• No results found

6. Analys – Att vara kvinna i ett mansdominerat område

6.4 Att vara minoritet gör personen synlig

I tidigare tema kom vi in på ämnet att vara minoritet. Att det kan innebära att man blir som de andra i gruppen eller att man målas ut som den ”annorlunda” beroende på vilken ställning man intar. Genom att målas ut som den annorlunda kan det innebära att de känner sig mer synliga vilket kan upplevas både positivt och negativt. I kommande tema problematiserar vi detta genom de mönster vi har funnit som visar att en del av respondenterna faktiskt upplever sig som mer synliga och att det kan upplevas både negativt och positivt. När kvinnan upplever sig själv som synlig kan vi se mönster av hur hon känner att hon måste prestera mer då det som hon genomför syns och att hon blir mer granskade än männen.

Citatet nedan visar hur den aktuella respondenten väljer att prata om att vara kvinna som något positivt. Då hon istället sticker ut från mängden och får mer uppmärksamhet på grund av minoritetspositionen. Hon menar att genom att vara minoritet blir hon mer synlig och att hon blir mer granskad på grund av det.

"[...] i många sammanhang blir man alltså mer synlig. Det kan vara en mycket stor nackdel för det ställs väldigt höga krav man blir väldigt granskad liksom för man sticker ju ut hur man än bär sig åt. Men det kan också vara en väldigt stor fördel för den uppmärksamheten man fick så säga nästan automatiskt bara för att man var tjej. Det finns ju många killar som skulle kunna gå över lik för att bli uppmärksammade på det viset. För gör man något bra syns det väldigt bra så det där kan slå åt båda hållen. Det är verkligen inte bara negativt att tillhöra en minoritet" .

Genom att beskriva sig själv som synlig och att om man gör något bra så uppmärksammas det är något man kan se har påverkat henne. Känslan av att bli lite bättre och att prestera lite mer är något som genomsyrar citatet. Indirekt visar det att kvinnornas känsla av att bevisa att de platsar hela tiden finns med och att de gör att deras jobb utförs väl. När vi tidigare talade om att vara minoritet talade vi mest om det som något med negativt klang. Fördelen som här diskuteras att vara mer synlig och få mer uppmärksamhet betonas som positivt. När man talar om det som positivt kan det vara ett sätt att hantera sin situation och att använda sig av en

positiv strategi där kvinnan istället talar om fördelarna med att vara just kvinna82. Att använda sig av den positiva strategin kan förekomma då könsordningen på arbetsplatsen är för tydlig och det inte går att förneka den83. Kanter talar om fördelen som finns för kvinnorna i

minoritetspositioner, att de drar uppmärksamhet till sig, och menar att den uppmärksamheten kan upplevas just positiv eller negativ84.

Nedan kommer ett citat där en respondent visar hur hennes känsla av att bevisa något såg ut och hur det gör att hon hela tiden vill prestera lite mer.

"[…] förr i världen brukade jag tala om mina flätor [..] Har haft några chefer och varit i situationer då jag känner att de där flätorna börjar växa ut. Med det menar jag att jag känner mig som en liten flicka som om de framkallar något hos mig [...] de framkallar behovet att vara duktig, att få bekräftelse av andra, att andra ska tycka att man är duktig. Det leder ofta till att man jobbar mer än vad man ska […] typiskt många kvinnor att tro att om de läser ytterligare en kurs sådär så får de jobbet. Det påverkar också hur man är, det påverkade mig förut".

Respondenten talar om något som hon ser som typiskt kvinnligt och som hon själv upplevt.

Det typiskt kvinnliga hon menar är att vara duktig, att andra ska tycka att man är duktig och att ständigt prestera lite mer. Hon identifierar sig med andra kvinnor och de egenskaper hon ger dem. Den synen på kvinnan att hon gärna vill läsa en extra kurs och få mer kompetens framgår även i en undersökning som arbetslivsinstitutet gett ut. Den undersökningen visar att det ofta är så att kvinnor är överkvalificerade för sin tjänst medan männen är

underkvalificerade. Masui talar om att det kan bero på att kvinnor underskattar sig själva i större utsträckning än män i karriären85.

Ett ytterligare mönster som vi funnit är upplevelsen av att respondenten testas hårdare än vad männen gör då hon syns mer och blir mer granskad. Citatet som kommer nedan följer efter en diskussion om huruvida män blir granskade på samma sätt som kvinnor.

”[…] inte nödvändigtvis, de kan gömma sig lite i mängden men så länge det går

82Holgersson 2003: 107

83Wahl i Sjöstrand, Sandberg, Tyrstrup 1999:136f

84Kanter 1993: 210f

85Masui 2004: 104

bra är ju inte det något problem ”.

Genom att säga att männen kan gömma sig i mängden visar hon hur hon ser sig själv som synlig och betraktad. Här gäller det att prestera och vara bra. Att hon inte själv ser det som något problem med att vara synliga visar hur hon ser sig själv som presterande och bra. Även om Kanter som vi tidigare har tagit upp visar att det kan finnas fördelar med att vara kvinna och minoritet kan det finnas nackdelar som också visas bland kvinnorna vi intervjuat.

Uppmärksamheten kan vara påfrestande och det finns betydligt mindre utrymme för henne att begå misstag än för de manliga kollegorna då de inte är lika synliga86.

Minoritetsposition kan, som vi belyst ovan, upplevas olika beroende på situation. Det är ändå något som påverkat kvinnorna i större eller mindre utsträckning. De har insett att de är mer synliga och granskade än männen och det har påverkat dem när det gäller prestationsbehovet.

Det finns ett behov av att hela tiden behöva vara lite bättre vilket påverkar dem att just vara det.

6.5 Sammanfattning

Styrelsearbete är mansdominerat vilket gör att det är viktigt för oss att undersöka hur kvinnorna upplever sin situation samt förhåller sig i mansdominerade styrelser.

Vi har i detta kapitel talat om begränsningar i karriären, kunskapen, kompetensen vikt och minoritetssituationen. Citaten i kapitlet visar att kvinnorna ser till sina kunskaper och kompetenser för att synas och ta plats i mansdominerade områden. Kunskap ger makt.

Respondenterna har tagit sig igenom det som Kanter namngett glastaket87och till den nivå där de upplever att vilket kön en person har inte är väsentligt utan det är vad de har för

erfarenheter, kunskaper och kompetenser som är primärt. Därmed stärks tesen om att hinder för kvinnor ligger främst i stegen upp i karriären. En likhet mellan citaten i kapitlet är att respondenterna upplever att de måste prestera mer för att få respekt från övriga

styrelsemedlemmar. De upplever även att de måste stänga ute det som inte är relevant såsom hinder som kan finnas på vägen till karriären.

86Kanter 1993: 210f

87Kanter 1993:210f

Respondenterna beskriver flera gånger att de själva inte upplevt några problem i sin karriär vad det gäller att ta sig in bland män men att andra kvinnor kan ha upplevt det. Det som är intressant att diskutera är hur kvinnorna resonerar kring fenomenet ”inte jag – men andra har”.

Hur kan respondenterna vet att andra kvinnor har upplevt hinder i mansdominerade områden när det gäller yrkeslivet? Hur kan respondenterna veta att den känslan finns och hur vet respondenterna att de har trängt bort känslan, om de själva aldrig upplevt känslan? Kvinnorna ser sig själva som starka och att de har erfarenhet. Genom erfarenhet vet respondenterna hur de ska agera för att inte känna efter ifall de stöter på hinder. Kunskapen och kompetensen är mönster vi funnit kan användas som ett starkt vapen i situationer där det finns en känsla av att behöva hävda sig.

Citaten i kapitlet illustrerar hur minoritetspositionen kvinnorna befinner sig är av vikt för hur deras identiteter utvecklar sig och deras förhållningssätt till sin situation. Minoritetspositionen gör dem mer synliga och betraktade vilket kan vara både positivt och negativt. Vi har funnit att då man befinner sig i en sådan situation kan det upplevas som en fördel då de gör något bra. Det som kan upplevas negativt är att de blir mer betraktade och att deras misstag syns vilket de inte upplever att männens görs på samma sätt. Att befinna sig i en minoritetsposition kan innebära att minoriteten, de kvinnliga styrelseproffsen i vårt fall, blir väldigt bra på det de gör. Minoritetspositionen skapar en känsla av att hela tiden behöva prestera och vara på topp.

Related documents