• No results found

Nautiska publikationer

NAVIGATION

säkerheten, förbud mot vattenförorening från fartyg samt andra föreskrifter och upplysningar.

Del I och II innehåller ledkartor som visar ledernas djup samt beskrivningar över kusten, farlederna och hamnarna.

Svensk kusthandbok, Skh, är en kombine-rad kust- och hamnbeskrivning, främst avsedd för mindre skepp och båtar med ett djupgående mindre än 3 m. Stor vikt har lagts vid båtsport-ens intressen. Handboken är avsedd att kom-plettera sjökorten/båtsportkorten och är geo-grafiskt indelad i fem delar.

Katalog över sjökort och nautiska publika-tioner utges av sjöfartsverket och innehåller förteckning och indexkartor över samtliga svenska sjökort samt uppgifter om övriga nautiska publikationer, försäljningspriser och återförsäljare.

Svensk fyrlista, Svensk lots och Svensk kusthandbok, Skh.

Svensk fyrlista, som utges av sjöfartsverket, innehåller uppgifter om alla svenska fyrar, lysbojar, flygfyrar och hinderljus.

För att kunna utnyttja de olika formerna av fyrbelysning är det nödvändigt att känna till de allmänna uppgifterna, liksom betydelsen av de beteckningar och förkortningar, som används i fyrlistan och sjökorten.

Svensk lots utges av sjöfartsverket i tre band:

Del A: Allmänna upplysningar

Del I : Väst- och Sydkusten inkl Vänern Del II: Ost- och Norrlandskusten inkl Mälaren Del A innehåller redogörelser för förhållanden av allmän art som inte direkt kan hänföras till något speciellt kustavsnitt. Den behandlar klimat och väderlek, isförhållanden, råd och anvisningar för sjöfarten i isfarvatten, jord-magnetiska uppgifter, anordningar för

sjö-Kompassen är ett av de viktigaste navigations-instrumenten ombord. Två olika system av kompasser förekommer: magnetkompass och gyrokompass.

Magnetkompass

Kring jorden finns ett magnetfält med två poler:

blå pol eller magnetiska sydpolen, belägen nära nordpolen, och röd pol eller magnetiska nordpolen, belägen nära sydpolen. Magnetfältet brukar visas genom att kraftlinjerna ritas ut.

Om man för två magneter intill varandra kom-mer den ena magnetens röda pol att dra sig till den andras blå pol. Två poler med samma färg stöter däremot bort varandra.

I det jordmagnetiska fältet strävar en magnet-nål eller kompassmagnet-nål att ställa in sig i kraft-linjernas riktning. Eftersom de magnetiska po-lerna inte sammanfaller med de geografiska polerna pekar en kompassnål på de flesta stäl-len på jorden vid sidan av nordriktningen.

Denna skillnad mellan meridianen och magne-tisk nord kallas missvisning. Missvisningen beror också på lokala magnetiska förhållanden.

De magnetkompasser som förekommer i fartyg är vätskekompasser. Kompasshuset är fyllt med en vätska för att dämpa kompassnålens utslag.

Vätskekompasser kan indelas i:

– skålkompasser

– sfäriska kompasser (kupolkompasser) – parallellkompasser

– fjärrkompasser

Styrkompass med roderlägesvisare

Magnetfält och fältriktning hos en magnetstav

Kompasser

N S

Fältlinjer Magnetisk axel

NAVIGATION

Skålkompassen är den vanligaste kompassen på fartyg och större båtar. Skålen är av omagnetiskt material. På dess insida finns ett styrstreck som markerar fartygets långskepps-linje. I botten finns en tyngd som tillsammans med ett kardanringsystem alltid håller kompas-sen vågrätt.

I en skålkompass har man oftast två parallella magneter. Dessa magneter sitter på en flottör, som också bär en kompassros av tunn metall.

Mitt i flottören sitter en slipad sten (rubin eller safir), som vilar mot ett stift som sticker upp från centrum i skålens botten.

Den enhet som vilar på stiftet (flottör, magneter och kompassros), är alltid inriktad mot magne-tisk nord, medan resten av skålkompassen följer fartygets riktning.

För att den rörliga delen alltid ska vara rätt inriktad, fordras att friktionen mellan stift och sten är mycket liten. Denna låga friktion är av stor betydelse för kompassens funktion, och erhålls genom hög kvalitet i stift och sten, samt genom att flottörens storlek är så avpassad att den nästan flyter, d v s trycket mellan stift och sten är minsta möjliga.

Vätskan i skålen måste vara klar och får inte frysa vid lägre temperaturer. Vätskan bestod förr av sprit men den är numera ersatt av en petroleumprodukt. Den fylls på genom ett hål med skruv på skålens sida. Skålen är täckt med ett glaslock, som är lufttätt tillslutet. Eftersom kompassvätskans volym ändras med tempera-turen finns en expansionsdosa i skålen.

Skålkompass

Sfäriska kompasser eller kupolkompasser är vanliga i båtar, där bland annat kraftiga vibrationer, hastiga fartändringar och stor girhastighet påverkar kompassens noggrann-het. Många kupolkompasser har en kompass-ros som kan läsas av som vanligt uppifrån och mot en skala på rosens kant.

I denna kompasstyp, där magneten oftast är ringformad, är rosen upphängd i ett inbyggt kardansystem med stiftets spets i centrum av sfären. Detta system ger utmärkt stabilitet vid rullning och stampning. Om systemet är stöt-absorberande upphängt, fungerar det bra även i små snabba båtar.

Den sfäriska överdelen fungerar som ett försto-ringsglas, vilket gör kompassen lätt att avläsa.

Parallellkompassen förekommer ibland på små båtar. Den är lik den vanliga orienterar-kompassen. På denna kompass ställs kom-passhuset in på aktuell kurs. Genom att styra båten så att magnetnålen hålls parallell med linjerna i skålens botten kommer båten att gå med avsedd kurs.

Fjärrkompassen består av en givarenhet och en eller flera visarenheter. Fjärrkompassens fördelar är dels att givarenheten kan placeras på bästa möjliga plats, d v s där magnetisk inverkan från båten är minst, och dels att flera visarenheter kan kopplas in.

Gyrokompass

Gyrokompassen ställer in sin gyroaxel i meri-dianen genom samverkan mellan rotationen hos gyrohjulet, jordens rotation och tyngd-kraften. Gyrohjulet roterar med mycket högt varvtal och strävar att bibehålla sin axelriktning i rymden oberoende av omgivningens (farty-gets) rörelser. Med lämpliga kontrollanord-ningar kan gyrohjulet istället fås att ständigt hålla sin rotationsaxel riktad mot den geogra-fiska nordpolen. Gyroaxeln är sedan kopplad till en kompasskiva.

Parallellkompass

Till skillnad från en magnetkompass påverkas en gyrokompass inte av jordens eller andra magnetfält. Däremot påverkas gyrokompassen av fartygets latitud, kurs och fart. För att en gyrokompass ska visa rättvisande kurs måste aktuell latitud och fart ställas in på en särskild korrektör, som i allmänhet är placerad i farty-gets styrhytt.

Sfärisk kompass eller kupolkompass

NAVIGATION

Rättning av kurser

Related documents