• No results found

Materiály používané pro autopotahy

In document MATERIÁLŮ PRO POTAHY AUTOSEDAČEK (Page 17-22)

Jako u oblečení, tak i u autopotahů se můžeme setkat s velkým množstvím různých materiálů. Mohou se lišit v barevném provedení, pevnosti atd. Na autopotahy mohou být použity opravdu jen materiály určené pro automobilový průmysl, materiály pro nábytkářský nebo oděvní průmysl se na první pohled zdají vhodné, ale nesplňují podmínky pro použití v interiéru automobilu.

Materiály speciálně pro automobilový průmysl se používají hlavně kvůli velkým tepelným výkyvům. Jelikož se teplota v interiéru vozidla v letních měsících může vyšplhat až na 70ºC a v měsících zimních hluboko pod bod mrazu. Těmto teplotám odolá jen materiál vyvinutý pro automobilový průmysl. Dalším důvodem použití speciálního materiálu je jeho dlouhá trvanlivost a odolnost. Kvůli častému nastupování a vystupování je požadována vysoká tažnost a to tyto materiály většinou splňují.

3.1 Šicí nitě používané při šití autopotahů

Šicí nitě, které slouží ke spojování jednotlivých dílců autopotahů, musí být zkonstruo-vány tak, aby odolávaly značným silám při výrobě potahů a následně při jejich užívání. Při šití jsou totiž na nitě vyvíjena náhlá zrychlení a napětí v tahu. Běžná rychlost šití je 2800 stehů za minutu a tím vzniká vysoká teplota při šití. Na tyto podmínky musí být šicí nitě zkonstruová-ny. Dále jsou opatřeny pryskyřicí proti třepení jednotlivých vláken a mazadlem, které podpo-ruje průchod šicí nitě materiálem. Většina šicích nití je vyráběna z polyamidu 6.6. Šicí nitě pro spojování dílců autopotahů musí mít stejnou kvalitu po celou dobu životnosti automobilu, i když na ně působí změny teplot, změna vlhkosti a UV záření.

Pro šití autopotahů se používají dvoujehlové šicí stroje s patkovým podáním, steh se používá vázaný. Tento steh je tvořen dvěma a více nitěmi, tvoří pevný spoj a je obtížně para-telný.

3.2 Kombinace plošných materiálů používaných pro autopotahy

V tabulce jsou uvedeny typy materiálů, používaných k výrobě autopotahu, který se skládá ze tří vrstev, a to z vrchního materiálu, výplně a podšívkového materiálu.

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 18

Tabulka 1: Nejběžnější kombinace materiálů používaných na autopotahy Vrchní

materiál pletenina tkanina přírodní

kůže usně

Výplň Polyuretanová pěna Vlies 3D Spacer Podšívkový

materiál pletenina - osnovní, zátažná

3.2.1 Vrchní materiál

Vrchní vrstva potahů automobilových sedadel se dnes nejčastěji vyrábí z textilních materiálů, kůže, syntetické usně nebo jejich kombinací. Liší se podle způsobu využití automobilu nebo podle jeho určité výjimečnosti. Například policejní automobily mají na zadních sedadlech potahy s PVC kvůli snadné omyvatelnosti a údržbě. Běžný osobní automobil má autopotahy tkané a pletené různého materiálového složení a různých druhů vazeb.

3.2.1.1 Autopotahy tvořené tkaninou

Automobily nižší třídy z důvodů dobrých uživatelských vlastností a nízkých výrobních nákladů, používají právě autopotahy tkané. Tkanina je plochý útvar, který vzniká propojením nejméně dvou soustav nití – osnovy a útku. To, jak jsou nitě navzájem provázány, se nazývá vazba tkaniny, která má vliv na výsledný vzhled tkaniny. U autopotahů se nejvíce vyskytuje vazba keprová, atlasová i plátnová ze syntetických přízí.

Obrázek č. 7: Autopotah tkaný, model:Active [9]

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 19

3.2.1.2 Autopotahy tvořené pleteninou

Pletenina je plošná textile buď zátažná, která je tvořena vzájemným provázáním jedné nitě nebo pletenina osnovní, tvořená jednou soustavou nití. Stavebními prvky jsou klička a očko. Očka jsou uspořádána do řádků a sloupků.

3.2.1.3 Autopotahy tvořené kůží

Použití pravé kůže z obratlovců je celkem problematické kvůli přirozeným vlastnostem kůže. Pravá kůže se ve vysokých teplotách roztahuje a může se poškodit.

V obvyklých teplotách automobilu je ale velice kvalitní a dají se snadně udržovat. Jelikož jsou hladké, tak z nich nečistoty klidně sklouznou nebo je lze vyčistit vlhkým hadříkem. Kožené autopotahy většinou velmi dobře sedí. [10]

Obrázek č. 8: Kožený autopotah, model: Elegance kůže Ivory [9]

3.2.1.4 Autopotahy z umělých usní

Umělá kůže je vyrobena nánosem vrstvy PVC na podkladový materiál, což může být pletenina, tkanina nebo netkaná textilie. Nejpoužívanější syntetickou usní je Alcantara® s materiálovým složením – 68% polyesteru, 32% polyuretanu. Tento materiál je vyrobený z ultralehkého mikrovlákna, 20x tenčího než je lidský vlas. U výrobců autopotahů je oblíbena hlavně proto, že je vůbec nejodolnější potahovou látkou a na stálost kvality a barevnosti je většinou poskytována až desetiletá záruka. Díky vláknité struktuře tkaniny, vyrobené ze supertenkých mikrovláken, propouští dokonale vlhkost i vzduch, je odolná proti působení vody, a proto se nesráží ani neroztahuje. Jednolitý povrch a stejná hrubost Alcantary zabraňují

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 20

jejímu nerovnoměrnému opotřebování. Výhodou je také snadná údržba, stačí pouze voda, obyčejné mýdlo a jemný kartáček.[7], [8]

Obrázek č. 9: Autopotah z materiálu Alcantara model: Elegance Alcantara schwarz [9]

3.2.2 Výplň autopotahu

Druhou vrstvu autopotahu tvoří polyuretanová pěna, netkaná textilie – Vlies nebo distanční prodyšná pletenina – 3D Spacer. Tyto materiály mají výbornou tvarovou stálost a dobré mechanické vlastnosti. Zabraňují pohybu autopotahu a zajišťují pohodlí cestujících.

Na kvalitu a životnost materiálu má vliv také již zmíněná laminace – proces, při kterém se na vnitřní stranu vrchního a podšívkového materiálu přilepí výplň. Funguje to pomocí plynových hořáků, kterými se povrch výplně zahřívá, dojde k jeho natavení a vrchní tkanina i podšívka jsou k výplni přitlačeny. Tím vznikne spojení v celek.

3.2.2.1 Polyuretanová pěna

Nejdéle se jako výplň autopotahu používá polyuretanová pěna. Vyrábí se v různých třídách tuhosti. Polyuretanová pěna má trojrozměrnou strukturu vzájemně spojených buněk.

Podpěry jsou pevný materiál pěny (elastomer polyuretanu). Zbytek pěny je naplněný vzduchem. Při výrobě pěny se také používají látky ovlivňující její zvláštní vlastnosti – retardéry hoření, anti-oxidanty apod.[17]

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 21

Obrázek č. 10: Struktura buňky PUR pěny [17]

3.2.2.2 Vlies (netkaná textilie)

Je tvořen nahodile orientovanými vlákny materiálu, která jsou rovnoměrně rozmístěna a spojena organickými pojivy. Vlies může být sklovláknitý nebo polyesterový. Díky vlastnostem skla, ze kterého je sklovláknitý Vlies vyroben, je nehořlavý, elektricky a tepelně izolační, dostatečně pevný a lehký. [18]

Obrázek č. 11: Netkaná textilie - Vlies [18]

3.2.2.3 3D Spacer

Je 3D distanční pletenina, která je teprve novinkou na trhu, ale začíná být výrobci velmi oblíbena. Vyrobena je ze 100 % polyesteru a vyjímá se hlavně svou prodyšností. Dále má výbornou odolnost proti přetržení, je snadno omyvatelná, měkká a pohodlná.

Obrázek č. 12: 3D distanční pletenina

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 22

In document MATERIÁLŮ PRO POTAHY AUTOSEDAČEK (Page 17-22)

Related documents