• No results found

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Sundsviks ängar,

Nykvarns kommun

ANTAGANDEHANDLING 2020-08-12

Ramböll Sverige AB Box 1932

791 19 Falun

Telefon 010-615 60 00

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Sundsviks ängar, Nykvarns kommun

Datum 2020-08-12

Uppdragsnummer 1320019713

Utgåva/Status ANTAGANDEHANDLING

Daniel Bergvin,

Johanna Lennartson Åsa Säfström, Johan Fäldt Daniel Bergvin

Uppdragsledare Handläggare Granskare

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Sundsviks ängar, Nykvarns kommun

1\sby\2016\1320019713\3_teknik\p\3 antagande\1 planhandlingar\1 planbeskrivning\mkb sundsviks ängar 2020-08-12.docx

Sammanfattning

Bakgrund

Inom Nykvarns kommun ses ett behov av nya bostäder. Ny bebyggelse ska i första hand placeras i de stråk som översiktsplanen pekar ut. I en kommunal stråkstudie antagen 2017-03-09 pekas Sundsviksstråket ut, där planområdet ingår, som möjligt utvecklingsstråk för bebyggelse från Nykvarn mot Mälaren.

Syftet med miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) är att möjliggöra en samlad bedömning av den inverkan planens genomförande får på miljön, människors hälsa och hushållning med mark, vatten och andra resurser.

Planförslag

Den aktuella planen ligger ca sex kilometer norr om Nykvarn och innebär att skogsmark samt extensivt brukad jordbruksmark ianspråktas för bostadsändamål.

Detaljplanen omfattar ett område på ungefär 17,6 hektar. Detaljplanen ger möjlighet till utbyggnad av ca 65 bostäder i form av villor, radhus och flerbostadshus samt till verksamhetsyta och skola i Sundsviks ängar.

För att kunna genomföra detaljplanen krävs markarbeten. Befintliga naturvärden i södra delen kvarstår och planerad natur medverkar till att naturvärden i området kan utvecklas och bidra till rening och fördröjning av dagvatten.

Alternativ

Med översiktsplanens mark- och användningskarta samt Stråkstudie Sundsör som grund har möjliga platser för utbyggnad av bostäder studerats. Aktuellt område anses lämpligt då det ligger inom ett område som kommer att byggas ut med kommunalt vatten och avlopp, gång- och cykelväg samt med närhet till kollektivtrafik.

I MKB:n jämförs planförslaget med ett nollalternativ. Nollalternativet innebär en situation år 2025 om planen inte genomförs. Nollalternativet innebär att marken även fortsättningsvis brukas som jordbruks- och skogsmark, vilket förmodligen kommer att innebära extensiv brukning av åkermarken och skogsvårdsåtgärder.

Miljökonsekvenser

Ianspråktagande av jordbruksmark för byggnation ger generellt negativa konsekvenser ur ett naturresurshushållningsperspektiv. Kommunen anser att ianspråktagandet av åkermarken i detta läge är av väsentliga samhällsintressen.

Med väsentliga samhällsintressen avses att tillgodose bostadsförsörjningsbehovet, att kunna lokalisera bostäder och arbetsplatser nära varandra, att skapa väl fungerande och lämpliga tekniska försörjningssystem och för att möjliggöra en hållbar bebyggelseutveckling. Ianspråktagandet av åkermarken stöds av

kommunens antagna ”Stråkstudie för Sundsvik, 2017 och Översiktsplanen 2014”

områdena numreras i stråkstudien som nr 6,8 och 10. Genom att lokalisera bebyggelsen till de utpekade stråken kan bebyggelsen förses med kommunalt vatten och avlopp, kollektivtrafik och media samt enskilda vägar, trygga gång- och cykelvägar och gemensamhetsanläggningar för hantering av dagvatten.

Lösningar som annars inte vore ekonomiskt försvarbart vid en mer spridd bebyggelsestruktur.

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Sundsviks ängar, Nykvarns kommun

1\sby\2016\1320019713\3_teknik\p\3 antagande\1 planhandlingar\1 planbeskrivning\mkb sundsviks ängar 2020-08-12.docx

Konsekvensen av planen blir att odlingsbar mark med av klass 2, 3 och 4 försvinner. Ytorna som tas i anspråk ligger isolerat från de större brukbara

enheterna söder om området. Jordbruksmarken har inte brukats under de senaste åren på grund av låg avkastningsförmåga. I dag slås marken av markägaren endast för att marken inte skall växa igen.

I största utsträckning följer och anpassas bebyggelsen efter moränhöjderna som sparas som gröna rekreativa områden eller kilar. Utfallsdiket är en resurs som tas tillvara och används för dagvattenhantering som till exempel fördröjningsdamm och som rekreationstråk likt det är idag. Planförslaget bedöms ge små negativa konsekvenser då största delen av planområdet har sämre avkastningsförmåga medelvärdet i länet.

Planförslaget ändrar områdets kulturhistoriska karaktär och landskapsbild genom den planerade bebyggelsen. Bebyggelsen uppförs i en mindre dalgång som delvis avskärmas från befintlig kulturhistorisk miljö genom skogspartier och

skogsdungar. Den planerade bebyggelsen utformas och gestaltas med tydliga gårdsmiljöer med hänsyn till och för att anpassas till säteriet och omgivningens kulturmiljö. Den anpassade bebyggelsestrukturen bidrar till att de negativa konsekvenserna för landskapsbilden och kulturmiljön som exploatering medför bedöms vara små.

I området finns registrerade fornlämningar vilket planförslaget tar hänsyn till.

Indirekt kan dock fornlämningsområdena komma att påverkas av planförslaget på grund av ökade rörelser i området i och med närheten av ny bebyggelse. En arkeologisk utredning har genomförts för att undersöka eventuella fornlämningar inom planområdet. De tre nya fornlämningarna och en kulturhistorisk lämning ska fortsätta undersökas i en arkeologisk förundersökning för att se om de eventuellt kan tas bort.

Ny bebyggelse i Sundsör innebär ökade transporter till och från samt inom området. Genomförande av planområdet bedöms ge upphov till liten negativ konsekvens för klimatet på grund av ökad trafik. Utbyggd kollektivtrafik som anpassas till bytespunkter och liknande kan minska klimatpåverkan då det ökar möjligheten att använda kollektivtrafiken.

Inom planområdet finns skyddsvärda arter och områden med naturvärden. En naturvärdesinventering och ett kompletterande underlag som redogör planens påverkan på arternas bevarandestatus har genomförts. Till dessa dokument har försiktighets-/kompensationsåtgärder tagits fram för att mildra planens påverkan.

Planförslaget bedöms bidra till att uppfylla miljömålet god bebyggd miljö med den genomtänkta utformningen och gestaltningen. Förslaget innebär däremot delvis negativ påverkan för möjligheten att uppfylla miljömålen då ny bebyggelse tar odlingslandskap i anspråk som även påverkar djur- och växtliv. Planförslaget bedöms inte innebära ökade svårigheter att uppfylla någon miljökvalitetsnorm (MKN). Sammantaget bedöms planförslaget medföra måttliga negativa konsekvenser genom att jordbruksmark tas ur produktion och påverkan på landskapsbild och kulturhistorisk miljö.

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Sundsviks ängar, Nykvarns kommun

1\sby\2016\1320019713\3_teknik\p\3 antagande\1 planhandlingar\1 planbeskrivning\mkb sundsviks ängar 2020-08-12.docx

Innehållsförteckning

1. Inledning...6 1.1 Bakgrund och syfte ... 6 2. Avgränsningar ...8 2.1 Geografisk avgränsning ... 8 2.2 I tid ... 8 3. Mål och krav ...9 3.1 Miljömål ... 9 3.2 Miljökvalitetsnormer ... 9 4. Alternativ ... 10 4.1 Studerade alternativ ... 10 5. Övergripande förutsättningar ... 10 5.1 Kommunal planering ... 10 5.2 Riksintressen ... 11 5.3 Strandskydd ... 12 5.4 Byggnadstekniska förutsättningar ... 12 6. Planförslag ... 13 6.1 Bebyggelse ... 13 6.2 Trafik ... 14 6.3 Friytor ... 14 6.4 Teknisk försörjning ... 15 7. Förutsättningar och konsekvenser... 15 7.1 Jordbruksmark ... 15 7.2 Landskap och kulturmiljö ... 17 7.3 Klimatpåverkan från fordonstrafik/transporter ... 21 7.4 Artskydd ... 22 8. Samlad bedömning ... 25 8.1 Sammanfattande miljökonsekvenser ... 25 8.2 Avstämning mot miljömål ... 26 8.3 Avstämning mot miljökvalitetsnormer ... 28 9. Kontroll och uppföljning ... 29 10. Källor ... 29

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Sundsviks ängar, Nykvarns kommun

1\sby\2016\1320019713\3_teknik\p\3 antagande\1 planhandlingar\1 planbeskrivning\mkb sundsviks ängar 2020-08-12.docx

1. Inledning

1.1 Bakgrund och syfte

Inom Nykvarns kommun ses ett behov av nya bostäder. Ny bebyggelse ska i första hand placeras i de stråk som översiktsplanen pekar ut för att ge fortsatt goda möjligheter för areella näringar och ekosystemtjänster. Dessa stråk ska förses med infrastruktur i form av exempelvis kommunalt vatten och avlopp, bredband, kollektivtrafik och gång- och cykelvägar. I gällande kommunal översiktsplan från 2014 identifieras bland annat området vid Sundsvik och Stensättra norr om Nykvarn som ett möjligt utbyggnadsområde för ny bebyggelse.

I översiktsplanen anges att ny bebyggelse ska placeras i attraktiva lägen i förhållande till vatten, landskap eller andra utmärkande drag i området så som åkerholmar, stråk, mötesplatser, fornlämningar med mera. Nykvarns läge vid Mälaren ska utnyttjas bättre för att utveckla kommunens identitet med passande markanvändning vid Mälaren.

Planområdet ingår i det så kallade Sundsviksstråket enligt kommunens stråkstudie från 2017-03-09 där man pekat ut ett möjligt utvecklingsstråk från Nykvarn mot Mälaren. Kommunen har även påbörjat utbyggnad och planering av infrastrukturer som vatten- och avloppsnät och gång- och cykelvägnät för att göra det möjligt att utveckla ny bebyggelse inom stråket.

Mot bakgrund av kommunens översiktsplan och stråkstudie påbörjades arbetet med detaljplan för Sundsviks ängar (del av Sundsör 2:1) under våren 2016. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för utveckling av nya bostäder,

verksamhetsområde och skola i Sundsör.

För att tydliggöra vilka platser som kommunen anser skall utgöra områden för natur-, kultur- och friluftsändamål samt vilka områden som bör utgöra mark för bostadsbebyggelse, service, mark för verksamheter och areella näringar har en lokaliseringsprövning skapats i samband med framtagandet av detaljplanen.

Handlingen skall ses som en prövning av lokalisering enligt MB 3 kap 4 §.

Området ligger cirka sex km norr om Nykvarn och omfattar cirka 17,6 hektar (ha) skogs- och jordbruksmark samt en anlagd dagvattendamm/viltvatten (Storkärr), se figur 1.1. Jordbruksmarken brukas extensivt genom slåtter enbart för att förhindra igenväxning av marken. Planområdet gränsar till Sundsörs säteri som är utpekat i kommunens bevarandeprogram från 2004 samt i översiktsplanen som kommunal kulturmiljö.

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Sundsviks ängar, Nykvarns kommun

1\sby\2016\1320019713\3_teknik\p\3 antagande\1 planhandlingar\1 planbeskrivning\mkb sundsviks ängar 2020-08-12.docx

Figur 1.1 Flygfoto över planområdet och omgivning.

För alla detaljplaner ska en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 § och

miljöbalken 6 kap 11 § (MB) tas fram, med syfte att avgöra om genomförandet av planen kan antas leda till betydande miljöpåverkan eller inte.

Med utgångspunkt i behovsbedömningen (2016-11-02) har Nykvarn kommun tagit ställning till att planens genomförande kan komma att innebära en påverkan på miljön. Planens genomförande bedöms ge en sådan betydande miljöpåverkan som avses i Miljöbalken (MB) 6 kap 11 §. En miljökonsekvensbeskrivning har därför upprättats enligt kraven i plan- och bygglagen (PBL). I samrådsyttrande delar Länsstyrelsen kommunens ställningstagandeangående framtagande av miljöbedömning.

Syftet med en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för detaljplan är att möjliggöra en samlad bedömning av den inverkan planens genomförande får på miljön, människors hälsa och hushållning med mark, vatten och andra resurser. Arbetet med miljöbedömning och MKB innebär att miljöaspekter och miljöåtgärder

integreras i planen så att en hållbar utveckling främjas för att bland annat uppfylla uppsatta miljömål och krav i gällande lagstiftning. MKB:n utgör ett

beslutsunderlag för kommunens politiker inför antagande av planen, men syftar också till att ge allmänheten och berörda tjänstemän en samlad bild av planens miljökonsekvenser.

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Sundsviks ängar, Nykvarns kommun

1\sby\2016\1320019713\3_teknik\p\3 antagande\1 planhandlingar\1 planbeskrivning\mkb sundsviks ängar 2020-08-12.docx

2. Avgränsningar

2.1 Geografisk avgränsning

MKB:n omfattar för många aspekter och är en beskrivning av påverkan i direkt anslutning till den föreslagna detaljplanen Sundsviks ängar. Direkt påverkan kan vara exempelvis det markanspråk detaljplanen medför.

MKB:n omfattar för landskapsvärden ett större område, det vill säga en beskrivning av hur utblickar från det omgivande landskapet påverkas av det planerade bostadsområdet. Luft och buller berör också större områden än

områdets direkta närhet. Här avgränsas området av det avstånd på vilket gällande riktvärden eller miljökvalitetsnormer klaras.

Indirekta och kumulativa effekter, vilka omfattar ett större geografiskt område än planområdet, behandlas inom varje MKB-avsnitt.

Avgränsade aspekter

En MKB ska fokusera på de faktorer som är av vikt och där konsekvenserna kan antas bli betydande. Den första avgränsningen av MKB görs i kommunens behovsbedömning av detaljplanen. Länsstyrelsen delar kommunens bedömning om vilka de väsentligaste miljö- och hälsofrågorna är.

Tyngdpunkten i denna MKB ligger på att beskriva betydande påverkan på

jordbruksmark, landskap och kulturmiljövärden, klimatpåverkan från fordonstrafik samt artskydd. Övriga aspekter har inte bedömts som betydande av Nykvarns kommun.

2.2 I tid

MKB:n ska beskriva ett tidsperspektiv inom vilket de flesta konsekvenserna bedöms uppstå. I Sundsviks ängar är tidsperspektivet år 2025. Då bedöms att detaljplanen vunnit laga kraft och att bebyggelsen inklusive system för

dagvattenhantering, gator samt övrig exploatering av området kan vara genomförda.

Konsekvensbedömningen omfattar det som är reglerat i detaljplanen, dvs.

markanspråk för bebyggelse, dagvattenhantering och nya gator inklusive inarbetade skadeförebyggande åtgärder.

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Sundsviks ängar, Nykvarns kommun

1\sby\2016\1320019713\3_teknik\p\3 antagande\1 planhandlingar\1 planbeskrivning\mkb sundsviks ängar 2020-08-12.docx

3. Mål och krav

3.1 Miljömål

Sveriges riksdag har beslutat om 16 miljökvalitetsmål (miljömål) för en hållbar samhällsutveckling. Det innebär att nuvarande och kommande generationer ska tillförsäkras en hälsosam och god miljö utifrån sociala, ekonomiska och ekologiska aspekter. Många av miljömålen kopplar till olika ekosystemtjänster.

Länsstyrelsen i Stockholm (miljö- och samhällsbyggnadsdialogen)har valt att prioritera insatserna för att länet ska nå sex av de 16 miljömålen till år 2020. Ett miljömålsnätverk ska medverka till tydligare kopplingar mellan det regionala miljömålsarbetet och det operativa miljöarbetet i kommunerna. Uppföljning av miljömålsarbetet sker kontinuerligt.

Nykvarns kommun har inga fastställda miljömål och arbetar istället mot antagen energi- och klimatplan, vattenplan samt miljömål antagna i översiktsplanen.

Översiktsplan 2014 anger bl.a. att Nykvarns kommun ska bidra till planering för rent vatten i sjöar och vattendrag inklusive Mälaren. Enligt översiktsplanens lokala mål för vattenmiljön ska alla kommunens sjöar och vattendrag uppfylla EU:s vattendirektiv för god ekologisk status till år 2021. Inga sjöar eller vattendrag får heller försämras.

MKB:n innehåller en avstämning mot relevanta nationella, regionala och lokala miljömål. De nationella miljömål som har bedömts vara relevanta för den här MKB:n är:

Begränsad klimatpåverkan

Frisk luft

God bebyggd miljö

Ett rikt växt- och djurliv

Ett rikt odlingslandskap

3.2 Miljökvalitetsnormer

Miljökvalitetsnormer (MKN) är juridiskt bindande styrmedel som regleras i miljöbalkens femte kapitel. En miljökvalitetsnorm ska tas fram på vetenskapliga grunder och ange den miljökvalitet som människan och/eller miljön kan anses tåla. För närvarande finns miljökvalitetsnormer för:

Luftkvalitet (utomhusluft) omfattande kvävedioxid, kväveoxider, svaveldioxid, bensen, kolmonoxid, bly, partiklar och ozon

Buller

Fisk- och musselvatten

Vattenförekomster

MKB:n hanterar en översiktlig avstämning mot MKN, främst då

miljökvalitetsnormerna för luftkvalitet, buller och vattenförekomster vilka bedöms vara de normer som är av relevans för den konsekvensbeskrivna detaljplanen.

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Sundsviks ängar, Nykvarns kommun

1\sby\2016\1320019713\3_teknik\p\3 antagande\1 planhandlingar\1 planbeskrivning\mkb sundsviks ängar 2020-08-12.docx

4. Alternativ

4.1 Studerade alternativ

Med översiktsplanens mark- och användningskarta, Stråkstudie Sundsör och lokaliseringsprövningen som grund har möjliga platser för utbyggnad av bostäder studerats. Aktuellt område anses lämpligt då det ligger inom område som kommer att byggas ut med kommunalt vatten och avlopp, gång- och cykelväg samt med närhet till kollektivtrafik.

4.1.1 Nollalternativ

Nollalternativet är ett jämförelsealternativ som innebär en situation år 2025 om planen inte genomförs, men övriga förändringar i kommunen genomförs.

Miljökonsekvenserna av detaljplanens genomförande jämförs mot nollalternativet.

För det aktuella området innebär det att jordbruksmarken, ca 8 ha, också

fortsättningsvis brukas extensivt. Området kommer år 2025 att se ut ungefär som idag om detaljplanen inte genomförs och exploatören/markägaren inte väljer att upphöra med jordbruket eller genomföra annan verksamhet eller exploatering inom området.

5. Övergripande förutsättningar

5.1 Kommunal planering

I det aktuella området finns inga detaljplaner sedan tidigare.

För Nykvarns kommun gäller Översiktsplan 2014, vilken antogs 2014. I översiktsplan 2014 pekas Sundsör/Sundsvik ut som lämpligt område för nya bostäder och som del i ett stråk mot Mälaren som kommunen ska växa i enligt mark- och vattenanvändningskartan, se figur 6.1. I området kan ny bebyggelse utvecklas i anslutning till befintlig sammanhållen bebyggelse enligt

översiktsplanens riktlinjer. De nya områdena som byggs ska förses med infrastruktur i form av kommunalt vatten och avlopp, bredband, kollektivtrafik samt gång- och cykelvägar. Detaljplaneförslaget stämmer således väl överens med översiktsplanen.

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Sundsviks ängar, Nykvarns kommun

1\sby\2016\1320019713\3_teknik\p\3 antagande\1 planhandlingar\1 planbeskrivning\mkb sundsviks ängar 2020-08-12.docx

Figur 6.1. Utsnitt från Översiktsplan 2014:s mark- och vattenanvändningskarta.

Detaljplaneområdet på Sundsviks ängar ingår även i ett av de stråk mot Mälaren som kommunen avser att utveckla och som studerats i Stråkstudie Sundsvik (2016-03-10). Enligt studien ska ny bebyggelse placeras i attraktiva lägen som utvecklar Nykvarns identitet som Mälarkommun.

För att ge goda möjligheter för areella näringar och deras ekosystemtjänster ska inte landsbygden delas upp av ny bebyggelse. Den nya bebyggelsen ska istället i första hand placeras i de stråk som översiktsplanen pekar ut. Detaljplanen stämmer väl överens med det övergripande syftet och inriktningen som beskrivs i översiktsplanen och stråkstudien.

Sundsörs säteri, som ligger norr om planområdet, är utpekat som kulturhistorisk intressant värdefull miljö i kommunens bevarandeprogram från 2004. Programmet rekommenderar att områdesbestämmelser med bevarandeinriktning upprättas.

Säteriet är en av de större gårdarna i Turinge socken, den nuvarande huvudbyggnaden är från 1730-talet.

5.2 Riksintressen

Riksintressen är geografiska områden som är av särskilt högt värde nationellt och regleras i miljöbalken. Att ett område är klassat som riksintresse betyder att det så långt det är möjligt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada deras värden. Riksintressen enligt 4 kapitlet miljöbalken omfattar stora områden med natur- och kulturvärden som är viktiga för friluftslivet. Dessa områden är ganska grovt angivna, varför en närmare avgränsning av deras omfattning ofta görs i kommunens översiktsplaner. Riksintressen som är utpekade enligt miljöbalkens 3

Sundsviks ängar

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Sundsviks ängar, Nykvarns kommun

1\sby\2016\1320019713\3_teknik\p\3 antagande\1 planhandlingar\1 planbeskrivning\mkb sundsviks ängar 2020-08-12.docx

kapitel, hushållningsförordningen, är lite närmare specificerade och 12 olika myndigheter ansvarar för dem.

5.2.1 Riksintresse Mälaren med öar och strandområden

I miljöbalken 4:de kapitel redovisas särskilda bestämmelser för hushållning med mark och vatten för vissa områden i landet. Hela Mälaren omfattas i sin helhet av riksintresse för natur- och kulturvärden och är särskilt utpekad i miljöbalkens 4:de kapitel. Mälaren utgör också riksintresse för yrkesfisket, med regionalt och

nationellt viktigt fiske på bland annat gös.

5.3 Strandskydd

Havet, sjöar och vattendrag omfattas av strandskydd. Strandskyddet regleras av miljöbalkens sjunde kapitel och innebär ett generellt förbud mot att bygga eller utföra anläggningar inom 100 meter från strandlinjen på land eller vatten.

Länsstyrelserna har möjlighet att utöka detta område upp till 300 meter. Syftet med strandskyddet är att ge allmänheten tillträde till strandområden samt att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

I området finns utökat strandskydd på 300 meter från sjön Mälaren samt

strandskydd om 100 meter från sjön Lilla Turingen i östra delen av planområdet.

5.4 Byggnadstekniska förutsättningar

Detaljplaneområdet är beläget inom en yta där undergrunden enligt SGU:s jordartskarta utgörs postglacial och glacial lera. I området finns även mindre moränhöjder. En geoteknisk utredning utfördes i mars 2017 och ytterligare en i februari 2019. Utredningarna visar att marken är sättningsbenägen i stora delar av området på grund av lerlagrens mäktighet vilket innebär att pålning kommer att krävas vid uppförande av bebyggelse. Markens sättningsbenägenhet innebär också särskild planering av vägar, VA och dagvattenför att minimera påverkan från framtida sättningar. Framförallt är det viktigt att dagvatten hanteras på ett sådant sätt att leran i marken inte torkar ut och att grundvattennivån påverkas.

Längs krondiket finns vissa stabilitetsproblem som inneburit att utfyllnad av marken begränsas i detaljplan för att undvika skredrisk vid husbyggnation.

Risk för skred föreligger inte inom området.

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Sundsviks ängar, Nykvarns kommun

1\sby\2016\1320019713\3_teknik\p\3 antagande\1 planhandlingar\1 planbeskrivning\mkb sundsviks ängar 2020-08-12.docx

6. Planförslag

6.1 Bebyggelse

Detaljplaneläggningen syftar till att möjliggöra för bostäder på en yta om cirka 12,9 hektar. Detaljplanen tillåter bostäder i form av villor, radhus, parhus och flerbostadshus.

Samtidigt möjliggör detaljplanen anläggning av verksamhetsyta och möjlighet till skola i Sundsviks ängar. Området är idag inte detaljplanelagt, men ingår i kommunens utvecklingsstråk för bostäder mot Mälaren, se figur 7.1.

Figur 6.1. Konceptplan för utvecklingsstråk enligt Nykvarn kommuns

översiktsplan. Bebyggelseutvecklingen koncentreras till ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara stråk inom tätorten och upp mot Mälarkusten.

Ny bebyggelse kommer främst vara placerad på åkermark. Anpassning till

terrängen görs söderut med hänsyn till moränhöjden och solexponering. Placering av bostäder i planområdet anpassas så att det karakteristiska öppna landskapet

terrängen görs söderut med hänsyn till moränhöjden och solexponering. Placering av bostäder i planområdet anpassas så att det karakteristiska öppna landskapet

Related documents