• No results found

Måluppfyllelse

I samband med träffen med finansiärerna i april 2005, gjorde jag en kortfattad avcheckning av programmets utfall i relation till målbeskrivningar:

1. Att utveckla dagens och morgondagens kvinnliga ledare inom både offentlig och privat verksamhet.

Programmet har gett överföring och korsbefruktningar av den praktiska yrkeskompetensen som ett ledarskap innebär. Det har inneburit att ta del av realiteter och jämförelser mellan branscher olika organisationskulturer. Diskussionerna i mindre grupper har inneburit ett fördjupande och vidgande av vissa problemområden – jämförelser och gränssnitt har varit fokus. Programmets resultat och effekt är beroende av deltagarnas personliga engagemang, nyfikenhet och attityd till kunskapsutveckling.

2. Nätverksskapande?

– Ja, i samband med de gemensamma programträffarna och adeptträffarna.

– Nej, om inte deltagarna och deltagarnas organisationer driver ”nätverkande” vidare. I mentorprogrammet har programledarna varit pådrivande Nätverkskrafter. Här krävs att nya aktörer tar över stafettpinnen och ser – vad blir nästa steg – blir det något nästa steg. Här skulle en ordentlig diskussion behöva tas för att titta på Nätverkets värdeskapande. 3. Synliggöra kompetenser och bredda arbetsmarknaden för kompetenta kvinnor? Ja, under projektet. Men drivs det inte vidare så tappas det bort. Vems ansvar? 4. Utbilda mentorer?

– Ja, att delta i programmet har inneburit att delta i en mentorsutbildning. Men många uttrycker brist på tid för att delta i liknande projekt. Varför inte satsa mer på dem som börjat trappa ner och har mer tid?

5. Ta tillvara friskhetsaspekter?

– Ja, framför allt i att stanna upp och samtala, ha en samtalspartner ”att få prata av sig” få stöd och coachning. Självkännedom, ökat självförtroende och mod att agera kan också ses i ett friskhetsperspektiv

6. Arbeta med attitydpåverkan/förändring?

Ja, mitt i samtalen och i diskussionerna. Men det finns en mycket stor risk att detta enbart stannar hos deltagande individer – se punkt 2.

Adepter och Mentorer om värdet av programmet Sammanfattning adepter:

Programmet har gett en möjlighet att diskutera och fördjupa sig i chefs och ledningsfrågor, som man annars inte hinner ta upp och diskutera på sin arbetsplats. Här har en oberoende part (mentorn) tagit sig tid i att lyssna. Hon eller han “har funnits till för mig och trott på mig och engagerat sig i mig”

Många uttrycker samtalet med mentorn och samtalen i grupper, har fört dem framåt, att man har fått den där knuffen i rätt riktning. Samtalen har gett en ökad säkerhet och ett ökat självförtroende.

Programmet har även gett många nya kontakter och tillgång till ett stort värdefullt nätverk av kända och erfarna mentorer och adepter som är i samma situation som en själv

” Det är svårt att sätta fingret på vad det har gett – det är en helhet. Grejen var att stanna upp och tänka till, att fundera och reflektera lite. Det har jag fått – energipåfyllnad både i mentorsträffarna och i grupp. Känslan av att få påfyllning och medvetenheten om behovet att fylla på för att kunna ge och vara stabil. Det har det bidragit till – en känsla av trygghet och välbefinnande, absolut. Kontot för påfyllnad.”

Sammanfattning mentorer:

Mentorerna har uppskattat sina möten med adepterna. Det har gett insikt i ungt tänkande och även gett mentorn ett eget tillfälle till skärpa och eftertanke. De har uppskattat att få en insyn i andra världar, där de har fått tillfälle att diskutera och vara en ”speaking partner” i konkreta frågeställningar som intresserat dom. Samtidigt har träffarna inneburit en träning i att själva släppa kontrollen och träna i att aktivt lyssna. Det har gett egen distans och eftertanke, kopplat till den egna situationen. Dessutom har det varit stimulerande att hjälpa en ung människa framåt. Även mentorerna uppskattar de gemensamma träffarna, några poängterar dock att engagemanget och intresset sjönk under resans gång. Programmet har även gett en god insyn i andras verksamheter och ett bra kontaktnät. Några av mentorerna uttrycker att programmet har inneburit en värdefull ledarutveckling och att de känner sig säkrare i sin roll som ledare, vilket har varit en positiv överraskning.

Sammanfattning av styrkor:

- Starten och urvalet – en kritisk faktor

- Att man från starten lade grunden för den fria arenan - Det är alltid frivillig - man är alltid med på sina egna villkor. Man tar ansvar för sin situation

- Tillgången till programledarnas och arbetsgruppens/styrgruppens nätverk och personliga kontakter. Delat projektledarskap – tillgång till nätverk och adressböcker

- Programmets mångfald och storlek. Gruppen – en stor resurs. Det framgår tydligt vid de gemensamma träffarna.

- Deltagarnas engagemang och attityd till att delta - Det ömsesidiga givande och tagandet

- Växlingen mellan de två parallella spåren, gemensamma träffar och adept/mentor träffarna.

- Konceptets kunskapsteoretiska ansats – samtal och reflektion som kunskapsbildning.

- Stöd från arbetsgrupp/styrgrupp Sammanfattning av svagheter:

• Tiden är viktig – deltagare skall vara beredda att avsätta tid

• Programtiden – svårt att upprätthålla engagemang och fokus hos ledning och deltagare. Kunde programmet ha växlat form efter sommaren – 04? Ex. att växla över till fortsatt arbete i deltagande företag/organisationer?

• Frivilligheten – Styrning – svårt med balansen. Risk att frivilligheten gör att många inte deltar i det gemensamma. Vad hade hänt om det endast deltagit 15+15 – då ger frivilligheten ökad sårbarhet.

• Finansiärer har haft mest fokus på ekonomi och kontroll än resultat och förvaltning/utveckling av insatt kapital.

• Högt risktagande för programledarna då de har ställt eget nätverk till förfogande samt tillit som egenföretagare och konsult.

• Osäkerhet i förankring och ansvar för vidareutveckling i deltagarnas ”hemmaorganisationer” och regionalt.

• Nätet – osäkerhet i projektägarskap då Nätets framtid är osäker och kortsiktig. • Programmet har mål som ligger i linje med det Regionala Tillväxtprogrammet, men

var hamnar staffetpinnen efter programtidens slut – vilken aktör skall driva det vidare?