• No results found

Motivation

In document Kärnverksamheten i fokus (Page 43-48)

5.   Empiri  &  analys

5.2   Här  diskuteras  vilka  faktorer  som  påverkar  småföretagarnas

5.2.3   Motivation

Kunskapsbrist är största anledningen till att småföretagare outsourcar

För att undersöka om motivation påverkar outsourcingbenägenheten, undersöktes vilken som är den största anledningen till varför småföretagarna har valt att outsourca. Av den framkom det att dålig kunskap inom ekonomi var den främsta anledningen till att småföretagarna outsourcar, cirka 75 % av de tillfrågade angav detta alternativ (se figur 5.2 nedan). Resultatet tyder på att de flesta agerar efter Vrooms teori om att förmågan att utföra något påverkar hur motiverad man är att utföra en viss uppgift (Vroom, 1995, s. 230-231). Näst största anledningen var att respondenterna trodde att det skulle leda till ökad lönsamhet som drygt en femtedel svarat vilket går i linje med Porters (1996, s. 4) teori. Intressant var även att se att småföretagarna inte verkar vara låsta vid gamla rutiner och traditioner. Endast 6 % har valt att outsourca på grund av traditioner som Føllesdal et al (2001, s. 224- 225) menar kan ligga till grund för beslutsfattande.

Figur 5.2. Varför företagarna valt att outsourca.

Att få arbeta med det de brinner för är det som driver småföretagarna

Från motivationsteorin framkom det att individer motiveras av olika faktorer (Herzberg et al., 1993, s. 44-49). På frågan varför småföretagarna främst driver sitt företag svarade medpartenav respondenterna att de gör det för att få arbeta med det de brinner för. Näst viktigast för företagsledarna var att få arbeta med något som ger personlig utveckling och ekonomiska vinstmöjligheter (se figur 5.3 nedan). Dessa tre drivkrafter är de som främst motiverar småföretagarna och är tre av de faktorer som enligt Herzberg et al (1993) kan leda till arbetstillfredsställelse. Av respondenterna var det ingen som uppgav att de driver sitt företag för att få högre status bland familj och vänner.

Figur 5.3. Varför företagarna valt att driva eget företag.

Tillräckligt god egen kunskap är orsak till att småföretagare inte outsourcar (icke signifikant)

Som tidigare nämnt är bristen på kunskap den största anledningen till att företagarna har valt att outsourca delar av sitt ekonomiska arbete. I detta stycke analyser vi istället varför företagarna valt att inte outsourca delar eller ingenting av sin verksamhet. Kors-tabellen mellan olika anledningar till att inte outsourca och hur mycket företagarna outsourcar, visade att hela tre fjärdedelar av de som valt att inte outsourca grundar detta val på att de känner att de har tillräckligt god kunskap att utföra dessa uppgifter själv (se appendix 4, tabell 8) Denna anledning har valts av hälften av de som outsourcar lite.

74%   6%   21%   0% 20% 40% 60% 80% A n d el s om b as er at b es lu te t om ou ts ou rc in g p å d e ol ik a or sak er n a

Orsaker till outsourcing

Bristande kunskap Alltid/länge gjort det Hjälper/ökar lönsamheten 18%   24%   34%   37%   63%   29%   0%   0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% A n d el s om d ri vs av d e ol ik a fak tor er n a Drivkrafter Erkännande Prestera Personlig utveckling Ekonomiskt vinstintresse Brinner för det Egen chef Status

Även detta stämmer överens med Vrooms (1995, s. 230-231) teori om att förmåga påverkar ens prestation. Av de som bara outsourcar 1-3 uppgifter är det cirka 30 % som uppger att de inte outsourcar mer för att de inte vill förlora kontroll över de andra uppgifterna, vilket enligt McClelland och Burnham (1976, s. 118) tyder på behov att prestera. Då endast fyra respondenter har angett att de valt att inte outsourca då de alltid skött de ekonomiska uppgifterna själv, är Føllesdal et als (2001, s. 224- 225) teori om traditioner som grund för beslutsfattande svår att applicera på detta resultat. Dessa resultat har inte heller kunnat bidra till ett signifikantstest då respondenterna är för få vilket lett till att spridningen blev för stor mellan olika svarsalternativ.

De företagare som är nöjda med den tid de lägger på ekonomi outsourcar 1-3 ekonomiska uppgifter (icke signifikant)

De som föredrar att arbeta så lite som möjligt med ekonomi borde enligt Vrooms teori (1995, s. 228) om uppgiftsrelaterad insats outsourca större delar av sitt ekonomiska arbete. För att kunna diskutera detta genomfördes en korstabell mellan hur mycket som outsourcas och hur respondenterna känner för den tid de lägger på ekonomiska sysslor. Korstabellen visade att hälften av respondenterna var nöjda med den tid de lade ner och bland dessa var det vanligast att outsourca 1-3 uppgifter (se tabell 5.3 nedan). Bland de övriga respondenterna var det en jämn fördelning mellan de som ville lägga mindre tid respektive mer tid på ekonomiska sysslor. Bland de småföretagare som svarade att de skulle vilja lägga mindre tid, var det även där vanligast att lämna bort ansvaret för 1-3 uppgifter. Enligt Vrooms teori (1995, s. 228) innebär det att dessa småföretagare skulle prestera bättre om de valde att outsourca mer för att inte lägga tid på något de inte föredrar att arbeta med. Dock är skillnaderna för små för att det ska vara statistiskt säkerhetsställt.

9. Antal outsourcade uppgifter

8. Känsla för den nedlagda

tiden på ekonomiska uppgifter 0 1-3 4-7 Totalt

Skulle vilja lägga mer tid 3% 11% 11% 24%

Nöjd med den tid jag lägger 3% 37% 11% 50%

Skulle vilja lägga mindre tid 5% 16% 5% 26%

Totalt 11% 63% 26% 100%

Tabell 5.3. Antal outsourcade uppgifter kopplat till företagarnas känslor för ekonomiskt arbete.

Småföretagare som arbetar minst timmar med ekonomi är nöjdast och outsourcar flitigast (icke signifikant)

Vidare analyserades om den känsla som upplevs vid arbetet med ekonomiska uppgifter även påverkar hur många timmar företagarna själva ägnar åt denna syssla. En korstabell visar att de företagare som är mest nöjd över den tid de lägger på ekonomiska sysslor även är dem som lägger ner minst tid på denna syssla (se appendix 4, tabell 10). Nästan hälften av respondenterna har svarat att de är nöjda och nästan alla av dem arbetar mellan 0-5 timmar. Samtidigt vittnar cirka en fjärdedel som lägger 0-5 timmar att de skulle vilja lägga mer tid på ekonomiska sysslor. De respondenter som arbetar flest timmar per vecka med företagets ekonomi är även de som svarat att de skulle vilja lägga ner mindre tid, vilket kan förklaras av Vrooms teori (1995, s. 228) om uppgiftsrelaterad insats.

I samband med denna teori ställdes även frågan om hur många timmar företagarna ägnar åt ekonomiska sysslor mot frågan om hur många uppgifter företagarna outsourcar. Dessa frågor tyder på att de som lägger ner minst tid på ekonomi är de som outsourcar mest (se appendix 4, tabell 11). En fjärdedel av respondenterna som uppger att de arbetar 0-5 timmar själva med ekonomi outsourcar 4-7 uppgifter. Bland de som arbetar fler än tio timmar med dessa sysslor är det ingen som outsourcar så många uppgifter. Vi menar att även detta går att förklara med Vrooms teori, då det tyder på att de som outsourcar mycket lägger ner lite tid, vilket tyder på att de inte brinner för att arbeta med ekonomi och istället låter någon annan ta hand om den delen av verksamheten. Det vanligaste svaret, som nästan hälften av de svarande angivit, är att de arbetar 0-5 timmar per vecka med ekonomiska sysslor och outsourcar 1-3 uppgifter. Skillnaderna är dock inte signifikanta utan slumpmässiga.

Låg utbildning leder till ökad outsourcing (icke signifikant)

Om kunskap och vilja påverkar hur motiverad en individ är att utföra en viss arbetsuppgift, borde företagsledarna med mindre ekonomisk utbildning outsourca en större del av det ekonomiska arbetet. Detta med stöd av Vrooms (1995, s. 230-231) teori om att förmåga påverkar en arbetares prestationsnivå. För att se om denna teori stämmer in på vår studie skapades en korstabell över frågorna som behandlar ekonomisk utbildning och hur många uppgifter som outsourcas. Tabellen visade att majoriteten av företagarna hade låg ekonomisk utbildning och det var även de som outsourcade flest uppgifter (se tabell 5.4 nedan). Av de som outsourcade 4-7 uppgifter var det fyra femte-delar som hade låg utbildning. Något som tyder på att de kan ha tagit ett rationellt beslut att outsourca på grund av bristande kunskap, vilket går att härleda ur Gans (1996, s. 287) teori. Av de som inte outsourcar något alls är det 75 % som har hög utbildning vilket tyder på att Vrooms teori går att applicera. Detta resultat är dock inte signifikant.

9. Antal outsourcade uppgifter

5. Ekonomisk utbildning 0 1-3 4-7 Totalt

Låg utbildningsnivå 25% 75% 80% 71%

Hög utbildningsnivå 75% 25% 20% 29%

Totalt 100% 100% 100% 100%

Tabell 5.4. Antal outsourcade uppgifter kopplat till företagarnas ekonomiska utbildningsnivå.

Behovet av makt är vanligast bland företagare som arbetar mer än 50 timmar i veckan (icke signifikant)

För att se om det finns något samband mellan hur mycket tid som läggs på arbetet per vecka och vilken drivkraft företagarna har, skapades korstabell 13 (se appendix 4). Behovet av att prestera bör enligt McClelland och Burnham (1976, s. 118) leda till att företagarna arbetar fler timmar då de inte vill delegera uppgifter och gör allt för att nå satta mål. Den vanligaste drivkraften bland respondenterna är just detta behov som nästan hälften angett. Behovet är vanligast bland alla som arbetar 0-50 timmar per vecka men av de som arbetar mer än 50 timmar är däremot behovet av makt det vanligaste svaret. Mer än hälften av de som arbetar så pass mycket drivs av detta behov

medan endast knappt en femtedel drivs av behovet att prestera. Behovet av att känna samhörighet och gemenskap valdes endast av fem respondenter.

Behovet av makt leder till hög outsourcingbenägenhet (signifikant)

Då outsourcing innebär att du låter ett annat företag förvalta en del av ditt företag (Gilley et al., 2004, s. 232) vill vi slutligen se om olika drivkrafter påverkar hur mycket av verksamheten företagarna är benägna att lämna åt någon annan. Detta då individer enligt McClelland & Burnham (1976, s. 117-118) kan ha olika lätt för att låta någon annan ta kontroll över delar av verksamheten beroende på vad denne drivs av som företagare. För att studera detta har vi ställt frågan om antal outsourcade uppgifter mot frågan om vad som driver företagarna. Bland de som angett att de drivs av behovet att prestera, som vi tidigare nämnt var den vanligaste drivkraften, outsourcade de flesta respondenterna 1-3 uppgifter (se appendix 4, tabell 16). Detta tyder på att McClelland och Burnhams (1976, s. 118) teori om att företagsledare med behovet att prestera kan vara riktig, då det innebär att de som drivs av detta har svårt att delegera uppgifter. Den näst vanligaste drivkraften visade sig vara att få sina anställda att prestera bra så att företagets gemensamma mål kan uppnås, ett svarsalternativ som är kopplat till McClelland och Burnhams (1976, s. 117) behovet av makt. Av de som har svarat att de outsourcar mycket anger de flesta att de drivs av just detta behov. Då denna korstabell fick ett signifikant resultat, betyder det att drivkrafter påverkar outsourcing-benägenheten.

In document Kärnverksamheten i fokus (Page 43-48)

Related documents