• No results found

4.3 Sammanställning

5.1.5 Miljöcertifieringar

Förutom att i Sverige idag bygga lågenergihus enligt FEBY finns det även många miljöcertifieringssystem. På samma sätt som att mat, kläder, produkter och tjänster idag miljöklassas kan man även miljöcertifiera byggnader. Det finns många anled-ningar till varför man vill miljöcertifiera en byggnad. Några av de främsta är att erhålla lägre driftkostnader, öka attraktionsvärdet samt göra det lättare att få bätt-re försäkringsvillkor. I syfte att ge en överblick över miljöcertifieringar i Sverige idag presenteras nedan de vanligast förekommande. (WSP, 2014)

Sweden Green Building Council

Sweden Green Building Council (SGBC) är en ideell, icke vinstdrivande förening grundad år 2009 av tretton svenska företag och organisationer i syfte att arbeta för ett hållbart samhällsbyggande i Sverige. Sen starten har antalet medlemmar nu ökat till omkring 300, med representanter från hela samhällsbyggnadssektorn. År 2011 blev SGBC även medlem i World Green Building Council (World GBC) som är en internationell allians av Green Building Councils i mer än 90 länder. (SGBC, 2016e)

SGBC utvecklar och tillhandahåller certifieringssystem för byggnader, stads-delar och anläggningsprojekt som syftar till att förbättra den byggda miljön med avseende på miljön, hälsa, hållbarhet, mm. Dessutom håller SGBC utbildningar i de olika certifieringssystemen samt arbetar med nätverkande mellan olika parter inom

KAPITEL 5. REFERENSRAM

samhällsbyggnadssektorn i form av konferenser, workshops, seminarier och andra evenemang. (SGBC, 2016e)

I Sverige används idag flera olika certifieringssystem för byggnader så som LEED, BREEAM, Miljöbyggnad, GreenBuilding och Svanen. Samtliga system förutom det sistnämnda, Svanen, tillhandahålls av SGBC. Varje system har sin egen skala där olika kriterier måste vara uppfyllda för att byggnaden ska bli godkänd. Kraven kan gälla allt från materialval under byggskedet, till energianvändning och inomhusmil-jö efter att byggnaden har tagits i drift. Nedan följer mer information om varje certifieringssystem som används mest i Sverige idag.

LEED

LEED, eller Leadership in Energy and Environmental Design, är världens mest väl-kända certifieringssystem för byggnader. Systemet är utvecklat och administrerat av den icke vinstdrivande föreningen U.S. Green Building Council i USA, vilka liksom SGBC tillhör World GBC. Den första versionen av LEED gavs ut år 1999. Sedan dess har systemet genom olika versioner anpassats för alla typer av byggnader, bå-de vid nybyggnation, ombyggnation och för befintliga byggnabå-der. LEED bedömer byggnaders miljöprestanda utifrån närmiljö, vattenanvändning, energianvändning, material samt inomhusklimat. I slutändan uppnår byggnaden betyget Certifierad, Silver, Guld eller Platinum utifrån ett poängsystem. Efter att certifieringen har trätt i kraft måste ägaren återrapportera verklig data för vatten- och energianvändning i 5 år. Kriterierna för att uppnå de olika betygen är samma över hela världen, dock premieras och uppmuntras innovation och regionala hänsynstaganden i projektet med bonuspoäng. Det finns idag LEED-certifierade byggnader i mer än 140 olika länder varför en LEED-certifierad byggnad är mycket attraktiv för internationella företag. (SGBC, 2016b)

BREEAM

Av ovan nämnda certifieringssystem är BREEAM, eller BRE Environmental Assess-ment Method, det äldsta. Det lanserades år 1990 av BRE i Storbritannien som även utvecklat och än idag driver det. 2013 anpassades BREEAM till den svenska mark-naden. Idag är över 115000 byggnader världen över certifierade enligt BREEAM, de flesta i Storbritannien.

BREEAM går att använda vid både ny- och ombyggnad av kommersiella fas-tigheter. Systemet bedömer byggnaden efter projektledning, energianvändning, in-omhusklimat, vattenhushållning, avfallshantering, markanvändning, påverkan på närmiljön, byggmaterial och föroreningar samt byggnadens läge i förhållande till allmänna kommunikationsmedel. Dessutom kan innovativa tekniska lösningar höja betyget ytterligare. Betyget i sig ges av en femgradig skala med Pass, Good, Very Good, Excellent och Outstanding. I jämförelse med andra system är det svårast att få högsta betyget med BREEAM. Då en byggnad erhållit en certifiering gäl-ler denna fram tills dess att en ny version av systemet görs. Systemet uppdateras

5.1. REGELVERK & REKOMMENDATIONER

kontinuerligt, både den brittiska och den svenska versionen. Då BREEAM är väl etablerat i Europa uppskattas certifieringen internationellt. (SGBC, 2016a)

Miljöbyggnad

Miljöbyggnad (tidigare miljöklassad byggnad) är ett svenskt system vars första ut-gåva kom år 2005. Systemet är anpassat för svenska förhållanden och är idag det mest spridda i Sverige. Miljöbyggnad utvecklades av byggbranschen och högskolor inom ByggaBoDialogen som mellan år 2003 till 2009 var ett samarbete mellan fö-retag, kommuner och regeringen för att få en utveckling mot en hållbar bygg- och fastighetssektor i Sverige. (BBD, 2009) År 2011 tog Sweden Green Building Council över Miljöbyggnad och tillhandahåller numera såväl utveckling av- samt utbildning inom systemet.

Miljöbyggnad kan användas både för nya- och befintliga byggnader. Systemet är kostnadseffektivt och enkelt att förstå och har därmed ett brett användningsområde. En byggnad kan uppnå nivåerna klassad, brons, silver och guld, där brons motsvarar dagens lagkrav och praxis. Under certifieringsprocessen utvärderas byggnaden inom 14-15 olika ”indikationer” (befintlig- resp. nybyggnad) som alla ingår i en av de tre områdena; energi, innemiljö och byggnadsmaterial. Det samlade betyget av samtliga indikationer och områden anger för vilken nivå byggnaden blir klassad. (SGBC, 2016d)

Green Building

Green Building är ett initiativ startat år 2004 av EU för att energieffektivisera bygg-och fastighetssektorn. År 2010 tog Sweden Green Building Council över ansvaret av systemet i Sverige. Systemet riktar sig främst till fastighetsägare/förvaltare och ställer krav på att byggnaden använder 25% mindre energi än tidigare (före renove-ring) eller jämfört med nybyggnadskraven i BBR. I Sverige idag är Green Building ett starkt varumärke för energieffektiva byggnader. (SGBC, 2016c)

Svanen

Svanen är en miljömärkning som infördes i Norden redan år 1989 i syfte att de nordiska konsumenterna skulle kunna välja miljövänliga produkter. Sedan dess har 1000-tals produkter, varor och tjänster svanenmärkts. År 2009 infördes svanenmärk-ning av flerbostadshus, småhus och förskolebyggnader och sedan år 2013 kan man även svanenmärka tillbyggnader. Svanenmärkningen ställer främst krav på energi-effektivisering, inomhusklimat, användandet av miljövänliga råvaror under byggske-det, byggnadens kvalié samt att drift- och underhållssystem är väl designade för en lång livslängd. Som det enda väletablerade miljömärkningssystemet i Sverige som inte tillhandahålls av Sweden Green Building Council är Svanen trots det välkänt i branschen. Även privatpersoner känner ofta till Svanen på grund av att märkningen används på ett stort utbud av varor, tjänster och produkter. (MS, 2016), (NCC, 2016)

KAPITEL 5. REFERENSRAM

Related documents