• No results found

INFORMATION OM PLANPROCESSEN

Detaljplanen ska ge en samlad bild av markanvändningen och hur miljön är tänkt att förändras eller bevaras. Detaljplanen är, när den vunnit laga kraft, ett juridiskt dokument som säkerställer rättigheter och skyldigheter. Ett förslag till detaljplan för Sundsviks ängar har nu tagits fram för samråd med berörda myndigheter, fastighetsägare samt boende i kommunen.

Programskede

Programskedet är valbart. Syftet med ett planprogram är att ange förutsättningar för planarbetet, uttrycka kommunens vilja och mål med planuppdraget, samt att i ett tidigt skede få ta del av berördas synpunkter. Efter programsamrådet avgörs om arbetet ska gå vidare med detaljplan för hela eller delar av programområdet.

Samrådskede

Med programmet som bas och med kunskap om de synpunkter som framförs när

programmet varit på samråd, upprättas ett förslag till detaljplan som sänds ut på samråd till berörda.

Granskningsskede

Mot bakgrund av de synpunkter som tillförts under samrådet sker bearbetning av planförslaget som sedan ställs ut för granskning.

Antagandeskede - Vi är här!

Detaljplanen antas av kommunfullmäktige och vinner laga kraft efter tre veckor.

Efter antagandet har sakägare, som inte fått sina anmärkningar beaktade, under tre veckor möjlighet att överklaga detaljplanen. Har så inte skett vinner detaljplanen laga kraft. Laga kraft innebär att den formella detaljplanen gäller som grund för beslut om bygglov för bygglovspliktiga åtgärder som följer förutsättningarna enligt detaljplanen.

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRVNING

I detaljplanen ingår följande handlingar:

- Planbeskrivning, upprättad 2020-10-05

- Plankarta 1:1500 A1 och 1:3000 A3, upprättad 2020-10-05 - Fastighetsförteckning

- Granskningsutlåtande, upprättad 2020-10-05 - Samrådsredogörelse, upprättad 2020-03-30

- Översiktlig geoteknisk undersökning, ÄC-konsult, upprättad 2017-03-28 - PM Geoteknik, Ramboll Sweden AB, upprättad 2019-01-30

- Miljökonsekvensbeskrivning, Ramboll Sweden AB, upprättad 2019-04-04 reviderad 2020-08-12

- VA-utredning, Ramboll, 2019-03-25

- Dagvattenutredning, Ramboll, 2019-04-02 reviderad 2020-02-05

- Lokaliseringsprövning – Bebyggelse inom utbyggnadsstråk Sundsvik, Nykvarns kommun, 2020-03-30

- Arkeologisk utredning, Societas Archaeologica Upsaliensis (SAU), 2020-03-18 - Naturvärdesinventering – NVI 2019, Sundsviks ängar – ett odlingslandskap i

Sundsör i Nykvarns kommun, Adoxa Naturvård, 2019-11-07 reviderad med kompensationsåtgärder 2020-03-16

- Underlag om artskydd och bevarandestatus inför detaljplaneläggning för Sundsviks ängar, Sundsör 2:1, Ramboll, 2020-08-12

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRVNING

Innehåll

INLEDNING ... 5  SYFTE OCH HUVUDDRAG ... 5  PLANDATA ... 6  AVVÄGNING ENLIGT MILJÖBALKEN ... 6 

GRUNDLÄGGANDE HUSHÅLLNINGSBESTÄMMELSER, 3 KAP

MILJÖBALKEN (MB) ... 6  SÄRSKILDA HUSHÅLLNINGSBESTÄMMELSER, 4 KAP MILJÖBALKEN ... 7  MILJÖKVALITETSNORMER, 5 KAP MILJÖBALKEN ... 7  STRANDSKYDD ... 7  TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN ... 8  ÖVERSIKTSPLAN 2014 ... 8  STRÅKSTUDIE SUNDSVIK ... 9  DETALJPLANER ... 10  BOSTADSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM ... 10  BEHOVSBEDÖMNING ... 11  FÖRUTSÄTTNINGAR OCH PLANFÖRSLAG ... 11  NATUR ... 11  BEBYGGELSE ... 17  SERVICE OCH MÖTESPLATSER ... 21  KULTURMILJÖ OCH ARKEOLOGI ... 21  GATOR, TRAFIK OCH PARKERING ... 22  FRIYTOR ... 25  TEKNISK FÖRSÖRJNING ... 25  MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNINGEN ... 29  GENOMFÖRANDEFRÅGOR ... 30  ORGANISATORISKA FRÅGOR ... 30  FASTIGHETSRÄTTSLIGA FRÅGOR ... 32  ADMINISTRATIVA FRÅGOR ... 35 

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRVNING

INLEDNING

SYFTE OCH HUVUDDRAG

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra ny bostadsbebyggelse och verksamhetsyta i Sundsvik. Totalt planeras cirka 65 bostäder varav cirka 28 lägenheter i form av radhus, parhus och flerbostadshus samt cirka 37 villor.

Den tillkommande bebyggelsen i Sundsviks ängar planeras att byggas efter konceptet

”Herrgårdsbyn” för att den nya bebyggelsen skall smälta in i den befintliga kulturmiljön kring säteriet. Bebyggelsen placeras med hänseende till befintlig terräng och naturmark.

Från väg 523 kommer en ny gårdsenhet vara synlig och utgöra vyn/frontkulissen av den nya bebyggelsen. Vyer från väg 523 över det öppna landskapet bevaras och bebyggelsens omfattning blir först uppenbar när man passerat entrén till det nya området.

Husen ska vara i trä eller puts och ha en färgskala som är anpassad till säteriets kulörer. Vid områdets entré kommer dungar av träd sparas. En damm kommer att anläggas för att fördröja och rena dagvattnet som kommer från områdets hårdgjorda ytor. Längs

Stensättravägen fortsätter flerbostadshusen att placeras kring gårdstun och fasaderna längs vägen bildar ett tydligt och tryggt gaturum där en ny gång- och cykelväg förläggs.

Gång- och cykelvägen från området samlar upp områdets fotgängare och cyklister och leder dem säkert vidare till Stensättravägens gång- och cykelväg.

Längst i väster, i närheten av Storkärr, planeras tomter för villor.

Figur 1. Illustration över entrén till området

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRVNING

PLANDATA

Planområdet är cirka 17,6 hektar stort, ligger ungefär 6 km norr om Nykvarn och är placerat på odlings- och skogsmark, se figur 2 nedan. Öster om området går väg 523 i nord-sydlig riktning. Från väg 523 går Stensättravägen västerut genom nordöstra delen av planområdet och fortsätter sedan vidare västerut mot Stensätta. I nordväst angränsar planområdet till en samling befintliga villor i Sundviks hage. Västerut angränsar området mot Storkärr (anlagd dagvattendamm och viltvatten) och i söder ligger en blandskogsklädd moränhöjd. Genom planområdet löper ett utfallsdike i väst-östlig riktning som mynnar ut i en damm vid kvarnen vid väg 523 och vidare ut i Mälaren. Planområdet ligger inom fastighet Sundsör 2:1 som är i enskild ägo.

Figur 2. Översiktskarta med detaljplaneområdets geografiska läge markerat i gult AVVÄGNING ENLIGT MILJÖBALKEN

GRUNDLÄGGANDE HUSHÅLLNINGSBESTÄMMELSER, 3 KAP MILJÖBALKEN (MB)

MB 3 kap 1 § anger att mark- och vattenområden ska användas för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov.

Planområdet är utpekat i översiktsplan 2014 som ett stråk i Nykvarns kommun som kommunen ska utvecklas i. Planområdet bedöms vara förenligt med bestämmelserna i MB 3 kap med hänsyn till att området är förenlig med översiktsplanens intentioner, samt strider inte mot något kommunalt program.

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRVNING

SÄRSKILDA HUSHÅLLNINGSBESTÄMMELSER, 4 KAP MILJÖBALKEN MB 4 kap reglerar områden som av riket är särskilt intressant. Dessa skyddas enligt detta kapitel med hänsyn till deras natur- och kulturvärden, så kallade riksintressen.

Planområdet omfattas av riksintresse enligt särskilda bestämmelser om hushållning med mark och vatten (MB 4 kap) då det ingår i riksintresse Mälaren med öar och strandområden.

Detta på grund av de natur- och kulturvärden som finns. Extra hänsyn ska tas till intressen för turismen, friluftslivet och det rörliga friluftslivet (ÖP, 2014, s.62).

MILJÖKVALITETSNORMER, 5 KAP MILJÖBALKEN

Miljökvalitetsnormer är föreskrifter om lägsta miljökvalitet för mark, vatten, luft eller miljön i övrigt inom ett geografiskt område. Miljökvalitetsnormerna finns för bl.a. vatten, luftkvalitet, fisk- och musselvatten samt omgivningsbuller.

Detaljplanens genomförande bedöms inte påverka att gällande miljökvalitetsnormer för buller, luft eller vatten inte nås. Tillkommande trafik kommer att ge upphov till ökat buller och luftföroreningar men risken för människors hälsa är liten då mängden trafik är relativt liten och luftgenomströmningen i området är god. Mängden föroreningar i dagvattnet som når recipienten är lägre än innan exploatering av planområdet för de flesta av ämnena med den dagvattenhantering som utförs i samband med detaljplanen. Undantagen är kvicksilver och olja som bedöms ligga på ungefär samma nivå efter exploatering. Risken för att

miljökvalitetsnormer för vatten påverkas är därmed mycket liten.

STRANDSKYDD

Den nordvästra delen av planområdet berörs av det utökade strandskyddet på 300 meter från Mälaren. Marken utgörs idag av naturmark och åkermark och föreslås planläggas för bostäder och allmän gata. Den föreslagna bebyggelsen ligger 260 meter från strandlinjen och avgränsas av Stensättravägen, se rött område i figur 3 nedan.

I den östra delen av planområdet berörs strandskydd 100 meter från lilla Turingen. Marken utgörs idag av åkermark och föreslås att planläggas som teknisk anläggning, pumpstation och allmän gata. Anläggningen ligger avgränsat från vattnet av väg 523, se gult område i figur 3 nedan.

Nykvarns kommun har hos Länsstyrelsen ansökt om upphävande enligt MB 7 kap 18 § för den kvartersmark som avser bostäder och som berörs av strandskyddet. Enligt MB kap 7 18 § får Länsstyrelsen i det enskilda fallet upphäva strandskyddet om det är uppenbart att området saknar betydelse för att tillgodose strandskyddets syften. Ett antagande av detaljplanen för dessa områden kommer avvakta utfallet.

Ett upphävande av de norra och östra delarna bedöms inte strida mot syftet med strandskyddet att långsiktigt trygga förutsättningarna för allmänhetens tillgång till

strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

Särskilda skäl för upphävande av strandskydd

Som särskilda skäl för upphävande av strandskydd för mark avsedd för gata och teknisk anläggning i form av pumpstation anger kommunen följande skäl enligt MB 7 kap 18c : 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Den gatumark som berörs utgörs redan idag av gatumark.

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRVNING

5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför planområdet. Placering av anläggning (pumpstation) ingående i VA-huvudmannens nät för hantering av bland annat avloppsvatten är gjord med tanke på att säkerställa en hållbar och acceptabel miljöpåverkan med beaktande av att försörja

Sundsör/Sundsvik i ett större sammanhang och utgör därmed ett angeläget allmänt intresse på den plats som föreslås.

Figur 3. Strandskydd. Öppna data från Lantmäteriet och Länsstyrelsen. SWEREF 99 1800 skala 1:7000

TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN ÖVERSIKTSPLAN 2014

Planområdet finns medtaget i gällande översiktsplan där Sundsör pekas ut som ett lämpligt område för nya bostäder och som ett av de stråk mot Mälaren som kommunen ska växa i.

Enligt Översiktsplan 2014 ligger planområdet nära ett av Nykvarns viktigaste

kulturmiljöområden. Höga krav på tillkommande bebyggelses utformning och placering ställs därför. Därmed eftersträvas en samlad bebyggelse med områden där tomter gränsar till varandra eller skiljs åt av endast väg, gata eller parkmark.

De nya områden som byggs ska förses med infrastruktur i form av kommunalt vatten och avlopp, bredband, kollektivtrafik samt gång- och cykelvägar.

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRVNING

Figur 4. Gamla sädesmagasinet och Sundsörs säteri

Planområdet ingår i riksintressezon beträffande Mälarens öar och strandområden. Det innebär dels att rådande natur- och kulturvärden inte får skadas påtagligt och att turismens och det rörliga friluftslivets intressen särskilt beaktas samt dels att yrkesfisket skall skyddas.

Sundsör är rikt på fornlämningar. Sydost om planområdet ligger ett gravfält på en

lövskogsbeklädd moränhöjd. Rakt söder om planområdet uppe på den blandskogsbeklädda moränhöjden ligger ett antal stensättningar från bronsåldern. En arkeologisk utredning har även utförts för att undersöka eventuellt ytterligare lämningar. För mer information se rubriken Kulturmiljö och arkeologi.

STRÅKSTUDIE SUNDSVIK

Syftet med stråkstudien var att skapa ett underlag för eventuella detaljplaner i området.

Studien syftar även till att visa vilka ambitioner kommunen har för området samt redovisa kommunens tankar om hur området bör utvecklas.

Sundsviks ängar ingår i sundsviksstråket ut mot Mälaren som kommunen ska växa i. Den nya bebyggelsen ska placeras i attraktiva lägen som utvecklar Nykvarns identitet som en Mälarkommun. Området karakteriseras av kuperad terräng med flacka dalgångar med odlingsmark. Planområdet ligger i anslutning till Sundsörs Säteri och det är viktigt att behålla det öppna landskapet med de obrutna vyerna i området.

Planområdet är utpekat i både Översiktsplanen och bevarandeprogram från 2004 på grund av kommunalt värdefull kulturmiljö bestående av bl.a. säteri, herrgårdsmiljö samt en närliggande kvarn med damm och kraftstation.

Kommunens bevarandeprogram rekommenderar även att områdesbestämmelser med bevarandeinriktning bör upprättas. Nordöst om planområdet ligger Sundsörs säteri. Säteriet tillhör en av de större gårdarna i Turinge socken och den nuvarande huvudbyggnaden är från 1730-talet. Se figur 4. Väster om säteriets huvudbyggnad ligger en vit byggnad som ursprungligen uppfördes som sädesmagasin men som nu används som bostad, se vänstra bilden i figur 4. På östra sidan om väg 523 ligger några flerbostadshus som från början fungerat som arbetarbostäder. I området finns en kvarn från år 1891 och en kraftstation från år 1915 som bedöms ha ett stort tekniskt och kulturhistoriskt värde.

Utgångspunkten för ny bebyggelse ska vara säterimiljö och ge ett lätt intryck som

underordnar sig säteriets putsade och storskaliga fasader. Byggnaderna ska vara i trä eller

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRVNING

puts för att passa in i den sörmländska landsbygden. Materialvalen ska vara enkla och naturmaterial ska användas i området. Västra delen av planområdet är utpekat som en av ytorna avsedda för både flerfamiljshus och småhus. Blandad småskalig bebyggelse förordas.

Området, som är både kulturmiljö och entré till Sundsvik, ses som extra känslig och högsta möjliga krav på utformning och placering av byggnader ska ställas så att de utgör ett tillskott till det öppna landskapet och den gamla bruksmiljön. Nya byggnader ska inte störa den obrutna vyn. I anslutning till ladugården kan det vara lämpligt att placera olika

verksamheter, exempelvis en förskola eller annan typ av service samt bostäder och samlingslokal.

Befolkningen i studiens område uppgick 2013-12-13 till ca 550 personer. Befolkningen är redan idag starkt koncentrerad till den samlade bebyggelsen. Ingen kommunal service finns idag i området. Närmaste förskola och skola i kommunen ligger i Nykvarns tätort. Området saknar även annan service som exempelvis mataffär. Närmaste större mataffärer ligger i Nykvarns centrum och Enhörna.

Kommunen planerar att bygga ut gång- och cykelväg från väg 576 söder om området och norrut till Sundsör.

DETALJPLANER

Aktuellt planområde är inte detaljplanelagt sedan tidigare.

BOSTADSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM

I linje med översiktsplanens mål om att befolkningen i kommunen ska öka, så har kommunen den 13 september 2017 antagit ett bostadsförsörjningsprogram för

mandatperioden 2016–2020. Målet i kommunen är att bostadsbyggandet ska ske i en takt som möjliggör en årlig befolkningsökning på ca 1,8 %. Programmet ska samtidig bidra till att Nykvarns kommun når upp till de lagkrav som ställs på kommunen i lag (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar. För perioden 2017–2021 behövs mellan 60-100 nya bostäder per år, medan behovet för åren 2022-2030 ligger på ca 80 nya bostäder per år. Behovet av antal bostäder som bostadsförsörjningsprogrammet föreslår motsvarar det behov som pekas ut i RUFS 2010 och av Länsstyrelsen i Stockholms län.

Nykvarns kommun ska erbjuda boende för alla åldrar och ge möjlighet att göra hela boenderesan i kommunen. Bostäderna ska vara attraktivt placerade och utformade samt bestå av varierade bostadsformer och hustyper.

I bostadsförsörjningsprogrammet pekas aktuellt planområde ut (Sundsör 2:1), med beräknad byggstart 2021 och med ett förväntat antal lägenheter på 21 stycken i första etappen.

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRVNING

BEHOVSBEDÖMNING

Kommunen har bedömt att ett genomförande av detaljplanen kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Länsstyrelsen delar kommunens bedömning och att en miljöbedömning enligt 6 kap. 11 § miljöbalken och 4 kap. 34 § plan­ och bygglagen (2010:900) är nödvändig.

Följande tre delar har bedömts kunna medföra betydande miljöpåverkan och ingår i den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som upprättats:

1. Påverkan på odlingsmarken

2. Påverkan på landskap och kulturvärden 3. Klimatpåverkan från transporter

Den geografiska avgränsningen för MKB:n är densamma som plangränsen.

Se vidare rubriken ”Miljökonsekvensbeskrivningen”.

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH PLANFÖRSLAG NATUR

MARK OCH VEGETATION

Utmärkande drag för området är närheten till Mälaren, odlingslandskapet med plana och öppna vyer, flacka dalgångar kantas av naturen med sina skogsklädda höjder, åkerholmar, stora träd och fornlämningar. I samband med framtagandet av detaljplanen har en naturvärdesinventering (NVI) utförts av Adoxa Naturvård under november 2019.

”Påtagligt naturvärde” konstaterades i flera delområden – åkerholmar, skogsbryn, öppet dike och strandäng. Fågellivet i det angränsande viltvattnet bidrar också till områdets naturvärde. Den planerade bebyggelsen i området bedömdes vid naturvärdesinventeringen påverka naturvärdena negativt. Åtgärder för att minska den negativa påverkan föreslogs därmed liksom även kompensationsåtgärder. Efter planen reviderats för med skyddande och kompenserande åtgärder togs handlingen Underlag om artskydd och bevarandestatus inför detaljplaneläggning för Sundsviks ängar, Sundsör 2:1 fram för att bedöma genomförandets påverkan på arter. Bedömningen blev då att plane inte kommer innebära någon stor påverkan på arterna i området – endast viss påverkan eller ingen påverkan alls.

I detaljplanen planläggs över 7 hektar mark som [NATUR] för att säkerställa naturmark och stärka skyddet för naturmiljöer i området. Åkerholmar, skogsbryn och öppet dike skyddas på detta sätt. 2,5 hektar av naturmarken preciseras som [NATUR1] – strandäng för att värdet och användningen tydligt ska framgå och säkerställas. Ytterligare åtgärder för att minska påverkan på fågellivet beskrivs under rubriken Hänsyn till viltvatten ”Storkärret”.

Kompensationsåtgärderna handlar om placering av häckningsflottar (1), placering av fågelholkar och faunadepåer (2), insatser vid vattendraget – damm m.m. (3) samt insatser vid vattendraget – meandring och damm, se figur 5.

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRVNING

Figur 5. Kompensationsåtgärder vid planområdet

HÄNSYN TILL VILTVATTEN “Storkärret”

För att säkerställa en fortsatt god livsmiljö för fågellivet har naturmark avsatts söder om Storkärr. Delar som bedömts var särskilt viktiga för fågellivet har preciserats som

[NATUR1] – Naturmark som utgör strandäng. Inom detta område bör stor hänsyn till fågellivet tas och uppförande av anläggningar så som gångbanor och rastplatser begränsas.

En bestämmelse om [skydd] används i anslutning till Storkärr som förbjuder anläggningar som kan störa fågellivet. Detta avser gångbanor, grillplatser samt mindre park-, vatten- och friluftsanläggningar som annars kan ingå i användningen [NATUR]. I plankartan markeras även ytor för plantering av träd och buskar [plantering] i naturmarken syd och sydöst om Storkärr som ska fungera som avskärmning mellan naturen (Storkärr) och kvartersmarken.

Utöver detta används [korsmark] i planens västra del för att styra placeringen av huvudbyggnader nära vägen för att minimera artpåverkan.

God förvaltning av strandängsområdena och Storkärr kan gynna fågellivet men styrs inte av detaljplan eller exploateringsavtal utan hanteras först i ett senare skede. Storkärr ingår inte i planområdet. För att lyfta vikten av god förvaltning för fågellivet har på exploatörens initiativ en analys av området genomförts för att identifiera lämpliga skötselåtgärder. Dessa utvärderas vidare i samband med projektering och en instruktion som beskriver hur skötsel av strandängsområdena tas fram. Följande åtgärder har lyfts fram:

 Torrläggning och slåtter (exempelvis medelst slåtterbalk) var 5:e till var 10:e år över hela sjöområdet/strandängarna. Genomförs på sensommaren/hösten.

 Slåtter, alternativt låta djur beta, av strandängar varje sensommar (exempelvis medelst slåtterbalk).

 Informationsskyltar som påminner om att hundar ska hindras från att springa lösa där det förekommer vilt mellan 1 mars och 20 augusti.

Slåtter förhindrar förbuskning och hjälper till att hålla våtmarken öppen och tillgänglig för allehanda djur och växter. För att minska mängden näring som blir kvar efter slåttring kan vid behov delar av det avslåttrade materialet avlägsnas. Förutsättningar för genomförande

1. Placering av häckningsflottar

2. Placering av fågelholkar och faunadepåer 3. Insatser vid vattendraget – damm mm.

4. Insatser vid vattendraget -meanding o damm.

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRVNING

varierar över naturområdet. Området, i synnerhet den västra och sydvästra delen, är väldigt sankt och åtgärder är beroende av att det går att få tillräckligt torrt.

BIOTOPSKYDD

Naturvärdet i inventeringsområdet är i stor utsträckning knutet till det varierade landskapet med många biotoper representerade. Det finns även biotopskyddsområden inom planområdet, en åkerholme och ett öppet dike som omfattas av generellt biotopskydd. Åkerholmen inom planområdet ligger inom användningen [NATUR].

Figur 6. Planområdet sett från väster, utfallsdiket skär genom åkermarken

Genom området löper ett utfallsdike i västöstlig riktning se figur 6. Längs den södra delen och i mitten av planområdet höjer sig terrängen och övergår i en blandskogsklädd moränhöjd. Nordväst om planområdet ligger Storkärr som idag används som

dagvattendamm och viltvatten. Dagvattnet kommer från bostadsområdet Sundviks Hill till Storkärr och rinner sedan vidare via utfallsdiket ut i Mälaren. Diken är skyddade genom det

dagvattendamm och viltvatten. Dagvattnet kommer från bostadsområdet Sundviks Hill till Storkärr och rinner sedan vidare via utfallsdiket ut i Mälaren. Diken är skyddade genom det

Related documents