• No results found

Vad motiverar gymnasieelever att använda GeoGebra matematiken?

använt GeoGebra under det senaste läsåret var två vanligt förekommande anledningar att de tyckte andra hjälpmedel var mer praktiska och lättare att använda och/eller att de inte förstod eller kunde använda GeoGebra.

Vidare så bestod frågorna 1-10 (utan b-del) av påståenden där gymnasieeleverna fick besvara dem med grad av överensstämmelse. Frågorna var graderade från 1 till 5, där 1 innebar att gymnasieeleven inte alls höll med påståendet, medan 5 innebar att gymnasieeleven starkt höll med om påståendet. Denna gradering innehöll även ett neutralt steg (3) vilket avser att gymnasieeleven inte ansåg att den undersökta faktorn varken motiverade eller hämmade deras motivation.

5.1. Vad motiverar gymnasieelever att använda GeoGebra matematiken?

I detta avsnitt presenteras resultatet på första forskningsfrågan, vilken eller vilka typer av motivation som motiverar gymnasieelever mest att använda GeoGebra i matematiken.

På enkätfråga 11 Rangordna de tre främsta anledningarna till att du använder GeoGebra i matematiken svarade en övervägande del av gymnasieeleverna att de använder GeoGebra främst för att matematikuppgifterna går snabbare att lösa med hjälp av GeoGebra samt att matematiken blir enklare att förstå då GeoGebra används. Summeringen i Tabell 6 nedan är endast av beskrivande karaktär och ingen hänsyn till placeringarnas eventuella påverkan togs.

Antal svar per rankningsnivå

Tabell 6. Tabell över de fyra mest förekommande anledningarna till varför gymnasieelever väljer att använda GeoGebra i matematiken.

Tabell 6 ovan visar de fyra främsta anledningarna till varför gymnasieeleverna väljer att använda GeoGebra i matematiken. Samtliga alternativ som fanns att välja på återfinns i Bilaga 1. Vidare presenteras gymnasieelevernas svar på enkätfrågorna 1-10 för att belysa om deras åsikter i enkätfråga 11 har statistiska belägg.

5.1.1. Enkätfrågor 1-10 med tillhörande följdfrågor

I detta avsnitt presenteras svarsfrekvenser och statistiska beräkningar för de tio enkätfrågor som bestod av påståenden som gymnasieeleverna fick välja i vilken grad de höll med och

i

Enkätfråga 2 - GeoGebra ökar mitt intresse för matematiken.

Enkätfråga 6 - Det är viktigt för mig att jag får högre betyg när jag använder GeoGebra.

Enkätfråga 10 - Jag anser att det är värt att använda GeoGebra även om det innebär/hade inneburit en ökad arbetsbelastning.

Svar 1 2 3 4 5 n M SD t p Tabell 7. Tabell över svarsfrekvensen på enkätfråga 2, 6 och 10.

Som tabell 7 ovan visar anser gymnasieeleverna inte att GeoGebra påverkade deras intresse för matematiken. Gymnasieeleverna ansåg inte heller att det var viktigt att användandet av GeoGebra ledde till högre betyg, men var dock inte beredd att använda programmet om det resulterade i lägre betyg. På enkätfråga 6 om betygets vikt för användandet av GeoGebra fanns även den öppna enkätfrågan 6b där en betydande del (36%) av gymnasieeleverna svarade att GeoGebra främst var till för att underlätta beräkningar inom matematiken men behöver nödvändigtvis inte leda till att deras betyg blev högre för att motiveras att använda programmet. Vidare så var en stor del av de resterande svaren i form av “ingen åsikt” (25%).

På enkätfråga 11 (se Tabell 6) svarade gymnasieeleverna att de motiverades av den låga tidskostnad som GeoGebra medförde, men på enkätfråga 10 svarade en stor del av gymnasieeleverna att de inte hade någon åsikt eller att de faktiskt hade använt GeoGebra även om de innebar en högre arbetsbelastning. Resultatet var dock inte statistiskt signifikant samt att tidsåtgång och arbetsbelastning inte kan jämställas. På följdfråga 10b svarade hälften av gymnasieeleverna (50%) att de ansåg att det inte var värt att använda GeoGebra om det ledde till en ökad arbetsbelastning. Vidare så svarade en stor del av de återstående gymnasieeleverna att de var beredd att lägga tid på GeoGebra eftersom de kommer att gynnas av det i framtiden (29%).

De övriga sju av de tio enkätfrågor som rörde graden av överensstämmelse visade på en statistisk signifikant skillnad mot nollhypotesen, vilka presenteras nedan. Här presenteras även signifikansnivåer med högre säkerhet än p < 0,05 om sådant är fallet. Enkätfrågorna vars svar var statistisk signifikanta var:

Enkätfråga 1 - Jag tycker att det är roligt att arbeta med matematikuppgifter när jag använder GeoGebra.

Enkätfråga 3 - Jag tycker att matematikuppgifterna blir lättare att lösa när jag använder GeoGebra.

Enkätfråga 4 - Jag tycker att det är viktigt att ha kunskaper i GeoGebra.

Enkätfråga 5 - Jag tror att de kunskaper jag har lärt mig av/om GeoGebra kommer att ge mig fördelar i framtiden.

Enkätfråga 7 - Det är viktigt för mig att min lärare tycker att jag är duktigt i GeoGebra.

I enlighet med enkätfråga 11 så visade svaren på enkätfråga 3 och 9 (se Tabell 8) att det finns evidens om att gymnasieeleverna motiveras av att GeoGebra gör det både lättare och mer tidseffektivt att lösa matematikuppgifter, då 𝑡

3(64) = 15, 01, 𝑝 < 0, 001 respektive 𝑡9(63) =− 6, 85, 𝑝 < 0, 001, erhölls. Observera hur enkätfråga 9 är ställd (se Bilaga 1), där ett negativt t-värde innebär att gymnasieeleven motiveras av faktorn. Vidare anser

gymnasieeleverna att det är obetydande att få erkännande från lärare och vårdnadshavare för att de ska motiveras att använda GeoGebra enligt enkätfråga 7 och 8, 𝑡7(64) =− 4, 89, 𝑝 < 0, 001 respektive 𝑡

8(64) =− 8, 85, 𝑝 < 0, 001, samt att de tycker att matematiken blir roligare när de använder GeoGebra 𝑡

1(64) = 6, 53, 𝑝 < 0, 001 och tror även att deras kunskaper i programmet kommer att gynna dem senare i livet, 𝑡5(63) = 3, 42, 𝑝 < 0, 01. En stor andel av gymnasieeleverna som svarade på följdfråga 5b kommenterade att de trodde att kunskaper i GeoGebra skulle gynna dem och/eller krävas i framtida situationer, både på gymnasiet, men även i kommande eftergymnasiala studier och/eller yrkesliv.

Resultatet på enkätfråga 4 visade att gymnasieeleverna i stor grad anser att det är viktigt att ha kunskaper i GeoGebra 𝑡 när ett ensidigt t-test utfördes. Se Tabell 9 nedan.

n M SD t p d

Egenvärde 65 3,49 0,90 t(64) = 4,36 < 0,001 3,89

Uppnåelsevärde 64 2,41 0,81 t(63) = -5,86 < 0,001 2,97

Nyttovärde 64 3,92 0,79 t(63) = 9,36 < 0,001 4,98

Kostnadsvärde 64 3,41 0,72 t(63) = 4,53 < 0,001 4,75

Tabell 9. Tabell med statistik över de fyra kategorierna angivna i avsnitt 5.3.

När indelningar i kategorierna gjordes, framgick det att nyttovärde och kostnadsvärde var de typer av motivation som motiverade gymnasieeleverna mest, 𝑡

𝑁(64) = 9, 36, 𝑝 < 0, 001 samt 𝑡

𝐾(63) = 4, 53, 𝑝 < 0, 001, att använda GeoGebra i matematiken, sett till effektstorleken, då dessa var 𝑑

𝑁= 4, 98 respektive 𝑑𝐾 = 4, 75. D-värden över 0,8 visar på att det finns stora skillnader mellan den undersökta kategorin och det förväntade värdet.

Enkätfråga 9 och 10 hade här omvandlats så att positiva t-värden på kategorin Kostnadsvärde innebar att gymnasieeleverna motiverades av nyttan som GeoGebra medförde.

Kategorierna testades sedan i ett Repeated Measure ANOVA med Post Hoc-test vilket visade att Egenvärde, Nyttovärde och Kostnadsvärde alla skilde sig signifikant (p < 0,05) mot Uppnåelsevärde, där samtliga tre kategorier hade större effekt. Vidare erhölls det att

Nyttovärde skilde sig signifikant (p < 0,05) mot samtliga övriga kategorier. Ingen signifikant skillnad erhölls mellan kategorierna Egenvärde och Kostnadsvärde.

5.1.3. Sammanfattning och slutsats om gymnasieelevers motivation att använda GeoGebra i matematiken

Sammanfattningen på den första forskningsfrågan var att gymnasieeleverna främst använder GeoGebra för att de kan lösa matematikuppgifter både lättare och snabbare med programmet.

Analysen av enkätfrågorna 1-10 samt 12-15 gick i linje med gymnasieelevernas rangordning på enkätfråga 11 där tidseffektivitet och den lätthet att lösa matematikuppgifter som GeoGebra medför motiverade gymnasieeleverna att använda programmet. Vidare så visade det sig även att gymnasieeleverna motiveras av att använda GeoGebra eftersom det gör matematiken roligare. Det som däremot inte motiverar gymnasieeleverna är den upplevda vikten av att vara duktig på/i GeoGebra då gymnasieeleverna inte motiveras av att få erkännande av lärare eller vårdnadshavare. När enkätfrågorna sedan delades in i kategorier enligt avsnitt 5.3 framgick det att den starkaste typen av motivation var Nyttovärde, med andra ord att GeoGebra var användbart eller medförde användbara kunskaper och kompetenser som gymnasieeleverna hade användning av både i nutid och i framtiden. Minst effekt hade Uppnåelsevärde, med andra ord motiveras gymnasieeleverna inte av att endast besitta kunskaper och/eller kompetenser i GeoGebra som ett mått på status eller erkännande.

Slutsatsen är att gymnasieeleverna motiverades mest att använda GeoGebra i matematiken på grund av den nytta som programmet medför. Minst av allt motiverades gymnasieeleverna av den upplevda vikten av att ha kunskaper och/eller kompetenser i GeoGebra, då gymnasieeleverna inte ansåg att det inte fanns någon prestige i att ha kunskaper om de inte går att överföra till något användbart.

5.2. Hur påverkas motivationen av hur ofta gymnasieeleverna