• No results found

Nästa steg för Östersundspulsen

3. Fallstudie: Östersund 1 Platsen Östersund

5.4 Nästa steg för Östersundspulsen

Intervjuerna cirkulerade mycket runt vad destinationsvarumärket betyder för intervjupersonerna, deras kunskap om det och hur de har upplevt implementeringen av varumärket. En fråga handlade om vad de ansåg behöver göras härnäst, vad som är nästa steg för att få fler inom besöksnäringen och lokalbefolkningen att känna till Östersundspulsen. Några av de som intervjuats föreslog mer beskrivande reklam som förklarar vad Östersundspulsen är i korthet och hänvisar till hemsidan, vimplar med pulsen på stan, målningar på gator, husväggar och trottoarer och mer reklam via sociala medier som sprider budskapet (se fig. 15, 16 & 17 för vad som finns idag i stadskärnan). En annan sak som nämndes var att ett destinationsvarumärke behöver ha något som går att köpa och fysiskt ta på, såsom mössor, smycken eller dekorationer. Något som går att ta med sig hem som minne, en souvenir. Något som var genomgående för alla svarande var däremot att budskapet om vad Östersundspulsen är och att den finns är det som behöver framgå i det framtida arbetet. Som vi

tagit upp tidigare nämnde bland annat Elisabeth att hon anser att hon själv likväl som andra i Östersund behöver bli bättre på att använda sig av Östersundspulsen. Men då är ju frågan hur budskapet om att Östersundspulsen finns ska spridas? Simon Jaktlund gav olika förslag på saker som kan göras härnäst med Östersundspulsen. Bland dessa förslag fanns enklare mallar och färdigt material som alla kan skriva ut och fylla med sitt eget budskap som är mer riktat till dess egna målgrupper. Därefter kom han med förslaget på små jingelintron till videos som lätt går att lägga till på eget material på mobilen eller datorn.

Fig. 16 & 17 Östersundspulsens och Östersundshjärtats synlighet i stadskärnan (Egen bild)

Elisabeth Richardsson gav en annan vinkel på vad som är nästa steg för destinationsvarumärket från ett perspektiv för den som arbetar med att marknadsföra destinationen. Hon ansåg att för att kunna arbeta vidare med pulsen behövs bland annat arbetsgruppen breddas, en rejälare budget och att en viss procent av hennes, eller någon annans arbetstid går åt till att marknadsföra och sprida budskapet om varumärket. För som det ser ut idag skjuts det lätt åt sidan då det inte “brinner” och hon kan inte arbeta med varumärket med ett gott samvete då hon inte har några projekttimmar i hennes tjänst som går på Östersundspulsen. Däremot är planerna framöver att det ska gå ifrån att enbart handla om att visa upp Östersundspulsen och gå till att mer aktivt visa hur det går att använda till utveckling av Östersund som destination.

Människor - både privatpersoner, företag och entreprenörer, oavsett vem man är, måste man hitta “Varför ska jag använda mig av det här, vad vinner jag på det?”. Att på nått vis hitta den nyckeln så att människor kanske självmant söker upp det här. Sen såklart så behöver det ju också spridas nån typ av information att det finns, men i samband med det hitta den där hooken som fångar intresset för människor och verksamheter att använda det och liksom trycka på vikten av det. Så man känner att man kan stå bakom vad varumärket speglar på nått vis. (Sandra Olofsson, 2020)

Som det går att se av Sandra Olofssons citat ovan tycker hon att det kan behövas en “hook” som fångar intresset av människorna i Östersund. Vilket kan leda till att människor och verksamheter självmant väljer att söka upp information om varumärket och undersöka hur de kan använda sig av det. Detta ligger i linje med det Marcus Izzo svarade på frågan vad han

anser är nästa steg för Östersundspulsen. Han tror att det behöver skapas en stolthet för varumärket.

“Nästa steg...ja för att skapa stolthet för kanske ett varumärke, jag tror att det kommer att krävas att folk själva...jag tänker att man skulle kunna koppla in, gör en liten kampanj med typ ‘Hej kära Östersundare, känner du av Östersundspulsen? Berätta din historia.’” (Marcus Izzo, 2020)

Han gav förslaget att inkludera de som bor i Östersund och de som bedriver verksamhet genom att de får berätta sin historia. Det kan vara genom skapandet av profiler av människor som kort får berätta sin historia, vilket kan vara en rolig koppling till Östersundspulsen eller deras igenkänning till pulsen. Detta ska vara anpassat så att både de som berättar sin historia ska kunna dela det på sina kanaler och att de som är ansvariga för marknadsföringen av Östersundspulsen ska kunna sprida det och skapa kännedom och innehåll till deras kanaler. Skapandet av ett starkt budskap och ett värdeladdat varumärke var något som Teres Gärdin anser behöver hända för att ta Östersundspulsen till nästa steg. Mycket av det hon sa går att koppla tillbaka till vad Maria-Kristina, Marcus och framförallt vad Sandra säger i hennes citat längre upp. Att fokus behöver ligga på de som bor här och att det tydligt behöver framgå varför det ska användas och vad företag och privatpersoner vinner på det. Att arbetet ska gå ut på att skapa ett varumärke som människor kan stå bakom och som de ser ett värde i. I och med det ville hon se ett paketerat varumärke som lätt går att läsa vad det står för och innehåller. Hon anser att ett destinationsvarumärke ska vara stark sammankopplat med platsen och gav exempel på Mora med Dalahästen och Gävle med Halmbocken vars platser är starkt sammankopplade till något. Det tycker hon att Östersund också behöver. En symbol som är så starkt sammankopplat med Östersund så att det inte går att tänka på den ena utan att nämna den andra.

Related documents