• No results found

Hur motiverar lärare i skolår 1-3 arbetssätt och innehåll i arbetet med elever

5. Resultat

5.2 Hur motiverar lärare i skolår 1-3 arbetssätt och innehåll i arbetet med elever

Vi belyser vår andra forskningsfråga utifrån dessa beskrivningskategorier; Lärare motiverar

val av arbetssätt och innehåll; utifrån vikten av att respektera föräldrars olikheter, utifrån vikten av att ha ett gemensamt förhållningssätt och en god kommunikation i arbetslaget och utifrån vikten av att se varje elev i gruppen.

Beskrivningskategori 1:

Lärare motiverar val av arbetssätt och innehåll utifrån vikten av att respektera föräldrars olikheter.

Tre av lärarna uttrycker tydligt vikten av att respektera och ta hänsyn till föräldrars olikheter, t.ex. kulturbakgrund och olika sätt att fostra. En av lärarna uttrycker det på följande sätt:

…den livskorg, både barna o föräldrarna kommer med en livskorg till oss; det här har vi nu. Och vi är skyldiga o ta hand om det här. (Lärare 3)

Flera av intervjudeltagarna menar att det är väldigt viktigt att skapa en bra och förtroendefull relation till föräldrarna för att kunna ge elever i socioemotionella svårigheter det stöd de behöver. En lärare säger

Det svåraste är ju om man inte får med sig familjen. Att man inte får med sig föräldrarna för då kommer man ju ingenstans. O ofta är det ju där man får lägga ner hästjobbet. (Lärare 1)

En av lärarna poängterar vikten av att vara öppen och ärlig i kontakten med föräldrarna för att kunna hjälpa eleverna på bästa sätt. Hon menar att även om man som lärare accepterar och har förståelse för att en förälder har en annan åsikt, är det viktigt att vara tydlig och förklara sin egen ståndpunkt.

Det är klart man måste gå en balansgång där, att man kanske inte alltid säger allt, men…att man har en….ärlig hållning höll jag på att säga, med föräldrar….för det tror jag är ett sätt att hjälpa dom här barnen. (Lärare 3)

En intervjudeltagare menar att det ibland kan vara svårt att inte engagera sig för mycket i föräldrarnas situation. Det är viktigt att se sin lärarroll, och kunna inse sin begränsning och lämna över till exempelvis kurator vid behov. Den lärare som har kortast yrkeserfarenhet säger att hon i sin utbildning inte fått tillräcklig beredskap inför t.ex. svåra samtal med föräldrar.

Man får mycket baskunskaper på utbildningen, men det här har vi inte, med jobbiga elever eller problem eller jobbiga samtal med föräldrar. Det är helt enkelt. Det vet vi inte mycket om. Så det är…äsch. Det är arbetssättet under dom här åren, så känner man sig tryggare.

(Lärare 4)

Beskrivningskategori 2:

Lärare motiverar val av arbetssätt och innehåll utifrån vikten av att ha ett gemensamt förhållningssätt och en god kommunikation i arbetslaget

Enligt vår tolkning är samtliga lärare oerhört engagerade och har en enorm vilja att hjälpa eleverna i deras utveckling. Två av lärarna poängterar särskilt vikten av att föra en öppen dialog och hjälpa varandra i arbetet med elever i socioemotionella svårigheter. En lärare säger:

O att man då också peppar varandra alla lärare som jobbar med just den eleven, nu får vi försöka o tänka på det här. Det är väldigt lätt att glömma bort det va. O falla in i det här vanliga tjatet blir det ju då. (Lärare 1)

Flera lärare anser att det är svårt när man inte är överens i arbetslaget om vilket

förhållningssätt man ska ha. Även de två lärare med lång yrkeserfarenhet tycker att det är svårt att gå emot sina kollegor när de har en annan åsikt gällande elever i svårigheter, samtidigt som de känner ett stort ansvar mot elever i svårigheter. En av lärarna säger:

Ibland känner man sig lite feg, för man ställer inte upp på barnet….Utan man ställer upp på det som andra tycker. O det, det…man tänker, man måste få…. (Lärare 3)

De två lärarna som har arbetat kortare tid känner en stor trygghet i att kunna diskutera med och få hjälp av mer erfarna kollegor för att få kunskap om elever i svårigheter.

Flera av deltagarna tycker att det är viktigt med handledning för att kunna ge elever i svårigheter ett bra stöd. En lärare uttrycker det på följande sätt:

Så det är viktigt. Då kommer man långt om man har med eleverna, med dom här eleverna. När man byggde det här nätverket med vuxna omkring sig. (Lärare 4)

Två av lärarna säger att de har lärt sig mycket om hur de ska hantera olika situationer med elever i svårigheter genom handledning. Tre av lärarna betonar vikten utav fortbildning för att kunna hjälpa elever i svårigheter.

Beskrivningskategori 3:

Lärare motiverar val av arbetssätt och innehåll utifrån vikten att se varje elev i gruppen

Alla lärare betonar vikten av att utgå från eleven och samspelets betydelse i lärandet. De menar att ”närheten” till varje elev är väldigt viktig.

Ja, mycket är ju den här närheten alltså. (Lärare 1)

En utav lärarna poängterar särskilt att det gäller att ”hitta” varje elev. Samtliga lärare nämner att det ska vara roligt och lustfyllt för eleverna. Alla lärarna utrycker att det är viktigt att se och bekräfta eleverna men två av lärarna nämner särskilt vikten av att se det positiva hos varje elev. En utav lärarna säger att det är oerhört viktigt att elevernas lärande sker i ett

Visst, jag märker när jag lyckas, det är när det är meningsfullt för dom. Så försöker jag att inte…bjuda dom...meningslösa arbeten. (Lärare 3)

De lärare som har kortast tid i yrket säger att det är först när man möter elever i svårigheter som man förstår och vet hur man ska göra. En utav dem säger så här:

Alltså man kan ju läsa hur mycket som helst på lärarutbildningen om det här, men har man inte mött dom här barnen så….vet man liksom inte riktigt. (Lärare 1)

Den andra läraren förklarar att hon ser bilder och mönster i hur eleverna lär sig.

Alla nämner gruppens betydelse för den enskilda elevens lärande. Någon lärare förklarar att det är ett samarbete mellan eleverna och henne.

Jaa, jag brukar göra så. Det är ett samarbete, barnen och jag. (Lärare 4)

En annan lärare säger att det krävs en medvetenhet utav lärarna i arbetet med gruppen för att hjälpa var och en. Flera av lärarna säger att det är viktigt att eleverna har fungerande

kamratrelationer för att de ska kunna utvecklas och detta får man hjälpa till med ibland. Tre utav lärarna säger att det är betydelsefullt med elevernas miljö och det kan låta så här:

Vi har precis kommit på att förmodligen är det inte gruppen i sig utan det är klassrummet som han har för många negativa erfarenheter med. (Lärare 4)

Tre av lärarna tycker att man inte får ha för höga krav på eleverna utan möta dem där de är. Vi belyser detta med följande citat:

Men så också att, att man inte har överkrav på dom…(Lärare 3)

Att dom känner sin styrka o känner att det faktiskt är tillåtet att misslyckas också…För ofta är det ju så med dom här barna att dom har…ofta så stor…problembild, det är inte bara en sak dom har svårt för. (Lärare 1)

Och sen att vi har en del barn som bara har varit i Sverige ett par år eller så . Och då måste man prata med dom barnen på ett mycket lugnare och enklare sätt. Och att det inte medför då att dom hamnar i konflikt. För dom har inte språket. (Lärare 2)

Related documents