• No results found

Tidigare forskning och empirisk kontext

2.3. Naturgas och vindkraft: Kontext

Ovan presenterades det geografiska område där de båda lokaliseringsfallen utspelade sig. Nedan följer en beskrivning av kontexten till projekten, av energikällorna och av diskussionerna som omgett dem. Vindpark Boge är ett relativt litet projekt. Därför utgår den här mer allmänna beskrivningen från tidigare forskning och andra källor om vindkraft där den behandlas ur ett bredare perspektiv. Nord Stream blev, i kraft av sin storskalighet och många unika särdrag, under en period ett begrepp i den allmänna debatten och det finns akademisk litteratur om det specifika projektet. Då mitt fokus är på en avgränsad – och lite studerad – aspekt av naturgasledningsprojektet är fallen dock jämförbara även om de vid en första anblick ter sig olika.

Vindkraft i den form vi känner den idag (det vill säga inte som väder-kvarnar eller segelbåtar) är en ny och snabbt växande energikälla. Naturgas har däremot använts i industriell skala i cirka 150 år. Även om andelen förnyelsebar energi ökar i linje med internationella målsättningar är det de fossila bränslena som dominerar energimixen i världen (Energimyndig-heten 2015). Till dem räknas naturgas, som ur ett internationellt perspektiv är en betydelsefull energikälla. År 2015 stod naturgasen för 22 % av den totala energitillförseln globalt, efter olja 32 % och kol 28 % Medan andelen kol och olja har minskat under de senaste 40 åren har naturgasens andel ökat (från 16 % 1973). Ur ett globalt perspektiv utgör vindkraft bara en marginell andel (1,5 % av tillgången tillsammans med geotermisk-, sol- och vågenergi) (IEA 2017:6). I Europa ger dock vindkraft ett betydande, och växande, bidrag. I EU har andelen energi från vindkraft ökat sexfaldigt sedan år 2000 och vindkraft var år 2015 EUs tredje största energikälla efter gas och kol med 15,6 % av marknaden (Wind Europe 2016:8). EU, liksom enskilda stater, genomför satsningar i syfte att minska utsläppen av växt-husgaser. Tyskland är det land som har störst andel vindkraft, och även det land som installerar mest ny vindkraft (47 % av nyinstallationen i EU under 2015) (Wind Europe 2016:3).

I det svenska energisystemet står kärnkraft och fossila bränslen vardera för en tredjedel av den totala tillförda energin. Resterande tredjedelen ut-görs av biobränslen och vatten- och vindkraft. Naturgas är en marginell energikälla i Sverige, runt 2 % år 2013 (Energimyndigheten 2015). Utbygg-naden av vindkraft har varit snabb de senaste tio åren och är idag på delad tredjeplats efter vattenkraft och kärnkraft (Energimyndigheten 2015, 2016b).

År 2015 stod vindkraften för ungefär 12 % av den svenska elanvändningen (Svensk Energi 2016), vilket är en tredubbling sedan 2010

(Energimyn-digheten 2015). De flesta vindkraftverk är landbaserade och nybyggnation sker främst i storskaliga parker (Energimyndigheten 2016a).

Gotland är på grund av sina geografiska förutsättningar och välkom-nande beslutsfattare relativt vindkraftstätt. Gotlands kommun har som mål-sättning att ha en lokalt producerad klimatneutral produktion av energi till år 2025. Den ska baseras på en mix av vindkraft, solenergi och biobränslen, där utvecklingen av vindkraften hitintills kommit längst. Ön är näst efter Malmö den svenska kommun som har mest vindkraft. Idag finns det drygt 130 vindkraftverk på ön och vindkraften står för 45-50 % av Gotlands elför-brukning (0,43 TWh år 2016) (Region Gotland 2017a). Målet för de lokala myndigheterna är dock att Gotland ska vara värd för 400-500 verk, vilket förväntas öka mängden förnyelsebar energi inte bara lokalt utan också gagna riket i stort då energi kan exporteras till andra delar av landet (Got-lands Kommun 2010:120). Samtidigt diskuteras implikationerna av utbygg-naden av såväl förespråkare som motståndare.

2.3.1. Energi, miljö och politik

Inramningarna av lokaliseringarna av energiprojekten till Slite med omnejd kan förväntas ha påverkats av aspekter utanför det lokala. Därför presen-teras i nedanstående stycke relevanta delar av samhällsdebatt och tidigare forskning rörande Nord Stream och vindkraft (främst landbaserad sådan i en europeisk kontext). Syftet är att ge en bakgrund till analysen av inram-ningarna av de empiriska fallen.

Nord Stream-projektet har rönt stor uppmärksamhet internationellt, framförallt i Östersjöområdet, i tre olika avseenden: säkerhetspolitik, miljö och energi (Gilek et al. 2016; Jonter & Viktorov 2011; Kern & Loffelsend 2004). Diskussionen har förts mellan politiker, frivilligorganisationer och intressegrupper, på tidningarnas ledarsidor och i akademiska kretsar.

Ur miljösynpunkt kretsade farhågorna, framförda av bland annat miljö-organisationer, kring risken att minor och kemiska vapen från andra världs-kriget, vilka gömts i bottensedimentet, skulle detonera, samt att arbetet på havsbotten skulle röra upp fosfor och toxiner vilket riskerade att störa den känsliga havsmiljön (Naturvårdsverket 2009b).

De energirelaterade argumenten påminde om miljöargumenten och gick ut på att naturgas var ett fossilt bränsle som bidrog till klimatförändringar.

Mot det invände förespråkarna att naturgas var ett bra övergångsbränsle och mer koldioxideffektivt än andra fossila bränslen och ett bra alternativ till kärnkraft. Förespråkare menade vidare att ledningen var ett måste för att säkra Europas framtida energitillförsel och som ett led i att ersätta kol, olja

och andra koldioxidintensiva energiformer med mer miljövänliga alternativ (Lagutina 2011). Åberg (2013:9) menar att debatten kring Nord Stream var en av de få tillfällen då den svenska allmänheten intresserat sig för en natur-gasinfrastruktur i Sverige, men att fokus var på huruvida en utländsk aktör skulle få lokalisera något inom den svenska ekonomisk zonen snarare än på energiformen. En anledning till att naturgas har varit ett försummat område i svensk forskning är enligt Åberg (2013:18) att naturgas aldrig fått ordent-ligt fäste i Sverige och därför ansetts som ”misslyckad”.

De säkerhetspolitiska argumenten kretsade kring huruvida projektet skulle påverka maktbalansen mellan Ryssland och Europa, att projektet ska-pade splittring mellan Europas östra och västra delar och att majoritets-ägaren var det statligt ägda ryska bolaget Gazprom. Gasledningens kritiker, däribland vissa konservativa politiker och forskare knutna till konservativa tankesmedjor, varnade för en rysk monopolisering av den europeiska gas-marknaden, och att energiresurser därigenom kunde komma att användas som ett utrikespolitiskt verktyg i relationen mellan Ryssland och EU (Cohen A. 2006, 2007; se även Christie 2009). I samma anda hävdades också att Nord Stream skulle medföra ett ökat europeiskt beroende av Ryssland samt att EU hölls kvar i ett fossilberoende. På ett geopolitiskt plan menade Noël (2009) och många debattörer från Östersjöns östkust att Ryssland, förutom att öka sin egen makt i regionen, också ökade klyftan mellan de östra och västra delarna av Europa eftersom Nord Streams sträckning kringgår de forna transitstaterna i Östeuropa. Det skulle dessutom innebära ett ekonomiskt bortfall för de forna transitstaterna. Å andra sidan menade förespråkare av Nord Stream, däribland mer liberala debattörer, att relatio-nen mellan Ryssland och EU snarare skulle betecknas som ett ömsesidigt beroende – att Ryssland var beroende av den europeiska marknaden och EU av de ryska energiresurserna (Stern 2002; Campaner & Gubaidullin 2009; Lagutina 2011). Många europeiska politiker, och inte minst olika tys-ka aktörer, presenterade Nord Stream som ett gemensamt europeiskt pro-jekt ägnat att främja integration och samarbete i regionen, vilket konsortiets företrädare också gärna lyfte fram (Hobohm 2009; Larsson, R. 2009).

I Bouzarovski och Koniecznys artikel från 2010 hävdas att naturgas-ledningen var inbäddad i geopolitiska och ekonomiska maktrelationer i Östersjöregionen, och att detta var ett förhållande som inte tillräckligt beak-tats i akademisk forskning. Vidare menade de att Nord Stream genom att förbinda två geografiska punkter med sin tekniska infrastruktur har för-bättrat relationerna mellan vissa östersjöländer, men att gasledningen även har skapat ökade klyftor mellan olika konstellationer av länder i regionen –

politiskt, ekonomiskt och socialt. Därigenom ansågs Nord Stream vara ett exempel på en energiinfrastruktur som påverkar ”maktlandskapet” i Öster-sjöregionen. Bouzarovski och Konieczny (2010) visar att redan innan natur-gasledningen fanns i rent fysisk mening påverkade infrastrukturprojektet politiska beslut rörande nationell säkerhet och besläktade områden. Detta är intressant eftersom det visar att även icke-förverkligade energiinfrastruktur-projekt påverkar det omgivande politiska och sociala landskapet, vilket är relevant i den här avhandlingen då vindkraftsparken som utgör ett av fallen i avhandlingen inte realiserades.

Tidigare forskning om specifikt Nord Stream domineras av undersök-ningar med geopolitiska och internationella perspektiv (Cohen, A. 2006, 2007; Karm 2008; Whist 2008; Christie 2009; Campaner & Gubaidullin 2009; Larsson, R. 2009; Noël 2009; Bouzarovski & Konieczny 2010; Neuman 2010, Lagutina 2011; Schmidt-Felzmann 2011; Högselius 2013) samt nationella perspektiv (Bouzarovski & Konieczny 2010; Fransson, Elander &

Lidskog 2011; Lidskog & Elander 2012, Wester & Mörn 2013). Både den geopolitiskt och den nationellt dominerade litteraturen diskuterar natur-gasledningen i de termer av miljö, säkerhet, beroende och energi som diskuterades ovan. Processen kring tillståndsgivandet och miljökonsekvens-beskrivningen (MKB)9 samt riskuppfattning (t.ex. Otremba & Andrulewicz 2008; Koivurova & Pölönen 2010; Lidskog, Uggla & Soneryd 2011; Ifflander

& Soneryd 2014, Wester & Mörn 2013) är ett annat forskningsområde.

Få studier av Nord Stream har genomförts ur en lokal synvinkel. Ett av undantagen är den studie jag genomfört tillsammans med Anna-Lisa Frans-son och Ingemar Elander (Edberg, FransFrans-son & Elander 2017) där vi ana-lyserade hur kommunala politiker och tjänstepersoner använde olika in-ramningsstrategier för att legitimera sin inställning till Nord Streams önskemål att få använda kommunal infrastruktur på Gotland. Lokaliserin-gen av Nord Stream rymmer en rad unika drag. Den påverkar platsen, både visuellt, över tid och ekonomiskt, men har också geopolitiska implikationer, vilket motiverar den typen av studier. Jag vill med min avhandling fortsätta fylla denna lucka genom att studera lokaliseringen av Nord Stream ur lokal synvinkel och inkludera fler aktörer än lokalpolitiker och tjänstepersoner.

9 Den något förenklade betydelsen av MKB som används här är att det är både ett dokument, som ska fungera som beslutsunderlag, och en process där allmänheten, när-boende, organisationer, myndigheter och andra intressenter ska ha möjlighet att ge sina synpunkter (Naturvårdsverket 2015. om MKB, se t.ex. Kahn 2004a, Soneryd 2002).

Vindkraft är inte ett lika hett politiskt ämne som Nord Stream var, åtmin-stone inte i en svensk kontext där vindkraft ses som ett naturligt steg för att uppnå ett fossilfritt energisystem. Vindkraft är en energikälla i linje med politiska mål om en ökad andel förnyelsebar energi. På ett övergripande plan kan argument för vindkraft sättas i samband med att vindkraft anses leda till en diversifierad energimarknad, samt att miljöargument och ekonomiska argument gör den fördelaktig. Vindkraft åtnjuter ett relativt starkt stöd hos allmänheten i Europa (Wolsink 2007a). I Sverige är vind-kraft det mest populära energislaget efter solenergi. 66 % av svenskarna vill att det ska satsas mer på vindkraftsutbyggnaden medan endast 9 % vill att vi ska satsa mindre.10 84 % angav att de var ganska eller mycket positiva till vindkraft som energikälla (Hedberg 2013).

Kritiken mot vindkraften visar sig ofta snarare i ett motstånd mot själva verken och deras placering än mot energikällan. Inte minst uppfattar många att den lokala miljön påverkas negativt, dels förfulas platsen, dels skadas flora och fauna. Detta perspektiv framkommer också i den lokala debatten, även om det därutöver även förekommer kritik mot vindkraftens effektivitet.

Lokalt förankrat motstånd och konflikter är således typiska för vindkraft och andra anläggningar som på grund av sin småskalighet kan placeras i närheten av ställen där människor uppehåller sig (Khan 2004a; Devine-Wright 2005;

Würstenhagen, Wolsink & Bürer 2007). Hammarlund (2005:5) sätter fingret på konflikten mellan landskapsuppfattningen och behovet av ”ren” energi:

Att nyttja ett visst landskap för vindkraft kan ses som en inteckning eller exploatering av olika resurser, inte bara de vindmässiga utan även alla de värden som vi knyter till landskapet. Men att inte utnyttja landskapet för vindkraft får också implikationer: motsvarande energi måste produceras på annat sätt […].

Aitken (2010) menar att mycket av den samhällsvetenskapliga forskningen utgår ifrån en förenklad positiv inställning till vindkraft, och att forskningen strävar efter att nå acceptans för lokaliseringar. Samma författare menar vidare att många studier grundar sig på antaganden om att allmänheten generellt stödjer vindkraft och på att motstånd beror på kunskaps- och tillitsbrist. Dessa förgivettagna antaganden måste enligt Aitken övervinnas för att på djupet kunna förstå de sociala aspekterna av vindkraft (se även van der Horst 2007).

10 20 % är för en satsning på naturgas medan 33 % vill se en minskad eller ingen satsning alls (Hedberg 2013).

Vindkraft är ett område som ägnats mycket forskning, också ur lokal synvinkel. Det finns en uppsjö av forskning om policy-utveckling på ett nationellt och internationellt plan (t.ex. Wolsink 1996, 2000; Reiche &

Bechberger 2004; Bird et al. 2005; Menz & Vachon 2006; Szarka 2006;

Munksgaard & Morthorst 2008; Kaldellis & Zafirakis 2011). I en svensk kontext har studier gjorts i större omfattning sedan 1990-talet (Carlman 1990,1988; Khan 2003, 2004ab; Ek 2005; Hammarlund 2005; Klintman &

Waldo 2008; Åstrand & Neij 2006; Söderholm, Ek & Pettersson 2007;

Larsson, S. 2009, 2011; Gradén 2011; Söderholm & Pettersson 2011; Ek et al.

2013).11 Svenska förhållanden har även jämförts med andra länder. Exem-pelvis jämförde Carlman (1988) Sveriges dåförtiden blygsamma vindkrafts-utbyggnad med Danmarks mer expansiva.

Av särskild relevans för den här studien är den forskning som finns om allmänhetens uppfattning och platsförståelse (Pedersen, Hallberg & Waye 2007; Devine-Wright 2009, 2005; Devine-Wright & Howes 2010), planering (Khan 2003, 2004a; Toke 2003, 2005; Breukers & Wolsink 2007; Wolsink 2007b; Ellis et al. 2009; Larsson, S. 2011), lokalisering och acceptans (Wol-sink 1994, 2007a; Krohn & Damborg 1999; Jobert, Laborgne & Mimler 2007; Johansson & Laike 2007; Nadaï 2007; van der Horst 2007; Klintman &

Waldo 2008; Aitken 2010; Gradén 2011; Pedersen & Johansson 2012; Ek et al. 2013). Den här studien bidrar till den forskningen bland annat genom att jämföra uppfattningen av vindkraftslokaliseringar med uppfattningar om andra energiinfrastrukturer. Jämförelsen accentuerar bland annat betydel-sen av energikällans karaktär (fossil eller förnyelsebar), anläggningars visu-ella och audivisu-ella avtryck i landskapet samt av de projekterande bolagens storlek och organisation.