• No results found

4 Empiriskt resultat

4.3.3 Mindre engagerande funktioner

Respondent B tycker att sociala medier inte är mer speciellt än andra liknande medel när det kommer till att föra konversationer. Hen menar att det oftast ändå måste schemaläggas tid för att ha möten för interaktion och att det då har mindre betydelse vilket medel som används för att föra konversationen. Även respondent E tycker att det är lika användbart som de andra kommunikationsmedlen som finns idag, såsom mail och telefon. Därför menar respondent E att just den funktionen inte ger något större mervärde.

Respondent A och D ser positivt på att föra konversationer och respondent A menar att snabba svar alltid är av intresse. Medan respondent E menar att om snabba svar är önskvärt, kan den processen påskyndas ändå. Hen menar att det oftast inte är själva svaret som är problemet i effektiviteten, utan den informationsinsamlingen som den andra parten måste göra för att svara på ett mail som tar tid. Den processen tror hen, skulle inte direkt underlättas av sociala medier. Även respondent C säger att hen vill jobba med mailen istället, trots att respondenten tror att man skulle få snabbare svar genom sociala medier. Respondenten menar vidare att det känns för privat att kontakt ska tas över sociala medier.

De flesta av respondenterna är tveksamma till att använda sociala medier till att ta kontakt med en leverantör. Respondent C menar att hen är tveksam till det och att det kan bero på att hen använder det för lite, samt att det känns för privat. Respondent B är tveksam, då respondenten menar att det är något som hen inte brukar göra, så hen är osäker på hur det skulle fungera.

”Det kommer finnas någonting nytt imorgon igen. Det är ju bara okej, är det det här man kommunicerar mellan i affärsvärlden, i det privata livet, då får man ju liksom anpassa sig till det”

(Respondent B)

Respondent B för ett resonemang och menar att hen vill hitta bästa vägen att kommunicera på och skulle det visa sig vara genom sociala medier, då är det klart att det blir relevant. Men i nuläget, menar respondent B att det finns andra effektiva kommunikationsmedel, till exempel mail och Skype, därför ger inte sociala medier ökat

Respondent D säger att hen inte ser någon skillnad på kontakt via mail eller via sociala medier. Hen menar på att hen inte ser något specifikt problem i att använda sociala medier till att kontakta leverantörer. Men eftersom respondenten aldrig gjort det menar hen att hen inte vet hur ett sådant initiativtagande skulle se ut. Ett liknande resonemang förs av respondent E, som menar att hen inte varit i en situation där det varit aktuellt använda sociala medier till att ta kontakt. Därav vet inte respondenten om hen skulle kunna tänka sig att ta kontakt med hjälp av sociala medier. Vidare menar respondenten att hen egentligen inte har något emot sociala medier i sammanhanget, då hen inte ser någon större skillnad i det och i att använda mail eller telefon. Dock vill respondenten i ett sådant fall ha så pass mycket information om leverantören innan, att hen vet att det är relevant att ens ta kontakt.

Det är delade meningar gällande hur respondenterna skulle reagera om de blev kontaktade av leverantörer över sociala medier. Respondent A säger att hen tror att det är svårt för en säljare att komma den vägen, via sociala medier, för att ta första kontakten och få respons. Hen menar att det finns en uppsjö med information och att de har en tidsfråga och de måste prioritera. Respondent E påtalade detta tidigare och menade på att det händer redan idag, men att uppförsbacken till att samla in information blir väldigt lång i det läget. Respondenten menar att hen är skeptisk om det är en leverantör som hen inte känner eller har hört talas om, då menar hen att det skulle krävas att intressant information presenteras tidigt och fångar intresse. Även respondent B menar att det kommer in en del leverantörer genom sociala medier och säger att de då försöker att på något sätt utvärdera den leverantören i så fall. Respondent D menar att det är ”ett kommunikationsmedel som vilket som helst”, vidare menar hen att det sedan finns en tid och plats. Att få meddelanden på kvällar och helger blir tveksamt menar respondenten.

Att få snabba uppdateringar och nyheter från företag via sociala medier ser respondenterna en del svårigheter i. Respondent D ser positivt på det, men för respondent A är det inte intressant. Vidare säger respondent C att sådan information kan vara intressant, men lika gärna kan komma i ett nyhetsbrev som kan skickas på mail istället. Även respondent E menar på det, då hen säger att en befintlig leverantör oftast skickar ut sådan information via mail. Men vidare säger respondenten att om en

leverantör som de inte har något nuvarande förhållande med, skulle lägga ut sådan information skulle det kunna vara intressant. Något som respondent B menar är att ett sådant informationsflöde, kan innehålla så pass mycket information att hen ställer sig frågande till om man hinner med att processa det, samt att viktig information då kan missas. Vidare menar respondenten att man jobbar på utsatt tid och det handlar om att hinna med att leta och sålla informationen, samt leda den vidare.

Respondent B resonerar gällande informell information och inblick i leverantörers verksamhet och vardag och menar på att det är bra information, men inte relevant i situationen och återkopplar till föregående resonemang genom att trycka på tidsfrågan och mängden information. Även respondent C återkopplar till tiden och informationsöverflöd, att hen inte skulle hinna med något annat om man skulle försöka hinna uppfatta all sådan information. Respondent E tror inte heller att denna funktion är något som är intressant i detta syfte, då hen menar att man inte får den informella delen förrän man fysiskt besöker en leverantör. Respondenten menar även att om informationen publiceras, blir den inte fullt informell längre.

För respondent D beror det på vad för information det är, hen menar att det är klart att det kan vara användbart, men att det ändå måste vara relevant för att ge värde. Att höra att någon på företaget är sjuk idag känns irrelevant menar respondenten. Men att få reda på att alla säljare är på kurs och därför inte går att nå, eller att få reda på om företaget idag har stängt, skulle kunna vara användbar information resonerar respondenten.

Respondenten menar att hen då till exempel, vet att det inte är lönt att höra av sig den dagen eftersom hen inte kommer få något svar.