• No results found

Motorické testy

Cviky a návody jsou použity z testové baterie UNIFITTEST 55 a z knihy Zdraví, zdatnost, pohybový režim od Teplého. 56

6.4.1 Běh na 12 minut

Charakteristika: test dlouhodobé běžecké vytrvalosti. Měl celostní a obecný charakter, z fyziologického hlediska indikoval především tzv. aerobní možnosti organismu.

Pomůcky: stopky a měřící pásmo.

Provedení testu: seznámili jsme respondenty s průběhem testování běhu na 12 minut.

Zahájení samotného měření začalo, až když se respondenti postavili do vysokého atletického startu těsně za startovní čárou a vystartovali na náš povel. Respondenti měli za úkol běžet co nejdelší vzdálenost bez zastavení. Po zakřičení našeho signálu „stop“, se respondenti zastavili a zůstali stát na místě. Od místa zastavení jsme změřili uběhnutou vzdálenost. Při běhu respondentů jsme sledovali čas na stopkách a zároveň jsme počítali, kolik uběhli atletických oválů (ovál měřil 400 m). Test se prováděl jen jednou. Naměřené výsledky jsme zapsali do testovacích dokumentů. Stejné měření se opakovalo po absolvování 8týdenního fitness programu Crossfit.

Hodnocení a záznam: měřila se délka uběhnuté vzdálenosti v metrech, kdy je přesnost záznamu 10 m.55

55 MĚKOTA, K., et al., 2002. Unifittest (6 – 60). 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova v Praze.

56 TEPLÝ, Z., 1995. Zdraví, zdatnost, pohybový režim. Praha: Česká asociace sport pro všechny.

6.4.2 Shyby

Tento test byl rozdílný pro mužské a ženské pohlaví, kdy muži byli testováni ve shybech nadhmatem a ženy výdrží ve shybu.

6.4.2.1 Shyby nadhmatem

Charakteristika: test dynamické, vytrvalostně silové schopnosti horních končetin a pletence ramenního.

Pomůcky: doskočná hrazda.

Provedení testu: nejprve jsme seznámili respondenty s průběhem testování shybů nadhmatem. Zahájení samotného měření začalo až po zachycení na hrazdě, kdy byl respondent v klidovém svisu (držení nadhmatem v šíři ramen) připraven na provedení shybu (brada nad úrovní hrazdy) a spouštění se zpět do základní polohy (paže zcela napjaty). Test se prováděl jen jednou. Množství vykonaných shybů jsme zjistili pozorováním a jejich počtem. Respondenti se jednotlivě podrobili testování, které neprobíhalo v určitém časovém úseku, ale každý respondent vykonával cvik do svého maxima, tzn. že každý cvik trval různý časový interval. Cvik musel být proveden technicky správně, jinak nebyl započítán. Při ukončení cviku jsme finální počet shybů zapsali do respondentova dokumentu. Stejné měření se opakovalo po absolvování 8týdenního fitness programu Crossfit.

Hodnocení a záznam: zaznamenával se počet ukončených a správně provedených shybů.55

6.4.2.2 Výdrž ve shybu

Charakteristika: test statické, vytrvalostně silové schopnosti horních končetin a pletence ramenního.

Pomůcky: doskočná hrazda, stopky a stolička.

Provedení testu: nejprve jsme seznámili respondenty s průběhem testování výdrže ve shybu. Zahájení samotného měření začalo až po zachycení na hrazdě, kdy se držel respondent nadhmatem a brada byla nad žerdí. V této poloze se snažil vydržet co nejdelší dobu. Test končil, když klesla brada pod úroveň žerdě. Test se prováděl jen jednou. Čas výdrže ve shybu jsme zjistili pozorováním a stopováním. Při ukončení cviku jsme naměřený čas zapsali do respondentova dokumentu. Stejné měření se opakovalo po absolvování 8týdenního fitness programu Crossfit.

Hodnocení a záznam: zaznamenával se čas výdrže v sekundách.55

6.4.3 Leh – sed opakovaně

Charakteristika: test dynamické, vytrvalostně silové schopnosti břišního svalstva a bedrokyčlostehenních flexorů.

Pomůcky: tuhá gymnastická žíněnka a stopky.

Provedení testu: seznámili jsme respondenty s průběhem testování leh – sedu. Zahájení samotného měření začalo, až když respondent zaujmul základní polohu leh na zádech pokrčmo, paže skrčil vzpažmo zevnitř, ruce v týl, sepnul prsty a lokty se dotýkaly podložky. Nohy byly pokrčeny v kolenou v úhlu 90°, chodidla od sebe ve vzdálenosti 20 – 30 cm, u země je fixoval pomocník. Na povel prováděl respondent co nejrychleji opakovaně sed a leh s cílem dosáhnout max. počet opakování za dobu 60 s. Tento časový úsek jsme kontrolovali na stopkách. Test se prováděl jen jednou. Respondenti se jednotlivě podrobili testování. Množství vykonaných leh - sedů jsme zjistili

pozorováním a jejich počtem. Tento počet jsme zapsali do testovacího dokumentu. Stejné měření se opakovalo po absolvování 8týdenního fitness programu Crossfit.

Hodnocení a záznam: hodnotil a zaznamenával se počet úplných a správně provedených opakování za dobu 60 s.55

6.4.4 Hluboký předklon ve stoji na zvýšené ploše

Charakteristika: test aktivní kloubní pohyblivosti, ohebnosti a svalové pružnosti, především v lokalitě páteře, bederního segmentu, hamstringů a lýtek.

Pomůcky: bedna nebo lavice a měřící zařízení.

Provedení cviku: v první řadě jsme seznámili respondenty s průběhem testování hlubokého předklonu ve stoji. Zahájení samotného měření začalo tehdy, kdy respondent zaujmul stoj spojný na zvýšené ploše, vzpažil a postupně se předklonil. Napnuté prsty rukou sunul co nejníže pod úroveň chodidel. V krajní poloze předklonu musel respondent vydržet 2 sekundy. Test se opakoval dvakrát. Testovaná hodnota byla rozdílem mezi koncem nejdelšího prstu a úrovni chodidel. Při ukončení cviku jsme nejdelší pokus zapsali do testovacího dokumentu. Stejné měření se opakovalo po absolvování 8týdenního fitness programu Crossfit.

Hodnocení a záznam: Zaznamenával se nejdelší naměřený rozdíl v celých centimetrech mezi koncem nejdelšího prstu a úrovni chodidel.56

Testování jsme si rozložili do 3 dnů, protože testování v jeden den by bylo pro respondenty náročné. První den se testovaly shyby nadhmatem a výdrž ve shybu. Druhý den běh na 12 minut. Třetí den se testoval hluboký předklon ve stoji na zvýšené ploše a leh – sedy. Při testování byl přítomen vždy trenér, který prováděl a hodnotil testování.

Naším úkolem bylo zapisování naměřených dat. První a třetí testovací den probíhal v tréninkových prostorách HUG Liberec a druhý testovací den na atletickém hřišti u Home Credit Areny.

7 Výsledky a normové hodnoty

Related documents