• No results found

Nämndens mål och resursplan 2020

In document Kallelse Tekniska nämnden (Page 47-60)

1. Nämndens verksamhet

1.1 Nämndens grunduppdrag

Tekniska nämnden har ansvar för kommunens tekniska försörjningstjänster och kommunens lokala tekniska infrastruktur genom underhåll, utveckling och drift. Nämnden har också myndighetsansvar i vissa trafikfrågor.

1.2 Verksamhetsbeskrivning

Tekniska nämndens ansvar utförs med stöd av samhällsbyggnadsförvaltningen.

Tekniska nämndens ansvarar för fyra va-tjänster: leverans av dricksvatten, avledning och rening av spillvatten, avledning av dagvatten fastighet och dagvatten allmän plats. Tjänsterna levereras kontinuerligt inom beslutade va-verksamhetsområden. Verksamheten kännetecknas av stränga lagkrav och är föremål för tillsyn av länsstyrelsen och kommunens miljö- och byggnämnd. Även mindre störningar kan få stora oönskade konsekvenser får berörda abonnenter. Kommunens välfärdsproduktion är också helt beroende av en kontinuerlig leverans. Lilla Edets va-anläggningar är i stort behov av underhåll och är inte i nuläget dimensionerat för planerad tillväxt av antal kommuninvånare. Nämndens arbete utför i huvudsak genom va-enheten.

Tekniska nämnden är också huvudman för drift, utveckling och underhåll av kommunens allmänplats såsom gator, torg, grönytor, parker och lekplatser. Lilla Edets allmänplatsanläggningar har en konstaterad stor underhållsskuld. För att få en trivsam allmänplastmiljö krävs kontinuerliga driftsinsatser som till exempel vinter- och barmarksväghållning, skötsel och underhåll av grönytor.

Tekniska nämnden utgör också myndighet för vissa trafikfrågor och tar beslut i olika trafikregleringsfrågor. Nämndens arbete utförs i huvudsak genom enheten stadsmiljö- och trafik.

Tekniska nämnden har ansvar för insamling och omhändertagande av kommunens hushållsavfall.

Nämnden ansvarar också för kommunens återvinningscentral belägen i Göta. Kommunens avfalls- och återvinningstjänster syftar till minskad miljöbelastning och att, där så är möjligt, bidra till ökad grad av återvinning av material. Lilla Edets har som medlem i göteborgsregionen målet att arbeta med utgångspunkt från beslutad avfallsplan. Kommunens avfallstjänster erbjuds året runt. Kommunen står inför att erbjuda även matavfallsinsamling efter lagkrav på införande för samtliga kommuner i landet.

Tekniska nämnden har också ansvar för beslutat kontrollprogram för kommunens avslutade avfallsdeponi i Högstorp. Nämndens arbete utförs av enheten avfall och återvinning.

47

Tekniska nämnden Mål och Resursplan 2020

1.3 Kommunfullmäktiges vision, övergripande målområden och eventuella uppdrag till nämnden

Lilla Edets kommuns vision för 2020 präglas av orden; växtkraft, välbefinnande, stolthet och identitet.

Kommunfullmäktige har fastställt fyra mål för 2020:

 Bra boende och livsmiljö

 Ökad hälsa och välbefinnande

 Hållbar miljö

 Attraktivt företagsklimat

2 Nuläge och förutsättningar

Generellt står tekniska nämndens verksamheter inför utmaningar på grund av minskade ramar både avseende skattefinansierade och taxefinansierade uppgifter. Nedan följer en sammanfattning av nuläget i nämndens verksamheter.

Va-tjänsterna utgör en utmaning för kommunen då stora och kostnadsintensiva investeringsbehov är nödvändiga dels för att hålla befintliga anläggningar i gott skick, dels för att kunna fortsätta exploatera utvecklingsområden i kommunen, bland annat Lödöse i kommunens södra del. Samtidigt så har kommunen ekonomiska utmaningar med ett skatteunderlag som inte ökar i samma takt som senaste åren och nationellt höga taxenivåer för vatten- och avloppstjänster. Parallellt med detta finns en pågående drift som behöver fungera dygnet runt veckans alla dagar där förbättringsbehov har identifierats och behöver genomföras.

Va-huvudmannen i Lilla Edets kommun lever inte upp till de tillstånd för rening av spillvatten som gäller för verksamheten. Det saknas också tillstånd för vattenuttag och beslut om vattenskyddsområden. De åtgärder som behöver vidtas för avhjälpande av dessa brister begränsas av en begränsad taxefinansierad driftsbudget.

Verksamhetsstyrningen kommer under år 2020 att vara avgörande för en fungerande organisation med rätt kompetens för att säkerställa en robust produktion och distribution med en ökad grad av redundans. Exempel på identifierade viktiga utvecklingsområden är genomlysning av verksamhetens processer, kvalitetssäkring av kommunens VA-karta och uppdaterade driftsrutiner. Brister i dokumentation behöver avhjälpas.

Drift, utveckling och underhåll av kommunens allmänplats – det offentliga rummet - i kommunen har under många år lidit av bristande drift och underhåll vilket orsakat en relativt omfattande underhållsskuld både av beläggningar och grönområden samt av trafiknätet och inte minst stadsmiljön.

Underhållsskulden bedöms vara fortsatt hög under 2020 och de närmsta åren därefter. Arbetet med investeringar i bitumenbundna beläggningar har påbörjats under 2019 liksom ökade driftinsatser i trafiknätet och av grönområden.

Under 2020 ska vinterväghållningen och barmarksskötseln upphandlas, vilka båda utgör en betydande del av den skattefinansierade budgetens utgifter. Analyser av den befintliga verksamheten, utredningar avseende behov samt framtagande av skötselplaner kommer att krävas för att säkerställa att rätt tjänster upphandlas till rimliga nivåer. Detta kommer att behöva prioriteras på bekostnad av andra uppgifter.

48

Tekniska nämnden Mål och Resursplan 2020

Infrastruktur för bredbandsfiber utgör ett nationellt mål där Lilla Edets kommun är en viktig aktör genom att upplåta plats för fiberförläggning i kommunens gator eller fastigheter.

Bredbandsfiberutbyggnad har pågått i Lilla Edet sedan 2016. Stora delar av kommunen är försedd med fiber. Nygård och Lödöse kvarstår men förväntas få fiber installerat under 2020. Därmed beräknas projektet för bredbandsfiber vara slutfört under första halvåret 2021. Trots att kommunen inte står för installation av bredbandsfiber så drar denna verksamhet en stor mängd resurser som utgörs av kontroll av efterlevnad av tillstånd samt hantering av avvikelser.

Insamling och omhändertagande av kommunens hushållsavfall. Avfallsverksamheten står inför ett omfattande arbete med att införa matavfallsinsamling i kommunen. Från år 2021 är det lagkrav att sådan utsortering ska kunna erbjudas. Under 2019 har ett projekt kring matavfallsinsamling påbörjat och detta projekt kommer att fortsätta med ökad intensitet under 2020. Matavfallsinsamling kommer kräva både anskaffande av nya kärl och fordon, ökade personella arbetsinsatser. Införandet förutsätter informations- och utbildningsinsatser både för nya och befintliga avfallskunder. Insamlingen av matavfall skall inlemmas i pågående insamlingsverksamhet.

Slutligen så kommer förvaltningen i samband med fastställandet av verksamhetsplaner även fastställa de kvalitetsindikatorer som mäter kvaliteten i de olika verksamheterna. Nämnden kommer under verksamhetsåret få information om status på indikatorerna i samband med tertialredovisningarna.

49

Tekniska nämnden Mål och Resursplan 2020

3 Nämndens målområde

Baserat på det nuläge som tekniska nämndens verksamheter står inför år 2020 är nedan mål framtagna baserade på att säkerställa nämndens grunduppdrag.

 OFFENTLIG MILJÖ SKA VARA TREVLIG OCH TRYGG

 VA-FÖRSÖRJNING SKA VARA ROBUST OCH HÅLLBAR

AVFALLSTJÄNSTER SKA VARA ROBUSTA OCH BIDRA TILL HÅLLBAR UTVECKLING

3.1 Nämndens prioriterade mål

Prioriterat mål nr 1 OFFENTLIG MILJÖ SKA VARA TREVLIG OCH TRYGG

Varför har politiken prioriterat detta mål? När miljön upplevs som trevlig och trygg är den också funktionsduglig och säker.

Vilka olika delområden är särskilt

viktiga/väsentliga/kritiska inom målområdet?

Skapa attraktiva vistelseytor i det offentliga rummet.

Öka tillgängligheten för gång- och cykel.

Vilka effekter är önskvärda inom målområdet? Genom att skapa attraktiva samhällen där möjligheten att gå och cykla är stor fås positiva effekter bl.a. genom

- ökad folkhälsa,

- ökade möjligheter för medborgare utan tillgång till bil att ta del av samhällsservicen samt

- ökad självständighet för barn och ungdomar.

Prioriterat mål nr 2 VA-FÖRSÖRJNING SKA VARA ROBUST OCH HÅLLBAR

Varför har politiken prioriterat detta mål? Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och måste kunna levereras säkert över tid. Avloppsvatten ska inte förorena naturen eller osäkra andra människors hälsa eller tillgång till rent vatten nu och i framtiden.

Vilka olika delområden är särskilt

viktiga/väsentliga/kritiska inom målområdet? Påbörja planering av långsiktig och resurseffektiv kommunal dricksvattenförsörjning och avloppsrening samordnat med kommunens övriga långsiktiga planering.

Vilka effekter är önskvärda inom målområdet? Genom att planera för en rimlig tidshorisont blir effekten att vi skapar säker VA-försörjning som är ekonomisk och

miljömässigt hållbar över tid.

Prioriterat mål nr 3 AVFALLSTJÄNSTER SKA VARA ROBUSTA OCH BIDRA TILL

HÅLLBAR UTVECKLING

Varför har politiken prioriterat detta mål? Avfallshanteringstjänster ska utföras kostnadseffektivt och möta kundernas behov av service.

Vilka olika delområden är särskilt

viktiga/väsentliga/kritiska inom målområdet? Införande av matavfallsinsamling till samtliga hushåll ska genomföras på ett kostnadseffektivt sätt och i synergi med övriga tjänster.

Vilka effekter är önskvärda inom målområdet? Genom att utveckla befintliga tjänster och införa nya uppnås en resurseffektiv ökad miljönytta .

50

Tekniska nämnden Mål och Resursplan 2020

4 Övriga uppdrag till förvaltningen

 Utred struktur för parkeringsfrågor i Lilla Edets kommun

 Fortsätt utreda förutsättningarna för skapandet av en gemensamt städ- och anläggningsavdelning där kommunens städ-, fastighets- och anläggningsskötare samlas.

 Fortsätt utreda förutsättningar för laddinfrastruktur för eldrivna fordon.

5 Ekonomi

För att överskådligt se den fördelning som gjorts av de ekonomiska resurserna redovisas under denna rubrik resursfördelningen över tre år. Det vill säga att vi visar föregående års utfall, innevarande budgetår samt resursfördelning för nästkommande år (det år planen gäller för).

Därutöver har vi valt att presentera hur den budgetram som tilldelats tekniska nämndens

skattekollektiv räknats fram utifrån den fastslagna MoR-planen som antagits av KF. Där framgår hur lönepotten samt kompensation för index påverkar.

DRIFTBUDGET 2020

prisindex Ny Ram Index

Kompensation

Tekniskanämnden Skattekollektiv 22 154 419 22 573 608 14 -119 1 106 -1 500 22 682

Tekniska nämnden Utfall 2018 Budget 2019 Budget 2020

Intäkter 1 455 696 690

Kostnader -24 232 -23 269 -23 372

Nettokostnad -22 777 -22 573 -22 682

Budgetram 2019 22 573

Förändring budgetram 109

Budgetram 2020 22 682

Förändringen innehåller en resursfördelning som uppgår till – 1 500 tkr för TN Skatt. Att ramen ändå är något större än 2019 beror framför allt på att kompensation för ökade kapitaltjänstkostnader ges.

Verksamheternas budgeterade kostnader och intäkter redovisas i nedanstående tabell med summering och jämförande siffror för året innan.

51

Tekniska nämnden Mål och Resursplan 2020

Driftredovisning TN (tkr)

tkr 2020 2019

Verksamhet Intäkter Kostnader Netto Intäkter Kostnader Netto Skillnad

Nämndvht 0 -568 -568 0 -549 -549 -19

Nämndverksamheten är i princip oförändrad. En uppräkning av arvoden har gjorts, vilket förklarar ökningen jämfört med budget 2019.

För verksamheten Gator/Vägar/Parkering är bedömningen att intäkterna kommer att ligga på en nivå som motsvarar budget 2019. Detta trots att ny taxa för markupplåtelse antagits som kommer att generera intäkter. Denna intäkt kompenseras dock av uteblivna intäkter i form av timmar i

investeringsprojekt där budget för 2019 visat sig vara alltför hög.

På kostnadssidan har en omfördelning av personalkostnader gjorts, vilket innebär att en större andel belastar verksamheten Parker/Allmän plats.

För verksamheten Vinterväghållning är bedömningen en minskad ram på totalt 427 tkr jämfört med budget 2019. Denna är förknippad med osäkerhet och bygger på ett antagande om att prognosen för 2019 står sig. Skulle det visa sig att kostnaden för vinterväghållning blir större än budget redan under den första perioden 2020, går det att kompensera genom att åtgärder inom andra verksamheter får skjutas på framtiden.

Gatubelysning får en minskad ram jämfört med 2019 på totalt 363 tkr. Förvaltningen gör

bedömningen att kostnaden för köpta tjänster kommer att vara lägre, även om viss höjd tagits för att omhänderta planerat underhåll och akuta åtgärder.

Parker/allmän plats är den verksamhet som får den största ökningen, totalt 1 268 tkr mer än budget 2019. Det beror dels på en omfördelning av befintlig personal, samt på högre kostnader för köpta tjänster då grönskötsel behöver prioriteras högre med hänsyn till underhållsskulden.

Nyutveckling skattefinansierad verksamhet innehåller bara kapitaltjänstkostnader för utbyggnad i exploateringsområden. Det är framför allt färdigställandet av Stallgärdet som utgör skillnaden gentemot budget 2019.

52

Tekniska nämnden Mål och Resursplan 2020

Driftredovisning VA (tkr)

tkr 2020 2019

Verksamhet Intäkter Kostnader Netto Intäkter Kostnader Netto Skillnad Intäkter VA-verksamhet 32 785 -200 32 585 30 450 -1 000 29 450 3 135

Förvaltningens bedömning är att de medel, som taxehöjningen om 7,5% genererar, i otillräcklig omfattning täcker de nödvändiga kostnader för VA-huvudmannens löpande driftverksamhet.

Förvaltningens förslag till budgetram innehöll en ökning av intäkter på totalt 15 %. I ovanstående tabell har en budgetökning om 7,5 % antagits, samtidigt som ett överskott om totalt 2 564 tkr har budgeterats. Besparingar har skett inom samtliga verksamheter, vilket kommer att framgå mer i detalj nedan. Huruvida dessa besparingar kan genomföras bygger dels på faktorer som idag är svåra att förutse, dels på uteblivna åtgärder vars effekter är ytterst osäkra att förutse konsekvenserna av.

Det bör också noteras att den högra tabellen ovan endast visar budget för 2019, inte faktiskt utfall och prognos för den samma. Den senaste prognosen för tertial 2 2019 visade på ett underskott gentemot budget på knappt 800 tkr. Det är exklusive den post om 1 000 tkr som avsåg återställande av eget kapital. Det innebär att de nödvändiga kostnaderna för VA-verksamheten 2019

prognosticeras uppgå till närmare 1 800 tkr mer än budget.

Verksamheter för Intäkter VA-verksamhet innehåller en budgetökning om 7,5 %. Utöver detta ingår en kostnadspost som utgörs av osäkra kundfordringar om totalt 200 tkr. Ett arbete med att

säkerställa att alla abonnenter betalar för den tjänst de nyttjar kommer att behöva intensifieras under 2020. Förvaltningen bedömning är att detta arbete, tillsammans med helt nya abonnenter innebär ökade intäkter från brukningstaxan om totalt 200 tkr.

Vattenproduktion får en budgetram om totalt 5 064 tkr. Effektiviseringar inom analyser/provtagning samt elförbrukning har antagits. Utöver det finns inget utrymme för köp av extern hjälp eller

utbildning av befintlig personal.

Verksamheten Rörnät får en minskad budgetram om totalt 841 tkr. Besparingar har skett inom åtgärder som rör akut underhåll, vilket innefattar köpta tjänster, material samt kart och mättjänster.

Verksamheten för Avlopp får en ökad budgetram om 412 tkr jämfört med budget 2019. 232 tkr av dessa utgörs av ökade kapitaltjänstkostnader. Utöver detta är det ökade kostnader för slamhantering

53

Tekniska nämnden Mål och Resursplan 2020

som belastar. Besparingar behöver göras inom ett flertal kostnadsposter. Reparation och underhåll av maskiner, elkostnader samt kostnader för analyser/provtagningar är några av dessa.

Budgetramen för verksamheten Dagvatten är i stort sett oförändrad. Högre kapitaltjänstkostnader kompenseras genom lägre kostnader för underhåll. Bedömningen är att dessa åtgärder istället kan göras som investeringar.

Verksamheten kundtjänst får en ram om totalt 1 205 tkr. En intäkt om 100 tkr har antagits vilket utgörs av lönekostnader som istället belastar investeringsprojekt.

Verksamheten för VA-strategi och nyutveckling får en ökad ram om knappt 1 000 tkr. Högre personalkostnader belastar budgetram. Utöver det har ett betydligt lägre antagande om antal timmar som belastar istället belastar investeringsprojekt gjorts. Besparingar har skett inom kostnader för konsult samt kostnader för utbildning.

54

Tekniska nämnden Mål och Resursplan 2020

Driftredovisning Avfall (tkr)

tkr 2020 2019

Verksamhet Intäkter Kostnader Netto Intäkter Kostnader Netto Skillnad Omhändertagande av avfall 12 417 -234 12 184 11 638 -199 11 439 745

Högstorpsdeponin 170 -170 0 3 883 -3 883 0 0

Summa 170 -170 0 3 883 -3 883 0 0

Avfallsverksamheten får för budgetåret 2020 en total omslutning om 15 153 tkr. En ökning gentemot 2019 på dryga 600 tkr. Eftersom taxan inför 2020 har gjorts om för att även innehålla taxa för

matavfallsinsamling finns en osäkerhet kring hur abonnemangen kommer att förändras. Antagandet om intäkter bygger på en mix av de som kommer att ha matavfallsinsamling respektive fortsätta sitt nuvarande abonnemang. Även här kommer en översyn av befintliga abonnemang att göras för att säkerställa att varje abonnent betalar för den tjänst de nyttjar. Förvaltningens bedömning är att det arbetet tillsammans med helt nya abonnenter kommer att generera ökade intäkter om totalt 120 tkr.

Omhändertagande av avfall får en ökad budgetram om totalt 745 tkr, vilket framför allt förklaras av högre budgeterade intäkter.

Verksamheten för Slam, enskilda avlopp får totalt sett en ökad budgetram om totalt 99 tkr.

Intäkterna är oförändrade medan kostnaderna ökar något. Bedömningen är dock att verksamheten 2020 kommer att generera ett marginellt överskott om totalt 27 tkr.

Verksamheten för Insamling får en utökad ram med 444 tkr. Det är framför allt kostnaderna för matavfallsinsamling som belastar negativt. Därutöver har det gjorts en bedömning kring den förbränningsskatt som kommer att införas under 2020 vilket också belastar verksamheten negativt med knappt 100 tkr. Därutöver är bedömningen att kostnaderna för kvittblivning ökar nästa år på grund av nytt avtal som träder i kraft efter sommaren 2020.

ÅVC-verksamheten får en utökad ram om totalt 408 tkr. Budget 2019 innehöll ett felaktigt antagande om intäkter, vilket korrigerats för 2020. Det rör framför allt de delar som hyrs ut till extern part.

På kostnadssidan är ökningen måttlig. Det rör framför allt kostnader för kvittblivning och

förbränningsskatt. Verksamheten är dock förknippad med osäkerhet då antalet besök och typ av inlämnat material är någorlunda svåra att förutse.

Renhållning övrigt/Kundtjänst får en lägre ram om totalt 206 tkr. Det beror framför allt på lägre personalkostnader.

55

Tekniska nämnden Mål och Resursplan 2020

Högstorpsdeponin går nu in i en underhållsfas och kostnaderna för 2020 beräknas uppgå till 170 tkr.

Dessa kostnader utgörs av tillsyn, el samt analyser och provtagning.

6 Investeringar

Nedan presenteras investeringsbudget för de olika tekniska verksamheterna.

Skattefinansierade Investeringar (tkr) Budget 2020 Budget 2021 Budget 2022

Planerat Underhåll 6 500 6 500 6 500

Gata 6 000 6 000 6 000

DV-anläggningar 500 500 500

Trafikåtgärder 1 800 3 000 4 500

Kollektivtrafikåtgärder 200 1 000 2 500

Gång och cykelbanor 1 000 1 000 1 000

Trafiksäkerhet/Tillgänglighet 600 1 000 1 000

Offentliga rum 6 500 5 200 4 000

Lekplatser 1 000 500 1 500

Upprustning torg 4 800 4 500 0

Urbana stråk/miljöer 700 200 2 500

Ofördelat anslag 2 000 2 000 2 000

Summa 16 800 16 700 17 000

Planerat underhåll avser nästan uteslutande beläggningsarbeten och dagvattenanläggningar kopplade till dessa arbeten.

Trafikåtgärder 2020 utgörs av utredningsmedel för busstorget kopplat till den kommande utvecklingen av Centralen 4. I enlighet med målen om trevlig och trygg offentlig miljö prioriteras investeringar för ökad trafiksäkerhet/tillgänglighet och förbättrade gång- och cykelvägar.

Upprustningen av det offentliga rummet har fått stå tillbaka under lång tid vilket märks av att stadsmiljön upplevs som sliten och icke omhändertagen. Genom att höja kvaliteten i och upplevelsen av det offentliga rummet kan man öka medborgarnas känsla av samhörighet och stolthet för det gemensamma, vilket i sin tur sprider positiva ringar för övrig samhällsutveckling. Genom den i september genomförda medborgardialogen avseende torgens framtida utveckling utlovades en upprustning av Lödöse torg under 2020, vilket tydligt avspeglas i budget.

56

Tekniska nämnden Mål och Resursplan 2020

Avgiftsfinansierade Investeringar VA (tkr) Budget

2020 Budget

2021 Budget 2022

Nyinvesteringar 4 800 2 000 2 000

Singelserviser 1 000 1 000 1 000

Utökning av VHT-område 3 800 1 000 1 000

Reinvesteringar 11 850 13 500 10 500

Rörnät 8 000 8 000 8 000

Vattenanläggningar 350 1 500 500

Avloppsanläggningar 2 500 3 000 1 000

Övriga VA-anläggningar 1 000 1 000 1 000

Utbyggnad nytt VA-system 24 989 103 000 68 000

Etapp 1, VA utbyggnad Lödöse Gryaab 24 989 103 000 65 000

Etapp 2, VA-utbyggnad Ellbo-Lödöse Gårdaån 0 0 3 000

Ofördelat anslag 1 500 3 000 3 000

Summa 43 139 121 500 83 500

Avgiftsfinansierade Investeringar Avfall (tkr) Budget

2020 Budget

2021 Budget 2022

Införande matavfall 3 311 0 0

Ny ÅVC 0 5 000 10 000

Digitalisering ÅVC 200 0 0

Summa 3 511 5 000 10 000

Införandet av matavfallsinsamling ger upphov till ett behov av investering i nya kärl för matavfallet.

Utöver detta tillkommer ett behov av att införskaffa påshållare till. Införandet av utsortering av matavfall i hela kommunen bedöms också rendera i en viss beteendeförändring, vilket ger ett ändrat behov av kärl för restavfall. Hur utfallet blir i denna del är svår att prognosticera men en viss del av investeringskostnaden prognosticeras även för inköp av nya kärl till restavfallet. Behovet av nytt inpasseringssystem för ÅVC kvarstår, en förstudie är genomförd och prognosen är att nytt system införskaffas under år 2020.

57

Tekniska nämnden Mål och Resursplan 2020

7 Exploatering

För att överskådligt se den fördelning som gjorts av exploateringsutrymmet redovisas under denna rubrik fördelningen för avsett år.

VA, exploateringsinvesteringar (tkr) Budget

2020 Budget

2021 Budget 2022

Lödöse 300 5 100 6 500

Göta 900 0 0

Lilla Edet 2 000 0 500

Enskilda DP 0 400 3 000

Summa 3 200 5 500 10 000

58

Bilaga 1: indikatorer kritiska kvalitetsfaktorer

59

In document Kallelse Tekniska nämnden (Page 47-60)

Related documents