• No results found

6. Redovisning

6.3 Motivationsarbete

Intervjuperson ett individanpassar sitt arbetssätt efter elevernas behov och förutsättningar. Hon menar att det är väldigt individuellt vad som gör en elev motiverad. Hon upplever att hennes

arbetssätt har förändras i takt med arbetserfarenhet genom att den har blivit mer strukturerad och tydligare vad det gäller att klargöra undervisningens och kunskapens syfte för eleverna.

Intervjuperson ett vill gärna ta tillvara på elevernas egna intressen, men upplever svårigheter med att tillgodose det på grund av yttre faktorer, så som läro- och kursplaner. Vidare menar hon att det är viktigt att tala om vad som förväntas av eleverna och erbjuda dem olika tillvägagångssätt, till exempel hur de som elev vill arbeta för att tillägna sig kunskap.

Intervjuperson två

I sitt arbete med att motivera sina elever tillämpar intervjuperson två varierande arbetsformer, att till exempel låta eleverna arbeta i par/grupp eller att mixa teoretiska och praktiska inslag under lektionen. Hon menar att när elever tillåts att lära med och av varandra, samt att få använda och diskutera med sitt eget språk gynnar det deras motivation.

Att få sätta ord på sina tankar kan motivera och utveckla eleverna

I takt med sin arbetserfarenhet har intervjuperson två lärt sig att anpassa sin undervisning efter varje elevs förmågor, samt låta eleverna träna på det de behöver utveckla för att främja elevens motivation. I sin undervisning tar hon tillvara på elevernas intresse och erfarenheter genom att involvera eleverna och låta de få komma till uttryck, samt att kombinera yttre mål - vad som ska uppnås med inre mål – vad eleverna själva vill utifrån deras intresse. Intervjuperson två anser att inre och yttre motivation hänger samman, men det är viktigare att främja elevernas inre motivation för att kunna nå de yttre målen, kursmålen. Vidare anser hon att det som främjar elevernas motivation är att ge eleverna ett syfte med skolan och dess arbete, samt visa eleverna vad som förväntas av dem och hur hon som lärare ska hjälpa dem dit.

Intervjuperson tre

Intervjuperson tre använder sig av olika inlärningsstilar och olika uttrycksformer för att motivera sina elever. Vid arbete med laborativt material, halvgrupp eller i par får hon mer inblick och kan lättare stötta dem. Detta arbetssätt har enligt henne utvecklats i takt med hennes arbetserfarenhet och där elevernas intresse och erfarenheter har blivit mer involverade i undervisningen. Vidare menar hon att det är viktigare att arbeta mot yttre mål, eftersom det är svårt att tillgodose alla elevernas intressen. Men hon försöker trycka på att eleverna ska lära sig för sin egen skull.

Intervjuperson fyra

Intervjuperson fyra arbetar med varierande arbetssätt för att motivera sina elever och försöker tillgodose elevernas intressen. Hon anser att hon varit för kort tid i verksamheten för att kunna

utvärdera och förändra sitt eget arbetssätt. I sin undervisning motiverar hon sina elever mot både inre och yttre mål, eftersom de är sammankopplade och har betydelse för elevernas utveckling.

Intervjuperson fem

För att motivera sina elever är intervjuperson fem noga med att förklara syfte och mål med undervisningen för sina elever. Hon arbetar även med belöningssystem och individuella mål beroende på eleverna. Hon tar tillvara på elevernas intressen och erfarenheter i sin undervisning genom att fråga vad eleverna redan vet och kan om det undervisningen ska beröra. På så sätt menar hon att hon tar tillvara på elevernas inre mål.

Intervjuperson sex

I sitt motivationsarbete observerar intervjuperson sex sina förskolebarn och frågar vad som intresserar dem och utifrån det görs en planering. Enligt henne är det ytterst viktigt att ta tillvara på barnens intressen och motivera varje barn utifrån det och deras förutsättningar. För att främja barnens nyfikenhet och motivation använder sig intervjuperson sex av olika aktiviteter, till exempel att se på bilder, lyssna till ljud, känna och lukta på olika saker /…/ att göra barnen delaktiga ökar deras motivation. I takt med sin arbetserfarenhet anser hon att hennes arbetssätt till att motivera sina förskolebarn har förändrats, hon har fått nya och fler idéer och infallsvinklar.

Hon anser det vara en förmån att kunna följa barnen under deras tid i förskolan och där med lär hon känna de allt mer och kan lättare ta tillvara på deras intressen och motivera dem. I sin undervisning tar intervjuperson sex i stor grad tillvara på barnens intressen och erfarenheter, där hon poängterar att det är viktigt att vara lyhörd och se varje enskild individ. Hon motiverar sina förskolebarn mot både inre och yttre mål, där hon tar tillvara på Lpfö98s strävansmål och barnens nyfikenhet.

Intervjuperson sju

Enligt intervjuperson sju lägger hon mycket energi och eftertanke på de planerade undervisningsmomenten. Hon försöker göra undervisningen rolig och spännande genom att använda sin inlevelseförmåga. Hon anpassar sin undervisning efter elevernas intressen och tar tillvara på elevernas nyfikenhet av att vilja veta och lära sig mer. Hon arbetar parallellt mellan yttre och inre mål, för att uppnå läroplanens mål och elevernas egna mål.

Intervjuperson åtta

För att motivera sina elever arbetar intervjuperson åtta med att överföra sin egen glädje och entusiasm, försöker se och uppmärksamma alla elever, samt bekräfta och uppmuntra elevernas olika prestationer. Hon arbetar även med att ha omväxlande lektioner och göra dem så spännande som möjligt för eleverna. Hon upplever att hennes arbetssätt att motivera sina elever både har förändrats och inte förändrats i takt med hennes ökade arbetserfarenhet, det som har förändrats är i alla fall lektionernas innehåll och utförande så att de ska passa bättre för dagens barn. Om hon har lyckats eller inte, vet hon inte, men det är ett mål som hon arbetar efter.

Intervjuperson åtta tar tillvara på elevernas intresse och erfarenheter i sin undervisning genom att ta tillvara på deras förkunskaper och föra en dialog med dem, så att eleverna blir involverade i både lektionerna och dess innehåll. Hon arbetar mot framtida mål, som innefattar både elevernas inre och yttre mål.

Intervjuperson nio

Intervjuperson nio arbetar och agerar dels som medforskare och dels visar hon en ömsesidig nyfikenhet tillsammans med barnen för att skapa motivation. Hon upplever att hennes arbetssätt har förändrats i takt med hennes arbetserfarenhet, där hon har lärt sig att inte ”servera” barnen det självklara utan de måste undersöka och upptäcka saker själva eller tillsammans. På detta vis väcker hon barnens nyfikenhet och motivation att ta reda på mer. För att ta tillvara på barnens intressen arbetar hon med barnen som utgångspunkt, där barnen får presentera sina olika intressen för varandra och på så sätt anser hon att motivation kan spridas vidare.

6.3.1 Sammanfattning

Enligt intervjupersonerna sker motivationsarbetet genom varierande arbetssätt och arbetsformer, samtidigt som det är betydelsefullt att ta tillvara på barnens och elevernas intresse och förutsättningar. Att vara tydlig med syfte och förklara mål för eleverna anses främja deras motivation och därför anses det vara ett viktigt inslag i undervisningen. Eleverna motiveras mot både inre och yttre mål, där de yttre målen är baserade på läro- och kursplaner samt förväntningar. De inre målen är elevens egna intressen och där lusten att lära ska komma från eleven själv.

Related documents