• No results found

Slutsatser

In document Kärnverksamheten i fokus (Page 48-51)

I denna studie har inte alla signifikantstest som önskats kunnat genomföras. Detta på grund av låg svarsfrekvens vilket lett till få registreringar på varje svarsalternativ. Endast ett resultat är signifikant. Trots detta kan det vara intressant att se vissa skillnader, även om de inte är signifikanta. Nedan kommer vi därför att besvara studiens problemformulering och syfte med stöd från de resultat vi finner intressanta.

6.1 Delsyfte 1: Syftet med denna studie är att förklara småföretagarnas

outsourcingbenägenhet och hur de fördelar sin tid mellan ekonomiska

uppgifter och övriga arbetssysslor.

Slutsatser baserade på icke signifikanta resultat

Vi har funnit att en stor del av småföretagarna i Umeå outsourcar delar av sitt ekonomiska arbete. Ett beslut som bidragit till att de flesta inte arbetar många timmar själv med denna syssla. Istället lägger de flesta flest antal timmar på att arbeta med kärnverksamheten. En anledning till denna tidsfördelning tror vi beror på att de flesta företagen har få anställda och därför liten möjlighet att delegera ut det ekonomiska arbetet, då tid krävs för att sköta den övriga verksamheten. Samtidigt ser vi att de flesta av företagarna har startat sina verksamheter för att få arbeta med något de brinner för, varför vi drar slutsatsen att de inte vill lägga mycket tid på ekonomi som sällan är en del av kärnverksamheten.

Att många av företagarna samtidigt arbetar mer än en normal arbetsvecka är en upptäckt som inte förvånade oss, då även problembakgrunden visade på detta. Att de lägger så mycket tid på sitt arbete tror vi beror på att de själva har huvudansvaret för sin verksamhet samt att det är de som får lön för mödan. Som nämnt ovan startar företagarna främst sina företag för att få arbeta med det de brinner för vilket även det kan vara en förklaring till att de lägger ner många timmar på sitt företag.

Det faktum att det är årsbokslut och deklaration som är vanligast att outsourca tror vi beror på att de två dokumenten måste upprättas av alla aktiebolag enligt lag. Vi tror även att dessa två uppgifter ses som mest komplicerade och tidskrävande och därför väljes bort. Uppgifter som lönehantering och löpande betalningar är inte en så stor del av det ekonomiska arbetet i ett väldigt litet företag som till och med kan vara utan anställda, samtidigt som de kan upplevas mindre komplicerade att utföra. Därför anser nog dessa företagare att det inte är värt att anlita en extern aktör att ansvara över detta, men för de lite större företagen kan det vara en bra avlastning att outsourca även dessa uppgifter.

6.2 Delsyfte 2: Vidare ämnar vi diskutera vilka faktorer som påverkar

denna fördelning. Problemformulering: Hur påverkas företagsledares

tidsanvändning av olika drivkrafter och strategier?

Slutsatser baserade på icke signifikanta resultat

Vi har även kommit fram till att ingen av småföretagarna outsourcade på grund av att andra företag i samma bransch arbetar på detta sätt. Det är en upptäckt som förvånar oss då vi i teorin fann att många företag använder just outsourcing som ett sätt att

konkurrera. En av anledningarna till detta kan dock vara att de företag vi undersökt är väldigt små och kanske därför inte är medvetna om sina konkurrenter, eller har tid eller möjlighet att studera hur de arbetar. Samtidigt vittnade resultatet om att majoriteten av företagarna inte medvetet arbetar med outsourcing ur ett strategiskt syfte. Utifrån detta drar vi slutsatsen att arbete med strategier inte nödvändigtvis påverkar företagarnas outsourcingbenägenhet.

Som vi diskuterade i vår teori trodde vi att de flesta småföretagarna skulle ta lätt-tillgängliga beslut, då de har ont om tid och inte möjlighet att granska alla olika alternativ. Ett antagande som även visade sig stämma då de flesta av de svarande uppgav att de fattade sina beslut på dessa grunder. En anledning till att de flesta tar enklare beslut tror vi som redan nämnt beror på att de har ont om tid samtidigt som de har många beslut att fatta dagligen just för att de är småföretagare med få anställda och ofta ensamt ansvarar över verksamheten.

De flesta företagarna har angett att de känner att det ekonomiska arbetet är ett nödvändigt behov. Detta svarsalternativ kan dock ha uppfattats olika av olika individer då ett nödvändigt behov i sig inte säkert går att tyda om det är negativt eller inte. Vi tror dock att många av de som svarat detta menar att de förstår värdet i uppgifterna men att de inte föredrar att utföra dem. Detta tyder på att känslan för ekonomiska uppgifter kan påverka outsourcingbenägenheten. Detta styrks av att alla som angett att de känner avsky för dessa uppgifter har valt att outsourca.

Valet att outsourca är en följd av att småföretagarna upplever att de inte har tillräckligt god kunskap inom området vilket inte är förvånande då de flesta har en låg ekonomisk utbildning. Deras kunskap finns sannolikt inom respektive branschområde. Bland de som faktiskt har en utbildning inom ekonomi outsourcas färre delar vilket inte heller är överraskande. Även om dessa skillnader inte är signifikanta menar vi att upplevd kunskap och utbildningsnivå faktiskt kan påverka hur mycket småföretagarna väljer att outsourca.

Slutsats baserad på ett signifikant resultat

Många företagare är rädda att förlora kontrollen över sin verksamhet och outsourcar därför bara några få uppgifter. En anledning till detta tror vi är att det är extra viktigt för småföretagarna att verksamheten går bra, då det är dess levebröd och de påverkas i större omfattning av företagets resultat än om de hade varit anställd vid ett företag. Detta medför att de vill ha kontroll över hur verksamheten sköts. Företagarna som outsourcar mycket är däremot bättre på att delegera ut uppgifter, vilket även bidrar till att de har lättare att låta externa aktörer ansvara över ekonomin. Då dessa handlingar går att härleda till olika drivkrafter menar vi att dessa drivkrafter påverkar småföretagarnas outsourcingbenägenhet vilket även är statistiskt säkerställt i denna studie.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att drivkrafter har större betydelse än strategiskt arbete för småföretagares tidsfördelning vilket besvarar vår problemformulering. Med figur 6.1 som återfinns på nästa sida vill vi slutligen förtydliga vilka faktorer vi funnit som kan ha betydelse för denna tidsanvändning och därigenom outsourcing-benägenheten.

Figur 6.1. Egen bild över faktorer som utifrån studiens resultat kan påverka små-företagares tidsanvändning och outsourcingbenägenhet.

Tidsanvändning & outsourcing-benägenhet Drivkrafter (signifikant) Följden av ett lätt-tillgängligt beslut (icke signifikant) Bristande ekonomisk kunskap (icke signifikant) Känslan för ekonomiskt arbete (icke signifikant)

In document Kärnverksamheten i fokus (Page 48-51)

Related documents