• No results found

Miljöskydd

Miljöskyddsteamet arbetar med att förbättra och trygga vår utomhusmiljö. Arbetet bedrivs huvudsakligen i form av tillsyn, granskning, information och rådgivning. Gruppen fördelar inkommande ärenden mellan sig och hjälps åt men varje inspektör har ansvar för olika kunskapsområden.

Beskrivning av tillsynsområdet

Planerad tillsyn av miljöfarliga verksamheter

Tillsynen av miljöfarliga verksamheter syftar till att upptäcka, förebygga och undanröja risker för miljön och människors hälsa. Exempel på sådant som granskas är utsläpp till mark, luft och vatten samt hantering av kemikalier och avfall. Miljöskyddsteamet utför årlig tillsyn på större miljöfarliga verksamheter, så kallade B- och C-verksamheter i kommunen. På grund av de risker som finns i dessa verksamheter behöver de en tät och regelbunden tillsyn. För B-verksamheter krävs tillstånd av länsstyrelsen. C-verksamheter ska anmälas till

Miljöförvaltningen innan verksamheten startar. För verksamheter med mindre risk för påverkan på miljön, så kallade U-verksamheter, finns ingen anmälningsplikt och tillsynsbehovet är mindre.

Övrig handläggning

Utöver den planerade tillsynen har miljöskyddsteamet en rad andra arbetsuppgifter, bland annat handläggning av inkommande ärenden såsom anmälningar, remisser, rapporter och klagomål inom ett stort antal ämnesinriktningar. Arbetet omfattar även tillsynsarbete i

samband med akuta olyckor som till exempel bränder och oljeläckage. Eftersom det är svårt att förutse tidsåtgången i en sådan situation, kan annan verksamhet behöva nedprioriteras vid stora händelser.

Övrig handläggning och strategiskt arbete

Inom flera ämnesområden förekommer en kombination av handläggning och olika strategiska arbetsinsatser, bland annat i form av deltagande i arbetsgrupper med andra förvaltningar, myndigheter och externa aktörer. Arbetsgrupperna ger Miljöförvaltningen en möjlighet att vara tydlig och agera i ett tidigt skede som ett led i att värna om både bostadsmiljöer och

verksamhetsområden. Områden med omfattande strategiskt arbete är bland annat samhälls-planering, föroreningar i mark och byggnader, avfall samt hantering av massor.

Strategiskt arbete

Under denna rubrik redovisas diverse strategiskt arbete som inte innehåller någon form av handläggning. Exempelvis kan nämnas föreläsningar på högskolan Väst och handledning av studenter via projektet TOPP, revidering av interna administrativa dokument som t.ex. taxa och delegationsordning, miljöövervakning av luftkvaliteten via deltagande i luftvårdsförbundet Luft i Väst samt samverkan med andra kommuner.

Analys av tillsynsarbetet den närmaste treårsperioden

Planerad tillsyn av miljöfarliga verksamheter

På grund av de risker som finns i B- och C-verksamheter behöver de årlig tillsyn. Behovet att vara ute på de mindre U-verksamheterna är sannolikt stor även om riskerna i dessa

Miljönämnden, Nämndens verksamhetsplan med budget 35(66) verksamheter är mindre. Erfarenheten visar att denna tillsyn ger stor miljönytta. Att aktivt bedriva tillsyn på U-verksamheter skapar också en rättvisa gentemot verksamheter med årlig avgift.

Övrig handläggning

Antalet inkommande ärenden som kräver handläggning bedöms inte öka nämnvärt under perioden.

Övrig handläggning och strategiskt arbete

Miljöskyddsteamets arbete kommer den närmaste treårsperioden påverkas mycket av det ökade byggandet i kommunen. I Stadens översiktsplan förespråkas förtätning av befintlig bebyggelse. Teamet ser ett ökat byggande i stadsmiljö och intresse av att exploatera förorenade och bullerexponerade fastigheter som tidigare inte varit aktuella för byggnation såsom till exempel Källstorps industriområde och Hjulkvarnelund. Detta innebär att arbets-belastningen inom samhällsplanering och föroreningar i mark och byggnader kommer att öka under de närmsta åren.

Till följd av det ökade byggandet får Miljöförvaltningen mycket frågor internt inom Staden gällande hantering av schaktmassor. Det kan även bli aktuellt med ett tydligare samarbete med andra förvaltningar när det gäller masshantering vilket teamet ser stora fördelar med.

Dagvattenfrågor blir allt mer aktuella inom den fysiska planeringen och Miljöförvaltningen anser det viktigt att frågan hålls vid liv och kommunen arbetar för att få ett hållbart dagvatten-system. Inom kommunen och nationellt sker en ständig utveckling gällande krav som ställs på rening och fördröjning av dagvatten. Diskussioner förs internt över dels konkreta planfrågor men även mer strategiska frågor hur Trollhättan ska komma vidare i sitt arbete. Kommunen har påbörjat arbetet med att upprätta en dagvattenstrategi, ett arbete som Miljöförvaltningen deltar i. I takt med att frågan får större utrymme i hela kommunen kommer miljöförvaltningen också behöva handlägga anmälningar om dagvattenanläggningar samt utföra tillsyn på nya anläggningar.

Som nämnts ovan kommer exploateringen av förorenade områden medföra en ökad arbetsbelastning för miljöskyddsteamet eftersom kommunen har ett ansvar för att bedriva tillsyn och ställa krav så att de blir åtgärdade. Prioriteringen av vilka områden som ska åtgärdas baseras på riskklassen hos det förorenade området.

För byggnader som uppförts eller renoverats under åren 1970-1973 och för industribyggnader ska sanering av PCB ha varit klar senast 30 juni 2016. I fortsättningen kommer arbetet att inriktas på uppföljning och avslut av dessa ärenden.

Göta Älv kommer troligen att klassas som vattenskyddsområde inom kort. Detta kommer troligtvis att öka arbetsbördan successivt i takt med att nya regler träder i kraft. De nya skyddsföreskrifterna kommer bland annat medföra viss tillstånds- och anmälningsplikt för hantering och lagring av kemikalier inom den inre skyddszonen.

Till följd av ökade nedskräpningsproblematik vid återvinningsstationer samt att en del stationer tagits bort under de senaste åren arbetar Miljöförvaltningen mer med tillsyn inom

avfallsområdet samt med internt arbete inom detta område.

Miljönämnden, Nämndens verksamhetsplan med budget 36(66) Då lantbrukstillsynen har fått styrka på foten under de senaste åren till följd av hög

arbetsbelastning inom andra områden finns det ett behov av att öka tillsynen under en tid för att kunna arbeta mer med inventering och bedömning av tillsynsbehovet i detta område.

Strategiskt arbete

Miljöskyddsteamet har de senaste åren noterat en ökad efterfrågan efter miljöskyddsteamet som föreläsare på högskolan Väst och som handledare för studenter och praktikanter. Det finns inga tecken på att denna efterfrågan kommer att mattas de närmsta åren.

Teamet ser också ett behov av revidering av diverse interna administrativa dokument som till exempel taxa, mallar och andra arbetsdokument. Detta arbete ökar rättssäkerheten och rationaliserar ärendehandläggningen för våra verksamhetsutövare, varför det bedöms vara av stor vikt.

Förslag till prioriteringar av tillsynsområdet

Tillsyn av miljöfarliga verksamheter

I den planerade tillsynen bör i första hand B- och C-verksamheter prioriteras eftersom det är där riskerna är störst. Därefter prioriteras tillsyn på U-verksamheter då denna tillsyn ger en stor miljönytta och kännedom om verksamheter som finns i kommunen. Målet är att besöka 90 av U-verksamheter per år under innevarande MRP-period.

Övrig handläggning

Inkommande ärenden såsom exempelvis handläggning av anmälningar, remisser, rapporter och klagomål prioriteras högt.

Övrig handläggning och strategiskt arbete

Som tidigare nämnts kommer den höga byggkonjunkturen medföra mycket arbete för

miljöskyddsteamet. De områden som främst påverkas är arbetsområdena samhällsplanering, föroreningar i mark och byggnader och i viss mån avfall. Teamet behöver medverka i det strategiska arbetet med andra förvaltningar, myndigheter och externa aktörer då det bidrar till att förhindra och undanröja risker för miljö och hälsa i ett tidigt skede. Deltagandet i arbets-grupper prioriteras utifrån de frågor som har en stark koppling till nämndens uppdrag, till exempel buller, dagvatten samt föroreningar i mark och byggnader.

Vad gäller föroreningar i mark och byggnader prioriterar Miljöförvaltningen att driva ärenden i områden med en förorening av riskklass 1. Uppföljning och avslut av ärenden rörande PCB förväntas behövas.

I regionen ser man att ärenden gällande kvittblivning av massor har ökat. Detta förväntas öka antalet anmälningar om användning av avfall för anläggningsändamål. Det finns även ett ökat behov av internt tydliggörande/samarbete kring frågor gällande masshantering som en följd av exploatering i staden.

För det framtida vattenskyddsområdet för Göta älv bedöms behovet av tillsynstid vid vatten-skyddsområdets införande att bli stort. Detta då hela Trollhättan Stad berörs av föreskrifterna.

Miljönämnden, Nämndens verksamhetsplan med budget 37(66) Arbetet består i att hantera anmälningar, ansökningar samt frågor och klagomål kopplade till vattenskyddsområdet inom flera olika ämnesområden.

Strategiskt arbete

Miljöskyddsteamet anser att det är prioriterat att hålla föredrag för studenter samt ta emot praktiserande studenter för att sprida intresse för yrket. För att hålla en hög rättssäkerhet behöver Miljöförvaltningens administrativa dokument revideras och uppdateras regelbundet.

Miljönämnden, Nämndens verksamhetsplan med budget 38(66)

Related documents