• No results found

4. Empiri

4.4. Motivationsfaktorer

Den personen jobbade väldigt mycket, kände sig pressad, sedan hände något på det privata planet som slog undan benen. Det fanns inget utrymme för att något extra skulle tillkomma till den pressen, det är nog den som jag vet som på pappret har blivit utbränd (R9).

4.4. Motivationsfaktorer

Samtliga respondenter svarar att de känner sig motiverade i sitt arbete idag.

Detta beror främst på det egna ansvaret, de varierande arbetsuppgifterna och bra kollegorna samt givande kundmöten.

Det är jättetufft emellanåt och det är långa dagar och stressigt, men variationen jag har varje dag och man får träffa mycket folk och hela tiden lära sig saker (R8).

De främsta motivationsfaktorerna som får de tillfrågade revisorerna att stanna kvar inom branschen är att det är ett roligt yrke med utmanande och utvecklande arbetsuppgifter samt bra kollegor. Genomgående för de flesta av respondenterna är att de värderar flexibiliteten i arbetet och detta är något som får dem att arbeta kvar som revisorer. Det nämns även att de kan styra sin egen tid som de vill, vilket verkar vara något som revisorer i generation Y motiveras av.

Mycket ligger i flexibilitet, man styr sin egen tid, man är väldigt fri, det är ingen som synar en om man sköter sig och sköter sitt. [...] Flexibiliteten, att man styr så mycket sin arbetstid, att jag kan lägga upp min vardag som jag gör (R3).

Det är så lärorikt, kul och olika miljöer hela tiden. Det är variationen som man får, man får se alla olika branscher, alla olika typer av personer och man får jobba med alla uppgifter. Det är nog svårt att hitta en bredare utveckling (R4).

Det här med flexibla arbetstider, jag vet inte hur jag skulle kunna jobba på ett annat jobb. Det gör att jag håller mig kvar här, men främst att det är roligt, att man lär sig nytt hela tiden (R5).

Jag värderar flexibiliteten mer än lönen så det är jätteviktigt. [...]

Framförallt flexibiliteten, den är jätteviktig inom yrket. Det är inte många yrken som har den möjligheten, det är mycket därför jag stannar kvar. [...]

Man kommer aldrig vara fullärd och sedan också träffa nya människor (R7).

Lön som motivationsfaktor

Lönen har betydelse för flertalet revisorer på det sätt att de känner sig uppskattade och lönen speglar deras prestation. För några av de tillfrågade revisorerna är det en drivande motivationsfaktor att få en ökad löneförhöjning varje år eftersom det inte är en självklarhet att det sker en löneförhöjning för alla revisorer inom branschen. Trots att lönen har betydelse framkommer det att den inte är den viktigaste faktorn till att revisorerna arbetar kvar. Många nämner att de hade valt ett annat jobb om enbart lönen hade betydelse för dem.

Revisionsbranschen har ni ju som märkt att det inte är världens niceigaste ingångslön (R1).

Sedan så vet man ju att man kan få noll kronor i löneförhöjning eller man kan få 4 000 kronor och man kan få 4 000 kronor tio år i rad (R2).

Det är väl klart att det är en bidragande orsak, men kanske inte den viktigaste (R3).

Förmåner och belöningar som motivationsfaktor

Förmåner och belöningar har för majoriteten av revisorerna en betydelse i form av att de uppskattar flexibiliteten i arbetet samt att de kan välja att ta ut sin övertid i semester eller pengar. Belöningar uppskattas i form av egna bonusar och kickoff-resor, men även mindre saker som att företaget bjuder på middag, nämner en revisor.

Jag kan ju få bonus mellan noll och fyra månadslöner per år och om jag presterar bra kan jag få fyra månadslöner i bonus. Ifall jag inte presterar bra kan jag få noll, så det driver ju mig (R2).

Jag tror de påverkar, men det kanske är mest på kort sikt (R3).

Vi jobbar ju in vår övertid hela tiden, det sparas ju som komp. Antingen tar man ut det i tid, men vi kan också ta ut den i pengar (R5).

För mig var det viktigt med min flexibla tid, att jag får styra själv för jag vill inte ha det här “sju till fyra”. Det är en förmån som jag uppskattar att få jobba när jag vill och varifrån jag vill (R8).

Kollegor och arbetsmiljö som motivationsfaktor

Alla revisorer medger att kollegorna är en viktig faktor till att de ska känna sig motiverade när de är på jobbet. Några av dessa känner en gemenskap med sina kollegor eftersom de befinner sig i ungefär samma ålder, har liknande intressen och har roligt tillsammans.

Du måste ju ha kul på jobbet och ska jag gå in och jobba helg, då vill jag ju att någon skön kollega ska sitta med mig när jag jobbar. Det är ju inte så kul att sitta här i ett hus själv och uggla med någon tråkig (R1).

Ja, på [företagets namn] så har vi jättebra kollegor. Det var en stor anledning till varför jag bytte byrå också för på den förra byrån så var det mycket äldre människor, inte så många som man kunde hänga med utanför. Här så är vi mycket blandat och härliga kollegor och det lyfter vardagen (R7).

Dels så tror jag att det är roligare att gå till jobbet om det är roliga människor där och så peppiga som man kan dela saker med. [...] Att utgångspunkten är bra personer, men om det är dåligt så drar det ner motivationen (R9).

Några revisorer påpekar att det måste vara en positiv stämning på kontoret för att det ska vara en bra arbetsmiljö eftersom några av dem sitter i öppna landskap, men också för att de jobbar i team.

Säg att man sitter och jobbar med en kollega som är jättenere, deppig och negativt inställd. Då dras man ju ner i det själv så det är ju jätteviktigt att alla är på bra humör och att alla trivs. Då jobbar man mycket bättre och prestationerna blir bättre och hela miljön blir bättre. [...] Sitter någon där och är negativ och spyr galla, då drar ju det ner hela landskapet egentligen (R4).

Personliga utvecklingsmöjligheter som motivationsfaktor

De personliga utvecklingsmöjligheterna visar sig vara viktiga för samtliga respondenters motivation på arbetsplatsen och en betydande faktor till att de stannar kvar i yrket.

Det är det som gör att man överväger när man sitter och funderar på om man ska vara kvar eller inte (R1).

Den är ju oändlig, personlig utveckling, det finns ju olika spår, inriktningar och det kommer nyheter konstant (R3).

Man utvecklas jättemycket som person. Jag känner att jag har utvecklats otroligt mycket så det gynnar mig både privat och arbetsmässigt (R7).

Ledarskap som motivationsfaktor

Både att bli ledd och sedd av sin ledare samt att själv tidigt få ta en ledarroll över de nyanställda är motivationsfaktorer för revisorerna i studien.

Det är superviktigt att det är en ledare som är tydlig med kommunikation och även är med och involverad samtidigt som man får tillåtelse att ansvara fritt (R4).

Mycket att man känner att man blir lyssnad på. Om jag säger att jag skulle vilja jobba mer med den här branschen eller vill ha det här ansvaret, då måste man ju få gehör för det (R5).

Vi får vara med och påverka väldigt mycket. Ledarna kommer till oss yngre för att bolla lite och få lite idéer och vi kan verkligen vara med och påverka (R7).

Vi på golvet kan inte göra ett bra jobb om det inte finns ett bra ledarskap och om vi inte gör ett bra jobb så tycker vi att det är tråkigt och det blir en ond cirkel (R9).

Kundrelationer och insyn i kundföretagen som motivationsfaktor

Kundrelationerna har en stor betydelse för revisorerna eftersom många talar för att det är den viktigaste och roligaste delen i arbetet samt att de upplever att det är kul att få hjälpa till.

Kundrelationer har ju betydelse på det sättet att det är typ det roligaste med jobbet, att få en bra relation med en kund och märka att man verkligen tillför någonting till dem och hjälper dem (R2).

Man har ju kunder som verkligen är ens favoritkunder som man tycker är jättehärliga och de är ju extra roligt att åka till såklart (R5).

Mestadels har revisorerna kunder som är härliga och bidrar med positiv energi.

Det finns även de kunder som inte verkar förstå att revisorn är där för att hjälpa dem, vilket ibland kan hindra arbetet. Därför är de långsiktiga relationerna viktiga för att kunden ska känna tillit till revisorn.

Man vet ju med sig på förhand att “nu ska vi ut till den här surkärringen”

och det är ju alltid lite uppförsbacke i början då, men de flesta kunderna tycker det är kul att ha oss där och ser ändå att vi gör nytta och hjälper dem. [...] När de känner att man kan börja hjälpa på lång sikt... jag tror man får mycket bättre samarbete i alla fall (R4).

Insynen revisorerna har i andra företag är även något som de tycker är lärorikt och intressant, men som inte har lika stor betydelse för motivationen.

Just insynen i deras verksamhet, man får inte se så mycket. Det är siffror och belopp och processer och rutiner. Sedan kan det vara så här att det kan vara lite ballt att vara med i någon försäljningsstagnation för att se vilka belopp det är, det är det som motiverar en (R1).

Insyn har vi ju, full insyn. Här har vi ju att man kan jobba i alla olika möjliga branscher, sånt som jag knappt visste fanns så det är jätteroligt (R5).

De flesta av de tillfrågade revisorerna menar att de teknologiska framstegen är viktiga för att underlätta arbetet, men att de inte direkt bidrar till motivationen.

När jag började här så satt vi mycket och granskade i papper. Nu är det att vi förlitar oss alltmer, använder oss mer av olika digitala verktyg som gör att man kan fokusera på annat i sin granskning och roligare delar som analyser och det tycker jag är roligare (R5).

Det är klart att det är lite roligt när det kommer nya uppfinningar och nya datorprogram som kan hjälpa en i ens arbete och underlätta, effektivisera arbetet. När jag började jobba så gjorde vi alla revisioner i pärmar, nu har vi en mapp lokalt på en server istället. Det underlättar väldigt mycket (R6).

Yrket blir ju mer och mer digitalt och det visar ju att vi hänger med i utvecklingen och ju mer digitala vi kan vara, ju mer kan kunderna jobba åt oss. Vi kan lägga mindre tid på jobbet ju mer kunderna kan jobba åt oss genom att vara mer digitala. Jag gillar den digitala världen och möjligheterna inom det (R7).

Det nämns också av en revisor att teknik som inte fungerar som den ska kan påverka motivationen negativt och därmed försvåra arbetet istället för att fungera som hjälpmedel.

Vi har ju en dator med diverse olika program jag jobbar i dagligen och det är inte ovanligt att den hänger sig, att det strular och då går ju motivationen ner i botten. Man tänker att “idag ska jag få en bra start på dagen” och så börjar det med att hela skiten hänger sig och man får starta om. Det blir en uppförsbacke på hela dagen. [...] Motivationen kommer öka väldigt om man lyfter bort stora delar av de här rent administrativa delarna med jobbet, om de blir digitala och mycket börjar gå lite mer smidigt av sig själv (R4).

Övriga motivationsfaktorer

Som övriga motivationsfaktorer nämns bland annat gemenskapen med kollegorna även utanför arbetet i form av kurser, aktiviteter eller resor. I övrigt fångar studien upp de viktigaste motivationsfaktorerna inom branschen, menar de tillfrågade revisorerna.

Det är kul att man är iväg på någon kontorsresa. Det behöver ju inte vara utomlands, det kan ju vara en kick-off eller att man är i stan här, att man gör saker tillsammans, att man har någon AW, pratar annat än jobbet.

Det behöver inte vara stora grejer, utan bara att man hittar på något tillsammans, man bygger den här gemenskapen som vi har här. Även när man åker iväg på kurser och träffar andra kontor, sånt är också kul. Att få se hur man jobbar på andra kontor, träffa andra människor, mycket det sociala (R3).

4.5. Arbetsstrukturen och revisorernas möjlighet att påverka denna

Related documents