• No results found

Ilustrace 18: Klára-nejistota Ilustrace 17: Klára-bezpečí

Uzavírací fáze

Na závěr jsem rozložila na stůl obrázkové karty Dixit a nechala každou ženu vybrat jednu kartu. Kartu, která nejlépe vystihuje její momentální rozpoložení.

Lída, obrázek kotvy.

„Nejprve jsem nechtěla jít, ale

postupně mě to vtáhlo a setkání jsem si moc užila. Cítím se jako loď, která spustila kotvu.“

Jindra, pole červených máků, uprostřed jeden bílý – ona.

„ Jako sestra pracuju 34 let, ale jen s dětmi, s těmi se cítím dobře. Práce s dospělými mi nesedí, ale s váma to bylo fajn“

(Dojetí, slzy, omluva a rychlý odchod).

Naďa, přesýpací hodiny – stařenka se přesýpá do holčičky.

„Mně se to líbilo, i když jsem chtěla malovat jenom pozitivní pocity, nechci se zabývat negativními emocemi.“

Monika, ulita se záchranným lanem.

„Já jsem spíš uzavřená, moc se neprojevuju, ale malování, teda spíš následný povídání, mě vytáhlo z mojí ulity.“

Hanka, lupa zkoumající rýhy v dlani.

„Mně se líbí tahle karta. Já jsem ta lupa, co hledá správnou cestu.“

Marie, slunce se překvapeně dívá dolů, kde jsou roztažené deštníky.

„Nejdříve jsem si vybrala tu kartu, protože je tak barevná, pak jsem si uvědomila, že to sedí.“

Lenka, váhy, peříčko je těžší než peníze.

„Já nevím. Musím si to ještě promyslet.“ (Lenka se snažila být ve všech aktivitách co nejrychleji hotová, což neprospělo jí, ani skupině).

Klára, slunéčko sedmitečné, tečky se otevírají světu.

„Nejdříve jsem nevěděla co si o tom myslet, ale postupně mě to dostalo.“

Klára, byla v hádání nejúspěšnější a to jí podpořilo. Napojila se na ostatní a dokázala odhadnout, co chtěly malbou vyjádřit, já jsem její volbu zvýraznila rozvinutím dialogu.

Odcházela nejspokojenější a užívala si pozitivní hodnocení skupiny.

Ilustrace 19: Obrázkové karty Dixit

2.3.2 Popis aktivity „Pohled ze všech stran“

Dne: 19.11.2013 Místo: soukromý byt Časová dotace: 90 minut Počet účastníků: 2 ženy

Záměr: představit artefiletickou metodu, rozvoj sebeuvědomění

Druhé setkání jsem pojala odlišně. V první řadě jsem nechtěla zatěžovat zdravotní personál léčebny a chtěla jsem vyzkoušet, jak metoda funguje s menším počtem účastníků. Pro spolupráci jsem si vybrala ženu - Martu, mě známou ženu, která stejně jako já řeší častou nemocnost svých malých dětí a je na tento problém sama. Rozhodla jsem se také se zúčastnit. Nejprve jsem připravila prostor pro tvoření. Dbala jsem na dostatek místa, výběr výtvarných prostředků a nerušené soukromý.

Ledolamka

S Martou se známe několik let, z tohoto důvodu jsem místo aktivity zvolila rozhovor na téma „Jak jde život“, co se událo od našeho posledního setkání.

Výrazová hra

Požádala jsem Martu, aby výtvarně ztvárnila různé aspekty svého života. Položila jsem jí postupně tři otázky:

• Jaká je tvoje nynější situace?

• Jakou bys ji chtěla mít?

• Co bys měla udělat, nebo se naučit, abys dosáhla svých cílů?

Ponořila jsem se do tvoření společně s Martou, obě jsme se rozhodly použít anilinové barvy.

Reflektivní dialog

Marta - současná situace.

M: Ty pruhy znázorňují osoby. Modrý je syn, jeho zdravotní stav je v současné době ustálený. Přestal divočet. V září nastoupil do 1. třídy ZŠ a mám z něj radost. Krásně se zapojil a paní učitelka ho chválí.

Ilustrace 20: Marta – současná situace

Fialová je dcera, malá dračice. Silně se na ní projevuje období vzdoru a neustále marodí. Stále se vracejí teploty, rýmy, záněty nosohltanu… Hnědý je manžel. Jistota, zabezpečení, no a ta žlutá jsem já. Snažím se vyzařovat teplo a lásku, vytvářet zázemí, i když jsem už unavená a někdy mi to nejde. Měla jsem tam namalovat skvrny (smích).

Zelená je naděje, že se to zlepší.

J: Cítím z tebe, že jsi spíš malovala, jak by to mělo být, než jak to je. Teplá žlutá bez skvrn. Určitě se hodně snažíš, aby to tak bylo a nepouštíš ven své smutky.

Marta - ideální situace.

J: Krásná chaloupka, pohoda, to je domov?

M: To je Valašsko, to je ten ideál.

J: Myslíš, že by pomohlo, přestěhovat se?

Lepší životní prostředí? Děti by tolik nemarodily?

M: To si nemyslím, ale já bych byla šťastná a tudíž psychicky vyrovnanější.

J: Jak by se to dalo řešit, chalupa?

M: Uvažuju o tom, chalupa ne, ale potřebovala bych tam mít své zázemí.

Marta - co udělat, nebo se naučit, abych dosáhla svých cílů?

J: Co myslíš, že by mohlo zafungovat?

M: Dostat do hlavy, že jsme v podstatě šťastný, nechtít všechno najednou.

J: Co pro to uděláš?

M: Musím to promyslet.

Jaru - současná situace.

Všechny ty nemoci, pořád je to dokola, zacyklený. Vím, že naštěstí to není nic vážnýho, ale je to nesmírně ubíjející. Začalo to v mateřské škole, nejdříve jsem to brala, že normálka, že nemoci patří k dětství, ale stal se z toho ostnatej drát omezující můj život.

Ilustrace 21: Marta – ideální situace

Modrý pozadí je naděje, že z toho kluk vyroste a budeme volně dýchat. Všichni.

Jaru – ideální situace.

Teda to je kýčárna, ale já to tak cítím.

Pohoda, slunce hřeje a my jsme šťastný. Je mi jasný, že nějaký mráčky tu být musí, abychom si stále uvědomovali tu pohodu, aby nezevšedněla, ale když mráčky tak takový nevýrazný, světlounký. Žádnej strach co zase přijde.

Jaru - co udělat, nebo se naučit, abych dosáhla svých cílů?

Pustit problém! Přijmout situaci takovou jaká je. Vydržet a u toho myslet na ostatní. Ta napsaná kniha jsou vědomosti, to mě posouvá dál. Studium, ale i příběhy jak je to jinde, nechci zakrnět jako žena v domácnosti. Srdce znamená, mít to všechno ráda. Mít ráda svůj život jako celek.

Uzavírací fáze

Zvolila jsem obrázkové karty Dixit a rozložila je před Martou. Pobídla jsem jí, ať si vybere jednu, se kterou se může ztotožnit a sama jsem to udělala stejně.

Marta si vybrala obrázek, na kterém je ztvárněná kočka, packy má nahoře, před ní skleněná koule s červenou rybkou. Kolem vládne noc.

J: Kde jsi ty? Kočka nebo rybka?

M: Smích, zamyšlení.

Já zvolila kartu, kde je namalovaná otevřená hlava, v ruce klíče.

J: Tak se vnímám, mám klíče v ruce. Jen je umět použít.

Ilustrace 23: Jaru – ideální situace

Ilustrace 24: Kočka Ilustrace 25: Hlava

2.4 Hodnocení programu

Při realizaci programu v léčebně Cvikov se objevili potíže na straně nejasné komunikace ředitele. Prvotní jednání s ředitelem Fockem na mě zapůsobilo kladně, na jeho přání jsem se zaměřila na matky dětí z původně mnou plánovaného programu pro děti, když ovšem došlo na realizaci programu, nebyly mi z jeho strany umožněny podmínky, které jsem ke své práci potřebovala. Jednalo se o hlídání dětí po dobu 90 minut a vhodné, nikým nerušené prostory pro tvoření. Díky pomoci zdravotnického personálu léčebny se nakonec setkání uskutečnilo, za což jsem jim velmi vděčná.

V budoucnu se více ujistím o podmínkách spolupráce a budu se zodpovědným pracovníkem dojednávat setkání takovým způsobem, aby byli ujasněné cíle, potřeby a očekávání.

Kladnou stránku programu vidím v první řadě v tom, že se mi podařilo účastnice zaujmout, dokázaly se odreagovat a otevřít dané situaci. Zjistila jsem v praxi, že

artefiletická metoda je účinná a umožňuje dobře využít hlavní faktor zvládání, kterým je sociální opora. Díky již zmíněné opoře, nehodnotící zpětné vazbě, díky otevřenému sdílení pocitů se pro matky otevřely nové možnosti zvládání. Dle jejich hodnocení byly obě techniky přínosné a podporující jejich osobnostní růst. Při realizaci této práce jsem přečetla množství odborné literatury, získala nové informace a poznala zajímavé lidi.

Slabou stránkou programu byla má počáteční nervozita a pocit nejistoty, který jistě dokážu časem zvládnout. Pochopila jsem, že nemá smysl začínat hned od začátku teorií, účastnice to spíše otrávilo, než zaujalo. Nemohu očekávat, že budou sdílet mé nadšení pro artefiletiku, nejprve je musím vtáhnout do děje. Dále je nutné zaměřit se na vhodnější formulaci otázek, např. nepoužívat otázku „Proč?“, ale raději „Jak toto vnímáte?“ nebo „Co ve vás vyvolávají tyto barvy?“

2.4.1 Vyhodnocení cílů

Cíle týkající se účastníků:

C1: Osobní růst - zvýšená sebereflexe, zážitek sounáležitosti, solidarity a loajality, umožnění přijímat a poskytovat sociální oporu.

Splněno.

C2: Zdokonalení výtvarných technik účastníků.

Nesplněno.

Individuální cíle:

C3: Zlepšení vlastních lektorských dovedností.

Splněno.

C4: Prohloubení zkušeností při práci se ženami středního věku.

Splněno.

C5: Rozšíření vlastního zásobníku artefiletických aktivit.

Splněno.

Kurikulární cíle:

C6: Účastníci se z 90% zapojí do připraveného programu.

Splněno.

C7: Snaha o uvedení metodických poznatků do praxe.

Splněno.

2.4.2 Metody

Rozhovor, pozorování, osobní zhodnocení.

3 ZÁVĚR

Ve své bakalářské práci jsem se zabývala artefiletikou, hledala jsem způsob jak poskytnout sociální oporu lidem v obtížné životní situaci pomocí výtvarného tvoření.

Vytvořila jsem program podpory pro matky s často nemocnými dětmi a polovinu z něj prakticky zrealizovala.

Artefiletikou bych se ráda zabývala i ve svém dalším profesním životě, díky bakalářské práci se mi otevřela nová cesta. Odkryla jsem, mimo jiné, své slabé i silné stránky při práci lektorky a rozhodla jsem se pro další specializaci v daném oboru.

V současné době navštěvuji dvouletý akreditovaný kurz v Praze, zaměřený

na artefiletiku a arteterapii. Koordinátorem kurzu je Bc. Miroslav Huptych a odborným garantem doc. PaedDr. Jan Slavík, Csc. Kurz si klade za cíl seznámit frekventanty s artefiletickými a arteterapeutickými přístupy, vycházejícími z poznatků ateliéru arteterapie Jihočeské univerzity. Přednášky a arteterapeutické dílny jsou doplněny předáváním zkušeností z arteterapeutické praxe lektorů tak, aby bylo pokryto široké spektrum možností uplatnění artefiletiky a arteterapie. V kurzu přednáší 23

nejzkušenějších lektorů, kteří v oboru artefiletika a arteterapie působí, jedná se např. o doc. PaedDr. Jana Slavíka, Csc., prof. PaedDr. Jaroslavu Šickovou – Fabrici a Kamilu Ženatou, akademickou malířku. Budu mít tedy možnost osobně se seznámit s lektory z jejichž prací jsem čerpala při tvorbě mé bakalářské práce.

4 SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY

SLAVÍKOVÁ, V., SLAVÍK, J., ELIÁŠOVÁ, S., 2007. Dívej se, tvoř, a povídej!. Vyd.

1., Praha: Portál. ISBN 978-80-7367-322-2.

SLAVÍKOVÁ, V., HAZUKOVÁ, H., SLAVÍK, J., 2010. Výtvarné čarování . Vyd. 2., Praha: Albra. ISBN 978-80-7361-079-1.

SLAVÍK, J., WAWROSZ, P., 2004. Umění zážitku, zážitek umění . Vyd. 1., UK v Praze – Pedagogická fakulta. ISBN 80-7290-130-3.

SLAVÍK, J., 1997. Od výrazu k dialogu ve výchově - Artefiletika . Vyd. 1., UK v Praze – Pedagogická fakulta. ISBN 80-7184-437-3.

SLAVÍKOVÁ, V., HAZUKOVÁ, H., SLAVÍK, J., 2010. Výtvarné čarování . Vyd. 2., Praha: Albra. ISBN 978-80-7361-079-1.

POTMĚŠILOVÁ, P., SOBKOVÁ, P., 2012. Arteterapie a artefiletika nejen pro sociální pedagogy. Vyd. 1., Olomouc: Univerzita Palackého.

ISBN 978-80-244-3120-8.

ŠICKOVÁ-FABRICI, J., 2002. Základy arterapie. Vyd. 1., Praha: Portál. ISBN 80-7178-616-0.

LIEBMANN, M., 2005. Skupinová arterapie. Vyd. 1., Praha: Portál.

ISBN 80-7178-864-3.

CAMPBELLOVÁ, J., 1998. Techniky arteterapie. Vyd. 1., Praha: Portál.

ISBN 80-7178-204-1.

FRANKL, V. E., 1997. Co v mých knihách není. Vyd. 1., Brno: Cesta.

ISBN 80-85319-66-7.

KŘIVOHLAVÝ, J., 2012. Optimismus, pesimismus a prevence deprese. Vyd. 1., Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4007-2.

KŘIVOHLAVÝ, J., 2002. Učitelé a zdraví. Vyd. 1.,

Brno: Psychologický ústav AV ČR. ISBN 80-902653-9-4.

KŘIVOHLAVÝ, J., 2004. Pozitivní psychologie. Vyd. 1., Praha: Portál.

ISBN 80-7178-835-X.

PAULÍK, K., 2010. Psychologie lidské odolnosti. Vyd. 1., Praha: Grada.

ISBN 978-80-247-2959-6.

MATĚJČEK, Z., 2001. Psychologie nemocných a zdravotně postižených. Vyd. 3., Jinočany: HkH. ISBN 80-86022-92-7.

MATĚJČEK, Z., 2000. Co, kdy a jak ve výchově dětí. Vyd. 3., Praha: Portál.

ISBN 80-7178-494-X.

DRAPELA, V. J., 2008. Přehled teorií osobností. Vyd. 5., Praha: Portál.

ISBN 978-80-7367-505-9.

HARTL, P., 1993. Psychologický slovník. Vyd. 1., Praha: Česká typografie a.s.

ISBN 80-90 15 49-0-5.

TRAPKOVÁ, L., CHVÁLA, V., 2009. Rodinná terapie psychosomatických poruch.

Rodina jako sociální děloha. Vyd. 2., Praha: Portál.

ISBN 978-80-7367-561-5.

HNÍZDIL, J., 2010. Mým marodům. Jak vyrobit pacienta. Vyd. 1., Praha: Lidové noviny. ISBN 978-80-7422-067-8.

NEUMAN, J., 2000. Dobrodružné hry a cvičení v přírodě. Vyd. 3., Praha: Portál.

ISBN 80-7178-405-2.

Použité zdroje na internetu:

Inovace kombinované formy studijního oboru Učitelství pro 1. stupeň základních škol na FP TUL_ PhDr. Magda Nišponská, PhD

Dostupné z: https://elearning.fp.tul.cz/enrol/index.php?id=218

Related documents