• No results found

4 Empiriskt resultat

4.3.2 Potential och fördelar

Trots att sociala medier inte är ett aktivt använt verktyg bland respondenterna idag, för att leta leverantörer, så är det inte någon av dem som är helt emot tanken på att använda det. En respondent är mer tveksam än de andra, men verkar trots det inse och förvänta sig att sociala medier kommer ha en stor betydelse i affärsvärlden i framtiden. Flera respondenter ser potential och fördelar i flera av sociala mediers funktioner. De menar på att om rätt information finns där och det är strukturerat, enkelt och samlat, skulle det kunna ge dem ökat värde.

För respondent D ses det inte som en omöjlighet i att använda sociala medier till att hitta nya leverantörer. Hen menar på att det skulle vara användbart, till exempel, för att göra en fylligare bakgrundscheck av en leverantör. Vidare menar hen att man kan påverkas även privat utanför jobbet, om det kommer upp något jobbrelaterat i flödet som kan vara intressant och ge idéer. Även respondent A för ett resonemang och menar att LinkedIn kanske kan användas för att samla in någon form av bakgrundsinformation om leverantörer. Till exempel, säger hen, kanske genom att kolla ledning och de som jobbar på företaget och deras erfarenheter. Men då menar hen att det kan handla om att man inte har tid. Hen menar på att det krävs mycket tid och att det då kanske inte är

relevant att lägga ner tiden på just sociala medier. ”Alltså vi använder ju det som är behändigast och snabbast” (Respondent A). Vidare fortsätter respondenten och menar att det måste vara någonting fungerande och enkelt om det ska ge hen ett ökat värde.

Det måste vara ett ställe dit man kan gå och få ett svar utan att det är för krångligt, det får inte bli för många system att handha, eftersom hen tycker att det blir krångligare ju fler verktyg man ska använda.

Vidare säger respondenten B att det kanske skulle bli viktigare att lära sig använda sociala medier i affärssyfte, om någon skulle bevisa för hen, ett sätt på vilket det går att använda för att få ut den mer relevanta informationen. Respondent E menar att hen egentligen inte skulle ha något problem med att använda sociala medier i processen, det har bara inte varit aktuellt. Hen menar att hen inte ser någon skillnad i att söka på sociala medier, eller gå runt på en mässa, eller kolla på mässans hemsida för att leta efter intressanta leverantörer. Hen menar att om informationen finns där tydligt och med kontaktuppgifter, finns det inget större problem i att leta genom sociala medier, säger respondenten.

Respondent A för ett resonemang gällande på vilket sätt sociala medier skulle kunna användas i processen att hitta leverantörer och menar att hen snarare tror att det går motsatt håll. Hen menar att hen tror att man först hittar en leverantör som är intressant och sen kan använda sociala medier till att kolla upp den närmare. Till exempel att kolla ledning och liknande på kanske LinkedIn. Flera av respondenterna menar att de inte ser något större problem i att använda sociala medier om det skulle bli mer allmänt aktuellt att använda. Flera respondenter menar att om företags sidor på sociala medier skulle dyka upp när de söker information, skulle de kunna klicka vidare på sådant. Dock är det sällan det händer att sådana resultat dyker upp.

Respondent C menar att det kanske kunde vara intressant med till exempel Facebook grupper där inköpare på något sätt kunde leta leverantörer, dock menar hen att det samtidigt känns svårt med ett sådant nyhetsflöde. Respondenten menar att det med stor sannolikhet skulle svämma över av information. Respondent E tycker att en företagsprofil på sociala medier kan fungera som en förlängning av företagets hemsida, vilket hen ser positivt på. Hen ser det som en fördel om det skulle finnas

företagsprofiler för leverantörer på sociala medier, som då kan ha någon typ av summering av dem och vad de gör/kan.

Information som engagerar

Vad gäller information som skulle engagera, vilken typ och hur djup, är respondenterna till viss del överens om att kort och övergripande information är viktig. Respondent A menar att det helst ska gå snabbt, då man inte har så mycket tid. Därför, menar hen, vill man ha en kort sammanfattning som ger en överblick av leverantörens prestationer och färdigheter. Även respondent B och C menar att kort och övergripande information är viktig, för att man ska fastna för en leverantör. Respondent B menar att det är den korta informationen som fångar intresset i första taget. Det är något som även respondent E tycker, då hen menar att det i första stadiet är viktigt med kort, övergripande information så att man lätt kan få en bild av leverantören. Det säger även respondent A som vidare menar att det sen kan vara bra om det även finns möjlighet till fördjupning, om man skulle få ett intresse för det man ser och läser. Respondent D tycker att informationen ska vara djup och innehållsrik, men menar att det finns en gräns på hur djup informationen ska vara, då den måste vara relevant.

Ingen av respondenterna är speciellt intresserad av information som inte är relaterad till vad som levereras och produceras. De menar att en inblick i verksamhet och vardag kan vara information som tar plats och är irrelevant för sammanhanget. ”Hardcore facts”

säger respondent A. Vidare menar respondent B att man tänker i termer av prestation och pengar när man letar och att det därför är viktigt med hårda fakta. Respondent E menar att i hens fall, är en formell, anpassad och koncis presentation av den typen av produkter som hen letar efter, som är mest intressant. Respondent D för ett resonemang gällande filmer som visar upp verksamheten mer detaljerat och att det är något som ofta engagerar hen.

”…fler och fler lägger ju upp filmer nu, och det brukar jag ofta klicka på och se en bild av hur det ser ut. En bild kan ju bli väldigt vinklad och den kanske inte visar så mycket, en film visar ju lite mer faktisk.”

(Respondent D)