• No results found

Mimořádná okresní konference OV KSČ 29. června

Mimořádná konference se sešla na základě rozhodnutí květnového pléna ústředního výboru strany. ÚV KSČ urychleně plánovalo svolat mimořádný XIV. sjezd strany na září 1968. V červnu a červenci 1968 se konalo 125 okresních konferencí KSČ, na kterých se sešlo 47 231 delegátů.125 Přípravy na okresní konferenci byly poměrně krátké, projednávaly se převáţně na plenárním zasedání OV KSČ 17. června. Jiţ 5. června členové předsednictva informovali o přípravě mimořádné konference městské a místní výbory KSČ. 6. a 7. června se svolaly aktivy předsedů organizací, okresního aktivu v Jičíně, Hořicích, Nové Pace, Lázní Bělohrad, Sobotce, Libáni, Kopidlně, Vysokém Veselí a Miletíně, kde byli předsedové seznámeni s přípravou mimořádné okresní konference. Aktivu se zúčastnilo celkem 222 osob. Od 10. do 23. června probíhaly členské schůze v ZO, kde došlo ke zvolení delegátů na okresní konferenci.

Na plenárním zasedání byl prodiskutován odvoz delegátů na konferenci, který zajistily autobusy ČSAD Jičín.126

Na schůzi pléna 24. června se projednal hlavní referát a upravil dle připomínek.

Upravený referát následně na konferenci přednesla Věra Pilařová. Měl co nejlépe zhodnotit politický vývoj okresu od lednového zasedání ÚV KSČ do současné doby.

Dále byly předloţeny návrhy delegátů na krajské konference a návrhy na sloţení komisí. 26. června se na osmi místech okresu uskutečnily střediskové aktivy pro delegáty okresní konference, došlo k představení návrhů na sloţení komisí, na typy delegátů na krajskou konferenci a mimořádný sjezd. Delegáti zároveň obdrţeli akční program OV KSČ.

pobočka KPV ČR 50 členů, ale skoro kaţdý měsíc nějaký člen zemře. Předsedkyní pobočky je od roku 2001 Blanka Čílová z Nové Paky, místopředsedou Václav Mach a jednatelem Jiří Materna. Členové se schází kaţdý měsíc, čtyři členové pak jezdí do škol, kde děti informují o svých osudech a hrůzách komunismu.

125 KAPLAN, Karel: Československo v letech 1967 – 1968, 1. vyd. Praha, Státní pedagogické nakladatelství 1993, ISBN 80-04-26- 142-6, s. 48.

126 SOA v Zámrsku – SOkA Jičín, fond OV KSČ Jičín, kn. č. 53 a, inv. č. 53, Zápisy ze schůzí pléna, 17.

června 1968.

70

Mimořádná okresní konference KSČ v Jičíně se konala 29. června 1968. Bylo na ní přítomno 295 delegátů s hlasem rozhodujícím, z toho 257 muţů a 38 ţen, 38 delegátů s hlasem poradním a 11 hostů. Konferenci zahájil tajemník OV KSČ Ing.

Vojtíšek. ÚV KSČ na konferenci reprezentovala Marie Jirásková, dalšími zúčastněnými byli Josef Vyskočil, předseda Krajské revizní a kontrolní komise, Václav Dobeš, předseda JZD Předvoj Mlázovice a člen KV KSČ a mnoho dalších. Cílem konference bylo zhodnocení současné politické situace, projednání akčního programu okresního výboru a volba delegátů na krajskou konferenci a sjezd KSČ, který se měl konat v září 1968. Oproti březnové konferenci měla tato klidnější průběh.127

První referát přednesla vedoucí tajemnice OV KSČ Věra Pilařová, ve kterém zhodnotila současnou politickou situaci a realizaci akčního programu. Marie Jirásková, zástupkyně ÚV KSČ, ve svém projevu zdůraznila, ţe konečným cílem obrodného procesu je uplatnění kaţdého člověka, jak v politické, tak v kulturní a ekonomické oblasti. Nastínila plán hospodářského vývoje na následující rok. Pohovořila o novele tiskového zákona, o zákonu o právu shromaţďovacím a sdruţovacím a o zákonech rehabilitačních. Reagovala i na otázku tykající se územního členění státu z roku 1960.

Byl kritizován nedemokratický způsob provedení územní organizace a docházelo k častým poţadavkům na obnovení bývalých okresů.128

Diskutující se ve svých příspěvcích zabývali současným politickým vývojem, který hodnotili jako kladný. Často nabádali k ještě větším aktivitám ve straně a k zapojení mladých lidí. Například Miroslav Bílek řekl: „Daleko více jako vţdy předtím dělejme politickou práci, více pořádejme veřejné schůze, nejen stranické aktivy, na které zajišťujeme širokou účast všech lidí, ať oni nám řeknou svoje názory na politiku strany a my svůj názor. Začneme daleko více stavět názor proti názoru, to nám stále chybí. Skončeme s pasivitou, nemáme se čeho bát, nejsme to my, komunisté, kteří by se měli za dvaceti tříletou práci stydět.“ Velká část diskusí byla věnována

71

delegáti z řad inteligence a kulturních pracovníků s článkem souhlasili, delegáti z řad dělníků brali článek jako určité ohroţení demokratizačního procesu. Zdeněk Hofman o výzvě řekl: „Veřejně prohlašuji, ţe souhlasím s 1990 slovy. Těm deseti slovům jsme udělali popularitu jako nikdy, zmobilizovali jsme Národní shromáţdění, ÚV apod.

Myslím, ţe si musíme na demokracii zvykat, protoţe demokracie, to jsou také ještě jiné názory.“129 Nakonec tuto výzvu konference malou většinou odmítla.

V usnesení z mimořádné okresní konference komunisté jičínského okresu souhlasili s rezolucí z březnové okresní konference a s jejím uskutečňováním.

Ve zprávě ÚV KSČ vyslovili souhlas s prohlášením vlády k výzvě „Dva tisíce slov“, které bylo předneseno v Národním shromáţdění 28. června 1968. Tuto výzvu účastníci konference odmítli. V tajných volbách byli zvoleni delegáti na krajskou konferenci KSČ a na mimořádný XIV. sjezd KSČ. Z 295 delegátů odvolilo 289, všichni delegáti na krajskou konferenci a mimořádný sjezd KSČ byli zvoleni nadpoloviční většinou.

Na krajskou konferenci se zvolilo 35 delegátů a na mimořádný sjezd KSČ 10 delegátů.

Delegáty zvolenými na krajskou konferenci byli Ing. Miroslav Adamec, Václav Antoň, Františka Blaţková, Hana Bucháčková, Josef Černíček, Václav Dobeš, Stanislav Drábek, Ladislav Gaudl, Ladislav Hlaváček, Zdeněk Hofman, MUDr. Petr Hoffman, Vladimír Hrubý, Josef Hruška, Dobroslav Chára, Ladislav Jirků, Oldřich Jůza, Ing. Ladislav Komárek, Jaroslav Kordík, Stanislav Kovář, Josef Kozák, Danuše Kříţová, Věra Malá, Věra Pilařová, Zdeněk Prajz, Ing. Přemysl Ptáčník, Jiří Sucharda, Jaromír Škaloud, Bohumil Šmika, Zdeněk Šťastný, Miroslav Štěpán, Ing. Vladimír Vik, Jaroslav Vojtěch, Gustav Vrkoč, Josef Zachoval a Vojtěch Ţák. Delegáty mimořádného sjezdu KSČ za okres Jičín se stali Hana Bucháčková, MUDr. Petr Hoffman, Ladislav Jirků, Věra Pilařová, Jaromír Škaloud, Bohumil Šmika, Miroslav Štěpán, Ing. Vladimír Vik, Gustav Vrkoč a Josef Zachoval.130

129 SOA v Zámrsku – SOkA Jičín, fond OV KSČ Jičín, kn. č. 19, inv. č. 19, Okresní konference KSČ (mimořádná), 29. 6. 1968.

130 Tamtéţ.

72