• No results found

Naturvård och miljöövervakning

Naturvård

Miljönämnden verkar för att bevara och utveckla naturvärden. Syftet är att erbjuda

kommunens invånare en omväxlande och rik naturmiljö samt att bidra till Trollhättans Stads arbete med att uppnå de ”gröna” miljömålen.

Beskrivning av området

Miljönämnden ansvarar för tillsynen av naturreservat som kommunen beslutat om. Vid prövningar av ansökningar om dispens eller tillstånd från naturreservatens föreskrifter tar Miljöförvaltningen fram underlag till beslut. Vid ansökningar om tillstånd fattar vi även beslut, då vi har denna delegation från kommunstyrelsen. I övrigt består tillsynen inom naturvård av handläggning gällande remisser och yttranden där ärendet är en del av en prövning hos en annan myndighet. Exempel är planer, bygglov och strandskyddsdispenser där prövningen sker hos en annan förvaltning inom Trollhättans Stad. Andra ärenden är remisser från länsstyrelsen, yttrande över skogsavverkningar från Skogsstyrelsen, prövningar av vat-tenverksamhet med mera. Vi har oftast Miljönämnden som uppdragsgivare, men kan ibland också förbereda ärenden åt kommunstyrelsen.

Tillsynen är en mindre del av Miljönämndens naturvårdsarbete. Huvuddelen av arbetet sker genom strategisk medverkan i olika former av samhällsplanering och i förvaltningen av Trollhättan Stads egen mark. Miljönämndens roll är att vara rådgivare och sakkunnig i ärenden som berör natur- och vattenvård. Genom att till exempel tidigt uppmärksamma värdefull natur i planeringen ökar förutsättningen att anpassa nya exploateringar utifrån dessa värden. I skötseln av Stadens egna skogar och parkmark ligger fokus på att tillsammans med ansvariga förvaltningar bevara och utveckla natur- och friluftsvärden. En mindre del av vårt arbete sker i mer avgränsade projekt. Ofta med målsättningen att öka kunskapen om, skydda eller utveckla biologiska värden. För den mer utåtriktade verksamheten är målet att öka intresset hos markägare och övrig allmänhet för att uppleva, bevara och sköta områden med värdefull natur.

Det är svårt att på ett enkelt sätt mäta behovet av Miljönämndens naturvårdsarbete. Delar av verksamhetsfältet saknar tydliga gränser för när målsättningen är uppfylld. Behovet av resurser styrs till stor del av valet på ambitionsnivå för de gröna frågorna inom kommunen.

Inget av de gröna miljökvalitetsmålen kommer på nationell och regional nivå att uppnås enligt nuvarande miljömålsuppföljning. För att öka takten i miljömålsarbetet har länsstyrelsen tagit fram ett regionalt åtgärdsprogram för miljön. För flera av de ”gröna” åtgärderna är

kommunerna föreslagna som huvudaktör eller medaktör. Programmet antas under 2017 för att sedan pågå till 2020. Ett antal av de föreslagna åtgärderna är redan genomförda i Trollhättan.

Ytterligare några är i linje med det arbete som påbörjats för olika markstrategiska frågor. Flera är helt nya. Det är oklart hur många av de regionala åtgärderna som Trollhättans Stad

kommer att åta sig. Men även på lokal nivå bedömer vi åtgärdsbehovet som stort för att bevara och utveckla naturvärden. Stadens och vår ambition bör vara att gradvis öka antalet aktiviteter för att stärka Trollhättans miljöarbete och dess varumärke som en grön och trivsam kommun att bo och leva i.

Miljönämnden, Nämndens verksamhetsplan med budget 39(66) Analys av arbetet den närmaste treårsperioden

Handläggning och tillsyn

Remisser och yttranden hanteras löpande i den takt de kommer in. Omfattningen är fortsatt mycket hög som ett resultat av Trollhättans ambitioner att växa. Prognosen är ett ytterligare ökat tidsbehov för att klara denna verksamhet.

Strategiskt arbete

Efterfrågan på vår roll som stödfunktion till övriga förvaltningar i olika natur- och vattenvårds-frågor kommer vara fortsatt stor. Genom den förstärkning som teamet fått planerar vi för att kunna erbjuda ytterligare stöd och hjälp i det strategiska arbetet. Bl.a. i en mer central roll för att på sikt få fram en gemensam målbild för förvaltningen av Stadens grönområden. Samma gäller för uppgiften att försöka att samla och lyfta Stadens ambitioner och arbete på temat

”naturmiljö-folkhälsa-turism-friluftsliv”. Båda uppgifterna utgår från Stadens gemensamma handlingsplan för horisontella perspektiv från 2016-2017 och kommer, som vi bedömer, pågå under ett flertal år framöver. Arbetet ansluter vidare till åtgärden som finns föreslagen i det regionala åtgärdsprogrammet när det gäller att skydda och utveckla tätortens grönområden.

Andra frågor där vi ser ett stort behov av att utveckla arbetet är kring kompensationsåtgärder vid intrång i värdefull parkmiljö samt hur värdet av ekosystemtjänster ska synliggöras i planeringsprocessen. Som förutsättning gäller att arbetet sker i nära samverkan med övriga berörda förvaltningar. Inplanteringen av det kommande regionala åtgärdsprogrammet för grön infrastruktur kan också bli aktuellt med start från slutet av 2018.

Under 2017 återupptogs verksamheten med ett naturvårdslag. Verksamheten bedöms ha goda förutsättningar för att kunna fortsätta även under 2018. Naturvårdsnyttan som laget medför är mycket hög och vi kommer fortsatt prioritera vårt arbete med att förse laget med uppgifter och samordna insatserna.

Arbetet med revideringen av Slättbergens skötselplan och översynen av gränser och före-skrifter kommer att behöva fortsätta under 2018. Förändrade tolkningsdirektiv från

Naturvårdsverket om vad som krävs för att ändra beslutade villkor gör den tilltänka processen mer osäker. Behovet av en revidering av skötselplanen är fortsatt stor.

Under 2016 blev naturvårdsplanens nya objektsdel färdig. Samtidigt presenterads en

uppföljning av naturvårdsplanens aktivitetsdel gällande åren 2011-2015. I sammanställningen framgår att aktivitetsdelens utformning som idékatalog varit uppskattad bland övriga

förvaltningar och fungerat som stöd när det gäller att föreslå och planera för aktiviteter som bidrar till de gröna miljömålen. Det som saknats är kopplade resurser. Tankar om en

gemensam miljöplan som även omfattar andra strategiska styrdokument inom miljöområdet har föreslagits. Arbetet med att påbörja en ny aktivitetsdel till naturvårdsplanen prioriterades bort under 2017. Behovet kvarstår.

I årets verksamhetsplan ligger förslag om att ansöka om nya LONA-projekt. Genom LONA finansieras projekten till 50 % med statsbidrag. Projektens innehåll är inte beslutade då behovsutredningen skrivs, men som koncept finns förslag på skötselåtgärder för större vattensalamander, anläggande av äng och pollinering samt hur man kombinerar skötsel av

Miljönämnden, Nämndens verksamhetsplan med budget 40(66) värdefulla fladdermusmiljöer med ökade önskemål på tillgänglighet. Om dessa projekt inte beviljas LONA-bidrag, planerar vi för nya ansökningar under 2018.

I det regionala åtgärdsprogrammet för miljömålen är en av de angivna åtgärderna att kommunerna ska öka hänsynen till naturvärdena i den fysiska planeringen genom att ha aktuella GIS-baserade naturvårdsdatabaser och aktuella naturvårdsplaner. För Trollhättan gäller att båda finns men också att det finns ett behov av att fortsätta utveckla och förbättra vilken naturvårdsinformation som presenteras och hur den presenteras i kommunens kartsystem.

Ett ökat intresse för att använda älvrummet på olika sätt vid arrangemang och aktiviteter gör att vi ser ett behov av att djupare utreda hur detta kan påverka olika naturvärden. Till exempel har våra inventeringar av fladdermöss visat på risk för en konflikt med önskemål om

belysning. Vi kommer också att få stor roll i det fortsatta planeringsarbetet för Knorren och Hjulkvarnelund med anledning av förekomsten av dammfladdermus.

Skötselplanen för naturreservatet Åkerström behöver uppdateras. Trollhättans Stad är markägare och förvaltar reservatet med hjälp av Skogssällskapet, som påtalat behovet av att se över planen i de skogliga delarna.

Förslag till prioriteringar

Handläggning och tillsyn sker löpande och styrs av ärenden som kommer in. Prioriteringar i arbetet blir därför i första hand i det övriga arbetet. Med hjälp av den resursförstärkning som teamet fått är målet att förstärka stödet till övriga förvaltningar i arbetet att med utveckla en grönare samhällsutbyggnad. Vi tänker oss kunna fungera som ”motor” i frågor om ekologisk kompensation, ekosystemtjänster, grön infrastruktur och i att försöka få till en gemensam målbild av förvaltningen av Stadens skogar och övriga grönytor. Vi hoppas på att stimulera till en ökad samverkan mellan förvaltningarna och höja tempot i det lokala miljöarbetet. Arbetet kommer prioriteras och utgöra den dominerande uppgiften under 2018.

Om verksamheten med ett naturvårdslag får finansiering även under 2018 kommer vi fortsätta att prioritera vår medverkan. Arbetet ger stor naturvårdsnytta och förbättrar förutsättningen för friluftslivet.

Beroende på hög arbetsbelastning och förändrade förutsättningar kring gällande reservats-beslut och villkor förväntas den planerade prioriteringen under 2017 inte leda till att arbetet med Slättbergens naturreservat kunnat slutföras i önskad omfattning. Arbetet kommer att behöva fortsätta under 2018. Det är emellertid osäkert om den ursprungliga processen med ett helt nytt reservatsbeslut genomförs. Arbetet med en ny skötselplan frikopplas i så fall för att den ska kunna börja användas och ge vägledning i det stora åtgärdsbehov som finns, framför allt i Sandhemsområdet.

Lyckas vi få LONA-bidrag från länsstyrelsen till de projekt som vi planerar att söka under 2017 blir dessa angelägna att försöka prioritera. Vår medfinansiering bygger bland annat på den arbetstid som vi bidrar med. Planeringen är projekt kring större vattensalamander, ängar och pollinering samt skötsel av värdefulla fladdermusmiljöer.

Miljönämnden, Nämndens verksamhetsplan med budget 41(66) I mån av tid finns ett behov av att också försöka få igång arbetet med att ta fram en ny

aktivitetsdel till naturvårdsplanen.

Miljöövervakning

Miljönämnden ska bidra till att Trollhättans Stad har ett bra planeringsunderlag för kommunens luft-, vatten- och naturmiljöer.

Beskrivning av tillsynsområdet

Naturvårdsteamets arbete med miljöövervakning omfattar vattenanalyser av sjöar och vattendrag, biologiska undersökningar av växt- och djurliv för att bedöma vattenkvaliteten, deltagande i Göta älvs vattenvårdsförbund, vattenråd, svara på remisser, bevakning av regional och nationell miljöövervakning, analys av resultat, rådgivning och information.

Miljöförvaltningens egna mätningar ger oss ett bra underlag till stöd för insatser och myndighetsbedömningar i övriga verksamhetsområden. Även andra miljömyndigheter kan använda resultaten.

Analys av tillsynsarbetet den närmaste treårsperioden

Miljöförvaltningens provtagningsschema för sjöar och vattendrag tas fram för varje år.

Viss bearbetning och bedömning av mätdata för sjöar och vattendrag sker regelbundet under det löpande arbetet. Vattenmyndigheten använder uppgifterna och gör en status-bedömning av vattnet enligt vattendirektivet. Sedan 2017 ansvarar vårt upphandlade laboratorium för att analyssvaren levereras till centrala datavärdar.

Det finns ett behov av att göra en fördjupad statistisk analys av de tidsserier som vi fått för våra provpunkter. Detta för att kunna göra källanalyser, bedöma trender och se eventuella åtgärdseffekter. Mycket av detta arbete måste köpas in eftersom vi inte har tillräcklig kunskap i statistisk behandling.

Det finns även sedan några år ett behov av att utreda om vårt egna program för provtagning av sjöar och vattendrag fortfarande är ändamålsenligt. Sedan slutet av 2016 finns en

handlingsplan för arbetet med övervakning enligt den nationella vattenförvaltningens behov.

Denna plan ”Full koll på våra vatten” är framtagen i samverkan mellan Havs- och

vattenmyndigheten, länsstyrelserna, Naturvårdsverket, Sveriges geologiska undersökning och vattenmyndigheterna. Arbetet ska vara klart under 2018 vilket kan fylla det behov av vägledning som vi tidigare saknat. Om det blir aktuellt med en översyn av vårt lokala program behöver det ske i samverkan med Vattenmyndigheten, länsstyrelsen, vattenvårds-förbund och kommuner med gemensamma provtagningsprogram.

Vi ser ett ökat behov av vår medverkan i både projekt och löpande verksamhet som drivs av vattenråd och vattenvårdsförbund. Vi kommer bland annat från 2018 att ingå i

program- och utvärderingsgruppen i Göta älvs vattenvårdsförbund. EU:s vattendirektiv innebär mer arbetsuppgifter för oss och andra myndigheter.

Vid förfrågningar från allmänheten ger vi information om miljötillståndet. Det finns ett behov att utveckla vår hemsida när det gäller informationen om våra vatten.

Miljönämnden, Nämndens verksamhetsplan med budget 42(66) Förslag till prioriteringar

Under 2018 ser vi inte någon möjlighet göra en fördjupad statistisk analys på våra egna mätningar eller att påbörja arbetet med att se över provtagningsprogrammet. Den löpande provtagningen av våra sjöar och vattendrag prioriteras.

Miljönämnden, Nämndens verksamhetsplan med budget 43(66)

Tillsynsplan 2018

Administration

Mål för teamet

Miljönämnden har ett stort ansvar för att främja en hållbar utveckling. Trollhättan ska vara en förebild och ligga i framkant när det gäller hållbar utveckling. Miljönämnden vill prioritera arbetet med tillsyn och rådgivning. Det är i dessa möten som ett motiverande samtal kan uppstå och förändringar sker. Miljönämnden har även ett stort ansvar för att hållbarhets-frågorna bevakas i det långsiktiga strategiska arbetet. De företag och den allmänhet som varit i kontakt med Miljöförvaltningen ska känna förtroende för Miljönämndens arbete och tycka att nämndens arbete är värdefullt. Det är viktigt att skapa förståelse för tillsyns-avgifterna. All handläggning och tillsyn ska bygga på riskbedömning. Den ska vara rättssäker, effektiv och ändamålsenlig. Vi ska använda ett enkelt språk som alla förstår.

Teamets aktiviteter under år 2018 Genomföra verksamhetsplanen

Årligen genomföra en riskanalys och fastställa en internkontrollplan för att säkra att verksamheten är rättssäker

Uppmana politiker att följa med ut på inspektion eller på annat sätt se verksamheterna

Teamets nyckeltal för 2018 Utfall 2018

Resultat i SKLs undersökning Insikt (index) Antal beslut (mäter ärendemängden under året) (antal ) Antal öppna ärenden vid årets slut (mäter om vi bygger på

en ärendeskuld)

(antal) Antal överklagade delegationsbeslut (antal) (antal)

Antal överklagade nämndbeslut (antal)

Andel överklagade delegationsbeslut där förvaltningen fått rätt

(procent) Andel överklagade nämndbeslut där nämnden fått rätt (procent)

Antal miljösanktionsavgifter (antal)

Antal åtalsanmälningar (antal)

Självfinansieringsgrad för förvaltningen (procent) Självfinansieringsgrad för avloppsteamet (procent) Självfinansieringsgrad för hälsoskyddsteamet (procent) Självfinansieringsgrad för livsmedelsteamet (procent) Självfinansieringsgrad för miljöskyddsteamet (procent)

Prioriteringar

Under 2018 kommer teamet att behöva lägga tid på sammanslagningen mellan

Miljöförvaltningen och Stadsbyggnadsförvaltningen som träder i kraft den 1 april 2018. Under hela året kommer det administrativa teamet att behöva finnas med som en resurs för att reda ut och arbeta med frågor som rör sammanslagningen. Det kommer att handla om ett stort antal varierade uppgifter som bland annat kan inkludera större frågor som lokalfrågor,

administrativa funktioner i den nya förvaltningen, gemensamt verksamhetssystem men också mindre frågor som utformning av mallar, rutiner med mera.

Miljönämnden, Nämndens verksamhetsplan med budget 44(66) Teamets tid för arbete med sammanslagningen ligger som en egen post i tabellen. Tiden är en uppskattning och teamet kan komma att behöva lägga mer tid på arbetet. För att kunna avsätta tid till sammanslagningen kommer en generell neddragning av verksamheten att ske i alla de delar som är möjliga. Detta för att neddragningen av tid inte kan sättas på en enskild post/poster på grund av att mycket av det arbete som teamet gör krävs för en fungerande förvaltning.

Under året planerar teamet att finnas med och arbeta med ett antal uppgifter som anses extra prioriterade. Detta inkluderar följande uppgifter:

Stöd och introduktion till en ny miljöchef.

Tid kommer att behöva avsättas för de nya lagar som träder i kraft under året. Det handlar om en ny kommunallag (1 januari 2018), en ny förvaltningslag (1 juli 2018) och EU:s dataskyddsförordning (25 maj 2018). Arbetet med att implementera dessa nya lagar är pågående men förväntas att ta en del tid under 2018.

Arbetet med upphandlingen av ett nytt verksamhetssystem kommer att fortgå under 2018 i samarbete med Stadsbyggnadsförvaltningen. Detta eftersom det är önskvärt att den nya förvaltningen har ett gemensamt verksamhetssystem. Tid kommer att behöva läggas på att driva detta arbete framåt.

Många av förvaltningens styrdokument är gamla och behöver uppdateras. Detta behov aktualiseras ytterligare i samband med sammanslagningen till en ny förvaltning. De mest prioriterade är en ny delegeringsordning och en ny taxa. Troligen kommer dokument-hanteringsplan, lokala föreskrifter med mera att behöva skjutas på framtiden.

Miljönämnden, Nämndens verksamhetsplan med budget 45(66) ADMINISTRATION

Behov (tim/år)

Tillsyns-plan 2018 (tim)

Tillsyns-plan 2019 (tim)

Tillsyns-plan 2020 (tim)

Tillsyns-plan 2021 (tim)

Handläggning

Administration 3000 1 459 1 700 1 700 1 700

Arbetsledning 1500 1 011 1 100 1 100 1 100

Ekonomi 450 300 450 450 450

Nämndarbete 350 350 350 350 350

Kommunikation 347 331 347 347 347

Kvalitets- och miljöledning 150 60 150 150 150

Miljöreda 200 200 600 100 100

Stratsys RYC 30 30 30 30 30

Utökad VU-tid pga. omorganisation 500 500 0 0 0

S:a Handläggning 6 027 4 241 4 727 4 227 4 227

Verksamhetsutveckling (28%) 2 344 1 649

Totalt antal timmar 8 371 5 890

motsvarar tjänster 4,9 3,5

Miljönämnden, Nämndens verksamhetsplan med budget 46(66)

Avlopp

Mål för teamet

Miljönämnden har ett stort ansvar för att främja en hållbar utveckling. Trollhättan ska vara en förebild och ligga i framkant när det gäller hållbar utveckling. Miljönämnden vill prioritera arbetet med tillsyn och rådgivning. Det är i dessa möten som ett motiverande samtal kan uppstå och förändringar sker. Miljönämnden har även ett stort ansvar för att

hållbarhetsfrågorna bevakas i det långsiktiga strategiska arbetet.

Avloppsteamet arbetar med detta genom att bedriva tillsyn och granska enskilda

avloppsanläggningar från 1 – 5 hushåll (5 – 25 PE, personenheter). Arbetet utförs genom:

• Händelsestyrd verksamhet som inkomna ansökningar, klagomål, bygglovsremisser mm.

• Planerad verksamhet som inventering (en tillsyn som fokuserar på åtgärda eller ersätta äldre bristfälliga avloppsanläggningar), tillsyn på befintliga

avloppsanläggningar, delta i projekt mm.

• Strategiskt arbete som att ingå i olika samverkansgrupper både internt samt externt, delta i olika nätverk med andra kommuner mm.

Avloppsteamet ska bedriva tillsyn för att säkerställa att syftet med miljöbalken och föreskrifter meddelade av balken uppfylls. Till stöd i vårt arbete finns Havs- och vattenmyndighetens (HaV) tillsynsvägledning från 2015. Vi ska även se till Vattenmyndighetens åtgärdsprogram och arbeta med de åtgärder som finns i detta. Tillsynen ska bedrivas så att det är tydligt för fastighetsägaren vilka krav miljöbalken ställer, varför kraven ställs, vilka uppgifter eller undersökningar som behövs samt ge goda möjligheter att ha synpunkter på och komplettera våra beslutsunderlag.

En stor del av avloppsteamets arbetsuppgifter är händelsestyrd verksamhet. De utgörs av ärenden som kommer in till förvaltningen såsom ansökningar, anmälningar, klagomål, bygglovsremisser, enkäter samt frågor från allmänheten. Den händelsestyrda verksamheten går inte att planera. Inför varje kommande år görs en uppskattning av tidsåtgången för den händelsestyrda verksamheten.

Vi ska ge information och vägledning till de vi utövar tillsyn på samt övrig allmänhet.

I arbetet med enskilda avloppsanläggningar har Trollhättan ett ansvar att både bedriva tillsyn och samtidigt ha en rådgivande roll då verksamhetsutövarna vi träffar i dessa ärenden oftast är en privatperson, en fastighetsägare. HaV skriver i sin tillsynsvägledning från 2015 att då det ofta handlar om privatpersoner får myndighetens serviceskyldighet anses gå längre än vad som normalt är brukligt. Det innebär att vi i dessa möten ska få fastighetsägare att känna förtroende för Miljönämndens arbete genom att vara tydliga med vilka krav Miljöbalken ställer och stärka deras egen förmåga att följa lagstiftningen. Det är viktigt att skapa förståelse för nämndens arbete och tillsynsavgifterna.

I Trollhättan strävar vi mot att alla enskilda avloppsanläggningar ska ha godtagbar rening senast år 2025. Alla avlopp som är äldre än 10 år ska besökas före 2025 och sedan återkommande vart 10:e år. Anläggningar som kräver mer tillsyn, t.ex. fosforfällor ska besökas oftare.

Miljönämnden, Nämndens verksamhetsplan med budget 47(66) Teamets aktiviteter under år 2018

Genomföra verksamhetsplanen

Kartlägga och handlägga pågående ärenden

Skapa gemensamma strukturer för hållbara arbetssätt (översyn av mallar, informationsdokument, rutiner mm)

Kartlägga handläggningsprocesser

Medverka i arbetsgrupper för utbyggnad av kommunalt VA

Teamets nyckeltal Utfall 2018

Andel utförd tillsyn i förhållande till planerad i verksamhetsplanen

(procent) Antal avloppsanläggningar som är bedömda

genom inventering

(antal totalt) Antal utförda inventeringar under året (antal under året) Antal åtgärdade avloppsanläggningar som har

godtagbar rening (bedömda genom inventering eller tillståndsprövning).

(antal under året)

Andel avlopp som bedömts ha en godtagbar rening genom inventering eller tillståndsprövning

(andel totalt)

Tillsynsfrekvens och prioriteringar

Vi är idag 8 medarbetare i teamet. Två medarbetare är tjänstlediga, två arbetar 50 % (på en 75 % tjänst) varav en för nuvarande arbetar i hälsoskyddsteamet fram till årsskiftet samt två

Vi är idag 8 medarbetare i teamet. Två medarbetare är tjänstlediga, två arbetar 50 % (på en 75 % tjänst) varav en för nuvarande arbetar i hälsoskyddsteamet fram till årsskiftet samt två

Related documents