• No results found

4.2.1 Feminismen

Det finns en tydlig inställning till att feminismen har gått för långt i många delar av världen och det förs vida diskussioner kring mäns marginalisering i den nya samtiden. Användarna visar på en systemkritik där samhället genomgående anses synonymt med feminism. Många menar att feminismen är grunden till all ondska och ställer sig kritiska till att samhället har låtit det ”gå så långt”. I en diskussion kring vart man helst skulle vilja bo i världen skriver två användare:

”Jag bor i USA nu och tack gud för Trump! Vi har tur att femisnisterna inte har kommit lika långt här och dem kommer inte att komma längre heller! Vi är fortfarande på topp men jag skulle aldrig flytta till ett land som Sverige!!!”

”shit jag skulle hellre vilja bo i mellanöstern så kan vi bestämma, precis som det ska vara”

I flera trådar väcks diskussioner kring att män inte längre har någonting att säga till om och man känner en hopplöshet inför den politik som drivs i landet. Flera användare beskriver en ett utanförskap när det kommer till diskussioner och menar att dem saknar rätten att få uttrycka sig. Båda användarna beskriver ett utanförskap från allmänna diskussioner där dem menar att deras åsikter inte blir uppmärksammade just för att dem är män. I en diskussion kring medborgerliga rättigheter skriver två användare:

” […] det spelar ingen roll om man säger emot dem, då blir man bara kallad för masochist trots att man bara vill kunna snacka lite […] alla tjejerna i min klass får säga precis vad dem vill men så fort någon av oss killar tar för oss eller säger emot så blir vi bara utskrattade…”

” […] kvinnorna vill ha överlägsenhet inte jämlikhet, de vet inte att maskulinitet kan vara bra utan säger att allt är toxisk maskulinitet. Att se dem prata får mig bara att tänka på underlägsna apor som alltid kommer att vara ett steg under oss. Vill vi ha jämställdhet får vi lita på MRM9

Många menar att feminismen har förstört balansen eftersom kvinnor har börjat ställa orimliga krav. I en diskussion kring om det naturliga urvalet hade kunnat göra att oattraktiva män inte hade någon sexlust så diskuteras dels att det är först nu som det verkligen är ett problem, förr kunde inte kvinnor välja och de bör inte välja nu utan beslutet bör lämnas till mannen om vilka som ska bilda par, skaffa barn osv.

” […] om vi män fick välja så skulle det inom några generationer inte finnas några fula kvinnor kvar, alla landvalar10 skulle dött ut för att ingen

ville röra dem”

Sammanfattningsvisa visar gruppen på ett starkt hat mot feminismen som dem anser är djupt rotat i samhället och grunden till deras eget utanförskap. Dem visar däremot på en medvetenhet kring mäns olika förutsättningar i olika länder genom att exempelvis värdera olika länders politiska situation kopplat till mäns makt i samhället.

4.2.2 Våld

Det finns en punkt om att det är förbjudet att diskuteras olagliga aktiviteter på sidan men samtidigt har våldtäkter och planerade skjutningar diskuterats öppet i forumet på ett planerande sätt. Det förekommer även frekventa uppmaningar om att ’skaka’ samhället. I en tråd för ett jubileum sen Isla Vista massakern skriver en användare:

”nu var det ett tag sen sist, är det inte dags att börja planera folkmordet på alla normies? Dem börjar bli lite för många nu! Heil ER11

I en tråd diskuteras troligheten för att någon faktiskt skulle begå en till attack där några användare menar att det troligtvis bara är ’drömmar’. Andra meddelar att dem har planer men att dem inte vågar skriva ut allt då dem riskerar att bli avstängda. En användare skriver:

9 Men´s rights movement

10 Landwhales: benämning för tjocka och oattraktiva kvinnor. 11 Elliot Rodger

”Jag har planer och skulle behöva tre till för att utföra det, så om ni befinner er i […],blackpilled och redo att gå till historien så skriv till mig” I en annan tråd om en omröstning om man vill ha en ’incel-revolution’ skriver samma användare:

”Till alla ni vidriga soyboys12 och volcels som röstade nej så vill jag bara

säga att alla förrädare kommer vara dem första som där när revolutionen kommer, när tiden är inne kommer ni ångra att ni tvivlade på oss […]”

I ett hyllningsinlägg till Elliot Rodger och Alek Minassian diskuteras synen på män som inte ställer upp på samhällets krav och gör revolt. Här diskuteras porträtteringen av meningsmotståndare där en användare lyfter att det är resultatet av revolten som avgör samhällets syn på revolutionären.

”[…] har ni märkt att när ’subhumans13’ som oss pratar om att ’go ER’ så

fokuserar alla på att man blivit mobbad och säkert bara är en förlorare. […] men om han lyckas så blir han en revolutionär och vinnare. Ingen skulle säga att George Washington eller Lenin var arga förlorare, dem vann och alla ’normies’ tycker plötsligt att dem är hjältar.”

För att sammanfatta visar gruppen på en genomgående positiv inställning till våld och motstånd för att förändra samhället och de individuella förutsättningarna. Det råder däremot delade åsikter till det förväntade resultatet av en revolution där vissa användare motsätter sig troligheten i att det skulle göra en skillnad på strukturell nivå. Trots forumets policy om att inte diskutera våld öppet så finns det en stor del av inläggen som antingen direkt uppmanat till våldshandlingar eller som likt det andra citatet hänvisar till privata plattformar för att föra diskussionerna privat.

12 Soyboy: benämning för en kille som anses sakna maskulina kvalitéer, är feminist, tar

avstånd från våld mm.

5 SLUTSATS OCH DISKUSSION

Related documents