• No results found

Kassagenererande enheter i Träproduktindustri, till dem hänförligt goodwill och resultatet av prövningen 31.12.2013:

ENHET

CEE försäljningsbolagen 0,9 över 50 %

Tallsågarna 5,0 över 50 %

Totalt 6,7

Känslighetsanalys enligt viktigaste premisser

FÖRÄNDRING SÅ ATT V=B

Metsä Wood UK 59,2 • Ett stigande försäljnings- bidrag under en 5-års testperiod (accumulerat 4,7 %)

• WACC baserad på ränteni-våoch kreditrisk vid tidpunk-tenför prövning

• Höjningen i medelpri-set 3,1 %-enheter lägre

• WACC 6,5 %-enheter högre

CEE

försäljningsbolagen 2,3 • Ett stigande medelpris under en 5-års testperiod (accumulerat 6,8 %)

• WACC baserad på räntenivå och kreditrisk vid tidpunkten för prövning

• Höjningen i medelpri-set 2,4 %-enheter lägre

• WACC 2,3 %-enheter högre

Tallsågarna 27,6 • Ett stigande medelpris under en 5-års testperiod (accumulerat 5,6 %)

• WACC baserad på räntenivå och kreditrisk vid tidpunkten för prövning

• Höjningen i medelpri-set 1,0 %-enheter lägre

• WACC 3,7 %-enheter högre

I tabellen nämns de antaganden för vilka återvinningsvärdet på den kas-sagenererande enheten är mest känslig. Vid bedömningen av hur stor förändring som behövs i ett viktigt antagande konstaterades ingen märkbar korrelation med övriga antaganden som påverkar återvin-ningsvärdet. Slutprodukternas priser regleras mest av utbudet och efter-frågan på marknaden, och producenternas kostnadsförändringar har ingen större betydelse på produktpriserna.

MASSAINDUSTRIN

Metsäliitto genomför en komplett nedskrivningsprövning av Massain-dustrin minst en gång per år, under det fjärde kvartalet, och baserar tes-tet på läget den 30 september. Dessutom görs en känslighetsanalys varje kvartal. Om känslighetsanalysen ger indikationer på nedskrivning, görs en komplett prövning. Kontrollutskottet går igenom resultaten av ned-skrivningsprövningen.

Den kassagenererande enheten Massaindustri består av Metsä Fibre -koncernen samt de goodwill och gängse värden som allokerats av Metsä Group.

I prövningen för år 2013 är nyttjandevärdet baserat på genererade kassaflöden. De kassaflöden som kan återvinnas av de kassagenererande enheter som ska testas är baserade på femårsprognoser och de jämt väx-ande kassaflödena som följer dessa prognoser.

De centrala testförutsättningarna är baserade på uppskattningar av Metsäliittos ledning och marknadsprognoser. De viktigaste faktorer som påverkar förutsättningarna är utvecklingen av marknadspriset för massa, valutakurser, leveransmängder samt kostnadsutvecklingen av virke och energi. Därtill påverkas nyttjandevärdet märkbart av diskon-teringsräntan för de kommande kassaflödena.

Vid de prövningar av goodwillvärdet som gjorts på läget 30.9.2013 och tidigare har man i kassaflödena efter en prognosperiod på fem år använt 2 procent som tillväxtfaktor. Som utgångsvärde för de viktigaste förutsättningarna (priser, volymer, rörliga kostnader) för kassaflödena efter prognosperioden har man använt ett genomsnittsvärde för en prognosperiod på fem år och för de fasta kostnaderna värdet för prog-nosperiodens femte år.

Som diskonteringsfaktor för kassaflödena har man använt den senaste fastställda vägda genomsnittskostnaden för Metsäliittos eget och främ-mande kapital (Weighted Average Cost of Capital, WACC). Både de framtida kassaflödena och diskonteringsräntan har beräknats efter skatt och de diskonterade kassaflödena och nyttjandevärdena redovisas i enlighet med IAS 36 före skatt. Som WACC efter skatt har man vid de tester som gjorts på läget 30.9.2013 använt 5,60 procent (4,41).

Kassagenererande enheten Massaindustri, till den hänförligt good-will 30.9.2013 och resultatet av prövningen 30.9.2013:

ENHET

GOODWILL, ME

RESULTAT (V-B)/B

Massaindustrin 389,8 över 50 %

På basen av prövningen 30.9.2013 konstaterades att förändringarna i viktiga antaganden måste vara mycket betydliga för att bokföringsvär-det skall överträffa återvinningsvärbokföringsvär-det. Den använda diskonteringsrän-tan borde vara 11,2 procent efter skatt eller medelpriset på massa under estimeringsperioden cirka 7 procent lägre än den prognos som använts i prövningen och vilken uppgjorts av en utomstående expert.

KARTONG- OCH PAPPERSINDUSTRIN

Metsä Board genomför en komplett nedskrivningsprövning minst en gång per år, under det fjärde kvartalet, och baserar testet på läget den 30 september. Dessutom görs en känslighetsanalys varje kvartal. Om käns-lighetsanalysen ger indikationer på nedskrivning, görs en komplett prövning. Kontrollutskottet går igenom resultaten av känslighetsanaly-sen eller nedskrivningsprövningen varje kvartal.

I prövningen för år 2013 är de kassagenererande enheterna desamma som för 2012 med undantag av Husum, vars pappers- och lainerpro-duktion har sammanslagits till en kassagenererande enhet.

I prövningen för år 2013 har nyttjandevärdet varit som bas för alla enheter som prövats. Återvinningsvärdena för de kassagenererande enheter som skall prövas grundar sig på femårsprognoser samt på jämt växande kassaflöden som följer dessa prognoser.

De centrala testförutsättningarna är baserade på uppskattningar av Metsä Boards ledning och marknadsprognoser. De viktigaste faktorer som påverkar förutsättningarna är utvecklingen av medelpriset för pap-pers- och kartongprodukter, leveransmängderna, valutakurserna och kapacitetsutnyttjandet, kostnadsutvecklingen av de viktigaste råvarorna såsom trä, massa, kemikalier och energi samt utvecklingen av personal-kostnaderna och de övriga fasta personal-kostnaderna och diskonteringsfaktorn för kassaflödena. De väsentligaste premisserna är desamma som för år 2012.

Metsä Boards andel av Metsä Fibres återvinningsbara kassaflöde, bokföringsvärde och goodwill (45,2 miljoner euro) som ingår i ”Ande-lar i intresseföretag”, allokeras till de kassagenererande enheterna i för-hållande till deras massainköp.

Vid de prövningar av goodwillvärdet som gjorts på läget 30.9.2013 och tidigare har man i kassaflödena efter en prognosperiod på fem år använt 2 procent som tillväxtfaktor. Som utgångsvärde för de viktigaste förutsättningarna (priser, volymer, rörliga kostnader) för kassaflödena efter prognosperioden har man använt ett genomsnittsvärde för en prognosperiod på fem år och för de fasta kostnaderna värdet för prog-nosperiodens femte år.

Som diskonteringsfaktor för kassaflödena har man använt den senaste fastställda vägda genomsnittskostnaden för Metsä Boards eget och främmande kapital (Weighted Average Cost of Capital, WACC).

Då WACC beräknats, har man i det främmande kapitalet beaktat marknadens syn på Metsä Boards kreditriskpremie. Både de framtida kassaflödena och diskonteringsräntan har beräknats efter skatt och de diskonterade kassaflödena och nyttjandevärdena redovisas i enlighet med IAS 36 före skatt. Som WACC efter skatt har man vid de tester som gjorts på läget 30.9.2013 använt 6,11 procent (5,88) och för Metsä Fibres del 5,30 procent (4,41). Enligt ledningen så avviker inte riskfak-torerna för de framtida kassaflödena i de kassagenererande enheterna nämnvärt från varandra.

Mest betydande kassagenererande enheter i Metsä Board, till dem hänförligt goodwill 30.9.2013 och resultatet av prövningen 30.9.2013:

ENHET GOODWILL,

ME RESULTAT

(V-B)/B

Falskartong 1) 21,0 över 50 %

Kemi 1) 18,1 över 50 %

Kyro Paper 1) 1,1 20–50 %

Husum papper och kraftlainer 7,7 över 50 %

Zanders 1) 0,6 0–5 %

Marknadsmassa 1) 9,4 över 50 %

Totalt 57,9

1) Goodwill innehåller andelen av Metsä Fibres goodwill (45,2 miljoner euro), som i Metsä Boards koncernbalans ingår i ”Andelar i intresseföretag”

När det gäller följande kassagenererande enheter har en möjlig föränd-ring i ett viktigt antagande som följd att bokföföränd-ringsvärdet överträffar återvinningsvärdet. I tabellen nämns de antaganden för vilka återvin-ningsvärdet på den kassagenererande enheten är mest känslig. Vid bedömningen av hur stor förändring som behövs i ett viktigt antagande konstaterades ingen märkbar korrelation med övriga antaganden som påverkar återvinningsvärdet. Slutprodukternas priser regleras mest av utbudet och efterfrågan på marknaden, och producenternas kostnads-förändringar har ingen större betydelse på produktpriserna.

KASSAGENERE-RANDE ENHET

V-B MILJ. EURO

VIKTIG PREMISS

FÖRÄNDRING SÅ ATT V=B

Zanders 0,2 • WACC baserad på räntenivå och kreditrisk vid tidpunkten för prövning

• WACC 0,02 %-enheter högre

MJUK- OCH MATLAGNINGSPAPPER

Metsä Tissues goodwill har prövats 30.9.2013 och i prövningen har nyttjandevärdet använts.

I prövningen av Metsä Tissue -koncernens goodwill har som kassa-generande enhet använts koncernens segment. Mjukpappersverksamhe-ten är fördelad på fyra geografiska områden och dessutom bildar mat-lagningspapperen ett eget segment. Vid beräkning av nyttjandevärdet har man använt budgeter och prognoser för nästkommande tre år som godkänts av ledningen. Kassaflödena efter tre år har extrapolerats genom att man använt den förutsedda genomsnittliga tillväxtprocenten inom branschen, vilken förutsätts fortsätta på en 2 procents nivå, för-utom på områdena Skandinavien och Västra Europa där tillväxten antas vara 1,5 procent.

Som diskonteringsfaktor för kassaflödena har man använt den senaste fastställda vägda genomsnittskostnaden för Metsä Tissues eget och främmande kapital (Weighted Average Cost of Capital, WACC).

Då WACC beräknats, har man i det främmande kapitalet beaktat marknadens syn på Metsä Tissues kreditriskpremie. Både de framtida kassaflödena och diskonteringsräntan har beräknats efter skatt och de diskonterade kassaflödena och nyttjandevärdena redovisas i enlighet med IAS 36 före skatt. Som WACC efter skatt har man vid de tester som gjorts på läget 30.9.2013 använt 5,6 procent (5,3). Enligt led-ningen så avviker inte riskfaktorerna för de framtida kassaflödena i de kassagenererande enheterna nämnvärt från varandra.

Mest betydande kassagenererande enheter i Metsä Tissue, till dem hänförligt goodwill och resultatet av prövningen 30.9.2013:

ENHET

GOODWILL, ME

RESULTAT (V-B)/B

Nord-Öst Europa (NEE) 36,0 över 50 %

Skandinavien (SCD) 64,5 över 50 %

Västra Europa (WE) 13,9 över 50 %

Mellersta-Östra Europa (CEE) 29,7 20-50 %

Baking & Cooking 3,6 över 50 %

Totalt 147,7

I ovannämnda kassagenererande enheter överstigs prövningsresultatet märkbart (> 50 %), förutom i CEE (27 %).

På basen av prövningen 30.9.2013 konstaterades att förändringarna i viktiga antaganden måste vara mycket betydliga för att bokföringsvär-det skall överträffa återvinningsvärbokföringsvär-det. Angående de kassagenererande enheter, i vilka en möjlig förändring i premisserna skulle leda till att V<B, borde diskontoräntan i verksamheten CEE vara 6,8 procent efter skatt eller produktpriserna under estimatperioden i medeltal 1,2 pro-cent lägre än de använda.

9. Finansiella intäkter och kostnader

Milj. euro 2013 2012

Kursdifferenser

Kommersiella poster -2,3 6,9

Säkring / ej säkringsredovisning -1,4 -6,0

Ineffektiv andel av säkringar i

netto-investeringar i utländska enheter 0,1 -0,2

Övriga -0,9 1,7

Kursdifferenser totalt -4,6 2,4

Övriga finansiella intäkter

Ränteintäkter från lån, övriga fordringar och

likvida medel 8,1 7,2

Dividendintäkter 0,2 8,0

Övriga finansiella intäkter totalt 8,3 15,3

Övriga finansiella kostnader

Värdering av finansiella tillgångar och skulder

Värdeförändring i finansiella tillgångar -0,1 -0,1

Vinster och förluster av derivat (ej säkring) 0,2 0,6

- " - från säkring till verkligt värde -5,2 17,6

- " - från föremålet för säkring till verkligt

värde 9,5 -6,6

Värdering totalt 4,4 11,5

Räntekostnader från finansiella skulder

värderade till periodiserade anskaffningsutgifter -121,3 -131,3

Övriga finansiella kostnader -7,3 -10,9

Övriga finansiella kostnader totalt -124,1 -130,8

Finansiella intäkter och kostnader totalt -120,4 -113,0

Related documents