• No results found

Motion från Erik Liljeberg (M)

"Låt det synas när man kommit till Ale"

Erik Liljeberg har inkommit med en motion innehållande tre förslag:

att uppdra åt sektor kommunstyrelsen att utreda en möjlig utformning av tydliga skyltar eller motsvarande ”landmärken” vid infarten eller i förekommande fall infarterna till Ale kommun.

att uppdra åt sektor kommunstyrelsen att utreda vad kostnaden skulle bli att uppföra tydliga skyltar eller motsvarande ”landmärken”.

att uppdra åt sektor kommunstyrelsen att utreda och skapa en plan för hur Ale kommun långsiktigt kan arbeta med att exponera och ta tillvara den grafiska profilen i den offentliga miljön.

Förvaltningens beslutsförslag till kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att bifalla motionen.

Maria Reinholdsson Kenth Åkerman

Kommunchef Kommunikationschef

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2020-10-26

Motion från Erik Liljeberg (M), 2018-04-06 Bilagor

Ärendet expedieras efter beslut till:

För vidare hantering Handläggare

För kännedom Förvaltningsledning

2(4)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 30 00 kommun@ale.se www.ale.se

Förvaltningens förslag till beslut

Att besluta i enlighet med motionens att-satser och ge förvaltningen i uppdrag att vidare utreda frågeställningarna.

Sammanfattning

I motion 2018-04-18 har framförts att infarterna längs E45 till Ale kommun borde bli tydligare och att Ale kommun mer långsiktigt ska arbeta med att exponera och ta tillvara den grafiska profilen i den offentliga miljön.

För förbipasserande på E45 är Ale kommun tyvärr en ganska anonym transportsträcka. Det finns genomresande som inte uppfattar när Ale börjar eller slutar eller att Ale är ett

kommunnamn och inte ett ortsnamn. Vi har en utarbetad grafisk profil med gröna, grå och blå färger och ett kommunvapen. Det kan vi ta tillvara även i den offentliga miljön. Det finns andra kommuner med tydliga välkomnande portaler, skyltningar eller motsvarande som är svåra att missa när man kommer till kommunen.

När man lämnar E45 för att svänga av till någon av orterna i Ale så har flera av dem det gemensamt att man möts av en cirkulationsplats. Kanske att det vore en lämplig plats att

“applicera” den grafiska profilen och förtydliga vilken kommun och ort man kommit till.

Bakgrund

I april 2018 inkom Erik Liljeberg (M) med en motion rörande skyltning och användandet av kommunens grafiska profil.

Det har framkommit att frågan om skyltning varit aktuell ett flertal gånger, med början redan från tiden när Ale kommun bildades 1974. Välkomstskyltar sattes upp i Surte och Alvhem (2001). Man har även försökt att visa Ale kommunvapen i slänten, vid entren vid Bohus, som tydligt skulle synas när man kom körandes över Jordfallsbron. Först med färgade blommor, som senare fick bytas till stenar. Frågan om utsmyckning av rondeller vid infart till samhällena utmed E45 har också varit uppe, men Trafikverket har då nekat med hänvisning till sina riktlinjer (bilaga TDOK 2017-0537, Trafikverket Handledning, samt TDOK 2029-0207, Trafikverket Riktlinjer). Statistik över antal fordon som passerar in i Ale, ÅDT

(årsmedeldygntrafik) finns för E45, samt infart från Kungälv över Jordfallsbron. Mätpunkterna är söder om Surte, 24 990 fordon (2018), på Jordfallsbron, 24 880 fordon (2019) och norr om Alvhem, 13 240 fordon (2019) (Bilaga Trafik på infarter Ale kommun). Summan fordon är i båda riktningarna.

Vid tidigare samråd med Trafikverket respektive Västtrafik, har man av trafiksäkerhetsskäl inte velat tillåta utsmyckningar vare sig direkt, intill E45 eller i sina rondeller/på stationerna. Alla rondeller vid avfarter från E45 är Trafikverkets ansvar och domäner. Pendeltågstornen och gångbron, som skulle kunna vara tänkbara expononeringsytor ägs av Västtrafik. Dessa lyder också under Trafikverkets regelverk, samt Väglag(1971:948). (Se bilaga Väghållare infarter utmed E45).

I sammanhanget bör tilläggas att Ale kommun har nio infarter som är allmän väg och driftas av Trafikverket. (se bilaga Beskrivning av allmänna infarter till Ale). Kommunen har även sjöfart

3(4)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 30 00 kommun@ale.se www.ale.se

på Älven. Idag finns endast de vanligen förekommande "Ale kommun" -skylten vid

kommungränsen. Vid genomgång upptäcktes att skyltar saknades eller var nedtagna vid infart från Lerum, Alvhem och när man kommer från Nygård. Detta är nu anmält till Trafikverket.

Regelverket bakom Trafikverkets styrdokument finns lydelsen i Väglag §46:

”Inom ett avstånd av 50 meter från ett vägområde får inte utan länsstyrelsens tillstånd skyltar eller därmed jämförliga anordningar för reklam, propaganda eller liknande ändamål finnas uppsatta utomhus."

Här kan vi dock även finna ett undantag i Väglagen, §46, tredje stycket:

"Bestämmelserna i första stycket gäller inte: för anslagstavlor för meddelanden som rör kommunala angelägenheter, föreningssammanträden, auktioner eller dylikt,"

Något som öppnar upp för att kunna ha informationstavlor utmed E45. Tolkningar om möjligheten görs olika på olika platser.

Ale kommun har idag nyttjanderätt till ljusskylt vid Alebacken (till ca 20% av tiden), som inte till fullo används.

Ekonomisk bedömning/konsekvens

Efter kontakt med leverantörer av vanligen förekommande ljustavlor vid motorväg (ca 20 kvm stora) har vi fått kostnadsindikation på ca 35 000 kronor per kvadratmeter (baserat på

upphandling av en tavla, priset blir något lägre vid flera). Summan blir därmed ca 700 000:- för en normalstor informationstavla, som då uppfyller de krav för information kring kommunala angelägenheter som finns. Kostnader för framdragning och installation av el tillkommer, samt en årlig driftskostnad under första tre åren (under garantitid) på ca 15 000 kronor. Därefter övergår även service och underhåll i kommunens regi. Konsulten har varit delaktig i ca 125 tavlor med referenser som bl a Göteborg, Skövde, Hudiksvall, Tidaholm och Sandviken.

Barnperspektivet

Övriga i kommunen förekommande styrdokument som påverkar ärendet Kommunens varumärkesplattform, samt grafiska manual kring exempelvis identitet, varumärke, bildtonalitet och typsnitt.

Ärendets kommunikationsbehov Inga ytterligare i dagsläget.

4(4)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 30 00 kommun@ale.se www.ale.se

Förvaltningens bedömning och motivering I motionen lägger motionären tre förslag

att uppdra åt sektor kommunstyrelsen att utreda en möjlig utformning av tydliga skyltar eller motsvarande ”landmärken” vid infarten eller i förekommande fall infarterna till Ale kommun.

att uppdra åt sektor kommunstyrelsen att utreda vad kostnaden skulle bli att uppföra tydliga skyltar eller motsvarande ”landmärken”.

att uppdra åt sektor kommunstyrelsen att utreda och skapa en plan för hur Ale kommun långsiktigt kan arbeta med att exponera och ta tillvara den grafiska profilen i den offentliga miljön..

Bedömning:

Förvaltningen gör bedömningen att motionens intention kan bidra till att stärka kommunens varumärke och identitet. Hur detta skulle kunna genomföras behöver utredas djupare och utifrån flera perspektiv där de ekonomiska konsekvenserna kan ställas mot den potentiella nyttan.

De finns begränsade möjligheter att använda oss av vägområdet som direkt gränsar till E45 enligt utredning. Större möjligheter finns på övriga allmänna infarter. Samtidigt visar statistik över fordonsflödet på att det är infarter och angränsningar från motorväg som sannolikt borde prioriteras.

I detta underlag har den mest vanliga skyltningen, informationstavla/ljusskylt, utretts och uppskattade kostnader tagits fram. När det gäller andra "landmärken" behöver en djupare utredning göras för att en kostnadsberäkning ska kunna genomföras. När det gäller utsmyckning och "att exponera och tillvarata den grafiska profilen" har flera förslag varit aktuella genom åren, som till exempel förslag på ljuskonst på bergvägg vid Surte, skyltar och screentryck på alla fem pendelstationsglasövergångar och precis som nämns av motionären har inget kommit på plats, då det tidigare inte erhållits tillstånd och/eller funnits ekonomiska medel.

I nästa steg behövs utöver utformningsförslag och kostnadsinhämtning, även ansökningar om bygglov, kontakter och avtal med markägare, sam inhämtande av tillstånd från Länsstyrelsen (remissinstans Trafikverket) planeras och genomföras.

    6 april 2018 

 

Motion från Erik Liljeberg (M)