• No results found

4. Sammanställning av empiriska studier

4.2 Sammanställning av intervjuer med Nylanders frågor

4.2.1 Material och detaljer

Lägenheternas material och detaljer är de samma i alla lägenheter vi fått tillträde till. På golvet ligger genomgående ett gulaktigt parkettgolv av ett mjukare träslag. Köken har luckor av eklaminat och bänkskivor i granit samt vitvaror i svart utförande. Materialet granit klär även väggen där det vanligtvis är kaklat och återfinns också i alla lägenheternas fönsterbänkar. Väggarna är i alla rum vitmålade och avslutas av massiva eklister mot golvet. Dörrar till sovrum, toalett och entré är även de tillverkade i laminerad ek. Badrum och hall har golv av grafitgrå klinkers. I badrummet är väggarna klädda i vitt kakel. Samtliga tak i lägenheterna är vitmålade.

/.../det är ungefär som man själv hade kunnat tänka sig att inreda en lägenhet som man hade köpt nybyggd till exempel. Alltså jag hade kunnat tänka mig precis ekluckor och samma vitvaror så. Alltså att det var ingenting som man inte gillade riktigt. Och det var rätt ovanligt med en hyresrätt.

(Intervju lägenhet A22)

Många av av respondenter berättade att de upplevde att lägenheterna hade god standard på material och detaljer för att vara en hyresrätt. Detta uppskattades av de flesta och flera av respondenterna uttryckte att detta motiverade den relativt höga hyran som de betalade.

Sett till hyran så absolut, då ska man väl ha någonting som är lite extra tycker jag.

(Intervju lägenhet B32)

De flesta av respondenterna kommenterade granitskivan i köket och att den kompletterats med granitplattor som fönsterbräden i de djupa fönstren. Även om materialet till största del ansågs vara praktiskt, vackert och påkostat så fanns det delade meningar om dess mönster. Respondenten i B11 liknade detta mönster med spräckligt leopardskinn, men samma person berättade att det var bra med

4. Sammanställning av empiriska studier

granit då detta material inte tog skada av värme och vatten.

Men då kan man ju ställa det på den. Det är ju det som är det fina med marmor. Man kan bara ställa rakt på den utan att den tar skada.

(Intervju lägenhet B11) Köket, det är bra med sådan natursten eller vad det är. Men det är lite konstigt att

det går hela vägen. Jag hade inte valt det själv, men det är helt okej.

(Intervju lägenhet A33) Jag gillar granitbänkarna väldigt mycket och att det är

genomgående med fönsterbläcken också.

(Intervju lägenhet B13)

Att det låg trägolv i alla rum utom entréhall och badrum var det ingen av respondenterna som sa sig var emot. Men valet av träslag och ytbehandling var något som flera respondenter reagerade på. Golvet ansågs vara för mjukt och tålde därför inga hundtassar eller skrapningar. Färgen på golvet irriterade också respondenten i B11 som hellre velat se matchande träslag mellan köksluckor, dörrar och golv i hela lägenheten.

Ett hårdare träslag helt enkelt. Sen så är det ju upp till den som, ja kanske, jag vet inte riktigt. Idéen med att ha ett ljust golv är att få in så mycket ljus som möjligt, kan jag tänka mig. Sen kan jag tycka att dom har blandat träslagen lite vilt. Jag tycker att man kan hitta någonting som antingen, jag vet inte, hittar varandra.

(Intervju lägenhet B11)

4. Sammanställning av empiriska studier

Respondenten i B32 påpekade att det synts ganska tydligt om golvet hade varit av plast med en imitation av trä istället för riktigt trä. Han berättade att han tror att materialvalen påverkar hans trivsel i lägenheten och att trägolvet kändes lyxigt och speciellt.

/.../men det det känns ju lite lyxigare att ha genomgående trä, helt klart. Det syns ju bra om man har plastmatta och man ser det ju ganska tydligt.

Det är lite roligare med trä.

(Intervju lägenhet B32)

Flera av respondenterna berättade att badrummen var av god kvalitet och att de kändes

påkostade och speciella. I badrummen finns dusch, toalett och ett ovanligt handfat av glas. Där finns även förvaring i form av ett vridbart skåp med spegel på ena sidan. Utrymmet är även utrustat med handdukstorkare. Många av respondenterna påstod sig vara positiva till utformningen av

badrummen. Detta är några kommentarer som kom upp under intervjuerna:

Även badrummet är ju ganska häftigt för att vara en hyresrätt.

(Intervju lägenhet B32) Speciella lösningar i badrum för att vara en hyresrätt.

(Intervju lägenhet B11) Jag gillar badrummet jättemycket. Jag tycker det är jättefint/.../

det tycker jag är coolt men ändå annorlunda.

(Intervju lägenhet B22) Handfatet har många påpekat, nästan alla som kommer hit,

att det är ett väldigt speciellt handfat.

(Intervju lägenhet B13)

4. Sammanställning av empiriska studier

Även om de flesta berättade att badrummen var bra så fanns det åsikter som gick emot normen. Respondenten i A33 berättade om en icke funktionell lösning med golvbrunnen i duschen. Här låg tre stora granitplattor som låg ovanpå den egentliga golvbrunnen. Detta gjorde att plattorna behövde lyftas varje gång golvbrunnen behövde rengöring. Samma respondent som ovan reagerade på detta och menade att det var ett lyxproblem man kunde vara utan.

Badrummet är extremt konstigt. För man kan inte ta upp golvbrunnen, den är

överbyggd av två eller tre stenar. Som man måste lyfta upp med en sådan glasmästare, så det är rätt så krångligt. Det är ett lyxproblem, då får man ringa vaktmästaren.

Och det känns ju onödigt.

(Intervju lägenhet A33)

Plåtfasaden som täcker hela huset väcker många olika tankar hos de olika respondenterna i huset. Fasaden gör huset lätt igenkänt i mängden hus ute i Västra Hamnen och i lägenhet B11 berättar respondenten att han enkelt guidar besökare till lägenheten genom att hänvisa till plåthuset.

Folk reagerar ganska så mycket på det här huset, på utsidan på huset. Att det är ganska så speciellt, det är det många som har påpekat.

(Intervju lägenhet B13) Jag vet inte varför de har valt det. Det kan ju vara för att de ska utmärka sig och visa att det är ett passivhus.

(Intervju lägenhet A33)

4. Sammanställning av empiriska studier

Bild 4.16, Duschgolv över golvbrunn

4.2.2 Axialitet

Flera av respondenterna berättar att det enda stråket som de upplevt är mellan det stora sovrummet och vardagsrummet. I lägenheterna A33 och B22 berättar respondenterna att den axel som oftast användes var mellan entréedörren och köksön då de ofta hade matkassar eller annat tungt med sig hem som snabbt avlastades på köksbänken. Vid intervjun i lägenhet A11 berättar respondenten att det är positivt att kunna röra sig smidigt mellan entrée och kök istället för att behöva ta vägen genom vardagsrummet.

Ja det är lättare att gå rakt fram än att svänga.

(Intervju i lägenhet A11)

I lägenhet A12 berättade respondenten att det går att se från det stora sovrummet till lägenhetens entréehall.

Ligger man i sovrummet och läser, eller någonting, så kan man se ut i vardagsrummet och då ser man om någon sticker in huvudet ifrån hallen. Så där ser man. Så långt ser man.

(Intervju i lägenhet A12)

Övriga axlar i lägenheten var enligt respondenterna svåra att definiera. När frågan ställdes menade flera av dem att de upplevde det svårt att förstå vad begreppet betydde.

Related documents