, Nordisk Foundation och Trimble Navigation Ltd. Styrelsele-damot: Jump Tap Inc. Innehav i Ericsson 1): 32 176 B-aktier

Huvudsaklig arbetslivserfarenhet och övriga upplysningar: En av grundarna till Europolitan Vodafone AB där han var styrelseordfö-rande mellan 1990 och 2005. Tidigare arbetsgivare innefattar bl a Spectra-Physics, i vilket han var verkställande direktör och koncern-chef och Ericsson Radio Systems AB. Ledamot i Kungliga Ingenjörs-vetenskapsakademien.

In document VaRjE öGONblICk äR VIktIGt (Page 164-168)