• No results found

av miljöaspekter — kortversion

56

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Fas 1 – Programarbetet

Initiering Inledande mötet, bemanning, säkra miljökompetensen i alla grupper på alla nivåer. Breda utbildningsinsatser i hållbar utveckling, regionala miljö-, natur- och kulturför- hållanden, regionala miljömål och åtgärdsstrategier samt i miljödriven tillväxt. Information om den nya ekologiska inriktningen på tillväxtprogrammet vid företagsträffar, kommunbesök osv. Vid fastställande av arbetsformer och metodik säkras förutsättningar och utrymme för att integ- rera miljöfrågorna i arbetsprocessen.

Inventering Insamling av underlag för regionens tillväxtmöjligheter, inkl. relevant miljöinformation, inkl. natur- och kultur- förhållanden, som regionala miljöunderlag med miljömål och åtgärdsstrategier. Kartläggning av hur de regionala natur- och kulturresurserna kan användas för att främja tillväxt och miljömässigt hållbar utveckling samt möjlig- heter till miljödriven tillväxt. Kartläggning av regionens miljödrivna näringar samt möjligheter till utveckling. Analys Analys av inventeringsmaterialet, SWOT-analyser, dra

slutsatser. Identifiera prioriterade miljömål för regionens utveckling samt analysera hur tillväxtprogrammet kan bidra till att uppfylla åtgärdsstrategierna, identifiera syn- ergieffekterna, och medverka till en hållbar utveckling i regionen.

Mål & Strategi Mål, syfte, definitioner samt en checklista för kriterier tas fram. En miljömässigt hållbar strategi för regionens utveckling utifrån fastställda syften och mål utvecklas. Skärpta krav på miljönytta för projekten fastställs. Stra- tegiförslaget stäms av mot de regionala miljömålen och ev. justeringar görs innan den fastställs.

Fas 2. Genomförandet. Fas 3. Uppföljning och utvär- dering.

Integrering av miljöaspekter i regionala tillväxtprogram.

2007 2004

Fas 1.

Program- arbetet.

Program Insatsområden och åtgärder formuleras med uppföljnings- bara mål. Gör en tydlig prioritering av insatsområden som bidrar till en hållbar regional utveckling. Tag vara på be- hovet av insatser på miljö-, natur- och kulturområdet för att främja näringslivsutvecklingen. Utgå från synergief- fekter mellan regionala miljömål/åtgärdsstrategier och näringslivsutveckling som identifierades i analysskedet. Fånga upp idéer från lokala/regionala entreprenörer genom att skapa en aktiv dialog och bred medverkan.

Avstämning av program, insatsområden och åtgärder mot de regionala miljömålen för att säkra att avtalet bi- drar till en hållbar utveckling i regionen och har tagit till- vara de regionala möjligheterna till miljödriven tillväxt.

Fas 2 – Genomförandet

Ny initiering Ev. förändringar av organisationen, säkra miljökompe- tensen vid bemanningen, säkra utrymme för miljöfrågor- na i processen. Ny miljöutbildning med ev. fördjupning beroende på insatsområde och åtgärd.

Ansökningar Aktivt kunskapsstöd bör ges till projektsökare i frågor om miljömässig hållbarhet och miljödriven tillväxt för att stär- ka miljöprofilen på projekten. Lättillgänglig information om regionala miljö-, natur- och kulturförhållanden, regio- nala miljömål och åtgärdsstrategier samt regionala förut- sättningar för miljödriven tillväxt tillhandahålls. Stöd för klusterbildningar mellan miljörelaterade verksamheter. Informera om skärpta krav på miljönytta vid projektbe- dömningen. Tydliga instruktioner om krav på redovisning av miljöaspekter vid ansökan och dokumentation. Bedömning & Bedömning enligt checklista och regionala miljömål. beslut Tydliga beslut vad gäller projektens miljönytta. Kontrol-

lera att ev. krav på tillstånd eller anmälan enligt miljö- balken är uppfyllda.

Fas 3 – Uppföljning och utvärdering

Uppföljning görs utifrån de krav och villkor som förknippats med beslu- tet samt checklistan. Projektets miljöeffekter/miljönytta bedöms samt i vilken utsträckning projektet bidragit till en miljömässigt hållbar utveck- ling i regionen, genom avstämning mot de regionala miljömålen.

På samma sätt görs sedan en övergripande uppföljning och utvärde- ring av program med insatsområden och åtgärder samt för hela tillväxt-

programmet sammantaget. 57

Bilaga 3. Mer information

Nedan redovisas länkar till webbplatser med mer information om miljödriven tillväxt etc.

Det Naturliga Steget i Sverige främjar en hållbar samhällsutveckling

genom att erbjuda utbildning och rådgivning för företag och andra orga- nisationer som vill ställa om till en hållbar verksamhet.

(www.thenaturalstep.org)

Föreningen för Agenda 21 och hållbar utveckling består av många

olika Agenda 21-aktörer. Syftet med föreningen är att underlätta samar- bete mellan olika sektorer i samhället och därigenom driva på det loka- la arbetet med hållbar utveckling. (www.agenda21forum.org)

Global Reporting Initiative (GRI) är ett globalt system för hållbarhets-

rapportering vad beträffar ekonomiska, sociala och miljömässiga aspek- ter. (www.globalreporting.org)

IVA (Kungl. Ingenjörsvetenskapakademien) strävar efter att stärka kon-

takterna mellan näringslivet och forskarvärlden. De har bl.a. gett ut boken Miljödriven affärsutveckling. (www.iva.se)

Miljomarkarna.org är ett samarbete mellan SIS Miljömärkning, KRAV

och Svenska Naturskyddsföreningen för att föra ut information om vad miljömärkning innebär. (www.miljomarkarna.org)

Miljöstyrning i småföretag är en verksamhet på NUTEK som ger in-

formation och vägledning till den som aktivt vill arbeta med miljöfrå- gor. Deras huvuduppgift är att stärka små och medelstora företags kon- kurrenskraft genom att skapa förutsättningar för att påbörja ett miljö- styrningsarbete. Man kan nå dem på telefon 020-22 10 10.

(www.nutek.se)

Näringslivets Miljöchefer (NMC) är en ideell förening för företag och

andra organisationer som vill förbättra sitt miljöarbete. På deras webb- plats finns goda exempel på miljödriven tillväxt. (www.nmc.a.se)

OECD environment har samlat OECDs miljöarbete.

(www.oecd.org/env)

Swedish Environmental Technology, SET är ett nätverk för att främja

utvecklingen av en stark och konkurrenskraftig svensk miljöteknik- industri, med internationell inriktning. (www.swedishenvirontech.com)

Svenska Miljönätet, sökmotor med bra miljöinformation. Bland annat

bra möjligheter att söka aktörer på miljöområdet, t.ex. konsulter. (www.smn.environ.se)

58

Sustainable Quality Management, SQM är ett system för att integrera

hållbar utveckling i program- och policyarbete i EU. (www.sqm-praxis.net/index.htm)

UNEP är FNs miljöprogram med global miljöinformation etc.

(www.unep.org)

World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) är

en sammanslutning av 150 internationella företag förenade av ett ge- mensamt åtagande angående hållbar utveckling. (www.wbcsd.org)

Worldwatch Institute med global miljöinformation etc.

(www.worldwatch.org)

59

Bilaga 4. Deltagare i projektet

Pilotlänsarbetet

Related documents