• No results found

Metod och genomförande

In document Kontextuell inverkan på intranät (Page 32-37)

Här presenteras en genomgång för hur studien har gått tillväga. Vilken roll teorin har haft samt hur den har tillämpats.

3.2.1 Intervju

Ett kundmöte planerades in relativt tidigt i studien med avsikt att identifiera behov och önskemål gällande deras arbetsmiljö samt vad de skulle önska finnas med och har för uppfattning om ett intranät.

Kontaktperson på företagssidan ombads att boka tid för intervjuer med tänkta slutanvändare. 
Urvalet av de tre personerna gjordes av nämnd kontaktperson då denne hade insikt om vilka som hade tid för att delta i en intervju, samt

vilka företagssidan ser som slutanvändare av intranätet. 
De tre personer vilka blev intervjuade var alla män i medel och övre medelålder, de hade alla arbetat ett flertal år på företaget och var alla väl bekanta med dess rutiner och nuvarande IT-system.

Intervjumetoden som valdes att användas till denna studie var en s.k. etnografisk intervju.

Efter genomförda intervjuer analyserades och sammanställdes de insamlade svaren för att utröna vilka de viktigaste behoven och kraven är.

Etnografisk intervju

Innan de tre intervjuerna som tog omkring 30 minuter vardera togs vid informerades personen om vem intervjuaren är, vad denne kommer ifrån och i vilket syfte denne är där, av vilken anledning själva intervjun

genomförs. 
Efter detta informerades att personen kan avbryta intervjun när denne vil. Personen tillfrågades också om dennes svar kan användas och publiceras i denna studie, dock med fingerade eller utan namn.

Intervjuerna genomfördes vid olika platser på arbetsplatsen i en miljö där det inte var möjligt att helt i lugn och ro utan att bli avbrutna genomföra

intervjuerna, vilket medförde att den förberedda frågeställningen (bilaga 4) löpande hade behov av att anpassas och delar av de förberedda frågorna bortprioriterades.

Intervjuerna dokumenterades löpande av intervjuaren och rådatan (bilaga 1-3) av de tre intervjuerna analyserades sedan för att identifiera de

gemensamma nämnarna av användarnas behov för att effektivt bedriva sin arbetsdag samt hur detta kan underlättas med ett intranät.

3.2.2 Interaktionsramverk.

Interaktionsramverket produceras i programvaran Adobe Illustrator CS5 och skapades i en form av enkla block eller ”byggklossar” vilka byggdes upp av fyrkantiga figurer, företagsrelaterad grafik, färg och text.

I figur 12 nedan ses flödesschemat gällande framtagandet av interaktionsramverket samt en redogörelse för arbetsprocessen.

Detta flödesschema användes som en ”karta” att applicera den egeninsamlade teorin vilken bygger på den Heuristiska kontextuella frågeställningen (se kap 4.4) skapad genom att slå samman insamlad teori med huvudfokus på Nielsen 10 Heuristiska (Sharp, Rogers & Preece 2007, ss 686-688) och ”Trunk Test” (Krug 2006, ss 85-93) för att lättare dela upp de olika momenten för att effektivt bygga upp interaktionsramverket och för att arbeta fram en helhetsbild av designprocessen.

Nedan beskrivs de olika momenten presenterade i flödesschemat (figur 12) för att skapa själva ramarna för interaktionsramverket som i sin tur fylldes med innehåll från insamlad data från teori, intervjuer och workshop.

Form, hållning och inmatningsmetoder

Då detta interaktionsramverk tas fram för en webbapplikation och hårdvaran som ska användas är känd, ger det en riktning om den form som eftersträvas, vilken hållning (kap 2.4.1) mjukvaran ska presentera samt hur inmatning ska gå till.

Se figur 13 nedan för hårdvara vilken interaktionsramverket designas för:

Figur 13 visar en Asus Enn PC 1201HA vilken är den huvudsakliga hårdvaran att använda till intranätet

Tekniska specifikationer för användarnas PC-utrustning 12.1" widescreen display with HD (1366x768) resolution Long battery life of up to 7.5 hours*

Excellent mobile connectivity with 802.11n high speed LivCam: Easily Zoom and Adjust Camera Captures Ergonomic chiclet keyboard for unsurpassed comfort

Definiera Funktionella och dataelement


Med grund till den kända hårdvaran togs dataelement fram och definierades tillsammans med vilken funktionalitet dessa skulle inneha. Detta baserades främst på de etnografiska intervjuerna (se kap 3.1.1) och dess resultat och togs i beaktande tillsammans med den för ändamålet skapade

utvärderingsmetoden (se kap 2.7.1).

Bestämma funktionella grupper och hierarki


De funktionella grupperna och dess hierarki planerades främst utifrån användarnas kontext samt antal dataelement och vilken funktionalitet dessa tillför intranätet. Viktigt är här att designkonventioner beskrivna i kapitlet teori (se kap 2) efterföljs.

Skissa interaktionsramverket


Vid denna punkt i processen så skissades själva interaktionsramverket och det genomfördes till en början med mycket enkla medel för att sedan vidareutvecklas till att skissas i Adobe Illustrator CS 5.

Figur 14 ovan ses ett exempel av ett interaktionsramverk i ett tidigt skede. Heuristiska (Sharp, Rogers & Preece 2007, s 132)

3.2.3 Konstruera nyckelscenarion

Nyckelscenarion planerades genom alla de funktioner som finns

representerade i interaktionsramverket, och testades under utvecklingens gång och såg till att interaktionsramverket kunde formas efter användarnas behov.

3.2.4 Heuristisk kontextuell frågeställning


En för ändamålet unik utvärderingsmetod tillika designprinciper utvecklades av den insamlade teorin med huvudfokus på Nielsens 10 heuristiska och Krugs ”Trunk Test” Detta gjorde genom att destillera ut de för ändamålet viktigaste principerna och teorierna och sammanställdes sedan till en för ändamålet anpassad frågeställning.

För att testa den teoretiska funktionaliteten och användarvänligheten i interaktionsramverket applicerades sedan den för ändamålet framtagna utvärderingsmetoden ”Heuristisk kontextuell frågeställning” (kap 2.7.1) på ramverket och dess tänkta funktionalitet. 
Tid avsattes för en

expertutvärderare att gå igenom och besvara punkt för punkt med det utvecklade interaktionsramverket som testobjekt. Svaren renskrevs och dokumenterades efter att hela utvärderingen var genomförd.

3.2.5 Workshop

Workshop planerades in med två personer ur företagsledningen Och med interaktionsramverket visuellt presenterat på en laptop som fokuspunkt, diskuterades och testade sig workshopdeltagarna fram till olika lösningar och designförslag under ett tidsspann avsatt för just detta ändamål. Under workshopen tilläts alla inblandade att bidra med förslag och åsikter och designern förde under tiden anteckningar samt anpassade

interaktionsramverket efter diskussionens gång och utveckling.

Vid behov och för ytterligare input från övriga avdelningar bjöds personer in för punktinsatser under workshopens gång.

3.2.6 Grafiskt ramverk

Det grafiska ramverket planerades att bygga på färgprofilen hos KTRAB och Renova samt dess formspråk dvs att huvudfärgerna representeras av dess representerade färger, formspråket följer Renova samt att ett typsnitt väljs för en föränderlig kontext.

4 Resultat

I kapitlet resultat presenteras de olika resultaten som framkommit genom att applicera de olika teorier och metoder presenterade under respektive kapitel.

In document Kontextuell inverkan på intranät (Page 32-37)

Related documents