• No results found

Vyhodnocení materiálů ZARAH a VIEW

In document MATERIÁLŮ PRO POTAHY AUTOSEDAČEK (Page 60-93)

11 Vyhodnocení testů hořlavosti

11.2 Hodnocení testu hořlavosti materiálu v horizontální poloze dle normy ČSN ISO

11.3.3 Vyhodnocení materiálů ZARAH a VIEW

U materiálu ZARAH bez údržby byla průměrná doba hoření cigarety 20,5 min.

a s údržbou 19,5 min. U materiálu VIEW bez údržby byla tato průměrná doba hoření cigarety 20,5 min., s aplikovanou čistící pěnou pak 20 min. Opět neměla na tyto zkoušené vzorky čistící údržba žádný vliv.

Výsledky tohoto testu hořlavosti s cigaretou jsou shodné jako výsledky materiálu Scotland. Automobilová sedačka by neměla při použití těchto dvou materiálů začít hořet. Cigareta způsobila poškození materiálů pouze v místě, kde cigareta ležela. Žhnutí ani doutnání nebylo rozšířeno do okrajů vzorku. Žhnutí proniklo skrz celý materiál, poškozena byla tedy vrchní vrstva, PUR pěna i podšívka. Na obrázku č. 29 a č. 30 je ukázka materiálů ZARAH a VIEW po testu hořlavosti pomocí žhnoucí cigarety dle normy ČSN EN 1021-1.

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 61

Obrázek č. 28: Ukázka materiálu ZARAH po zkoušcei s cigaretou

Obrázek č. 29: Ukázka materiálu VIEW po zkoušce s cigaretou

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 62

Diskuze výsledků

Po zhodnocení výsledků svislé zkoušky, podle normy ČSN EN ISO 15025 – Ochrana proti ohni a teplu, bylo zjištěno, že nejhořlavějším materiálem, je materiál VIEW a ZARAH.

Tyto dva materiály hoří v podélném i příčném směru téměř shodnou dobu, shoří naprosto celé, taví se, odkapávají plamenně hořící části. Tento jev, je jistě způsoben tím, že na těchto dvou materiálech není použita žádná nehořlavá úprava. Textilní materiál Scotland, na který byla při jeho výrobě nehořlavá úprava aplikována, hořel o jednu třetinu pomaleji než ZARAH a VIEW. Na žádný, z těchto tří materiálů, nemá údržba pomocí čistící pěny Sonax, žádný vliv na hořlavost. Pouze u zkoušeného materiálu Aeromesh, má tato údržba vliv. Po její aplikaci, se pouze roztaví vrchní vrstva materiálu a ten dále nehoří, před údržbou plamenně hoří a plamen dosáhne i okrajů vzorku. Domnívám se, že tento jev je způsobený použitou vazbou pleteniny Aeromesh a její silnější vrstvou PUR pěny. Vazba filet, která je na materiálu použita, má totiž velká oka, a tím mohl čisticí prostředek proniknout až na PUR pěnu, zreagovat s ní tak, že se uvolnily nehořlavé látky obsažené v PUR pěně a tím pádem podpořily celkovou nehořlavost potahu. Může tam hrát roli i silnější vrstva PUR pěny, materiál Aeromesh má totiž ze všech zkoušených materiálu tuto vrstvu nejvyšší. Vazba filet, také ovlivňuje dobu hoření v podélném směru a ve směru příčném. Před údržbou tento materiál v podélném směru hořel o polovinu rychleji, než v tom příčném. Zřejmě proto, že po směru osnovy, jsou oka pleteniny Aeromesh podlouhlejší, než ve směru útku.

Výsledky zkoušky podle normy ČSN ISO 3795 – Test hořlavosti materiálu v horizontální poloze, jsou oproti svislé zkoušce rozdílné. U horizontálně umístěných zkoušených vzorků, nemá údržba téměř žádný vliv na hořlavost ani u jednoho ze zkoušených materiálů. Materiály ZARAH a VIEW, opět shořely celé a nejrychleji, ovšem Scotland se u této zkoušky projevil jako samozhášecí, jelikož nedohořel ani k první čáře (50 mm). Výsledky materiálu Scotland u této zkoušky jsou tedy rozdílné, oproti zkoušce svislé, kde materiál hoří a plamen dosáhne i okrajů vzorku. Na materiál Aeromesh má při zkoušení dle normy ČSN ISO 3795 opět vliv vazba této pleteniny. V podélném směru má před i po údržbě kolem 60sec., ovšem ve směru příčném, se také jeví jako samozhášecí.

U zkoušky pomocí žhnoucí cigarety dle normy ČSN EN 1021-1 vykazují materiály stejné výsledky před i po údržbě. Všechny materiály se působením žhnoucí cigarety pouze taví, nehoří ani nedoutnají. Materiály VIEW, ZARAH a Scotland prohoří skrz všechny tři vrstvy. Tedy skrz vrchní materiál, PUR pěnu i podšívku. Ovšem materiál Aeromesh, zřejmě díky své vyšší vrstvě PUR pěny, skrz neprohoří.

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 63

Závěr

Co se nehořlavosti týče, je za poslední roky výroba textilních materiálů používaných v interiéru vozidla na mnohem lepší úrovni. Můžou za to hlavně nové technologie, používané při výrobě vláken a plošných textilií, které se snaží o kvalitu v oblasti nehořlavosti.

V této bakalářské práci se provedla teoretická rešerše, ta je zaměřena na všeobecný přehled o hořlavosti a nehořlavých úpravách. Dále je v teoretické části popsán historický vývoj autosedaček, složení automobilové sedačky a následně se bakalářská práce zabývá samotným autopotahem a druhy materiálů, ze kterých se vyrábí.

Hlavním cílem této bakalářské práce bylo testování nehořlavosti potahů autosedaček a vliv údržby na nehořlavost. Pro tento experiment byly použité 4 materiály poskytnuté firmou Johnson Controls. Experiment byl prováděn na katedře oděvnictví v laboratoři nehořlavosti na přístroji M233B, který umožnil test hořlavosti dle normy ČSN EN ISO 15025 – Ochrana proti ohni a teplu, dále na stroji M233F, na kterém se zkoušel test podle normy ČSN ISO 3795 – Test hořlavosti materiálu v horizontální poloze a na přístroji M233P1 se provedlo měření dle normy ČSN EN 1021-1 – Test hořlavosti pomocí žhnoucí cigarety.

Po zhodnocení výsledků, které jsou naměřeny podle norem ČSN EN ISO 15025 – Ochrana proti ohni a teplu a ČSN ISO 3795 – Test hořlavosti materiálu v horizontální poloze, bylo zjištěno, že pokud nemá materiál žádnou nehořlavou úpravu, má to značný vliv na hořlavost materiálu. Výsledky materiálů ZARAH a VIEW, které tuto nehořlavou úpravu nemají, jsou nevyhovující. Při těchto dvou zkouškách, tyto dva materiály shořely celé a rychleji, než ostatní dva materiály Scotland a Aeromesh, které tuto nehořlavou úpravu mají.

Ovšem u zkoušky s cigaretou, podle normy ČSN EN 1021-1, neměla nehořlavá úprava žádný vliv na hořlavost, jelikož všechny materiály vykazovaly stejné výsledky. Zkoušené vzorky byly poškozeny pouze v místě umístěné cigarety, materiály nehořely ani nedoutnaly. Tedy pokud by se na autosedačce vyskytl doutnající objekt, neměl by autopotah začít hořet, byl by poškozen pouze v místě objektu. Zkoušené vzorky byly poškozeny skrz všechny tři vrstvy materiálu, pouze materiál Aeromesh, díky své vyšší vrstvě PUR pěny, skrz neprohořel.

Domnívám se, že materiály, které mají vyšší vrstvu PUR pěny, by neměly při výskytu doutnajícího objektu na sedadle, poškodit autosedačku, ale pouze autopotah.

Údržba, která byla provedena na zkoušené materiály aplikací čistící pěny na čalounění Sonax, měla vliv pouze na materiál Aeromesh, ovšem pouze při svislé zkoušce hořlavosti. Po aplikaci čisticí pěny totiž materiál nehořel, před aplikací dosáhl plamen i okrajů

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 64

vzorku. Domnívám se, že je to způsobeno otevřenou vazbou filet, která má větší otvory a tím pronikl čisticí prostředek až na PUR pěnu, kde s ní zreagoval tak, že se uvolnily nehořlavé látky obsažené v PUR pěně a tím podpořily celkovou nehořlavost potahu. Dalším důvodem zvýšené nehořlavosti, by mohla být reakce organické kapaliny, která je obsažena v čisticím prostředku. Ta by mohla způsobit zvýšenou absorpci vlhkosti z okolí do struktury potahu a tím, způsobit pokles hořlavosti. U materiálu Aeromesh, byly také rozdílné výsledky ve směru osnovy a jiné, ve směru útku. Opět je to zřejmě způsobeno vazbou filet, která má ve směru osnovy podlouhlejší očka (díry) a tím mohl materiál v podélném směru hořet rychleji

Záleží hlavně na tom, zda má materiál nehořlavou úpravu a v jakém směru působí plamen na materiál. Pokud působí na okraji materiálu umístěného horizontálně, hoří méně, než na materiál ve svislé poloze, na který působí plamen do plochy. Dále záleží, jaká vazba je na textilním materiálu použita. To může ovlivňovat jak rozdílné hoření ve směru osnovy a útku, tak i proniknutí čisticí pěny do výplně materiálu, kde dle použitých látek ve výplni, může čisticí prostředek zreagovat a vykazovat lepší výsledky nehořlavosti. Při výskytu doutnajícího objektu na autopotahu, by neměl potah začít hořet, a pokud má materiál vyšší vrstvu výplně, neprohoří ani skrz celý materiál. Tedy vyšší vrstva výplně, také ovlivňuje hořlavost materiálu.

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 65

Použitá literatura

[1] CZECHINVEST: Automobilový průmysl. [online]. [cit. 2013-12-08]. Dostupné z:

http://www.czechinvest.org/automobilovy-prumysl

[2] Automotive Industry in the Czech Republic: The Czech Automotive Industry at a Glance. In: CZECHINVEST: Automobilový průmysl [online]. 19.7.2012. 2013 [cit.

2013-12-09]. Dostupné z: http://www.czechinvest.org/data/files/auto-obalka-vnitrek-97-cz.pdf

[3] Auta: Automobilové sedačky: račte se posadit. In: Týden.cz [online]. 8.11.2008. 2008 [cit. 2013-12-10]. Dostupné z:

http://www.tyden.cz/rubriky/auta/auto-tema/automobilove-sedacky-racte-se-posadit_88254.html#.UqdM9uK0pqg

[4] CAD.cz: CA.. systémy a bezpečné sezení v automobilu. CAD.cz [online]. [cit. 2014-02-04]. Dostupné z: http://www.cad.cz/component/content/article/2615.html

[5] COBRA: Historic. Cobra Seats [online]. [cit. 2014-02-04]. Dostupné z:

http://cobraseats.com/_Classic

[6] Autopotahy.sk: MAD. MAD SR, s.r.o., [online]. 2013 [cit. 2014-02-08]. Dostupné z:

http://www.autopotahy.sk/sk

[7] Alcantara®: What is Alcantara® ?. [online]. [cit. 2014-02-10]. Dostupné z:

http://www.alcantara.com/#/en/menu/the_material/what_is_alcantara

[8] ČESKÉSTAVBY.cz: Alcantara - nejodolnější potahová látka současnosti. [online].

2004 [cit. 2014-02-10]. Dostupné z: http://www.ceskestavby.cz/

[9] Interní dokument společnosti Johnson Controls Czech. s.r.o v Rychnově nad Kněžnou [10] Auta i auta: Kožené autopotahy na míru. [online]. 2012 [cit. 2014-02-10]. Dostupné z:

http://www.autaiauta.cz/

[11] Textilní zkušební ústav TZU: Zkoušení [online]. 2013 [cit. 2014-02-10]. Dostupné z:

http://www.tzu.cz/zkouseni-CZ12330

[12] Hořlavost textilií. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. 2001 [cit. 2014-05-13]. Dostupné z:http://cs.wikipedia.org/wiki/Ho%C5%99lavost_textili%C3%AD [13] Fire Safety of Passenger Trains: Seat Tests. 2004. Dostupné z:

http://fire.nist.gov/bfrlpubs/fire04/PDF/f04054.pdf

[14] Finální úpravy textilií [online]. [cit. 2014-02-13]. Dostupné z:

https://skripta.ft.tul.cz/databaze/data/2003-01-16/12-38-58.pdf

[15] Textiles in automotive engineering [online]. 2001 [cit. 2014-02-13]. Dostupné z:

http://textilelibrary.weebly.com/uploads/1/1/7/4/11749432/textiles_in_automotive_eng ineering_walter_fung_2001.pdf

[16] Finální úpravy textilií: Nehořlavá úprava. Technická univerzita v Liberci: Liberec, 2000. ISBN 80-7083-405-6.

[17] Polyuretanová pěna – PUR pěna. NIS Nábytkářský informační systém [online]. 2013 [cit. 2014-04-22]. Dostupné z:http://www.n-i-s.cz/cz/polyuretanova-pena--pur-pena/page/458/

[18] Vliesy. BOKATECH [online]. [cit. 2014-04-22]. Dostupné z: http://www.bokatech.cz/produkty/vliesy/vliesy/

[19] Textile Suppliers: 3D Spacer Fabric for Car Seat Cover and Mattress 3D Spacer Fabric for Car Seat Cover and Mattress[online]. [cit. 2014-04-22]. Dostupné z: http://en.168tex.com/Products-View/1775/3D-Spacer-Fabric-for-Car-Seat-Cover-and-Mattress.html

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 66

[20] TEPLÍKOVÁ, Adéla. Studium mechanických vlastností textilních potahů sedaček do aut. Liberec, 2009. Bakalářská práce. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI.

[21] POKORNÝ, Ondřej. Textilie v interiéru osobních automobilů z hlediska akustických vlastností. Liberec, 2010. Bakalářská práce. TECHNICKÁ UNIVERZITA V

LIBERCI.

[22] Zjiš ť ování plošné hmotnosti pomocí malých vzork ů. In: [online]. [cit. 2014-04-24].

Dostupné

z:http://www.kod.tul.cz/predmety/POV/Tem_okruhy_teorie/POV_T/Plo%C5%A1n%

C3%A1%20hmotnost.pdf

[23] ČSN EN ISO 15025. Ochranné oděvy - Ochrana proti teplu a ohni: Metoda zkoušení pro omezené šíření plamene. Evropská morma: Český normalizační institut, 07/2003.

[24] ČSN ISO 3795. Silniční vozidla, traktory, zemědělské a lesnické stroje. Stanovení hořlavosti materiálů použitých v interiéru vozidla. Česko: Praha : Český normalizační institut, 1.1.1994.

[25] ČSN EN 1021-1. Nábytek - Hodnocení zápalnosti čalouněného nábytku - Část 1:

Zdroj zapálení - žhnoucí cigareta. Praha : Český normalizační institut, 1996.

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 67

Seznam obrázků

Obrázek č. 1: Srovnání sedadel Škoda 1000/1100, resp. 100/110 a 110 R ... 12 Obrázek č. 2: Klasické sedačky do starších aut ... 13 Obrázek č. 3: Sedadlo v řezu a základní polohování sedadla ... 14 Obrázek č. 4: Kostra autosedačky [20] ... 14 Obrázek č. 5: Díly použité na sedák autopotahu [20]... 16 Obrázek č. 6: Díly použité na záda autopotahu [20] ... 16 Obrázek č. 7: Autopotah tkaný, model:Active [9]... 18 Obrázek č. 8: Kožený autopotah, model: Elegance kůže Ivory [9] ... 19 Obrázek č. 9: Autopotah z materiálu Alcantara model: Elegance Alcantara schwarz [9] ... 20 Obrázek č. 10: Struktura buňky PUR pěny [17] ... 21 Obrázek č. 11: Netkaná textilie - Vlies [18] ... 21 Obrázek č. 12: 3D distanční pletenina ... 21 Obrázek č. 13: Proces hoření [14] ... 25 Obrázek č. 14: a) sedadlo před testem b) během testu c) po testu[13] ... 30 Obrázek č. 15: a) sedadlo před testem b) během testu c)po testu [13] ... 31 Obrázek č. 16: a) sedadlo před testem b) během testu c) po testu [13] ... 31 Obrázek č. 17: Přístroj M233B - Shirley ... 38 Obrázek č. 18: Připravený vzorek materiálu na kovovém rámu ... 39 Obrázek č. 19: Ukázka materiálu při hoření ... 41 Obrázek č. 20: Ukázka materiálu po zkoušce - rub a líc ... 41 Obrázek č. 21: M233 F - Atlas HMV ... 43 Obrázek č. 22: Ukázka průběhu zkoušky ... 45 Obrázek č. 23: Ukázka průběhu zkoušky s cigaretou ... 47 Obrázek č. 24: Ukázka průběhu zkoušky s cigaretou ... 47 Obrázek č. 25: Ukázka aplikace čistící pěny na zkoušený materiál ... 48 Obrázek č. 26: Ukázka materiálu Scotland po zkoušce hořlavosti s cigaretou ... 59 Obrázek č. 27: Ukázka materiálu Aeromesh po zkoušce s cigaretou ... 60 Obrázek č. 28: Ukázka materiálu ZARAH po zkoušcei s cigaretou ... 61 Obrázek č. 29: Ukázka materiálu VIEW po zkoušce s cigaretou ... 61

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 68

Seznam grafů

Graf 1: Rozdíl dob hoření plamenem [s] materiálů v podélném směru před údržbou a po údržbě ... 51 Graf 2: Rozdíl dob hoření plamenem [s] materiálů v příčném směru před údržbou a po údržbě

... 52 Graf 3: Rozdíl rychlostí hoření [mm/min] materiálů v podélném směru před údržbou a po

údržbě ... 55 Graf 4: Rozdíl rychlosti hoření [mm/min] materiálů v příčném směru před údržbou a po

údržbě ... 56

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 69

Seznam tabulek

Tabulka 1: Nejběžnější kombinace materiálů používaných na autopotahy ... 18 Tabulka 2: Plošná hmotnost materiálů a jejich materiálové složení ... 33 Tabulka 3: Charakteristika materiálu č. 1 ... 34 Tabulka 4: Charakteristika materiálu č. 2 ... 35 Tabulka 5: Charakteristika materiálu č. 3 ... 36 Tabulka 6: Charakteristika materiálu č. 4 ... 37 Tabulka 7: Ukázka zpracovaného protokolu ke svislé zkoušce hořlavosti ... 42 Tabulka 8: Ukázka zpracovaného protokolu horizontální zkoušky hořlavosti ... 45 Tabulka 9: Ukázka zpracovaného protokolu testu hořlavosti s pomocí žhnoucí cigarety ... 47 Tabulka 10: Průměrné hodnoty dob hoření materiálu v podélného směru bez údržby ... 50 Tabulka 11: Průměrné hodnoty dob hoření materiálu v podélného směru s údržbou ... 50 Tabulka 12: Průměrné hodnoty dob hoření materiálu v příčném směru bez údržby ... 51 Tabulka 13: Průměrné hodnoty dob hoření materiálu v příčném směru s údržbou ... 52 Tabulka 14: Průměrné hodnoty podélného směru podle normy ČSN ISO 3795 bez údržby ... 54 Tabulka 15: Průměrné hodnoty podélného směru podle normy ČSN ISO 3795 s údržbou ... 55 Tabulka 16: Průměrné hodnoty příčného směru podle normy ČSN ISO 3795 bez údržby ... 56 Tabulka 17: Průměrné hodnoty příčného směru podle normy ČSN ISO 3795 s údržbou ... 56 Tabulka 18: Průměrné výsledné hodnoty testu hořlavosti s cigaretou bez údržby ... 58 Tabulka 19: Průměrné výsledné hodnoty testu hořlavosti s cigaretou s údržbou ... 58

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 70

Přílohy

Příloha 1: Měření plošné měrné hmotnosti, mikroskopická zkouška Příloha 2: Vypracované protokoly svislé zkoušky před údržbou Příloha 3: Vypracované protokoly svislé zkoušky po údržbě

Příloha 4: Jednotlivé grafy podélného a příčného směru před a po údržbě Příloha 5: Vypracované protokoly horizontální zkoušky před údržbou Příloha 6: Vypracované protokoly horizontální zkoušky po údržbě

Příloha 7: Jednotlivé grafy horizontální zkoušky podélného a příčného směru před a po údržbě Příloha 8: Vypracované protokoly zkoušky s cigaretou před údržbou

Příloha 9: Vypracované protokoly zkoušky s cigaretou po údržbě Příloha 10: Vzorník textilií

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 71

Příloha 1

Provedení měření plošné měrné hmotnosti

Plošná měrná hmotnost se zjišťovala na analytických váhách. Jednotlivé vzorky, o velikosti 10 x 10 cm, se pokládaly na váhu a zapisovaly se výsledky. Měření se provádělo za normovaných teplotních podmínek (teplota vzduchu 20 ± 2°C, vlhkost vzduchu 65 ± 2 %) Vzorec

M = 𝑚 ∙ 10000𝐴 [g/m²]

m [g]… hmotnost zkušebního vzorku v klimatizovaném nebo suchém stavu A [cm²]… plocha stejného zkušebního vzorku [22]

Mikroskopická zkouška

Pomocí této zkoušky lze zjistit, z jakých druhů vláken je materiál zhotoven.

Identifikují se jednotlivé druhy přírodních a syntetických vláken. Tyto dvě skupiny se značně liší svým vzhledem pod mikroskopem.

Příprava preparátu

Na podložní sklíčko se kápne kapka glycerolu pro zvýšení kontrastu, dále se nastříhají nitě na krátké úseky a pinzetou se vloží na podložní sklíčko. Vlákna se rozmístí tak, aby se nedotýkala, a přikryjí se krycím sklíčkem. Mezi vlákny nesmí být vzduchové bubliny.

Provedení měření

Do seřízeného mikroskopu se vkládají jednotlivé preparáty zkoumaných textilií.

Zaostřují se zkoumaná vlákna a určuje se jejich původ. Zjištěné druhy vláken se zapisují do tabulek.

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 72

Příloha 2: Vypracované protokoly svislé zkoušky před údržbou

ČSN EN ISO 15025

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 76

Příloha 3: Vypracované protokoly svislé zkoušky po údržbě

ČSN EN ISO 15025

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 80

Příloha 4: Jednotlivé grafy svislé zkoušky podélného a příčného směru před a po údržbě

Scotland Aeromesh ZARAH VIEW 0,0

20,0 40,0 60,0 80,0 100,0

59,0

78,6

90,0 92,5

zkoušené textilní materiály

doba hoření plamenem[s]

Průměrné hodnoty podélného směru podle normy ČSN EN ISO 15025 bez údržby

Scotland Aeromesh ZARAH VIEW

0,0 20,0 40,0 60,0 80,0 100,0

62,2

3,7

92,0 90,1

Zkoušené textilní materiály

doba dohořívání plamenem [s]

Průměrné hodnoty podélného směru ČSN EN ISO 15025 s údržbou

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 81

Scotland Aeromesh ZARAH VIEW

0,0 20,0 40,0 60,0 80,0 100,0

69,0

39,9

97,0 95,6

zkoušené textilní materiály

doba hoření plamenem [s]

Průměrné hodnoty příčného směru podle normy ČSN EN ISO 15025 bez údržby

Scotland Aeromesh ZARAH VIEW 0,0

20,0 40,0 60,0 80,0 100,0

62,0

3,7

93,3 91,0

Zkoušené textilní materiály

doba dohořívání plamenem [s]

Průměrné hodnoty příčného směru podle normy ČSN EN ISO 15025 s údržbou

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 82

Příloha 5: Vypracované protokoly horizontální zkoušky před údržbou

ČSN ISO 3795

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 84

Příloha 6: Vypracované protokoly horizontální zkoušky po údržbě

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 86

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 87

Příloha 7: Jednotlivé grafy horizontální zkoušky podélného a příčného směru před a po údržbě

Scotland Aeromesh ZARAH VIEW

0,00

Průměrné hodnoty podélného směru podle normy ČSN ISO 3795 bez údržby

Scotland Aeromesh ZARAH VIEW

0,00 ČSN ISO 3795 bez údržby

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 88

Stotland Aeromesh ZARAH VIEW

0,00

Průměrné hodnoty podélného směru podle normy ČSN ISO 3795 s údržbou

Scotland Aeromesh ZARAH VIEW

0,00 ČSN ISO 3795 s údržbou

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 89

Příloha 8: Vypracované protokoly zkoušky s cigaretou před údržbou

ČSN EN 1021-1

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 91

Příloha 9: Vypracované protokoly zkoušky s cigaretou po údržbě

Materiál- Scotland

Studie nehořlavosti textilních materiálů pro potahy autosedaček 92

Materiá - VIEW

cigareta

nebezpečně stupňující spalování

doutnání při

okra-jích

doutnání více než

1 hod.

aktivní doutnání při konci zkoušky

doutnání skrz

mate-riál

vytvožení díry skrz materiál

poškozený materiál

doba hoření cigarety

[min]

1 ne ne ne ne ne ano ano 20

2 ne ne ne ne ne ano ano 20

Průměrné

Průměrné

In document MATERIÁLŮ PRO POTAHY AUTOSEDAČEK (Page 60-93)

Related documents